Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ"— Sunum transkripti:

1 REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÇANAKKALE REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ

2 BU SUNUMDAN

3 KİMLER YARARLANAMAZ 1-Konferans salonuna inmeyi zorunlu ve sıkıcı bir uğraş olarak görenler 2-Eksikleri olmadığına inananlar 3-Enerji,güdülenme düzeyi düşük olanlar. 4-İçinde bulunduğu her durumun eksiklerini bulmakla uğraşıp,o durumdan yararlanmayı düşünemeyenler. 5-Sorunlar ile öğrenme arasındaki bağlantıları görmek için çaba harcamak istemeyenler

4 6-Öğrenmek için geç kaldığını düşünenler.
7-Öğrenmeye vakti olmadığına inananlar. Which one is yours?.. ÜZGÜNÜM… Size herhangi bir şey ÖĞRETEMEM!..

5 NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR?

6 Hayatta en büyük ve en zekice başarı: Nasıl başarılı olunacağını öğrenmektir.

7 “BİRTEK ŞEYE İHTİYACIMIZ VARDIR, ÇALIŞKAN OLMAK!..”
BAŞARI, “BAŞARIYA ULAŞACAĞIM” DİYE BAŞLAYANIN VE BAŞARDIM DİYEBİLENİNDİR. K.ATATÜRK

8 Şansına güvenene hiçbir zaman av isabet etmez.
Başarı, iyi gizlenen bir av gibidir. Onu elde etmek isteyen hem dağ taş demeden gezmeli, hem “yol” bilmeli, hem de iyi avcı olmalıdır. Şansına güvenene hiçbir zaman av isabet etmez.

9 Güzel hayaller kurup soluk fotoğraflar çektirmeyelim.
Hayata dair hedefleriniz var mı? Hedefin “net” Hayallerin büyük olsun. Bir hedefe kilitlenmek insana kendi evreninde yıldız olmanın kapılarını açar.

10 Hayatınız sizin elinizde
Hayatınız sizin elinizde.Amaçlarınızı öncelikleriniz doğrultusunda belirleyin ve sahiplenin. Yarın başka bir insan olmak istiyorsan, üşenme,erteleme,vazgeçme. Her gün amacına ulaşmak için küçük de olsa bir adım atmayı unutma!..

11 Peki;ama nasıl? Bir amaç plan cetveli oluştur. ÖRNEK: 1-Amaç:Matematik öğretmeni olmak. İngilizceyi iyi derecede bilmek. Boğaziçi matematik öğretmenliğini kazanmak. Okulu 4.50 diploma notuyla bitirmek. Fizik sınavından geçer not almak. Kimya sözlüsünden başarılı olmak. Amaçlar,uğurlarında adım adım çaba harcanırsa ve düzenli olarak o yönde gayret gösterilirse gerçekleşir.

12 Başarılı olmak için çok çalışmak değil,etkili çalışmak gerekir
Başarılı olmak için çok çalışmak değil,etkili çalışmak gerekir.Etkili çalışmak ise zamanı;belirlenmiş amaçlar ve saptanmış öncelikler doğrultusunda programlı olarak kullanmaktır. Hayatta ne zor ne de insan üstü bir iş vardır.Zor olan karar vermektir,hedefi olan oku atar.

13 EN İYİ DERS ÇALIŞMA PROGRAMI
En iyi program “benim programımdır.”Benim yeteneklerimi,kişilik özelliklerimi,alışkanlıklarımı,zaaflarımı,sabrımı, birikimlerimi,hedeflerimi, motivasyonumu,konsantrasyonumu ve sosyo-ekonomik koşullarımı,göz önüne alarak hazırlanmış; tarafımdan benimsenen ve antibiyotik kullanımı titizliğinde uyguladığım program en iyi programdır. En kötü program bile kişinin program yapmamasından daha iyidir.

14 Kendimi ders çalışmaya neden veremiyorum?
O zaman şunlara cevap ver. *Yaptığım işin gerekliliğine yürekten ve gerçekten inanıyor muyum? *Tüm yan etkilerden kurtularak bu işi kendim yapmaya karar verdim mi? *Tüm çalışmaları sadece kendim ve kendi geleceğim için yaptığımı biliyor muyum?

15 *Geleceğe dair hedeflerim ve verilmiş net kararlarım var mı?
*Geleceğim,kariyerim,sosyal çevre ve statümün,ekonomik özgürlüğümün kendi çalışma ve gayretime bağlı olduğunun bilincinde miyim? *Geleceğe dair hedeflerim ve verilmiş net kararlarım var mı? *Kendi ayaklarımın üzerimde yürümek ve kendi mutluluğumu kendim kurmak istiyor muyum? Bu sorulara evet diyen arkadaşlar… Şu becerileri geliştirmeyi görev bilir.

16 Hangi beceriler seni hedeflerine daha kolay ulaştırır?
*Zamanın iyi planlanması. *Çalışma ortamının düzenlenmesi. *Çalışma sürelerinin ve aralıklarının belirlenmesi. *Not tutumu. *Aktif dinlenme. *Hızlı ve etkili okuma. *Özet çıkarma. *Hafızayı güçlendirme. *Güdülenme.

17 Zamanı programlamak=Hayatı programlamaktır.
Ne zaman çalışmalıyım, Neyi çalışmalıyım, Ne kadar çalışmalıyım, Nasıl çalışmalıyım, Hayatta başarıya ulaşmış insanlar, amaçlarına yönelik programları uygulayanlar arasından çıkar.

18 Zeka başarı için gerekli ama yeterli değildir.
Başarı çalışmaya ayrılan sürenin etkin kullanımına bağlıdır. Zeka başarı için gerekli ama yeterli değildir. Kendini değiştirebilen dünyayı değiştirir.

19 DENEMELİSİNİZ. Eğer; *Zaman buldukça,istek duydukça çalışıyorsanız,
*Çalışmaya başlamakta ve uzun süreli çalışmakta güçlük çekiyorsanız *Çalışmanıza rağmen verim alamıyorsanız; Programlı çalışmayı DENEMELİSİNİZ.

20 KAÇ SAAT ÇALIŞMALISINIZ?
Çalışma süresi insandan insana değişir.Genel bir kural olmamakla beraber önemli olan günlük hedefleri gerçekleştirmiş olmanızdır. Dersin başında kaç saat geçirdiğinizden çok, nasıl geçirdiğiniz önemlidir. Verimli çalışma;düzenli bir çalışma anlatımında,önceden hazırlanmış bir çalışma programına uygun ve dikkatli çalışılacak konuda yoğunlaşarak yapılan çalışmadır.

21 NASIL ÖĞRENİRİZ? Biz; %1 tat alarak %1.5 dokunarak %3.5 koklayarak %11 işiterek %83 görerek ÖĞRENİRİZ

22 NASIL HATIRLARIZ? Biz; Okuduklarımızın %10’unu İşittiklerimizin %20’sini Gördüklerimizin %30’unu Görüp+işittiklerimizin %50’sini Söylediklerimizin %80’ini Yaptıklarımızın %90’ını HATIRLARIZ

23 “UNUTMAYI” Unutmalısınız!
Bir şeyi %100 öğrenmemiz (ki bu mümkün değil); 20 dakika içinde %50’sini 60 dakika içinde %70’ini Günün sonunda %80’ini UNUTURUZ.

24 Unutmamak için ne yapmalı? Yani kalıcı bir öğrenme
Tabi ki;SİSTEMLİ TEKRAR Tekrar zamanı Tekrar süresi Bilginin saklanma süresi Öğrenmeden hemen sonra 5 dakika 1 gün 1 gün sonra 10 dakika 1 hafta 1 hafta sonra 20 dakika 1 ay 1 ay sonra 30 dakika Uzun süreli hafıza Öğrenme+ tekrar+tekrar+yine tekrar Tekrar=Notların gözden geçirilmesi+konuyla ilgili soruların çözülmesi

25 Öğrenme için en iyi saatler kişiden kişiye değişiklik göstermesine rağmen:
Sabah ve öğleden sonra civarında zihinsel enerji yüksektir. Bu durum dikkate alınarak verimin yüksek olduğu saatlerde zor öğrenilen dersler yerleştirilmelidir.

26 ÇALIŞMA SÜRELERİ VE ÇALIŞMA ARALIKLARI NASIL OLMALIDIR?
Genellikle dakikalık bir sürenin ara vermeden çalışma için uygundur.Fakat dersin özelliği,kişi için zorluk ve kolaylık derecesine göre bu süre ayarlanmalıdır. Altın Kural 45-60 dakikalık öğrenme+tekrar dakikalık ara.

27 HATIRLAMAK İÇİN… İnsan beyni paraşüt gibidir; Yalnızca açık olduğu zaman işe yarar. “Öğrenmek için dikkatinizi sadece öğrenmek istediğiniz malzeme üzerinde yoğunlaştırın.” Unutma eğiliminin önüne geçmenin en güvenli yolu tekrardır.En yararlı tekrar ise öğrenmeden hemen sonra yapılan tekrardır.

28 BİLGİYİ KALICI KILMAK Yatmadan önce ve sabah kalktığımızda;gün içinde öğrenilenleri 10 dakikalık bir süreyle tekrarlamanız, Bilgiyi pekiştirir.

29 Başarı için ANAHTARLAR!..
*Bilgiyi öğrendiğinizden emin olun *24 saat içinde öğrenilenleri göz atarak pekiştirin *Aralıklı tekrarlar yapın(bir hafta,bir ay gibi) *Unutmayı engellemek için iyi öğren ve tekrar edin

30 Öğretmenlerin ipuçlarına
DİKKAT 1-Sesin değişmesi(yükselip alçalma vb.) 2-Konuşma oranının değişmesi(belirli oranlar veriyorsa) 3-Anahtar sözcük ve cümleler kullanıyorsa(mesela,örneğin,buraya dikkat vb.) 4-Tahtaya yazıyorsa;bunlar önemlidir ve not alınmalıdır.

31 SINAVDA BAŞARILI OLMAK İSTEYENLER BU İPUÇLARINA DİKKAT
5-Göze kulağa hitap eden araçların kullanılması. 6-Doğrudan bildirme;bu durum önemlidir,bunu unutmayın,bu sınav sorusu olabilir. 7-Sözel olmayan ipuçları;farklı jest ve mimikler. SINAVDA BAŞARILI OLMAK İSTEYENLER BU İPUÇLARINA DİKKAT

32 DUYDUKLARIMIZ DİNLEDİKLERİMİZ DEĞİLDİR *DUYMA PASİF BİR SÜREÇTİR
DİNLEME AMAÇLI VE AKTİF BİR SÜREÇTİR DERSİ DUYMAK İÇİN DEĞİL DİNLEMEK İÇİN SINIFTA BULUNUN

33 EN ETKİN DİNLEME YÖNTEMİ
-İFİKAN-la OLUR İ-İleriye bak F-Fikirler İ-İşaretler K-Katıl A-Araştır N-Not tut

34 EN ETKİN OKUMA YÖNTEMİ İSOAT İ-İzle S-Sor O-Oku A-Anlat T-Tekrar et

35 NOT TUTMA Not tutmak öğrenmenin ön şartlarını yerine getirmeye imkan sağlar. BUNLAR; *Aktif katılım(etkin katılım) *Hatırlama *Tekrar *Motivasyon *Okuma ve işitme yoluyla aldığımız bilgiler görsel bir etkiyle devreye girdiğinde öğrenme kalıcı olur.

36 *Sınav öncesi çalışma kaygısını azaltır.
*Not tutarken anlaşılır,kısa,açık, kolay,okunabilir olması için özgür işaretler kullanmalıyız.

37 NOTLARINDA! Tanımlara Benzerliklere Farklılıklara İsimlere Örneklere Özellikle YER VER

38 SİZ MOTİVASYON EKSİKLİĞİ YAŞIYORSUNUZ.
Bu ifadeleri tanıdık mı? “Çalışmam gerektiğini biliyorum ama çalışmıyorum” “Kitabımı açıyorum ve kitaba bakarak öylece oturuyorum” “Bilmiyorum neden bir türlü dersin başına oturamıyorum” EVET bu ifadeler tanıdıksa SİZ MOTİVASYON EKSİKLİĞİ YAŞIYORSUNUZ.

39 MOTİVASYON Güdülenme(Motive olmak); Çalışılacak konuya yapılacak etkinliğe ilişkin ilgi,istek duymak ve çaba harcamaya hazır olmak demektir. Peki ne yapmalı?

40 ERTELEME VAZGEÇME MOTİVASYON İÇİN; 1-Kesin bir amaç belirleyin
ÜŞENME ERTELEME VAZGEÇME MOTİVASYON İÇİN; 1-Kesin bir amaç belirleyin 2-Kararlı olun ve vazgeçmeyin 3-Çalışmaya çeşitlilik kazandırın 4-Planlı çalışın 5-Aklınızın dağılmasını engelleyin 6-Çalışma için kendinize randevu verin

41 7-Zihnen ve bedenen dinlenmiş olun.
8-Duygusal sorunlarla fazla uğraşmayın 9-Kendinize güvenin 10-Kendine ulaşılabilir bir hedef belirleyin 11-Bilgi eksiklerini tekrar edin

42 İYİ BİR ÇALIŞMA ORTAMINDA
1-Gürültü 2-Loş bir ışık 3-Fazla karbondioksit 4-Televizyon 5-Telefon 6-Dikkat dağıtıcı resim ve poster 7-Çok rahat oturulabilecek koltuk YOKTUR

43 Bizim çalışma ortamımız sınıflardır.
*Etütlerden önce sınıfınızı havalandırın. *Çalışma ortamı sessiz olmalıdır.Kendin ve arkadaşın için sohbet etmeyi bırak.Arkadaşlarının dikkatlerini dağıtmalarına sen sebep olma.

44 Başarılı olanların yapamadığı bir şey vardır:Mazeret üretmek.
UNUTMAYIN “İnsanı büyük yapan kendi azmi ve sebatıdır.” Yaptığınız işi severek yaparsanız hem verimli,hem de mutlu olursunuz.Çalışmayı sevemiyorsanız,profesyonelce düşünün ve sorumluluklarınızı bir iş olarak yerine getirin. Başarılı olanların yapamadığı bir şey vardır:Mazeret üretmek.

45 TEMEL PROBLEMİMİZ 1-Temel probleminiz,yeterli bilgi birikimine sahip olmamak ise;ilk yapacağınız iş;sınava kadar mümkün olduğunca bilgi dağarcığına sahip olmak ve bilgi dağarcığınızı geliştirmektir.Bu ise,ancak planlı ve programlı bir çalışmayla mümkün olacaktır.

46 2-TEMEL PROBLEMİNİZ, bildiklerinizi sınavda hatırlayamamak ise;tekrar alışkanlığınızı gözden geçirin.Düzenli tekrar yapmadığınız için kazanmış olduğunuz bilgileri kaybediyor olabilirsiniz.

47 3-TEMEL PROBLEMİNİZ,bilgileri hatırlamanıza karşın sınavda uygulayamamak ise;çalışma alışkanlıklarınızı gözden geçirin.Bilgileri anında ezberliyor olabilirsiniz,belki bilgileriniz yeterli düzeydedir,fakat bu bilgileri pratikte uygulayamıyor olabilirsiniz.Eksiğinizi ancak bol soru çözerek,öğrendiklerinizi kullanabilme gücünüzü geliştirirsiniz.

48 BAŞARMAK İÇİN, BEN DEĞİL DE KİM? ŞİMDİ DEĞİL DE NE ZAMAN?
Benim arzu edipte yapamayacağım hiçbir şey yoktur. Diyebilenler ÜŞENMEYİN,ERTELEMEYİN, VAZGEÇMEYİN! BAŞARMAK İÇİN, BEN DEĞİL DE KİM? ŞİMDİ DEĞİL DE NE ZAMAN?

49 HEPİNİZ BİR GÜNEŞSİNİZ.
BU SUNUM AY GİBİ DEĞİL, IŞIĞI VE ENERJİSİ KENDİNDEN OLAN GÜNEŞ GİBİ OLMAK İSTEYEN ARKADAŞLARA HİTABEN HAZIRLANMIŞTIR. HEPİNİZ BİR GÜNEŞSİNİZ.


"REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları