Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SES BİLGİSİ Test Soruları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SES BİLGİSİ Test Soruları."— Sunum transkripti:

1 SES BİLGİSİ Test Soruları

2 1. "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu."
Cümlesinde altı çizili sözcükteki ses olayı aşağıdakilerin hangisinde vardır? A) Onu sevdiğimi biliyor B) Onun yolunu gözlüyor C) Yeni arabasını satıyor D) Herkes sıraya giriyor.

3 B

4 2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasına örnek vardır?
A) Bol bol örnek vererek konuların daha iyi anlaşılmasını sağlıyor. B) Dershanelerde her konuda bol bol test bulabilirsiniz. C) Buraya park edemezsiniz, levhasını görmemiştim. D) Mavi renkteki bütün kalemlerini almıştı.

5 A

6 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması (değişimi) örneklenmiştir?
A) Bu resme bakarak seni anıyoruz. B) Çocuk, akşama kadar sokakta oynuyor. C) Sana olan borcumuzu unutamayız. D) Serap da pek anlayışlı ve özverili sayılmazdı.

7 C

8 4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ulama"ya bir örnek vardır?
A) Yazın köyüne gider, çocukluk özlemini giderirdi. B) Çocukları sorunları gün geçtikçe azalıyor. C) Gümrük Birliği'ne girmemize az bir zaman kaldı. D) Umutsuz dertlerin de elbet bir çözümü vardır.

9 A

10 5. Benim de vaktim olsa belki ben de büyük bir profesör olurdum, böyle körleşip kalmazdım, dedi.
Yukarıdaki parçada büyük ünlü uyumuna uymayan kaç sözcük vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 

11 B

12 6. Aşağıdakilerin hangisinde ünsüz benzeşmesine uymamaktan kaynaklanan bir yazım yanlışı vardır?
A) Bugün saat 01.30'da buluşacağız. B) Okul anılarından hasretle bahseder. C) Gerçekden bütün bunları biz mi yaşadık? D) İnsan olgunlaştıkça çevresindekilere daha çok önem veriyor.

13 C

14 7. Aşağıdaki sözcüklerin hangisi ünlü ile başlayan bir ek aldığında ünsüz yumuşamasına uğrar?
A) Taşıt  B) Bulut  C) Hukuk D) Öğüt 

15 D

16 8.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde ünlü türemesi vardır?
A) Küçücük bir çocuktan bu kadar çok iş beklenmez. B) Daracık yollardan geçerek geniş bir caddeye çıktık. C) Alçacık damlı evler askerler gibi dizilmişti. D) Kitapçıklarınızı sıraların üzerine bırakınız.

17 B

18 9. Şimdiki zaman eki (-yor), aşağıdakilerden hangisinin sonuna getirilerek çekimlenirse büyük ünlü uyumu kuralını bozar? a) konuşmak  b) dinlemek  c) anlamak  d) oturmak

19 B

20 10.  Aşağıdaki sözcüklerin hangisinin son harfi, sesliyle başlayan bir ek aldığında yumuşamaz?
a) devlet b) çırak  c) ilaç  d) mehtap

21 A

22 11. Aşağıdaki cümlelerde bulunan kelimelerin hangisinde sert sessiz yumuşaması yoktur? a) Meyveli ağacı taşlarlar. b) Tenceredeki sütü pişirdi. c) Kitabını arkadaşına uzattı. d) Kalemi, kağıdı kullanırken tutumlu olalım.

23 B

24 12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yoktur
12.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yoktur? a) Her zaman başarılı bir iş adamıydı. b) Bahçeye kardan adam yapmak istiyordu. c) O konuyu bize geldiğin akşam görüşürüz. d) Siz de kır çiçeklerini seviyorsunuz

25 D

26 13.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralması ses olayının örneği yoktur? a) Gelip karşımdaki masaya oturmuyorlar mı! b) Çektiği sıkıntılara artık dayanamıyordu. c) Eski günleri hatırlıyor, anılarını tazeliyordu. d) Kaşla göz arasında kaybolmayı başarıyordu.

27 D

28 14. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde yardımcı ses yoktur
14.Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde yardımcı ses yoktur? a) Sen olursan bensiz, ben de olurum sensiz. b) Say beni, sayayım seni. c) Su akarken testiyi doldurmalı. d) Su testisi su yolunda kırılır.

29 A

30 15. Tatil anlayışının güneş, deniz, kum üçgenine sıkıştığı günümüzde, Akdeniz’i alternatif gezilerle keşfetmek isteyenlerin uğraması gereken ilk yer Çıralı olmalı. Cümlesinde aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur? a) Ses düşmesi b) Ses türemesi c) Sessiz yumuşaması d) Kaynaşma

31 B

32 16. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi küçük ünlü uyumuna uymaz
16. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi küçük ünlü uyumuna uymaz? a) Banyo b) Sokaklar c) Yumak d) Güneş

33 A

34 17.Aşağıdakilerden hangisinde ünlü düşmesine uğramış bir sözcük yoktur?
A)Neşeyle kartopu oynuyor çocuklar. B)Hiç benim fikrimi sormuyorsun. C)Üzerimize çevrilmişti tüm kameralar. D)Yanağına bir öpücük kondurdum.

35 D

36 Yukarıdaki dizelerde kaç tane ulama vardır?
18.Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden, Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak Ve bir zaman bakacaksın semaya ağlayarak. Yukarıdaki dizelerde kaç tane ulama vardır? A) B) C) D)4

37 A

38 19.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde kaynaştırma harfi kullanılmamıştır?
A)O da kendince haklı,diye düşünüyor. B)Altışarlı gruplarla takip ediyorlar. C)Olayları senin anlatacağını biliyoruz. D)Doğaya daha çok şey borçluyuz.

39 C

40 20.  “Geniş, düz ünlüyle biten eylem köklerine -yor eki getirilince sözü edilen eylemin kökündeki ünlü darına dönüşür.” Aşağıdaki sözcüklerin hangisi bu kurala uymaz? A) Elliyor B) Başlıyor C) Temizliyor D) Soluyor

41 D

42 21.  “Türkçe“de p,ç,t,k sert ünsüzleri ya da ünlüyle başlayan ek aldıklarında yumuşar:sağlık, sağlığı; kitap, kitabı…” Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala uymayan bir sözcük kullanılmıştır? A) Tatlı dil, yılanı deliğinden çıkarır. B) Evde pikabı koyacak yer bulamadı. C) Paketi arabanın bagajına yerleştirdi. D) Ağaça yuva yapan kuşu hepimiz sevdik.

43 D

44 22. ”Ada gelen “etmek, olmak, eylemek vb
22. ”Ada gelen “etmek, olmak, eylemek vb.” yardımcı eylemler, birleşik eylem öbeğini oluşturur. Bu öbeği oluştururken ad soylu sözcükte kimi kez ünlü yitmesi olur.” Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıdaki sözü edilen türden hece düşmesi olayı vardır? A) Akşama kadar öğrencilik günlerinden söz ettik. B) Sorunlarını en kısa zamanda halledecekmiş. C) Kazadan ucuz kurtulduğumuza şükrettim. D) Sinemaya gelmek için çok naz etti.

45 C

46 23. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde ses düşmesi yoktur?
A) Küçücük çocuk, bize bakıyor. B) Alçacık bir duvardan atladım. C) Kedilerin en miniği soğuktan ölmüş. D) Ufacık bir evde yaşamını sürdürüyordu.

47 C

48 24.  “Bir sözcüğün ilk hecesindeki ünlü düz ise, ondan sonra gelen ünlüler de düz olur.” Aşağıdaki sözcüklerden hangileri, tümüyle bu kurala örnektir? A) azık-ölgün-uzak B) bilge-süzgeç-sulak C) kahve-durgun-yüzden D) yazıcılar-başlamak-yıkanmış

49 D

50 25.  “Türkçe“de ekler, eklendikleri sözcüklerin son hecesindeki ünlüye uyar.” Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bu kurala uymayan bir sözcük kullanılmıştır? A)Gazetedeki trafik kazasını görünce gözlerim yaşardı. B)Damar sertliğine şişmanlarda daha çok rastlanıyor. C)Hanımböceği, çiçeklerin üzerinde çok zarif duruyor. D)Sabahki kavgadan sonra evin huzuru kaçtı.

51 D

52 26. Aşağıdakilerden hangisinde farklı bir nedenle oluşmuş ünlü düşmesi vardır?
A)Alnına düşen saçlarını geriye itti. B)Ali bey,burnundan kıl aldırmıyor. C)Ailemin sorumluluğunu omzumda hissediyorum. D)Yakında Ankara’ya gelirsen görüşürüz.

53 D

54 27. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde vurgu son hecededir?
A)Öğrenciyim B)Çiçekler C)Masmavi D)Bursa

55 B

56 28. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde ses düşmesi vardır?
A)Biricik B)Azıcık C)Ufacık D)İncecik

57 C

58 29. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde,bütün sözcükler arasında ulama vardır?
A)Ayranım ekşidir diyen olmaz. B) Benim üzüntüm senin umurunda değil. C) Bitmeyen isteklerin için ağlıyorsun. D) Beni anlıyor ve bu konuda hak veriyor.

59 C

60 30. Kızıl ırmak akar gider Kenarını yıkar gider Ünü büyük kozanoğlu Boyuncuğun büker gider Yukarıdaki dörtlükte,aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur? A)Ünlü daralması B)Ulama C)Ünsüz yumuşaması D)Kaynaşma

61 A


"SES BİLGİSİ Test Soruları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları