Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAV KAYGISI KENDİNİZİ İYİ HİSSEDİYORSANIZ KAYGILANMAYIN GEÇER. ???

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAV KAYGISI KENDİNİZİ İYİ HİSSEDİYORSANIZ KAYGILANMAYIN GEÇER. ???"— Sunum transkripti:

1 SINAV KAYGISI KENDİNİZİ İYİ HİSSEDİYORSANIZ KAYGILANMAYIN GEÇER. ???

2 Yeni bir durum karşısında ,
KAYGI KAYGI NEDİR ? Yeni bir durum karşısında , kişiliğin yapısında ve gelişmesinde önemli bir etken olan duygulanım ve coşku durumları ile birlikte ortaya çıkan Ve onlara eşlik eden fizyolojik belirtilerin kişi tarafından algılanmasına KAYGI denir.

3 KAYGI HİSSEDİLEN FİZYOLOJİK BELİRTİLER NELERDİR ?
-Kan basıncı, kalp atışı, solunum sayısı artar. -Mide ve barsak hareketleri hızlanır. -Tükürük salgısı azalır. -Ağız kurur. -Kan şekeri yükselir. -Gözbebekleri genişler. -Çizgili kasların gerginliği artar.(vücut kasları,kol,bacak) -Titreme olur. -Dişler ve yumruklar sıkılır. -Terleme olur. -Derinin direnci artar.

4 KAYGI HİSSEDİLEN OLUMSUZ DUYGULAR NELERDİR? Başaramazsam !
Ölsem de kurtulsam keşke bu duruma hiç düşmeseydim. Hareketsizlik, huzursuzluk veya aşırı hareketlilik. Sık sık gerçek sınavı düşünmek. Hiçbir şey hatırlamadığını, sanki her şeyi unutmuş gibi hissetme. Kendini suçlama. Yok ben bu işi başaramayacağım. Sürenin yetersiz olduğunu düşünmek. Diğerlerinden farklı olduğunu, zayıf ve beceriksiz olduğunu düşünme Sıkıntı bunaltı hisleri. Orayı terketme isteği.

5 KAYGI Uyarım ve yeni durumlar
İstem dışı sinir sisteminde ortaya çıkan değişmeler Adrenalin ve benzeri kimyasalların düzeyini yükseltir Fizyolojik değişmelerin kişi tarafından algılanması Kaygı yaratır Ruhsal olarak duyulan kaygı Kanda adrenalin seviyesinin veya başka kimyasalların yükselmesi Söz konusu fizyolojik belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.

6 KAYGI ÇATIŞMA YAKLAŞMA-YAKLAŞMA YAKLAŞMA-KAÇINMA KAÇINMA-YAKLAŞMA
İnsan bütün yaşamı boyu her an birçok içten yada dıştan gelen dürtü yada güdü ile karşılaşır. Bunlar arasında seçim yapma zorunluluğu duyar. Bu durum çatışma yaratır. Çatışma türleri değişiktir. Olumlu ve olumsuz aynı ve ters yönde olan güdüler çatışma yaratır. YAKLAŞMA-YAKLAŞMA DERS ÇALIŞMA-GEZMEK,EĞLENMEK YAKLAŞMA-KAÇINMA DERS ÇALIŞMA-ZAYIF NOT KAÇINMA-YAKLAŞMA BAŞARISIZLIK-DERS ÇALIŞMA KAÇINMA-KAÇINMA ELEŞTİRİLME-BAŞARISIZLIK

7 KAYGI Sağlıkla ilgili kaygılar
 Kişilik ile ilgili kaygılar  Aile ve ev yaşamına ilişkin kaygılar Sosyal ilişkilerine yönelik kaygılar Din ahlak konularındaki kaygıları Okulla ilgili kaygıları Meslek seçimi ile ilgili kaygılar ÖSS ve LGS (Sınav Kaygısı) Ergenlik dönemi bireyin kendisi ile ilgilendiği dönemdir. Bu ergenlerin kaygılarının sıkıntılarının çok çeşitlilik göstermesinden anlaşılır. Ergenlerde gözlenen kaygı alanları çok çeşitlidir.

8

9 KAYGI VE SAVUNMA MEKANİZMALARI
Neler düşünülüyor ? Kişi , kaygıyı gelecekte kötü bir şey olacakmış gibi algılar ve anlatır. Çok hafif tedirginlik ve gerginlikten(sınav sürecindeki bir öğrencinin motivasyonuna olumlu etkisi olduğu için gereklidir.) panik derecesine varan değişik şiddette olabilir.

10 KAYGI Bilinçli ve Bilinçsiz savunma

11 KAYGI Bilinçli savunma
Kaygı yaratan durumun algılanması, anlaşılması ve bilinçlenme söz konusudur. (çok önemli ve geleceğimi belirleyecek bir sınava hazırlanıyorum=sınav kaygısı). Bu süreç kaygıyı bilinçlendirir . Kaygı yaratacak veya yaratan durum karşısında takınılacak tutum ve yapılacak davranışta bilinçli hareket olanağı doğar. Bu süreçte kaygı yaratan şeyle bilinçli olarak başa çıkmak için duygu, hafıza, düşünce gibi yetilerin işlevlerinden yaralanılır. Kişiliğin kendisini ve çevreyi gerçekçi olarak değerlendirdiği ölçüde gerekli davranışlar yapılır.

12 KAYGI Bilinçsiz savunma
Bu savunmada ,kaygının biçimine, şiddetine ,süresine ,sürekliliğine ve kişilik özelliklerine göre çeşitli düzenlemeler oluşur.

13 KAYGI Doğru ve yerinde kullanarak, gerçeklerden kaçmamak kaydı ile ruh sağlığı açısından olumlu olarak nitelendirebileceğimiz savunma mekanizmaları

14 KAYGI ÖZGEÇİCİLİK, (manevi haz duygusu)
Ben tutkusunu ve bencilliğin bastırılarak ilgi, sevgi ve saygının başkalarına yönelmesidir.

15 KAYGI SEZİNLEME Yeteneklerini güçlerini gerçekçi biçimde değerlendirip, geleceğe yönelik doğru çıkarımlar yapabilmesidir. Eksiklerinden kaçmak veya tamamlamak.

16 KAYGI Kaygı uyandıran duygu ve düşüncelerin ciddiye alınmamasıdır.
ŞAKAYA VURMA(mizah) Kaygı uyandıran duygu ve düşüncelerin ciddiye alınmamasıdır.

17 KAYGI DENGELEME (telafi) Kişinin doyurulamayan , engellenen dilek , istek ve amaçları yerine başkalarını koymasıdır.

18 KAYGI Kullanılış biçimine göre olumlu da olabilir olumsuz da BOYUN EĞMEK; KABULLENMEK Çatışma ve kaygıdan kurtulmak için başkalarından gelen etkileri kolayca kabul ederek bunlara uyum göstermektir.

19 KAYGI DIŞA YANSITMA İnsanın kendisinde görmek istemediği eksik, yersiz davranışları, beğenmediği duygu, düşünce, istek ve amaçları başkalarına ya da çevresine yüklemesidir. (başkalarında arama, başkalarına yakıştırma.)

20 KAYGI KET VURMA Uyarımların var olmasına karşın çatışma ve kaygıdan kurtulmak için bir davranışın başlamasını ya da başlayan bir davranışın sürdürülmesini engellemektir.

21 KAYGI YÖN DEĞİŞTİRME Bir nesneden ,kişiden, durumdan başka bir kişi, nesne veya duruma kaymasıdır.

22 KAYGI BASTIRMA Kaygı yaratan durumların bilinç alanı dışına itilmesi ve bastırılmasıdır. Unutma ,isteksizlik, durgunluk, dalgınlık, kimi zaman bilinç alanına kadar yaklaşan kaygıdan kurtulmak için oluşan güncel yakınmalar ve belirtilerdir.

23 KAYGI KÖTÜLEME Elde edilemeyen , erişilemeyen, ulaşılamayan kişilerin ,nesnelerin veya durumların kötülenerek kaygıdan kurtulma yoludur.

24 KAYGI KARŞI SALDIRI Bir eleştiri ya da kınama karşısında duyulan kaygıdan kurtulmak için , bunların doğru olup olmadığını düşünmeden , eleştiriyi yapanın kişiliğine yapılan saldırı veya önyargı oluşmasıdır.(boyun eğmenin tersi de diyebiliriz.)

25 KAYGI DIŞLAŞTIRMA Bilinç alanına gelen duygu, düşünce ve isteklerin hiçbir denetimden geçmeden ortaya konulması ve gerçekleşmesine çalışılmasıdır.

26 KAYGI HAYAL KURMA (GÜNDÜZ RÜYALARI) Gerçeklere uymayan ya da günlük yaşamda doyum olanağı bulunamayan isteklere , beklentilere , amaçlara imgeleme ve düş yoluyla doyum aramaktır MUTLULUK SENARYOLARI KORKU SENARYOLARI

27 KAYGI AKLA UYDURMA Duygusal ve coşkusal kaynaklı düşünceye , insanın kendisine veya başkalarına karşı inandırıcı nedenler bulmasıdır.

28 KAYGI Sürekli kullanılırsa ruh sağlığı açısından olumsuz olarak nitelendirebileceğimiz savunma mekanizmaları

29 KAYGI GERÇEKLERİ ÇARPITMA Kaygı yaratıcı ya da rahatsız edici bir gerçek karşısında onu olduğu gibi değil de olması istendiği biçimde görüp kabullenmektir.

30 KAYGI GERÇEKLERDEN KAÇMA Çevreye uyumsuzluğun doğurduğu kaygıdan kurtulmak için gerçekleri kabul etmemek , onlardan uzak kalma çabasıdır. Engeli aşmak için çalışmak yerine, ondan kaçıp düş dünyası içinde olmak.

31 KAYGI DENETLEME İç çatışmalardan kurtulmak , kaygı düzeyini azaltmak için davranışlara aşırı ve gereksiz özen göstermektir. (Hata olmaması için engelleme, rahat olamama.)

32 KAYGI YADSIMA (İNKAR) Erişilmeyen yada ilişki kurulamayan kişilerin ,nesnelerin ,çevrelerin ve durumların varlığını kabul etmemek , bunlardan haberdar değilmiş gibi davranmaktır.

33 KAYGI GERİLEME Davranışların çocukluktaki duygusal gelişme dönemlerine geri dönmesidir. UTANGAÇLIK Gerçeklerden kaçmak , çevreyle ilişki kurmamak için , sıkılma ,az konuşma biçiminde oluşan bir savunma biçimidir. Güvensizlik sonucu ortaya çıkar. CİNSELLEŞTİRME Her konuda cinsel simgelere başvurulması

34 KAYGI TUTULMA ; DUYGU YALITIMI TEPKİ OLUŞTURMA BEDENLEŞTİRME
Uzun süre duygusal ilişki ve bağlantılar engellenerek çevreyle uyum bozulabilir. TEPKİ OLUŞTURMA Gerçek duygu,düşünce ve beklentilerin tam karşıtlarını benimseyip göstermektir. BEDENLEŞTİRME Kabul edilmeyen, olumlu doyum yolu bulamayan dürtülerin bedene yönelerek sürekli yakınmalara yol açmasıdır.

35 KAYGI TAKINTILI DÜŞÜNCELER DEPRESYON UYKU BOZUKLUKLARI
Bu durumlarda da bir uzmandan yardım almak gerekmektedir.

36 KAYGI Soru ve cevaplar

37 KAYGI Kaygı ve korku farklı mıdır?
En basit biçimde korku nesnelere karşı duyulur fiziksel bir zarar gelebilir, kaygı ise bir durum veya düşünceye karşı duyulur.

38 KAYGI Öğrenciler neden sınavlara karsı kaygı duyarlar.? Kaygının oluşmasına neler sebep olur? En önemli neden sınavlara gerektiği gibi ,yeterince ,düzenli ve sistemli bir şekilde hazır olamama, olmama düşüncesi içinde oldukları için… Gelecekte karşılaşılacak belirsiz , sonucu bilinmeyen bir süreçte oldukları için… Sınavı bir ölüm kalım ,ya hep ya hiç olarak görüp sınav sonuçlarına göre korku senaryoları veya mutluluk senaryoları kurarak asıl önemli olan sınava hazırlık sürecini 2. plana attıkları için …

39 KAYGI Kendilerine güvenmedikleri için…
Sınav sistemini, test tekniğini, ders çalışma ve soru çözme tekniklerini, turlama tekniğini, puanlama sistemini, programlı ,sistemli ders çalışma ve konu tekrarı yapıp yeterince test çözmedikleri için… Neyi, ne zaman ,nasıl ,neden ,ne kadar yapmaları gerektiğini bilmedikleri için kaygı duyarlar. Sınav esnasında yaşanılan olumsuz duygular, düşünceler, şimdi ,burada ve şu ana vermedikleri önem yüzünden öğrenciler kaygı duyarlar

40 KAYGI Çözüm ?

41 KAYGI -Derse devam ve etkin katılım.
-Bütün sistemler hakkında tam olarak bilgilenme ve bunları zamanında ve yerinde gerçekten uygulama, -Gerçekçi hedef koyma -Geleceğe değil , şimdi ve burada’ya kenetlenme ve düşünme. -Etkili, sistemli düzenli konu tekrarı ve test çözümü.

42 KAYGI - Sadece yapabildiklerinin üzerine değil ,yapamadıklarının yanlış ve boşlarının üzerine gitme, azaltmaya çalışma, -Hemen ve anında sonuç beklememe, zamana yayma sabırlı olma. -Her türlü deneme sınavını gerçek sınav için bir basamak olarak düşünme ve çalışmalarını buna göre ayarlama. -İhtiyacı olduğu zaman mutlaka ve mutlaka öğretmenlerinden yardım isteme.

43 KAYGI Çocuğunuzun Kaygısını Nasıl Azaltabilirsiniz?
Hiçbir şekilde kendi beklentilerini çocuklarına yüklememeleri. Öğrencilerin gücünün, performansının üzerinde bir beklenti içine girmemeleri. Öğrencilere meslek seçimi ve ders çalışma konularında karar verme yetkisi vermeleri. Öğrencilerin sınavı kazanabilmesi için gerekli çalışma ortamını sağlamaları.

44 KAYGI Karşılıklı güven ortamı oluşturmaları,
Sınav süreci içinde, yaşam biçimlerini öğrencinin durumuna göre ayarlamaları, gerekmektedir. Birbirinize Bağlılığın Amaç, Sınavın Araç Olduğunu Unutmayın İnandırmanın , ikna etmenin gücü ; korkutmanın , gözdağı vermenin gücünden daha etkileyici ve uzun ömürlüdür.

45 BASİT BİR SOLUNUM EGZERSİZİ
KAYGI BASİT BİR SOLUNUM EGZERSİZİ

46 KAYGI Nefes almanın kendisi bir gevşeme ,rahatlama yoludur.
Bütün rahatlama egzersizleri içerisinde, egzersizin bir parçası olarak kullanılmaktadır.. Doğru ve derin nefes almanın doğrudan damarları genişletme ve kanın bedenin en uç ve en derin noktalarına kadar ulaşmasını sağlama özelliği vardır.

47 KAYGI İYİ NEFESİN ÖZELLİKLERİ İyi nefes ağır , derin ve sessiz olmalıdır. İyi bir nefes yavaş olarak burundan alınır, sessiz olur ve akciğerin bütününü doldurarak diyaframı aşağı iter.

48 KAYGI -Nefes almadan önce ciğerlerinizi iyice boşaltın
-Ciğer kapasitenizi hayali olarak ikiye bölün ve bir iki diye içinizden sayarak ciğerinizin bütününü doldurun. - Kısa bir süre bekleyin ve yine bir iki diyerek nefesinizi aldığınızın iki katı sürede verin.göğüs kemiklerinizin hareketli bir köprü gibi açılıp kapandığını hissetmelisiniz. - Bunu arka arkaya 2 – 3 kez tekrarladıktan sonra 4-5 kez normal nefes alın. Çünkü sürekli bu şekilde tekrarlarsanız başınız dönebilir.

49 KAYGI SINAV KAYGISI İLE BAŞETMEMİZDE BİZE KİMLER YARDIMCI OLABİLİR ?
Yardım istemekten kesinlikle çekinmeyin.

50 KAYGI -Aile ve yakın arkadaşlar ile ilişkilerimizi sıcak tutmak moralimizi yükseltir. -Sorun olduğunda başvurabileceğimiz uzman kişiler vardır. Rehber psikolojik danışmanlar, rehber öğretmenler, psikologlar. -Bizim yaşadığımız sorunları yaşayan kişiler. Sınav kaygısı olan herkes bir diğerini daha kolay anlayabilir.

51 Unutmayın bu tür duyguları sadece siz hissetmiyorsunuz.


"SINAV KAYGISI KENDİNİZİ İYİ HİSSEDİYORSANIZ KAYGILANMAYIN GEÇER. ???" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları