Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞLEM BİRİMİ(İç Donanım) ARAÇLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞLEM BİRİMİ(İç Donanım) ARAÇLARI"— Sunum transkripti:

1 İŞLEM BİRİMİ(İç Donanım) ARAÇLARI
KASA : (iç donanım değildir!) Bilgisayarın anakart, mikroişlemci, ana bellek, ekran kartı, ses kartı, sabit disk, disket sürücü, cd sürücü gibi bütün parçalarını içinde barındıran parça, kasadır.

2 Klavye Mouse USB Seri Port Paralel Port Hoparlör Mikrofon JoyStick Monitör

3

4 Anakartın tüm donanımlar ile bağlantısı vardır
Anakartın tüm donanımlar ile bağlantısı vardır. Bazı donanımlar anakart üzerine yerleştirilir, diğerleri ise kablolar ile anakart’a bağlanır.

5 Merkezi İşlem Birimi Kavramı CPU)
Bilgisayar içerisinde meydana gelen her türlü aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemlerinden sorumlu olan elektronik bir aygıttır. Başlıca üç bölümden oluşur: Aritmetik mantık birimi Kontrol birimi Bellek birimi

6 Merkezi İşlem Birimi Hız Kavramı
Bilgisayarın hızını belirleyen başlıca donanım işlemcidir. Tek başına sistemin hızını belirlemez. En küçük hız birimi Hz (hertz) saniyede yapılan mantıksal işlem sayısı. ( MHz, GHz )

7 Sabit Disk (Hard disk) Bilgilerin depolandığı donanım birimidir.
Manyetik disklerin bir araya gelmesiyle oluşur. Çeşitli boyut ve kapasiteye sahiptirler. Günümüzde kapasiteler sürekli artmakta, Buna rağmen maliyetleri düşmektedir.

8 Sabit Disk (HardDisk) Sabit disklerin bilgi okuma yazma hızları dakikada ki devir sayısına göre belirlenir. Değişik devirlerde çalışan sabit diskler vardır devir/dk, 5400 devir/dk, 7200 devir/dk vb. 160 GB – 250 GB – 500, GB’lık harddiskler bulunmaktadır.

9 Ana Bellek(RAM) Random Access Memory. Rasgele Erişimli Bellek)
Bilgisayar kapatılıncaya kadar bilgilerin geçici olarak tutulduğu bellektir. Ana belleğin özellikleri: Hem okunabilir hem de yazılabilir bellektir. Elektrik kesildiği anda ana bellek silinir. Bilgisayarın hızını etkileyen önemli birimlerdendir. herhangi bir program çalıştırıldığında belleğe yüklenir. Fakat hiçbir bilgi (program yada belge) bellekte kalıcı olarak bulunmaz. RAM geçici bellektir.

10 Güç Kaynağı (Power Supply) :
Güç kaynağının görevi, elektiriği doğru akıma çevirerek, bilgisayar sisteminin çalışması için gerekli elektirik enerjisini sağlamaktır. Elektrik voltajındaki muhtemel azalma ve artışlara karşı sistemin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacak şekilde voltajı dengeleme görevini de üstlenirler.

11 Ekran kartı Bilgisayar ile ekran arasındaki ilişkiyi sağlar.
CGA, VGA, XGA gibi ekran kartı çeşitleri bulunmaktadır. Görüntü kalitesini belirleyen birimdir. Mikroişlemci ile ekran arasında görev yapar. 256 MB 512 MB 1GB 2GB ’lık ekran kartları bulunmaktadır

12 Radyo kartı ve TV kartı Bilgisayarda radyo dinlemek ve televizyon izlemek için kullanılmaktadır. Radyo Kartı Tv Kartı

13 Ses Kartı (Sound Blaster)
Anakart üzerine takılan ve belleğinden alınan sayısal bilgileri analog bilgilere çeviren ve bu bilgileri hoparlör veya kulaklık çıkışından ses olarak dış ortama aktaran elemandır

14 Fan(Soğutucu): Bilgisayarın içinin aşırı derece ısınmasını engeller.
Kart Okuyucu: Hafıza kartlarını çalıştırmak ve bunlara veri kaydetmek için kullanılır.

15 Çıkış Birimleri Ekran ,Yazıcı ,Plotter (çizici) ,Hoparlör,Yansıtıcı Bu birimler sadece bilgisayarda işlenen verilere göre sonuç almak için kullanılırlar.

16 Monitör türleri Monitörler iki tiptedir. CRT ve daha modern olan
LCD monitörler. CRT monitörlerin boyutları bir televizyon gibi, oldukça büyüktür. LCD monitörler ise çok daha incedir. Ekranların boyutları “inç” ölçü cinsinden belirlenir. 1 inç =2,54 cm’dir LCD monitör CRT (Tüplü) monitör

17 Ekranlardaki görüntü netliği noktalar arasındaki
uzaklıkla ilgilidir. İki nokta arasındaki uzaklık ne kadar azsa o kadar kaliteli görüntü elde edilir. Daha çok nokta olması ekrandaki görüntünün daha net olmasını sağlar. 640 x 480 piksel, 800 x 600 piksel, 1024 x 768 piksel gibi Ekrandaki toplam pixel sayısı ise 1024 ve 768 sayılarının çarpımı ile bulunur ( 1024*768= ’dir. Yandaki resme bakınız. )

18 Led – Lcd ? LED(ışık yayan diyot); LCD lerin aydınlatmasında florasan ampullerin yerine LED lambaların kullanılmasıdır. LED ampul sayesinde doğru yüksek kontrast ve az enerji tüketimi,daha az ısınan ve ince panel tipi kazanımları sayılabilir.

19 Yazıcı Ekranda gördüğümüz şekil, yazı, grafik ve resim gibi nesnelerin kağıda veya kağıt benzeri bir maddeye basılması için kullanılır. Nokta vuruşlu (iğneli) yazıcılar: Fatura v.b. Evrak basımlarında kullanılır. Mürekkep püskürtmeli (inkjet) yazıcılar Lazer yazıcılar: Fotokopi makinesindekine benzer yapıdadır. Bütün sayfayı bir kerede basar.

20 Çizici ( Plotter ) : Çiziciler büyük boyuttaki kâğıtlara baskı yapabilen bir tür yazıcıdır. Özellikle mühendislik ve mimarlık alanlarında ayrıntılı planlar ve karmaşık tasarımların kâğıt çıktısını almak için kullanılırlar.

21 Yansıtıcı Hoparlör: Konuşma sentezleyici
(speech synthesizer): Konuşma sentezleyiciler bilgisayara yazılı olarak girilenmetni, ses sinyallerine dönüştürerek hoparlörden aktarır. Konuşma sentezleyiciler, görme özürlüler ve okuma güçlüğü çekenler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Yansıtıcı

22 BİLGİSAYARDA HAFIZA ÖLÇÜ BİRİMLERİ
Kayıt ortamlarının bir kapasitesi vardır. Nasıl uzunluk veya kütleyi ölçmek için cm, kg gibi birimler kullanıyorsak, kayıt ortamlarının da bir birimi vardır. 1 kg elma 200 gr. 30 cm

23 BİLGİSAYARDA HAFIZA ÖLÇÜ BİRİMLERİ
Bilgisayardaki bazı büyüklükleri ifade edebilmek için de bir birim sistemine ihtiyaç vardır. En küçük bilgi birimi bit olarak adlandırılır. Bilgisayara girdi olarak giren her bir karakter bilgisayarın anlayacağı dile çevrilir. Bilgisayarın anladığı dil de ikili sayı sistemidir. Yani; bilgisayar sadece 0 ya da 1 leri anlamaktadır. İşte bu her bir 0 ya da 1 ler bir biti temsil etmektedir = 8 bit = 1 byte 􀃏 Örnek: Bu cümle bilgisayarda 41 byte yer kaplar

24 8 bit =1 Byte 1024 Byte =1 kilobyte 1024 Kilobyte =1 megabyte 1024 Megabyte =1 Gigabyte 1024 Gigabyte =1 Terabyte 1024 Terabyte =1 Petabyte 1024 Petabyte =1 Eksabyte .

25 Hafıza Ölçümü 4 TB kaç MB eder ? 1 TB 1024 GB ise 4 TB 4x1024 GB eder. 1 GB 1024 MB ise 4 x1024 GB 4x1024x1024 MB eder.

26 DEPOLAMA

27 Bilgisayarda bilgileri nereye kaydederiz?
Veri kaydetmek için farklı alternatifler mevcuttur ama en çok kullanılan ortamlar Disket CD-DVD Flash Disk Hafıza Kartları Taşınabilir Disk Sabit disk

28 DİSKET Bilgi saklanabilen, silinebilen esnek (flopy) manyetik plaklardır. Disketler boyutlarına göre 3.5” ve 5.25” lik olmak üzere iki gruba ayrılırlar. 1.44 MB Bilgi alırlar.Günümüzde Kullanılmamaktadır.

29 DİSKET Kayıt koruma penceresi Döndürme yuvası Okuma penceresi kapağı
Plastik kap Koruma yatağı Manyetik disk Disk sektörü

30 CD-Rom ve CD-Rom Sürücüler
Görüntü ve ses kalitesi aranan durumlarda yoğun bir şekilde CD ler kullanılmaktadır. Yaklaşık MB bilgi alırlar. CD sürücülerinde pek çok çeşitleri vardır. Okunabilen (CD), kaydedilebilen (CD-R) ve çok defa kaydedilebilen (CD-RW) CD ler olarak ayrılırlar. CD-Recordable (CD-R) CD-Rewritable (CD-RW):

31 Dvd room DVD ilk önceleri "Digital Video Disk" anlamına geliyordu. Bunun temel nedeni, ilk uygulamaların video alanında ortaya çıkmış olmasıdır. Fakat bir süre sonra, veri saklama uygulamalarının da önemli olduğu anlaşılmış ve DVD "Digital Versatile Disk (Çok-yönlü Sayısal Disk)" anlamında kullanılmaya başlanmıştır.

32 Dvd-Rom ve Dvd-Rom Sürücü Optik okuma aygıtlarıdır
Dvd-Rom ve Dvd-Rom Sürücü Optik okuma aygıtlarıdır. tek tarafli tek katli dvd: 4.7 gb tek tarafli cift katli dvd: 8.5 gb cift tarafli cift katli dvd: 17 gbveri alabilir. Okuma hızı dvd rom sürücü hızı ile bağlantılıdır. 8x/16x  

33

34 Flash disk Flash Bellekler, güç kesintisinde dahi içerdiği bilgileri kaybetmeyen ve tekrar tekrar yazılıp silinebilen bir bellek çeşididir. Flash belleklerin yapısı RAM'lere, kullanımı Hard Disk'lere benzer.  Corsair Flash Voyager GT  Okuma: mb/sn Yazma: mb/sn Adata 16Gb N005   Okuma:30 mb/s Yazma:23-25 mb/s Usb usb3. 0 farkı? FLASH DISK (512 MB, 1 GB, 2 GB,4 , 8 , 16 , 32 , 64 , 128 , 256 GB)

35 1 USB konnektör 2 USB yığın depolama kontrolör 3 Test noktaları 4 Flaş bellek yongası 5 Kristal osilatör 6 LED 7 Yazma-koruma anahtarı 8 İkinci flaş bellek yongası için boşluk

36 Sabit Disk (HardDisk) Verilerimizi kalıcı olarak saklamak için kullanılan bir saklama birimidir. Sabit disklerin bilgi okuma yazma hızları dakikada ki devir sayısına göre belirlenir. Değişik devirlerde çalışan sabit diskler vardır devir/dk, 5400 devir/dk, 7200 devir/dk vb. 160 GB – 250 GB – 500, GB’lık harddiskler bulunmaktadır.

37 HARDDİSK

38 Bellek kartları Akıllı cep telefonları, dijital fotoğraf makineleri, müzikçalarlar gibi gündelik hayatın vazgeçilmez donanımları artık herkesin bildiği ve kullandığı eşyalar haline geldi. Buna paralel olarak da her geçen gün kapasiteleri artıyor. Bellekler bu saydığımız donanımların kayıt ortamlarıdır.

39 Boyutları itibarı ile farklı donanımlarda farklı kartlar kullanılıyor.
Bu kartların en çok standartlaşanları CF (Compact Flash), SD (Secure Digital), MMC (Multimedya Card), MS (Memory Stick) kartlardır.

40 BİLGİSAYAR PERFORMANSI
CPU Hızı RAM bellek büyüklüğü Harddisk hız ve kapasitesi

41 Yazılım (Software) Nedir?
Hem bilgisayar sistemini oluşturan donanım birimlerinin yönetimini hem de kullanıcıların işlerini yapmak için gerekli olan programlardır.

42 Yazılım (Software) Nedir?
Yazılımlar, programcılar tarafından özel am amaçlar için a hazırlanırlar.

43 Yazılım (Software) Nedir?
Mesela dünyanın en çok kullanılan müzik dinleme programı “Winamp”, Nullsoft yazılım şirketi tarafından ücretsiz olarak kullandırılmaktadır. İşte buradaki özel amaç müzik dinleme ihtiyacıdır.

44 Yazılım (Software) Nedir?
Yine dünyanın en beğenilen bilgisayar oyunlardan Call of Duty, Activision yazılım şirketi tarafından bir ücret karşılığında dağıtılmaktadır.Buradaki özel amaç ise insanların oyun oynama ihtiyacıdır.

45

46 İşletim Sistemi Yazılımları
Bu yazılımlar bilgisayar sisteminin işletimi ile ilgili tüm fonksiyonları yerine getirirler. Bilgisayar donanımının kontrolünü, kaynakların kullanımını ve paylaşımını sağlayarak diğer yazılımların çalışmasını sağlar. Bilgisayarın donanım özellikleri kadar işletim sistemi de önemlidir. Bilgisayar açıldığında BIOS kontrolünden sonra yüklenir.İşletim sistemi yüklenemezse bilgisayarı kullanamayız

47 En Yaygın İşletim sistemleri Windows, Microsoft firması tarafından geliştirilen ve ülkemizde en yaygın kullanılan işletim sistemidir. Windows 95, Windows 98, Windows XP, Windows Vista, Windows 7 ve Windows 8   Linux, Açık kaynak kodlu işletim sistemidir.   Pardus Linux işletim sisteminin TÜBİTAK tarafından geliştirilen versiyonudur   MacOS, Apple firması tarafından piyasaya sürülen işletim sistemidir Android Genellikle tablet bilgisayarlarda ve akıllı telefonlarda kullanılan işletim sistemidir

48 Programlama Dilleri Tüm uygulama ve sistem yazılımları programlama dilleriyle yazılır. Programlama dili; bilgisayara işlemlerin yaptırılmasına imkan veren her türlü sembol, karakter ve kurallar topluluğudur. Bilgisayara ne yapması gerektiğini bildiren komutları oluşturmak için kullanılır. İnsanlarla bilgisayarlar arasında tercümanlık görevi yapar.

49 Uygulama Yazılımları Kullanıcıların belli başlı bazı işlemleri yapmalarına imkan veren yazılımlardır. Her yazılım belli bir amaca yönelik olarak hazırlanır. Geliştirilmeleri için programlama dilleri ve diğer bazı uygulama geliştirme yazılımları kullanılır. Her alana ait farklı uygulama yazılımları mevcuttur: Kelime işlemci İnternet tarayıcı Elektronik tablo Bilgisayar oyunları Veri tabanları

50 Yazılımlar kullanım haklarına göre 4’e ayrılırlar
Lisanslı Yazılım Ücretsiz Yazılım (Freeware) Demo Yazılım Paylaşılan Yazılım (Shareware)

51 Sistem Geliştirme Kavramı
Bir işi yapmaya başlamadan önce o işe ait bilgilerin iyi bilinmesi ve iyi analiz edilmesi gerekmektedir. En ufak bir ayrıntının bile gözden kaçırılmaması gerekir. İşler adımlar halinde yapılırken bu adımlar arasında herhangi eksiklik olmamasına ve her şeyin zamanında yapılmasına özen gösterilir.

52 Sistem Geliştirme Kavramı
İyi bir bilgisayar programının hazırlanabilmesi için sırasıyla yerine getirilmesi gereken aşamalar: Yöntemleri Araştırma ve Analiz Etme Süreci Programlama ve Test Etme Süreci İhtiyaç ve Yöntemlerin belirlenmesi Araştırma Analiz ve Programlama Test Etme


"İŞLEM BİRİMİ(İç Donanım) ARAÇLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları