Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CÜMLEDE ANLAM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CÜMLEDE ANLAM."— Sunum transkripti:

1 CÜMLEDE ANLAM

2 A)Bu elbiseyi sizin için aldim. B) Hasta oldugum için doktora gittim.
1.”için” kelimesi, asagidaki cümlelerin hangisinde sebep-sonuç iliskisi kurmustur? A)Bu elbiseyi sizin için aldim. B) Hasta oldugum için doktora gittim. C) Parayi kardesin için biraktim. D) Artik ,bugün için çalismaniz yeterli.

3 Cevap:B Cevap:B dir.Çünkü eğer bir cümlenin sebep-sonuç ilişkisi olması için o cümlenin nedeni ve sonucunda ne olduğu verilmesi gerektir.Bu tür cümleler sebep sonuç ilişkili cümlelerdir.Sadece b şıkkında sebeb sonuç verildiği için cevap b dir.

4 C) Eve gittigimde biraz dinlenecegim. D) Yataga girer girmez uyumusuz.
2.Asagidaki cümlelerin hangisinde eylemin gerçeklesmesi bir sarta bağlıdır? A) Arkadasligimiz gittikçe güçleniyor. B) Bize gelirseniz kitaplarimi görürsünüz C) Eve gittigimde biraz dinlenecegim. D) Yataga girer girmez uyumusuz.

5 Cevap:B Cevap:B dir .Çünkü b şıkkındaki cümlede kitapları görebilmek için bir şart kullanılmıştır.Yani bize gelirseniz kelimeleri bir şart kelimesidir.

6 3. ”O, simdiye kadar. kisilerin. benzemiyor
3. ”O, simdiye kadar kisilerin benzemiyor.” cümlesindeki bos birakilan yerler hangi seçenekteki kelimelerin getirilmesi uygun olur? A) tanidigim-hiçbirine B) bildigim-hepsine C) gördügüm-çoklarina D) konustugum-birazina

7 Cevap:A Cevap:A dır.Çünkü soruda belirtilen cümleye en uygun kelimeler a şıkındadır.

8 4.Asagidakilerden hangisi burada belirtilen yargiyi daha çok destekler niteliktedir? A) Yöntem ve araçlar çocugun gelisiminde oldukça etkilidir. B) Çocugun gelisiminde dogal ve toplumsal çevrenin de payi büyüktür. C) Anne ve babalar çocugun gelisimi için büyük çaba harcarlar. D) Çocugun gelisiminde okul öncesi egitimin payi çok büyüktür.

9 Cevap:D Cevap:D dir.Çünkü d şıkkındaki okul öncesi eğitimi cümlede desteklemiştir.Desteklemeek o konunun önemini anlatan kelimelerdir.

10 5. ”Havuzun suyu,bulutlu gögün yansimasiyla sanki katran rengindeydi
5. ”Havuzun suyu,bulutlu gögün yansimasiyla sanki katran rengindeydi.”sözünden asagidakilerden hangisi çikarilamaz? A) Suyun yüzülemeyecek durumda olmasi. B) Bulutlarin havuz suyuna yansimasi. C) Gökyüzünün çok bulutlu olmasi. D) Havuz suyunun kapkara görünmesi.

11 Cevap:A Cevap:A dır Çünkü a şıkkındaki cümlede suyun yüzülemeyecek durumda olduğundan bahsediyordur. Ama cümlemizde sadece suyun bulutlardan yansımayla katran gibi olduğunu söylemiştir.Ama bu bilinemez sadece benzetme yapılmıştır suyun gerçek rengi katran gibi değildir.

12 6.” Tuttugu yolda ilerlemek isteyen, agir agir, güvenilir adimlarla yürümelidir. Acele eden kimse yanilabilir,yolunu sasirabilir.” anlamina gelen atasözü asagidakilerden hangisidir? A) Agir kazan geç kaynar. B) Agir git ki yol alasin. C) Agir basar, hafif kalkar. D) Agir yongayi yol kaldirmaz.

13 Cevap:B Cevap:B dir.Çünkü cümlemizdeemin adımlarla ilerleyen kişiler önüne engeller çıksada hakkından gelirler.Bu söze ancak b şıkkı karşılık gelir.

14 7.Hangi atasözünün konusu digerlerinden farklidir?
A) Yatanin yürüyene borcu var. B) Ekmegin büyügü hamurun çogundan olur. C) Emeksiz yemek olmaz. D) Yatan salandan,gezen tilki yegdir.

15 Cevap: Cevap:B şıkkındır.Çünkü a,c,d şıklarında çalışmanın öneminden bahsediyor.Ama b şıkkında ise ne kadar çok çalışırsan o kadar verimlilik kazandığımızı anlatılıyor.

16 8.” Bahçeden dönerken neler düsündügümü bir bilseniz...”
Yukaridaki cümlelerden sonra asagidakilerden hangisi getirilirse, konusan kisinin üzüntülü oldugu anlasilir? A) Nereden bileceksiniz ki! B) Siz de benim gibi gülerdiniz. C) Sizin de neseniz kaçardi. D) Eminim sizler de sasardiniz.

17 Cevap:C Cevap:C dir.Çünkü üzüntü duygusunun en iyi anlatan cümle c şıkkı yani sizinde tadınız kaçardı cümlesidir.

18 9.Asagidaki cümlelerin hangisinde “kesinlik” söz konusu degildir?
A) Saniyorum, buraya son gelisimiz olur. B) Ne olursa olsun, sinifimi geçecegim. C) Elbet bir gün bana hak vereceksiniz. D) Hiç süphesiz, oraya seni de götürecegiz.

19 Cevap:A Cevap:A şıkkıdır.Çünkü a şıkındaki sanıyorum kelimesi bir kesinlik belirtmemiştir Ama diğer şıklardaki elbet, şüphesiz ,ne olursa olsun kelimeleri cümleye kesinlik katar.

20 10. Asagidakilerden hangisi” Agaci güzel yapan yapraklaridir
10.Asagidakilerden hangisi” Agaci güzel yapan yapraklaridir.” atasözüyle konusu bakimindan benzesir? A) Yolcu, yolcuyu yolda bulur. B) Kisi kiyafetinden bellidir. C) Çok çabalayan çok yorulur. D) Iplik ince yerden kopar.

21 Cevap:B Cevap:B şıkkıdır .Çünkü insanın dış görünüşünden her şey anlaşılabilir.Bu yüzden ağacı güzel yapan yapraklarıdır sözünün en güzel benzeşen cümlesi b şıkkındadır.

22 11. “Her seyin eskisi ortadan kalkar,kaybolur,piyasadan çekilir,fakat kitabin böyle degil.” cümlesinden asagidakilerden hangisi çikarilamaz? A) Kitap her zaman önemlidir. B) Kitaplar hiçbir zaman degerini yitirmez. C) Kitaplar etkisini yitirmez. D) Kitaplarda anlatilanlarla yetinilmemelidir

23 Cevap:D Cevap:D şıkkıdır.Çünkü verilen paragraftan kitaplarda anlatılanla yetinmemelidir sonucu çıkarılmaz.

24 12. ” Kötü kisilerle dostluk kuran, onlarin davranislarindan etkilenir
12.” Kötü kisilerle dostluk kuran, onlarin davranislarindan etkilenir.” anlamina gelen atasözü, asagidakilerden hangisidir? A) Her agaç kökünden çürür. B) Sinek küçüktür; ama mide bulandirir. C) Bir kötünün yedi mahalleye zarari vardir. D) Körle yatan , sasi kalkar.

25 Cevap:D Cevap:D dir .Çünkü paragrafta verilen açıklamanın atasözü d şıkkındadır. Körle yatan şaşı kalkar atasözü bir kişi kötü huylu birinin yanında durursa zamanla onunda huları değişebilir .

26 13. Asagidaki atasözlerinden hangisinin konusu “cömertlik” degildir?
A) Aç doyuran aç kalmaz. B) Himmeti çok olanin kiymeti de çok olur. C) Veren el dert görmez. D) Alin terlemeyince mal bulunmaz.

27 Cevap:D Cevap:D dir .Çünkü a,b,c şıklarında cömertlikten bahsediyor d şıkkında çalışkanlıktan bahsediliyor.

28 14.” Zor ve tehlikeli zamanlarda, becerikli ve usta kimse hem kendini, hem de çevresindekileri kurtarmayi bilen kisidir.”anlamina gelen atasözü, asagidakilerden hangisidir? A) Gemisini kurtaran kaptandir.* B) Akil, akildan üstündür. C) At binenin, kiliç kusananin. D) Bir musibet, bin nasihatten yegdir.

29 Cevap:D Cevap:d şıkkıdır.Çünkü a,b,c şıklarında ustalık ve beceri önemlidir. D şıkkında ise bela ve musibet anlatılıyor.

30 15. Asagidakilerin hangisinde yorum söz konusudur?
A) Bahar yine insanin gönlünü ferahlatan güzelliklerle kapimizi çaldi. B) Ülkemizde hemen her yil basilan kitaplarin sayisi üzerinde bir arastirma yapiliyor. C) Son yillarda çok fazla siir kitabi yayinlaniyor ve satiliyor. D) Bir kitap bes binden fazla basilamiyor ülkemizde

31 Cevap:A Cevap:a şıkkıdır. Çünkü b.c,d şıklarına duygu ve düşünce katılmadan cevap verilmiştir. Bu yüzden cevap a şıkkıdır.


"CÜMLEDE ANLAM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları