Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgileri kendinize mal edebiliyor musunuz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgileri kendinize mal edebiliyor musunuz?"— Sunum transkripti:

1 Bilgileri kendinize mal edebiliyor musunuz?
Eğer herhangi bir kaynaktan size ulaşan bilgiyi, sadece aktarıldığı biçimde korumaya çalışırsanız, istediğiniz başarıya ulaşmanız mümkün olmayacaktır.

2 Yapmanız gereken, aldığınız bilgileri kendiniz için anlamlı hale getirerek öğrenmek ve kullanma gücünüzü geliştirmektir. Böylece bilginin uzun süre korunması, doğru ve hızlı kullanılması sağlanmış olacaktır.

3 Çalışmalarınızı programlıyor musunuz?
Çalışma sürecinizin etkili ve verimli olmasını istiyorsanız, çalışmanızı programlamalısınız. Böylece başarınızı şansa bırakmamış olursunuz. Yaşamın akışının sizi yönlendirmesine izin vermeyin, siz yaşamın akışını yönlendirin.

4 BAŞARI ŞANS DEĞİLDİR! REHBERLİK SERVİSİ ŞANS, DOĞRU ZAMANDA
DOĞRU AÇIDA DURMAKTIR! PEK ÇOK İNSANIN, DİĞERLERİNİN BOŞA HARCADIĞI ZAMANI KULLANARAK ÖNE GEÇTİĞİNİ GÖRDÜM HENRY FORD

5 Başarmak için nasıl çalışmalısınız?
Çalışma, bilgileri kendine mal etmek, kazanılmış bilgileri korumak ve kullanabilme yeterliliğini geliştirmek amacıyla yürütülen işlemler bütünüdür.

6 Başarıya ulaşmak için anlama ve öğrenme çalışmalarının sistemli olarak sürdürülmesi gerekir.
Anlama: Yeni bilgilerin edinilmesi.

7 Öğrenme : Edinilen bilgilerin korunması ve kullanılabilir hale getirilmesi çalışmalarıdır. Anlama ve öğrenme çalışmalarını birbirine bağlı ve düzenli olarak gerçekleştirdiğinizde kalıcı bilgiye daha kolay ulaşabilirsiniz

8 Çalışmalardan yeterince sonuç almayı nasıl gerçekleştirebilirsiniz?
Çalışmalarda verimliliği sağlayan, dersin başında kaç saat geçirildiği değil, bu saatlerin içinin nasıl doldurulduğudur.

9 Hedefe ulaştırıcı çalışma, iyi düzenlenmiş bir ortamda, doğru öğrenme stratejileri uygulanarak, düzenli tekrar ve soru çözümleri yoluyla sürdürülen çalışmalardır.

10 Zaman buldukça, istek duydukça çalışıyorsan,
Çalışmaya başlamakta güçlük çekiyor, çalışmalarını uzun süre sürdüremiyorsan, Çalışırken dikkatini yoğunlaştıramıyorsan, Çalıştığın konuları hatırlamakta güçlük çekiyorsan, Çalışmayı zevksiz, sıkıcı bir iş gibi değerlendiriyorsan, Artık verimli çalışmayı denemelisin.

11 Verimli çalışma nedir? Nasıl sağlanır?
Verimli çalışma, belirlenen hedefler doğrultusunda zamanı planlı kullanabilme gücüdür. Verimli Çalışma; öğrenme davranışının ayrıntılı analizini, eksiklerin belirlenmesini ve gidermek için çözümlerin kararlılıkla uygulanmasını gerektirir.

12 Bunun İçin;Ulaşmak istediğin hedef ve var olan bilgi düzeyin arasındaki mesafeyi gerçekçi biçimde saptamalı. Çalışmalarda verimliliği azaltan temel problemleri belirlemeli, Çalışmalarda verimliliği artırıcı stratejileri belirlemeli, Çalışmaların programlı bir şekilde yürütülmesi.

13 Neden programlı çalışmalıyız?
Zamanı programlamak yaşamı programlamaktır. Başarıya ulaşmak isteyen öğrencinin, zamanı, günlük olayların akışı içinde rastlantılara bırakmadan, amacı doğrultusunda planlı olarak kullanması gerekir.

14 Çalışma programı nasıl düzenlenir?
Çalışma programının uygulanabilir olması için gerçekçi biçimde düzenlenmesi gerekir. Gerçekçi bir program hazırlamak için önce, günlük yaşantıda yer alan olaylar ve zaman kaybına yol açan durumlar belirlenmelidir.

15 Haftalık bir program hazırlanırken günlük etkinlikleri haftanın her günü için gözden geçirmeli. Okula gidiş-geliş saatlerini, çalışma ve tekrar yapmaya ayrılacak zaman, yemek ve verilen aralar, dinlenme, gezme v.b. hobiler için ayrılacak zamanlar saptanmalıdır. Çalışmaların yürütülmesi için NEYİ? NASIL? NE ZAMAN? Çalışılacağına karar verilmelidir.

16 Neyi çalışacağım? Çalışmalar yeni ve eski konular kapsanacak şekilde belirlenmelidir. Yeni konularla ilgili öğrenmeleri geliştirmek, kazanılmış eski konularla ilgili bilgilerin korunması ve bu bilgilerin kullanma gücünü artırmak için konu tekrarı ve soru çözme çalışmaları yapılmalıdır.

17 Neyin çalışılacağı konusunda karar vermede konuları anımsayabilme ve bilgileri soru çözmede kullanabilmedeki yeterlilik, yol gösterir.

18 Nasıl çalışacağım? Bilgiyi kullanmada yapılan hatalar, öğrenme aşamasındaki eksik uygulamaların bir sonucudur. Bu hataların analizi hangi konuyu NASIL ÇALIŞILACAĞI belirlemede yardımcı olur. Eğer temel sorun yeterli bilgi birikimine sahip olmamaksa çalışmaların her birine ayrılan zaman gözden geçirilmelidir.

19 Eğer temel sorun bildiklerini anımsayamamaksa tekrar alışkanlığı gözden geçirilmelidir.
Düzenli tekrar kazanılmış bilgiyi korur. Eğer temel sorun bilgi anımsandığı halde yorumlamakta güçlük ise öğrenme tekniği gözden geçirilmelidir. Bilgiler anlaşılmadan ezberleniyor olabilir. Eksiklik ancak öğrenilen bilgi anlamlı hale getirilerek ve bol soru çözümü ile kullanma gücü geliştirilerek giderilebilir.

20 Eğer temel sorun konular biliniyor ancak uygularken çok hata yapılıyorsa, çalışmalarda soru çözümüne yeterli zaman ayrılmıyor olabilir. Doğru ve hızlı çözüm gücüne ancak bilinen konularda yapılacak sürekli soru çözümü çalışmalarıyla ulaşılabilir.

21 Ne zaman çalışacağım? Gün içinde en verimli saatler çalışmaya ayrılmalıdır. Bu saatler içinde planlanmış aralar verilerek yapılan çalışmalar daha etkili öğrenmeyi sağlar. Çalışma süresi dk. dinlenme için 10 dk. planlanabilir. Bu dikkatin dağılmasını engeller, öğrenme ve anımsama gücü artar.

22 Öğrendiklerimizi nasıl unutuyoruz?
Belleğimize ulaşan herhangi bir bilgiyi kendimiz için anlamlı kılmaz ve düzenli aralıklarla tekrarlamazsak unuturuz. Bir öğrenme olayından sonra, öğrenilenlerle ilgili hatırlanan bilgi önce biraz artar, sonra hızla azalır.

23 Tümüyle öğrenilmiş bilgiler bile, öğrenmeden 24 saat içinde tekrar edilmezse %70 oranında unutulur. Düzenli tekrar yapmayan öğrenci, daha önce öğrendiği bilgileri çok az hatırlar ve bilgiler arasında bağlantı kurmakta güçlük çeker. Çalışmalarda emek ve zaman kaybını engellemek için düzenli tekrar programı uygulanmalıdır.

24 Düzenli tekrar programı nasıl uygulanır?
1.Tekrar: Öğrenme çalışmasının hemen sonunda yapılacak 10 dk. bir tekrar hatırlanan bilginin yaklaşık bir gün korunmasını sağlar. 2.Tekrar: Öğrenme çalışmasından yaklaşık 24 saat sonra yapılacak 5-10 dk. tekrar, bilgileri belleğinde bir hafta kadar saklamayı sağlar.

25 3. Tekrar: Öğrenmeden sonraki bir hafta içinde yapılacak 5-10 dk
3.Tekrar: Öğrenmeden sonraki bir hafta içinde yapılacak 5-10 dk. tekrar bilgilerin yaklaşık bir ay bellekte saklanmasını sağlar. 4.Tekrar: İlk öğrenmeden bir ay sonra yapılacak 5.10 dk. bir tekrar bilgilerin uzun süreli bellekte güçlü biçimde yerleşmesini sağlar. Her tekrar sonucunda konu ile ilgili sorular çözülerek konu pekiştirilmelidir.

26 Çalışmak için yeterince istek önemlidir.
Çalışmada isteklilik yaratan en önemli etken ulaşılmak istenen hedeftir. Hedef anlamlı bir hedef olmalıdır.

27 Çalışırken Dikkat Çabuk Dağılır.
Neyin? Ne sıklıkla çalışmaları engellediği belirlenmelidir. Çalışma ortamından kaynaklanan nedenler varsa çalışma ortamı düzenlenmelidir. Dikkat dağıtan uyarıcılar kontrol edilmelidir. (Çalışma masa ve sandalyede olmalı, oda havalandırılmalı ve ışığı yeterli olmalıdır. )

28 Çalışmalarla birlikte yürütülen etkinlikler varsa (Müzik dinleme, hayal kurma, TV. İzleme) bunlar çalışma sonrasına bırakılmalıdır. Çalışmalarını planlamaya ve sürdürmeye bağlı nedenler varsa (Uzun süreli çalışma, aralıksız çalışma, benzer dersleri veya aynı tür dersleri arka arkaya çalışma) aktif öğrenme yöntemi uygulanmalıdır.

29 Çalışma programının uygulanması için.
Çalışmaya başlamak ve bunu verimli bir biçimde sürdürmek konusunda temel etkenlerden biri, kişinin yaşamıyla ilgili sorumluluk ve kararları alma konusundaki istekliliğidir. Bu da İç Disiplin geliştirmesini gerektirir. Hayatımız ile ilgili karar ve sorumluluklar rastlantılara bırakılmamalı ve hayatımızla ilgili sorumluluk bütünüyle bize aittir.

30 İKİ İNSAN ARASINDAKİ TEK FARK, SAHİP BUNU NASIL KULLANDIKLARIDIR!
REHBERLİK SERVİSİ BAŞARI İKİ İNSAN ARASINDAKİ TEK FARK, SAHİP OLDUKLARI ZAMAN DEĞİL, BUNU NASIL KULLANDIKLARIDIR!


"Bilgileri kendinize mal edebiliyor musunuz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları