Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİSK SÜRÜCÜLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİSK SÜRÜCÜLER."— Sunum transkripti:

1 DİSK SÜRÜCÜLER

2 SABİT DISK (HARD DISK) SÜRÜCÜLER

3 Sabit Disk Nedir? Manyetik disklerden oluşan, bilgileri elektromanyetizma ile oluşturarak kalıcı olarak saklayabilen bir depolama birimidir. HDD = Hard Disk = Sabit Disk

4 Elektromanyetizma Sabit disklerden bilgi okuma ve disklere bilgi yazma işlemi elektromanyetik alanlar kullanılarak gerçekleştirilmektedir.

5 Sabit Diskin Yapısı

6 Sabit Diskin Yapısı Sabit diskler dönen disklerden oluşmaktadır.
MANYETİK DİSKLER Sabit diskler dönen disklerden oluşmaktadır. Diskler alüminyum veya cam gibi manyetik özelliği olmayan malzemeden yapılırlar. Her bir diskin yüzeyi manyetik alan etkisine sahip bantlarla kaplanır.

7 Sabit Diskin Yapısı MANYETİK DİSKLER Manyetik diskler iz (track) ve dilim (sector) denilen bölümlerden oluşur. Disk üzerindeki her bir dairesel alana track denir. Track ler üzerinde ayrılmış alanlara ise sector denir. Her sector un alabileceği bilgi miktarı sabittir.

8 Sabit Diskin Yapısı MANYETİK DİSKLER
Disk plakaları son derece hassastırlar. Disk plakaları üzerinde toz, tüy, nemlenme ve buhar gibi kirlenmeye neden olan unsurların kesinlikle olmaması gerekir. Yazma/okuma kafası ve disk yüzeyi arasında gözle fark edilemeyecek kadar küçük bir boşluk bulunmaktadır. Dolayısıyla bu boşluğun arasına hiçbir yabancı nesnenin girmemesi gerekir. Yazma/okuma kafasının herhangi bir nedenden dolayı (sallantı, düşme vb.) disk yüzeyine değmesi sonucunda ilgili bölge hasar görebilir. Bu durumda BAD SECTOR diye adlandırılan ölü bölgeler oluşur.

9 Sabit Diskin Yapısı OKUMA YAZMA KAFASI Disklere bilgi yazmak ve disklerden bilgi okumakla görevlidirler Kafaların ucunda manyetik alan üreten ve manyetik alan algılayan bir sistem bulunmaktadır Her bir disk için iki adet yazma okuma kafası görev yapmaktadır. Böylece diskler çift taraflı kullanılabilir.

10 Sabit Diskin Yapısı HAREKET MOTORU Manyetik diskleri okuma/yazma kafalarının tüm yüzeyleri okuyabileceği şekilde çok yüksek hızlarda (dakikada 7200 tur gibi) döndürme görevini yerine getirir.

11 Sabit Diskin Yapısı KÜMELER (CLUSTER) Disk üzerinde varsayılan, işletim sisteminin disk yönetimi ile alakalı bir büyüklük olup dosya ve dizinlerin yerleştirildiği en küçük disk alanına denir. Boyutu dosya sistemine göre değişir. Fat16 Fat32 NTFS

12 Sabit Diskin Yapısı KONTROL KARTI Diskleri döndüren motorun hareketlerini, yazma/okuma kafalarını hareket ettiren taşıyıcı kolun hareketlerini ve yazma-okuma işlemini kontrol eden karttır.

13 Sabit Disk Tanımları Sabit diskler kapasiteleri ve devir sayılarıyla anılır. Sabit disklerin kapasiteleri saklayabilecekleri bilgi miktarını ifade eder. Devir sayısı RPM (Rotation Per Minute – dakika başına dönüş sayısı) olarak isimlendirilir ve sabit disk plakalarının dakikadaki dönüş sayısını belirtir. Plakalar dakikada ile devirle dönerler.

14 Sabit Diskte Bilgi Yazma ve Okuma İşlemleri
Disk yüzeyinde, manyetik yük taşıyabilen ve her biri bir mıknatıs gibi, bir kuzey ve bir de güney kutbuna sahip olan, zerrecikler mevcuttur. Bu zerrecikler rasgele dağılmış durumdadırlar. Manyetik kafa, bu zerreciklerden oluşan çok küçük bir grubun yükünü, yani kuzey ve güney kutuplarının yerlerini değiştirebilir

15 Sabit Diske Bilgi Yazma
Aynı yönde bulunan parçacıklar “0” değerli biti, zıt yöndeki parçacıklar ise “1” değerli biti oluşturur. Bantlardaki sıralamayı değiştirmek için bobindeki akım yönü değiştirilir.

16 Sabit Disk – İşlemci İlişkisi

17 Sabit Disk Çeşitleri Sabit diskler kendilerine erişim sağlanılan teknolojiyle anılırlar. Bu teknolojiler günümüz itibariyle şu şekildedir: PATA (IDE-EIDE), Serial ATA, SCSI, SAS,

18 Sabit Disk Çeşitleri PATA (IDE-EIDE),
Paralel ileri teknoloji eklentisi anlamına gelmektedir. Bu kelime ATA, IDE, ATAPI olarak ta birçok yerde geçmektedir. Paralel olarak veri iletimine sahiptir. Sahip olunan arabirim CDROM, DVDROM ve HDD ler içinde aynıdır. 40 ve 80 iletkenli kablo(ribbon kablo) ile anakarta bağlanır.

19 Sabit Disk Çeşitleri SATA(Serial ATA)
Seri olarak veri alışverişine imkan veren PATA’dan sonra çıkartılan bir arabirimdir. İletişim için ATA komut setini kullanmaktadır. Seri iletimi yapısından dolayı kablo iletken sayısı azdır. Band genişliği daha fazla ve kablo boyutları uzun ve incedir. SATA3 teknolojisinin çıkmasıyla veri transferinde 600MB/s hıza ulaşılmıştır.

20 Sabit Disk Çeşitleri SATA(Serial ATA)
SATA disk kullanımının diğer bir avantajı da kablonun az yer kaplaması dolayısı ile hava sirkülasyonun daha az engel olmasıdır. Veri kablosu maksimum cm uzunluğunda olmalıdır. Kapladığı yer ve uzunluk olarak IDE kablosundan daha avantajlıdır.

21 Sabit Disk Çeşitleri SCSI
SCSI Daha çok sunucularda kullanılan disklerdir. Disklerinin dönüş hızları ve performansları çok yüksektir. Bu yüzden fiyatları ev kullanımı için uygun değildir. SCSI arabirimi disklerin dışında birçok farklı donanım (tarayıcı,DVDROM…) ile de beraber çalışabilir. Seri ve paralel çalışan tipleri vardır.

22 Sabit Disk Çeşitleri SAS
Paralel SCSI yapısının seri versiyonudur. Dört ve daha fazla kanalı birlikte kontrol edebilen noktadan noktaya iletişim mimarisine sahiptir. Çift yönlü iletişim kanallarına sahiptir. SAS yapısı SATA diskleri desteklemektedir fakat tersi yani SATA kanallar SAS disklerini desteklememektedir. Kablo iletken sayısı ve konektör yapıları paralel SCSI ya göre oldukça düşüktür.

23 SSD (Solid State Drive)
Yapısında disk, motor ve okuma yazma kafası bulunmayan elektronik karttan ibaret veri depolama aracıdır.

24 SSD (Solid State Drive)
Verileri SDRAM, DRAM veya Flash hafızalarında tutarlar. SDRAM ve DRAM bellek modülleri bilindiği üzere üzerlerinde verileri tutmak için elektrik enerjisine ihtiyaç duyarlar . Kalıcı veri depolama amaçlı kullanılan RAM modüllerinde enerji sağlayan bir kaynak olarak pil kullanılmaktadır. SSD’lerin mekanik parçaları olmadığı için performansı daha iyi ve güç gereksinimi daha düşüktür. Mekanik yapıları olmadığı için sessiz çalışırlar . Test sonuçlarına göre HDD lerden %30-45 arasında bir performans fazlalığı vardır

25 SSD (Solid State Drive)

26 HHD(HYBRID HARD DRIVER)
Fiziksel olarak HDD’ ye benzerler. Hem disk hem de flash hafızaya sahiptirler. Dolayısıyla SSD ve HDD karışımı melez yapıya sahiptirler. Flash hafıza içeren yüksek boyutta tampon belleğe sahiptirler. Böylece mekanik sisteme göre daha hızlı olan flash yapı kullanılarak disk erişimlerindeki bekleme süreleri azaltılır.


"DİSK SÜRÜCÜLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları