Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çeviride Bilgi Teknolojileri Arş. Gör. Sinem Canım

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çeviride Bilgi Teknolojileri Arş. Gör. Sinem Canım"— Sunum transkripti:

1 Çeviride Bilgi Teknolojileri Arş. Gör. Sinem Canım
Bilgisayar ve Çeviri Çeviride Bilgi Teknolojileri Arş. Gör. Sinem Canım

2 Bilgisayar Teknolojisinin Gelişimi
1943 Pennsylvania Üniversitesi J. P.Erkert'ın ilk işlevsel bilgisayar olan 30 ton ağırlığındaki ve saniyede işlem yapan ENIAC [Electronic Numerical Integrator And Calculator] (Elektronik Sayısal Doğrulayıcı ve Bilgisayar)'ı yaptı.

3 - Büyük kurumlarda anaçatı bilgisayarlar
- Büyük kurumlarda anaçatı bilgisayarlar (… kişisel bilgisayarlardan önce …büyük ve pahalı … yalnızca büyük kurumlarda) 1971 - Yonganın geliştirilmesi ile bilgisayarlar çok küçük hale geldi. - Kişisel kullanıma yönelik ilk PC satıldı. Kendi monitörü yoktu ve televizyon ekranını kullanıyordu.

4 Yonga nedir??? - Elektronik devreler yongalar üzerinde oluşturulur.
- Yongalar silikon adı verilen bir maddenin ince dilimleridir. - Her bir yonga milyonlarca devre ile kaplıdır. - Devrelerin düzenlenme şekli yonganın ne iş yapacağını belirler.

5 - PC kullanıcıları için ilk yazılım tasarlandı.
1975 - Bir ekranı ve klavyesi olan monte edilmemiş ilk PC satıldı. Bilgisayara, Uzay Yolu adlı televizyon dizisindeki bir gezegenden esinlenerek Altair adı verilmişti. 1977 - Tamamı birleştirilmiş, ekranı ve klavyesi bulunan, kullanıma hazır halde PC’ler üretildi. 1979 - PC kullanıcıları için ilk yazılım tasarlandı.

6 Apple, faresi olan bir PC olan Macintosh’u üretti.
1981 IBM ilk PC’sini üretti. Diğer bilgisayar şirketleri IBM PC’sini temel alarak kendi kişisel bilgisayarlarını tasarladı. 1983 Apple, faresi olan bir PC olan Macintosh’u üretti. Peki ya Günümüzde???

7 Ne tür bilgisayarlar kullanıyorsunuz?
Konfigürasyonun farkında mısınız? Maliyet? Yeni bilgisayar almayı düşünüyor musunuz? Neden?

8 Bilgisayar teknolojisinin gelişiminden toplumsal hayat nasıl etkilendi?
İletişim Bilgi alma/araştırma Eğlence Haberleşme Alışveriş Medya

9 Peki sizce bilgisayar teknolojisi çeviri etkinliğini nasıl etkiledi?

10 Çeviri etkinliğinin geleceğine dair neler söylenebilir?

11 Çeviri uygulamalarında bilgisayardan yararlanma durumu
Çeviri yaparken ne tür elektronik araçlar kullanıyorsunuz? Başka hangi araçları kullanmak isterdiniz? Neden?

12 Donanım Bilgisayar donanımı, bir bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların genel adıdır. İç ve Dış olarak ikiye ayrılır. Bir donanım parçası başka bir donanım parçası (genellikle bilgisayar kasası) içine yerleştiriliyorsa iç donanım olarak adlandırılır. Bağımsız kasa, kutu veya kılıf içinde bulunan bilgisayar kasası içinde yer almayan donanımlara dış donanım denir. Bunlar kamera fotoğraf makinesi usb girişi bluetooth kızılötesi tarayıcı yazıcı v.s.

13 Yazılım Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçların, birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak, görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makine komutlarıdır. Yazılım, elektronik cihazların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir. İşletim sistemi, genel ve özel amaçlı yazılımlar


"Çeviride Bilgi Teknolojileri Arş. Gör. Sinem Canım" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları