Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EVDE HASTA BAKIMI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EVDE HASTA BAKIMI."— Sunum transkripti:

1 EVDE HASTA BAKIMI

2 “HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK”
Bütün çabalara rağmen bazı hastalıkların önüne geçilemeyebilir. Böyle durumlara hazırlıklı olmak gerek. Hasta bakımı bilgi, beceri ve sabır gerektirir.

3 EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ
Bir toplumun kalkınması ve gelişmesi için sağlık hizmetlerinin eksiksiz ve düzenli yapılması çok önemlidir.Bu hizmetler insana verilen önemin ve değerin göstergesidir. Bu amaç itibariyle Sağlık Müdürlükleri “Evde Sağlık Hizmetleri” uygulamasını halkın hizmetine sunmaktadır.

4 Hangi Hastalara Hizmet Verir?
Evde Sağlık Hizmetleri; yatağa bağımlı hastalar,bedensel engeli nedeniyle evde tıbbi desteğe ihtiyacı olan, solunum sistemi hastalığı olan, kanserin son döneminde olan hastalara, ileri derecede kas hastalığı olan bireylere evinde ve aile ortamında sağlık hizmeti verir. 

5 Evde Sağlık Hizmetleri Ekibinde Kimler Çalışır?
Evde sağlık hizmetleri ekibinde bir tabip, bir hemşire, bir sağlık memuru ve bir şoför görevlendirilir. Mevcut olması halinde bir fizyoterapist, bir diyetisyen, ihtiyaç halinde bir psikolog bu ekibe dahil edilebilir.

6 Evde Sağlık Hizmetleri Birimi Nasıl Çalışır
Evde Sağlık Hizmetleri Birimi Nasıl Çalışır? Vatandaşlar Bu Birime Nasıl Ulaşabilir? -Evde sağlık hizmetleri randevu sistemi ile ve mesai saatleri içinde çalışır. -Başvurular, hastalar veya aile bireyleri tarafından Evde Sağlık Hizmeti Başvuru Formu ile yazılı olarak veya müdürlük bünyesindeki koordinasyon merkezinin numaralı telefonuna veya sağlık kurumları bünyesindeki birimlerin telefonlarına müracaat ile sözlü olarak veya toplum sağlığı merkezi, aile sağlığı merkezi veya aile hekimleri aracılığı ile yapılabilir.

7 Başvuru işleminin ardından ekipler hastaları, tek tek ziyaret ederek durum belirlemesi yapar.
Evde Sağlık Hizmetine ihtiyacı olan hastaların kayıtları yapılarak,sağlık dosyaları oluşturulur. Bu sağlık dosyaları şimdiye kadar yaşadığı sağlık sorunları, halen devam eden hastalığının seyri, geçirdiği tedavi aşamalarından oluşur. Daha sonra, hastalar sürekli takip eden bir hekim mevcut ise bu hekimin önerileri doğrultusunda, böyle bir hekim mevcut değil ise ekip doktoru görüşleri doğrultusunda tedavi planı düzenlenir.

8 -Varsa yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkların takibi yapılır ve evde tedavi edilebilecek sağlık sorunları tespit edilerek tedavi planına dahil edilir. -Hastaların reçeteleri yazılarak gerekirse ilaç temini sağlanır. Ekip Hemşiresi de hastanın ihtiyaçları doğrultusunda bir bakım planı hazırlar. Bu bakım planı, varsa vücutta oluşan yatak yaralarının bakımı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkların takibi, sonda, kateter bakımı, ilaç uygulaması, serum takma, kan alınması vb. tıbbi uygulamalarla beraber hastaya psikolojik destek sağlanmasını da içerir. - Hastaya yapılması gerekli olan basit tıbbi uygulamalar konusunda hasta ve hasta yakınlarına eğitimler yapılır.

9 Hasta Ziyaretleri Hangi Sıklıkla Yapılır? Ve Ne Kadar Sürer?
Evde sağlık hizmetleri randevu sistemine dayalı olarak yürütülür. Vakanın durumuna göre günlük, haftalık veya aylık dilimler halinde hasta ziyaret edilerek bakım ve tedavileri düzenli olarak yapılır. Hastanın hangi sıklıkla ziyaret edilmesi gerektiği hekim tarafından belirlenir. Ayrıca lüzum halinde hastaların klinik tedavileri için hastaneye nakilleri yapılır. Hastaların sağlık ihtiyaçları ve hastalık halleri sona erene kadar gerekli bütün sağlık hizmetleri en iyi şekilde sağlanır.

10 EVDE BAKIM NEDİR? Evde bakım hizmetleri, kişinin sağlık sorunu nedeniyle hastane koşullarına ihtiyacı kalmadığında gerekli koşullar sağlanarak evinde bakımının sağlanmasıdır.  Evde bakım, profesyonel kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından hastanın evinde gerçekleştirilmesini amaçlayan bir hizmet şeklidir.

11 FAYDALARI NELERDİR? Aile ekibin bir parçası olur
Birey sevdiği yemeği yiyebilir Birey günlük yaşamını sürdürür. Sosyo-ekonomik konumu etkilenmez. Hastane enfeksiyonları önlenir. Komplikasyon oranı azalır. Gereksiz harcamalar, zaman ve iş gücü kaybı azaltılır.


"EVDE HASTA BAKIMI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları