Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORGAN BAĞIŞINA DESTEK KAMPANYASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORGAN BAĞIŞINA DESTEK KAMPANYASI"— Sunum transkripti:

1 ORGAN BAĞIŞINA DESTEK KAMPANYASI

2 IŞIK ÜNİVERSİTESİ AKUT ÖĞRENCİ TOPLULUĞU KİMDİR?
Işık Üniversitesi Akut Öğrenci Topluluğu,Işık Üniversitesi öğrencilerinden,idari kadrodan ve öğretim görevlilerinden oluşan toplam 21 kişilik bir topluluktur. Topluluğun amacı, ülkemizin ihtiyacı olan konularda sosyal sorumluluk projeleri geliştirmek ve uygulamaktır. 

3 ORGAN BAĞIŞI NEDİR ? Beyin ölümü gerçekleşen kişinin iyi durumda olan organlarını, o organlara ihtiyacı olan bir başka hastaya nakil yapılmasına izin vermesidir. Unutmayınız ki BEYİN ÖLÜMÜNÜN GERİ DÖNÜŞÜ YOKTUR !!!

4 BEYİN ÖLÜMÜ NEDİR ? Artmış kafa içi basıncı veya kardiyak arrest nedeniyle beyine kan ve O2 sunumunun 8 dak. dan fazla durması sonucu gelişir.

5 BEYİN ÖLÜMÜ NASIL SAPTANIR ?
2238 SAYILI “ORGAN VE DOKU ALINMASI,SAKLANMASI, AŞILANMASI VE NAKLİ HAKKINDAKİ KANUN”un 11. maddesine göre : Madde 11- Bu kanunun uygulaması ile ilgili olarak tıbbi ölüm hali, bilimin ülkede ulaştığı düzeydeki kuralları ve yöntemleri uygulamak suretiyle, biri kardiolog, biri nörolog, biri nöroşirürjiyen ve biri de anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanından oluşan 4 kişilik hekimler kurulunca oy birliği ile saptanır.

6 ORGAN BAĞIŞI ve AİLEDEN İZİN ALINMASI
2238 SAYILI “ORGAN VE DOKU ALINMASI,SAKLANMASI, AŞILANMASI VE NAKLİ HAKKINDAKİ KANUN”un 14. maddesine göre :

7 Madde 14 - Bir kimse sağlığında vücudunun tamamını veya dokularını, tedavi,teşhis ve bilimsel amaçlar için bıraktığını resmi veya yazılı bir vasiyetle belirtmemiş veya bu konudaki isteğini iki tanık huzurunda açıklamamış ise sırayla eşi, reşit çocukları,ana veya babası veya kardeşlerinden birisinin; bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakatiyle ölüden organ ve doku alınabilir. Aksine bir vasiyet veya beyan yoksa, kornea gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular alınabilir. Ölü,sağlığında kendisinden ölümünden sonra organ veya doku alınmasına karşı olduğunu belirtmişse organ ve doku alınamaz.

8 ORGAN BAĞIŞI NEDEN YAPILMALI ?
Yıllara Göre Dialize Giren Hasta Sayısı

9 Böbrek hastasının 1 yıllık maliyeti : 60.000 Dolar+İşgücü +Aile+…
Transplantasyonun ilk yıl maliyeti: Dolar

10

11 ORGAN BAĞIŞINA OLUMSUZ BAKILMASININ NEDENLERİ
1- Dini Nedenler 2- Medyanın olumsuz etkisi 3- Halkın konuyla ilgili bilgisi olmaması

12 DİN AÇISINDAN ORGAN BAĞIŞI
Maide Suresi, 32. Ayet "Kim, bir insanı, bir can karşılığı veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmak karşılığı olmaksızın öldürürse, o sanki bütün insanları öldürmüştür. Her kim de birini yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır.”

13 MEDYANIN OLUMSUZ ETKİSİ

14

15 İSTATİSTİKLERLE ORGAN BAĞIŞI
Donör Alım Oranı

16

17 Ölmemiş bir insana ‘öldü’ demek ne kadar büyük bir hataysa, ölmüş
bir insana ‘öldü’ diyememek de en az onun kadar büyük bir hatadır.”

18 Ozan Reşat ALTINDİŞ Sinan USER


"ORGAN BAĞIŞINA DESTEK KAMPANYASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları