Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CANLILAR İÇİN ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CANLILAR İÇİN ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ"— Sunum transkripti:

1 CANLILAR İÇİN ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ

2 GRUP 4 GÜLNUR AYCAN ONUR BAL İBRAHİM KARCILILAR

3 TEMEL SORU Enerjiyi nasıl elde edilir?

4 ÜNİTE SORULARI Besinlerdeki kimyasal bağ enerjisi nasıl elde edililr?
Canlılar enerjiyi nasıl dönüştürür?

5 İÇERİK SORULARI ATP nedir?
Fosforilasyon nedir ve kaç çeşit fosforilasyon vardır?

6 DÖNÜŞÜMÜN ENERJİSİ-ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ
ÖZET BİLGİ: Canlıların kullanabileceği temel enerji birimi olan ATP molekülü; azotlu organik baz, beş karbonlu şeker ve 3 fosfat grubundan oluşur. Ana enerji kaynağımız güneş, ısıtırken aydınlatır, yaydığı ışık, ototrof canlılar için kullanılabilen bir enerji türüdür.

7 Kloroplastlar ışık enerjisini ATP adı verilen enerjinin kimyasal bağ enerjisi biçimine çevirerek, bunu besin üretmede kullanırken bu enerjiyi moleküllerinin içine saklarlar. Besin molekülleri, mitokondride gerçekleşen hücresel solunum tepkimeleri ile enerjiyi kullanabilmek için tüm canlıların kullanabileceği organik moleküllerdir.

8 ÖĞRENME KAZANIMLARI Bireysel ve toplumsal ihtiyaçların karşılanmasında bilimin rolünü anlar. Biyolojinin yaşamın anlaşılmasına sağladığı katkıların farkına varır. Bilim-teknoloji-toplum-çevre arasındaki ilişkileri anlar. Bilimsel bilginin oluşturulmasında ve sunumunda modellerden yararlanmanın yeri ve önemini bilir. Teknolojik gelişim sürecinin sınırlılıklarını, kaynaklarını ve teknolojik uygulamaların olası etkilerini fark eder. Biyolojiyle ilgili meslekler ile öğrendikleri biyoloji konuları arasında bağlantı kurar. Farklı tutum ve değerlerin biyolojik kavramlar üzerine etkisini karşılaştırır.

9 KONU BAŞLIKLARI Canlılar İçin Temel Enerji Birimi: ATP
Oksijenli ve oksijensiz solunum Fotosentez ve Kemosentez

10 ENERJİNİN DÖNÜŞÜM HİKAYESİ
Güneş ışığının alınması Suyun fotolizi ile hidrojen ve oksijenine ayrılması ATP üretilmesi Oksijenin havaya verilmesi ATP’nin kullanılması Karbondioksitin kullanılarak suyun hidrojenleri ile birleştirilmesi ile besin moleküllerinin üretilmesi Besin moleküllerinin tüm canlılar tarafından hücresel solunumda kullanılarak ATP üretimi ATP’nin canlılık faaliyetlerinde kullanılması

11 FOTOSENTEZ-SOLUNUM İLİŞKİSİ
Solunum tepkimelerinin son ürünleri karbondioksit ve su fotosentezin ham maddesidir.

12 ENERJİNİN DURAKLARI Güneş (ana enerji kaynağı)
Kloroplast (klorofilin bulunduğu hücre birimi) Granum (ışığa bağımlı tepkimelerin gerçekleştiği) Stroma (ışıktan bağımsız tepkimelerin gerçekleştiği) Besin (organik moleküller) Mitokondri (hücresel solunumun gerçekleştiği) ATP (her canlı için geçerli enerji birimi) NOT: 1. ABC beyin fırtınası için kavramlar koyulaştırılmıştır. 2. Dönüşüm hikayesi fotosentez günlüğü etkinliği için kaynaklık teşkil edebilir.


"CANLILAR İÇİN ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları