Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZENOFOBİ ETNİK MERKEZCİLİK IRKÇILIK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZENOFOBİ ETNİK MERKEZCİLİK IRKÇILIK"— Sunum transkripti:

1 ZENOFOBİ ETNİK MERKEZCİLİK IRKÇILIK
ILET 321 KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM

2 Etnosentrizm / Etnik merkezcilik
Vikipedi, özgür ansiklopedi Etnosentrizm (Yunanca ethnos halk ve centre merkez kelimelerinden Fransızca:éthnocentrisme) ya da Etnik merkezcilik; bir aşirete, kabileye, boya ve benzeri etnik gruba bağlılık ile tarif edilen, bir kimsenin kendi kültürünü temel olarak alması ve diğer kültürleri kendi kültürü açısından değerlendirmesi ile tarif edilen ilkel duygu Etnosentrik bireyler diğer sosyal toplulukları kendi sahip olduğu belirli etnik grup veya kültüre göre özellikle dil, yaşayış, adet ve dine göre değerlendirmesidir. Bu etnik ayrımlar ve alt ayrıştırmalar her bir etnikliğin kendi benzersiz kültürel kimliğinin tanımlanmasına hizmet eder.

3 Etnosentrizm / Etnik merkezcilik
Etnosentrik görüşler uç noktalarda çatışmalara neden olabilir. Siyasi bağdaşmazlıklar, savaş, terörizm ve hatta soykırımlarla sonuçlanabilir. Yugoslavya etnik bölünmeye uğramış ve iç savaşta yüzbinlerce insan hayatını kaybetmiştir. Etnosentrizm terimi Sumner tarafından insanların kendi grupları ile diğerlerini ötekileştirmeleri üzerine yayınlanmıştır. Sumner, bu terimi daha çok gurur, kibir, bir grubun inançlarının diğerlerininkine üstün görme olarak kullanmıştır.

4 Zenofobi: yabancı korkusu-nefreti
Zenofobi, yabancı korkusu-nefreti anlamında olup, Yunanca ξένος (xenos,yabancı) ve φόβος (phobos,korku) kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Kişinin yabancılardan ya da bir şekilde kendisinden farklı olan insanlardan korkmasına ve nefret etmesine verilen addır. Değişik olanın tehlikeli olduğu düşüncesiyle oluşan bir korkudur. Bilimkurguda dünya-dışı varlıklardan korkma anlamına da gelir. Irkçılık da bazen zenofobinin uç bir türü olarak nitelendirilmektedir.

5 Zenofobinin iki türü vardır.
Birincisi bir topluluğun içinde olan ama o topluluğun bir parçası sayılmayan bir gruba karşı duyulan korkudur. Bu genellikle göçmenler ya da azınlıklar olur, fakat bazen yüzyıllardır bir arada olunan bir grup da olabilir. Zenofobinin bu türü tehcir ve en kötü durumda soykırım gibi vahşi ve saldırgan tepkilere de yol açabilir. İkincisi ise temelde kültüreldir ve bu durumda korkunun nesnesinin, yabancı sayılan kültürel farklılıklarıdır. Bütün kültürler dış etkilere maruz kalmaktadır ancak kültürel zenofobi genellikle belli şeylere yönlenmiştir, başka dillerden gelen sözcükler, içinde yaşanılan toplum tarafından benimsenmeye başlanmış tutumlar gibi. Nadiren insanlara karşı bir saldırıya dönüşür ama, kültürel veya dilsel saflaştırma gibi politik kampanyalarla sonuçlanabilir.

6 ÖNYARGI, AYRIMCILIK ve IRKÇILIKLA
ZENOFOBi ÖNYARGI, AYRIMCILIK ve IRKÇILIKLA ÖZDEŞTİR

7 Anders Behring Breivik
On 22 July 2011, he bombed government buildings in Oslo,Norway, killing 8 people. He then killed 69 more people, mostly teenagers, in a mass shooting at a Workers' Youth League (AUF) camp on the island of Utøya.

8 Anders Behring Breivik
On the day of the attacks, Breivik electronically distributed a text entitled 2083: A European Declaration of Independence, describing his far-right militant ideology. In them, he lays out a worldview encircling ‘Islamophobia’, support for "far-right Zionism"] and opposition to ‘feminism’. The texts call Islam and Cultural Marxism "the enemy", argue for the violent distraction of "Eurabia" and ‘multiculturalism’ and advocate deportation of all Muslims and immigrants from Europe.

9 Anders Behring Breivik
Norway mass killer Anders Behring Breivik defends massacre: "I would have done it again"

10 “IRK YOKTUR, IRKÇILIK VARDIR” ILET 321Kültürlerarası İletişim
Kaynak:

11 “Bu insanlar neden senden ve birbirlerinden farklı?”
Bu farklı insan tiplerini gruplayabilirmisiniz?.

12

13

14

15 “Bu kişilerin farklı ırklardan olduğunu varsayabilir miyiz?”
“Bildiğimiz kaç ırk var?” ya da “Dünya üzerindeki insanlar kaç ırka ayrılmıştır?” Aşağıdakine benzer bir liste çıkarmanız olasıdır: Beyaz ırk Sarı ırk Siyah ırk Moğollar Hintliler vs.

16

17 IRKÇILIK

18 IRKÇILIK Irkçı : İnsan ırklarının renk ve fiziki şekil esas alınarak birbirlerinden üstünlüğünü temel alan Irkçılık felsefesini benimsemiş kişilere verilen addır. Irkçı insanların göstermiş olduğu bu tutuma ise "ırkçılık" adı verilmektedir. Irkçılık genel olarak çeşitli insan ırkları arasındaki biyolojik farklılıkların kültürel veya bireysel meseleleri de tayin etmesi gerektiğine ve doğal sebeplerle bir ırkın (çoğunlukla kendi ırkının) diğerlerinden üstün olduğuna ve diğerlerine hükmetmeye hakkı olduğuna duyulan inanç veya bu değerleri kabul eden doktrindir.

19 IRKÇILIK Ortaya çıkış nedenleri arasında :
çoğunlukla ekonomik nedenler ile düşünsel nedenler de vardır. Irkçılık terimi: kendi etnik kültür değerlerini tek kriter olarak belirlemek (etnik merkeziyetçilik), farklılık korkusu (zenofobi), ırklar arasında birleşmelere ve ilişkilere karşıtlık ve milliyetçilik gibi kavramları da içerir.

20 'Irkçılık' vakası Mehveş Evin, Milliyet, 18 Nisan 2012
Fenerbahçe-Trabzonspor maçı sonrası "gecenin bombasını" Zokora ortaya attı. Fildişi Sahilili oyuncu, "Emre bana saha içinde 'Pis zenci' (fuckin nigger) diyerek ırkçı saldırıda bulundu. Bu, utanç verici" dedi Şükrü Saracoğlu’ndaki 90 dakika sonrası ‘ırkçılık depremi’ yaşandı. İlk kez bir Fenerbahçe maçında forma giyen Trabzonsporlu Didier Zokora, Lig TV’nin canlı yayınında, Emre Belözoğlu’nun kendisine ırkçı saldırıda bulunduğunu iddia etti. Zokora, “Kaybettiğimiz için hayal kırıklığına uğradık. Ama beni daha büyük hayal kırıklığına uğratan Emre oldu.

21 Bana maç içinde ‘Pis zenci’ diyerek ırkçı saldırıda bulundu
Bana maç içinde ‘Pis zenci’ diyerek ırkçı saldırıda bulundu. Bu utanç verici bir şey. Yobo ile, Sow ile, Afrikalı oyuncularla aynı takımda oynayan bir oyuncunun bu hakareti kabul edilir bir şey değil. Tenimizin rengi beyaz olabilir, siyah olabilir. Rakibinize onun ten rengi üzerinden hakaret etmeniz ayıp ve utanç verici. İlk defa böyle bir şey başıma geliyor. Çok üzücüydü” ifadelerini kullandı.

22 Emre Kabul Etti: Aptalca Bir Kelimeydi
Zokora’nın iddiaları sonrası Lig TV’ye bağlanan Emre Belözoğlu, olayı şöyle anlattı: Maçın içinde tansiyon yükseldiğinde birbirimize bazı sözler söyledik. O da bana çok kötü sözler söyledi, ana avrat küfretti. O kelimeyi söylemiş olabilirim. Tam olarak hatırlamıyorum. Aptalca bir kelimeydi. Onun söyledikleri de aptalcaydı. Ancak biz bu olaydan sonra saha içinde Zokora ile konuştuk. Ben ondan özür diledim, sarıldık. Maç bittikten sonra da konuşup sarıldık.

23 Korkunç pankart Tanıl Bora, Radikal Spor, 18 Nisan 2012
“Emre olayı” sayesinde şimdiye kadar bilmediğim nefret söylemlerine de vakıf oldum: Trabzon’da, 1 Nisan 2012’de “Papazın çayırından Kanuni’nin memleketine hoş geldiniz” pankartı açılmış. Hatta “Ayağa kalkmayan Ermeni olsun” diye bağırılmış... Neden “Hepiniz Ermenisiniz, hepiniz piçsiniz” pankartları açıldığında cezalandırılmıyor,

24 Yıllar önce, 1999 yılı başlarıydı, Trabzonspor Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, İngiliz futbolcu Campbell’i ‘yamyam’ diye anması üzerine gelen tepkilere şaşırmıştı. Yanlış anlaşıldığını, ‘Arap demek istediğini’ söylemişti. Mehmet Ali Yılmaz, kendini savunurken: “Biz yamyam gibi tabirini kullanırız ama Türkiye’de ırkçılık olmadığı için aklımıza yanlış anlaşılacağı gelmez.”

25 Galatasaray Kulübü yöneticisi Bülent Tulun neler dediydi bir ara?
“Afrika’da kabileler halinde yaşayan bu kültürsüz ve politikasız futbolcu topluluğu yakında Türkiye’yi de terk edecek” Tanıl Bora, Radikal Spor, 18 Nisan 2012

26

27

28 Irkçılık, sosyal ayrımcılığı, ırklar arasında fark gözetilmesini ve soykırıma kadar varabilen şiddeti haklı göstermektedir. Irkçılık genel hatlarıyla incelendiğinde kendi kanını taşıyan, aynı dili konuşan, ve aynı soydan gelenlerin başka soylardan gelenleri aşağılaması olarak algılanır. İsveçli biyolog Carolus Linnaeus ( ) Kafatası ölçümlerine dayanarak insan türünü 5 gruba ayırdı:

29 Kafkasyalı(beyaz ırk) ,
Moğol, Etiyopyalı, Amerika Yerlisi ve Malayalı. Daha sonra bütün canlıları sınıflandıran İsveçli biyolog Carolus Linnaeus, deri rengine göre ayırt ettiği dört değişik ırk tanımladı. Onu izleyen biyologlar da fiziksel özellikleri temel alan ırk grupları üstünde çalıştılar. Ne var ki, bu tür sınıflandırmaların bilimsel ve kesin olmadığı daha sonra anlaşıldı.

30

31

32

33 Klasik Irkçılık Tanımı :
‘Kendi ırkının diğer ırklardan üstün olduğu inancı ve buna eşlik eden davranış kalıpları’. J. Reynolds Irkçılık kavramının bilimsel olarak terkedilmiş olması, ırkçılığın sona erdiği anlamına gelmez. Bu nedenle artık ‘ırksız ırkçılık’ lardan söz edildiğini söylemek mümkündür. Semra Somersan.

34 Prejudice/ Discrimination
Institutional Prejudice/ Discrimination For many years black Americans fought for an end to racial segregation, it officially ended in the USA in 1965

35 Prejudice / Discrimination
Institutional Prejudice / Discrimination UN Photo/A Tannenbaum Known as Apartheid, racial segregation only ended in South Africa in 1994!

36 Nihal Atsız’ın, Oğlu Yağmur'a Bıraktığı Vasiyeti
Yağmur Oğlum! Bugün tam bir buçuk yaşındasın. Vasiyetnameyi bitirdim, kapatıyorum. Sana bir resmimi yadigâr olarak bırakıyorum. Öğütlerimi tut, iyi bir Türk ol. Komünizm bize düşman bir meslektir. Bunu iyi belle. Yahudiler bütün milletlerin gizli düşmanıdır. Ruslar, Çinliler, Acemler, Yunanlılar tarihi düşmanlarımızdır.

37 Nihal Atsız’ın, Oğlu Yağmur'a Bıraktığı Vasiyeti
Bulgarlar, Almanlar, İtalyanlar, İngilizler, Fransızlar, Araplar, Sırplar, Hırvatlar, İspanyollar, Portekizliler, Romenler yeni düşmanlarımızdır. Japonlar, Afganlılar ve Amerikalılar yarınki düşmanlarımızdır. Ermeniler, Kürtler, Çerkezler, Abazalar, Boşnaklar, Arnavutlar, Pomaklar, Lazlar, Lezgiler, Gürcüler, Çeçenler içerideki düşmanlarımızdır. Bu kadar düşmanla çarpışmak için iyi hazırlanmalı. Tanrı Yardımcın olsun! Kaynak:

38


"ZENOFOBİ ETNİK MERKEZCİLİK IRKÇILIK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları