Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft."— Sunum transkripti:

1 CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft

2 İhtiyacınız olmayan şeyleri almakta ısrar ederseniz, ihtiyacınız olan şeyleri satmanız yakındır Warren Buffet

3 1 Ekonominin Kapsamı ve Metodu KISIM I EKONOMİYE GİRİŞ BÖLÜM İÇERİĞİ
A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz? Bir Düşünce Tarzı Geliştirmek İçin Toplumu Anlamak İçin Küresel Olayları Anlamak İçin Duyarlı Bir Vatandaş Olmak İçin B) Ekonominin Kapsamı Mikroekonomi ve Makro Ekonomi Ekonominin Çeşitli Alanları C) Ekonomik Yöntem Betimleyici Ekonomi ve Ekonomik Teori Teori ve Modeller Bir Davet Ek: Grafikleri Okuma ve Anlama

4 ekonomi Kişilerin ve toplumların, daha önceki nesiller ve doğa tarafından kendilerine sağlanmış olan kıt kaynakları kullanma konusunda yapılan tercihleri analiz eden bir bilimdir. Yukarıdaki tanımda anahtar kelime «tercih» kelimesidir. Geniş perspektiften bakıldığında ekonomi, insanların nasıl tercih yaptıklarını incelemelidir ki bireysel tercihler bir araya gelerek, sosyal tercihlere dönüşmektedir. 4 of 37

5 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
1) Bir Düşünce Tarzı Geliştirmek İçin Ekonomi bilimi bir düşünce tarzı geliştirmemize ve karar vermemize yardımcı olan bir bilimdir. Ekonomide üç temel kavram: Fırsat (Alternatif) Maliyeti Marjinalizm Etkin Piyasalar – Bedava Yemek Olmaz

6 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
1) Bir Düşünce Tarzı Geliştirmek İçin >>> Fırsat Maliyeti Bellapais bölgesi, Girne

7 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
1) Bir Düşünce Tarzı Geliştirmek İçin >>> Fırsat Maliyeti Yenidüzen Gazetesi'nin haberine göre uzmanlardan oluşan heyetin 950 bin sterlin değer biçtikleri araziye mahkeme önce 4 milyon sterlin, daha sonra ise 8 milyon sterlin "tazminat" hükmetti. Bellapais'teki arazinin tapu kayıtlarında ve haritada, "eski eser" olduğuna dair herhangi bir uyarı yoktu. Arazi için PROJE yapıldıktan sonra bu bölgenin "eski eser" alanı olduğu anlaşıldı. Arazinin kamulaştırılması istendi. Tapu ve Şehir Planlama uzmanları araziye kamulaştırma için 700 bin sterlin değer biçti, buna itiraz edildi. Uzmanlar itirazı da değerlendirerek arazi için en son 950 bin sterlin kamulaştırma değeri belirlediler. C.B., araziye lüks villalardan oluşan bir site inşa etmek için proje yaptığını ve büyük maddi kaybı olduğunu belirterek konuyu mahkemeye taşıdı. Konu kaza mahkemesinde görüşüldü ve 4 milyon sterlin tazminat ödenmesine karar verildi. Daha sonra Girne Kaza Mahemesi ise tazminat rakamını 8 milyon sterline yükseltti. Maliye Bakanlığı kararı Yüksek İdare Mahkemesi'ne taşıdı. C.B.yaptığı yazılı açıklamada, “2013 Nisan ayında mahkemenin devletten bu alacağımı karara bağlamasının ardından, mahkeme emri ile alacağım olan 700 bin İngiliz Sterlini tutarındaki meblağı talep eden dilekçemi, ekinde mahkeme kararı ile birlikte hem İçişleri Bakanlığı, hem de Maliye Bakanlığı’na sundum” dedi. C.B., Maliye Bakanlığı’ndan, makul bir zamanda ödemenin yapılacağı yanıtını aldığını ancak bugüne kadar herhangi bir ödeme olmadığını söyledi. Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) eski başkanı C.B., sahibi olduğu bir arazinin istimlak bedelinin henüz kendisine ödenmediğini ancak bir gazetede bu paranın ödendiği şeklinde bir haber yayınlandığını, bunun gerçeği yansıtmadığını iddia etti. C.B. yaptığı yazılı açıklamada, “Nisan ayında mahkemenin devletten bu alacağımı karara bağlamasının ardından, mahkeme emri ile alacağım olan 700 bin İngiliz Sterlini tutarındaki meblağı talep eden dilekçemi, ekinde mahkeme kararı ile birlikte hem İçişleri Bakanlığı, hem de Maliye Bakanlığı’na sundum” dedi. C.B., Maliye Bakanlığı’ndan, makul bir zamanda ödemenin yapılacağı yanıtını aldığını ancak bugüne kadar herhangi bir ödeme olmadığını söyledi.

8 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
1) Bir Düşünce Tarzı Geliştirmek İçin >>> Fırsat Maliyeti Fırsat (Alternatif) Maliyeti Bir seçeneği (fırsatı) tercih ettiğimizde vazgeçmek zorunda olduğumuz diğer en iyi seçenek (fırsat). SORU: Neden diğer seçenekten vazgeçmek zorundayız? kıtlık Sınırlı kaynaklar CB davasındaki sınırlı kaynak nedir? CB nin arsasıyla ilgili gelir fırsatları nelerdir? CB nin zarar etmemesi için arsasının değeri en az kaç sterlin olmalıdır?

9 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
1) Bir Düşünce Tarzı Geliştirmek İçin >>> Marjinalizm adet CD için $ lık yatırım gerekir. İlave CD lerin çoğaltılması: İlave her kopya için 2$ CD nin marjinal (ilave) maliyeti kaç $? CD nin toplam maliyeti kaç $? CD ürettiğimizde her bir CD ortalama kaç $ mal olur? CD nin marjinal (ilave) maliyeti kaç $? CD prodüktörü kaç $ batık maliyeti göze almaktadır? CD nin marjinal (ilave) maliyeti kaç $?

10 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
1) Bir Düşünce Tarzı Geliştirmek İçin >>> Marjinalizm marjinalizm Verilen bir karar dolayısıyla oluşan ek maliyetin incelenmesidir. Örnek?? Uçağa binen yolcuların marjinal maliyeti? batık maliyet Yapılmak zorunda olan ve bir kez yapılınca da geri paraya çevrilemeyen maliyettir. Örnek?? Her uçuşta oluşan batık maliyet?

11 Hangi kasayı seçerdiniz?
A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz? 1) Bir Düşünce Tarzı Geliştirmek İçin >>> Etkin Piyasalar Bayram öncesi kalabalık bir günde süpermarkette yedi kasanın açık olduğunu ve sizin de satın aldıklarınızı ödemek üzere açık olan kasalardan biri önünde kuyruğa girdiğinizi düşünün. Hangi kasayı seçerdiniz?

12 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
1) Bir Düşünce Tarzı Geliştirmek İçin >>> Etkin Piyasalar Etkin Piyasa Kar fırsatlarının hemen değerlendirilip, ortadan kalktığı piyasalardır. Etkin Piyasa – Bedava Yemek Olmaz Kuyruklar etkin midir? Markette sıra bekleme işinin maliyeti nedir? Markette sıra bekleme işinin fırsat maliyeti nedir? Herkes için aynı mıdır? Kasa önlerinde bekleyenler arasında tartışmalar neden sıkça görülür? Tartışmalarda neden herkes aynı tepkiyi vermez?

13 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
2) Toplumu Anlamak İçin Endüstri devrimi nedir? Ne zaman olmuştur? Üretim yöntemleri nasıl değişmiştir? Ülkenin sosyolik yapısını nasıl etkilemiştir? Geri kalmış ülkelerin ekonomileri nasıldır? Geri kalmış ülkelerdeki insanlar tembel midir?

14 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
2) Toplumu Anlamak İçin Ekonomi bilimi toplumu anlamanın temelini oluşturmaktadır.

15 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
2) Toplumu Anlamak İçin Çalıştıkları tünel o kadar dardı ki çömelerek ilerleyebiliyorlardı. Ciğerlerinde kömür tozları, dizlerinde yaralarla kömür vagonlarını bellerine bağlanan zincirlerle çekiyorlardı... Çoğu akciğer kanserinden ya da başka hastalıklardan yirmibeşine gelmeden öldüler... Bazıları altısında bile değildi...  ANNABEL VENNING , dailymail.co.uk, UPDATED: 13:03 GMT, 17 September 2010

16 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
2) Toplumu Anlamak İçin Ekonomi bilimi toplumu anlamanın temelini oluşturmaktadır.

17 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
2) Toplumu Anlamak İçin Endüstri Devrimi On sekizinci yüzyılın sonunda ve on dokuzuncu yüzyılın başlarında İngiltere’de başlayan yeni üretim ve taşımacılık teknolojilerinin ortaya çıkması sonucunda modern fabrikaların oluştuğu ve kırsal alandan kente büyük miktarda göçlerin meydana geldiği döneme verilen isimdir.

18 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
2) Toplumu Anlamak İçin

19 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
2) Toplumu Anlamak İçin Endüstri devriminin Osmanlı Devleti ekonomisine etkileri: Bursa’nın deneyimi Bursa'da ipekçilik sanatı çok eskilere dayansa da, bunun bir sanayi olarak sürdürülmesi ancak 19. yüzyıla gerçekleşmiştir. Bursa'daki geleneksel üretimden makineleşmeye geçilmesi, öncelikle teknoloji ve sermayeye gereksinim duymaktadır. Bu sermaye de dışarından gelmiştir. Yabancılar sadece sermaye değil, teknoloji de getirmiştir. 1830'lu yıllarda Avrupalı tüccarlar, Avrupa’daki grevler ve Bursa’da işgücünün ucuzluğu nedeniyle Bursa'da yatırım yaparak, ipek sanayiinin kurulmasını sağlamıştır.  Kaynak: Ottoman Manufacturıng in the age of Industrial Revolution, Donald Quataert, 1993

20 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
2) Toplumu Anlamak İçin SORU: Eskiden ham ipek üretimini geleneksel yöntemle yapan köylüler makineleşme sonucu işsiz mi kaldılar?

21 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
2) Toplumu Anlamak İçin Hayır. ))) Fabrikalardan gelen talebin artmasıyla ham ipeğin hammaddesi olan ipek kozasının fiyatı ham ipeğin yarı fiyatına çıktı. Köylüler ham ipek üretmek yerine ipek kozası üretmeye başladılar.

22 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
2) Toplumu Anlamak İçin Kozalarını Ulucami yanındaki Kozahan’da ipek tüccarlarına sattılar.

23 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
2) Toplumu Anlamak İçin Kızlarını da fabrikalarda çalışmaya yolladılar.

24 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
2) Toplumu Anlamak İçin SORU: Bursa'da üretilen ipeğin başlıca pazarı neresiydi?

25

26 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
2) Toplumu Anlamak İçin Bursa'da üretilen ipeğin başlıca pazarı İngiltere ve Fransa idi. Bursa'da yaşayan yabancı ipek tüccarları, Bursa'da üretilen ham ipeği, Avrupa'daki fabrikalarında işlemek üzere satın alıyordu. Ancak yıllarında Lyon'da başlayan grevler dalgası nedeniyle Avrupalı fabrikatörler, (Fransiz Glaizal ailesi) Avrupa'daki teknolojiyle üretim yapan fabrikalarını Bursa'da kurmaya başladılar.  deki büyük depreme rağmen Bursa’ya yabancı yatırımları devam etti.

27 A) Neden Ekonomi Öğrenmeliyiz?
3) Küresel Olayları Anlamak İçin Ekonomiyi anlamak, küresel olayları anlamak için temel bir koşuldur. 4) Duyarlı Bir Vatandaş Olmak İçin Duyarlı bir vatandaş olmak, temel ekonomik meseleleri anlamaktan geçmektedir.

28 UYGULAMADA İKTİSAT iPod ve Dünya
Çin’de üretilmiştir. Yazılı bir etiket çoğu kez yanıltıcı olabilir. Aslında ipod, birçok küçük parçanın birleşiminden meydana gelmektedir. Onu parçalarına ayırmadan her bir parçanın nerede üretildiğini söylemek imkansızdır.

29 B) Ekonominin Kapsamı Mikroekonomi ve Makroekonomi
mikroekonomi Ekonominin bireysel endüstrilerin nasıl işlediğini ve bireysel karar vericilerin (firmaların ve hane halkının) davranışlarını analiz eden bir dalıdır. makroekonomi Ekonominin gelir, istihdam, çıktı gibi ülke düzeyindeki toplam büyüklükleri inceleyen bir dalıdır. Mikroekonomi bireysel firma, tüketici ve endüstri yönlü analizler yapar: yani «ağacı» görür. Makroekonomi ise, ekonominin bütününe dair analizler yapar: yani «ormanı» görür.

30 B) Ekonominin Kapsamı Mikroekonomi ve Makroekonomi
TABLO 1.1 Mikroekonomi ve Makroekonominin ilgi alanlarına yönelik örnekler Ekonominin dalları Üretim Fiyatlar Gelir İstihdam Mikroekonomi Bireysel firmada ve endüstride üretim/çıktı Kaç ton çelik Kaç m2 ofis Kaç tane araba Bireysel mal ve hizmet fiyatları İlaç fiyatları Benzinin fiyatı Yiyecek fiyatları Apartman kiraları Gelir ve servetin bölüşümü Otomobil endüstrisinde ücret oranı Minimum ücret Yönetim giderleri Yoksulluk Bireysel firmalar ve endüstriler tarafından sağlanan istihdam Çelik sektöründeki istihdam Bir firmadaki çalışan sayısı Muhasebeci sayısı Makroekonomi Ulusal üretim/çıktı Toplam çıktı Gayrisafi yurtiçi üretim Büyüme Genel fiyat düzeyi Tüketici fiyatları Üretici fiyatları Enflasyon oranı Ulusal gelir Toplam ücret ve maaşlar   Toplam şirket karları Ekonomideki istihdam ve işsizlik Toplam iş sayısı İşsizlik oranı

31 GÜNCEL HAYATTA EKONOMİ
CİNSİYETE GÖRE GÜVEN Pek çok ekonomik faaliyet alıcıların ve satıcıların birbirlerini tanımadığı piyasalarda gerçekleşmekte. Örnek?? Alıcı ve satıcılarin birbirlerini tanıyıp güven duydukları piyasaların daha etkin işlediği de bilinmekte. Örnek?? ABD de Wisconsin ve Miami üniversitelerinde yapılan araştırmada “Erkeklerin kadınlara göre karşı tarafa daha çok güvendiği fakat kadınların erkeklerden daha çok güvenilir olduğu” sonucuna varılmış.

32 B) Ekonominin Metodu pozitif ekonomi Kişisel yorumlara başvurmaksızın, sistemin işleyişini anlamaya yönelik analizler yapan ekonomik yaklaşıma verilen isim. Neyin var olduğunu ve nasıl çalıştığını açıklar. ÖRNEK?? normatif ekonomi Ekonomik bir durumu inceleyen ve onun iyi veya kötülüğü konusunda görüş bildiren ve ona göre harekete geçen ekonomik yaklaşıma verilen isimdir. Politika ekonomisi olarak da adlandırılır. ÖRNEK??

33 B) Ekonominin Metodu Betimsel Ekonomi ve Ekonomik Teori
betimsel ekonomi Olayları ve gerçekleri açıklamak için veri toplama işlemidir. ÖRNEK?? ekonomik teori Sebep-sonuç veya etki-tepki ilişkileri kurar. ÖRNEK??

34 B) Ekonominin Metodu Teoriler ve Modeller
model İki veya daha fazla değişken arasında varsayılan ilişkinin formel olarak (genellikle matematiksel olarak) ifade edilmesidir. ÖRNEK?? değişken Zamandan zamana veya gözlemden gözleme değişen büyüklüklerdir. ÖRNEK?? Ockham’ın bıçağı Gereksiz görülen konulara analizde yer verilmemesi kuralıdır.

35 B) Ekonominin Metodu Teoriler ve Modeller
Diğer Şeyler Sabitken: Ceteris Paribus ceteris paribus veya diğer şeyler sabitken iki değişken arasındaki ilişki incelenirken, söz konusu değişkenleri etkilemesi muhtemel olan diğer değişkenlerin sabit kabul edilmesi prensibidir. ÖRNEK?? İlişki süreçlerini soyutlamak için ceteris paribus kavramını kullanırız. Bu bize ilgilendiğimiz ilişkiye odaklanmamızı sağlar.

36 B) Ekonominin Metodu Teoriler ve Modeller
Modellerin kelimelerle, grafiklerle ve denklemlerle ifadesi İki değişken arasındaki sayısal ilişkinin gösterim yöntemleri: Grafikleme (eklerde gösterildiği gibi) Denklemler, örneğin: Amerikalı tüketicilerin ortalama olarak gelirlerinin %90’ını tükettiklerini ve %10’unu tasarruf ettiklerini varsayarsak, bu durum aşağıdaki şekilde ifade edilebilir: Burada C tüketim harcamalarını, Y geliri ve S tasarrufu ifade etmektedir. C = .90 Y and S = .10Y

37 B) Ekonominin Metodu Teoriler ve Modeller Uyarılar ve Tuzaklar
Post Hoc yanılgısı post hoc, ergo propter hoc «bundan sonra», «bundan dolayı» sebep sonuç ilişkisi konusunda düşülen yaygın bir yanılgı: Eğer olay A, olay B’den önce olursa, A’nın B’ye neden olduğunu söylemek her zaman doğru değildir. Kompozisyon yanılgısı Kompozisyon yanılgısı Olayın bir parçası için doğru olan durumun, olayın tümü için de doğru olduğunu varsayan yanlış bir düşünce

38 B) Ekonominin Metodu Teoriler ve Modeller
Teorilerin ve Modellerin Test Edilmesi: Ampirik Ekonomi ampirik ekonomi Ekonomik teorilerin test edilmesi için verilerin toplanması ve kullanılmasıdır.

39 B) Ekonominin Metodu Ekonomik Politika
Ekonomik sonuçlar hakkında yorum yapabilmek için kriterler: 1. Etkinlik 2. Adalet 3. Büyüme 4. İstikrar

40 B) Ekonominin Metodu Ekonomik Politika Etkinlik
etkinlik Ekonomide üretimde verimlilik. İnsanların istedikleri şeyleri en az maliyetle üreten ekonomi verimli ekonomidir. Adalet adalet Eşitlik.

41 B) Ekonominin Metodu Ekonomik Politika Büyüme
ekonomik büyüme Bir ekonomide toplam çıktı düzeyinin artmasıdır. İstikrar istikrar Ulusal çıktı düzeyinin düzenli bir şekilde düşük enflasyon ve kaynakların tam kullanımı eşliğinde artıyor olması durumudur.

42 Bir Davet Bir toplumun ekonomik sistemini ve iktisadi tarihini bilmeden o toplumun nasıl işlediğini anlamak mümkün değildir.. Güçlü bir şekilde düşünmeyi öğrenmek, dünyayı anlamak için çok önemlidir. Daha önceki bölümlerde neler öğrendiğinizi unutmamak çok önemlidir. Bu kitabın bir planı vardır ve adım adım ilerlemektedir. Her yeni bölüm, bir önceki bölüm üzerine inşa edilmektedir. Büyük resmin neresine uyduğunu anladığınıza emin olunuz. Tüm terimlere ve kavramları anladığınıza emin olunuz. Nasıl emin olacaksınız? Eğer iyi örnek verebilirseniz 

43 TERİMLERİ ve KAVRAMLARI GÖZDEN GEÇİRME
ceteris paribus veya diğer şeyler sabitken tanımlayıcı ekonomi ekonomik büyüme ekonomik teori ekonomi etkinlik etkin piyasa ampirik ekonomi adalet kompozisyon yanılgısı endüstri devrimi makroekonomi marjinalizm mikroekonomi model normatif ekonomi Ockham’ın bıçağı fırsat (alternatif) maliyeti pozitif ekonomi post hoc, ergo propter hoc kıt istikrar batık maliyet değişken

44 BÖLÜM 1 EKLER Grafikleri Okuma ve Anlama
Grafik, rakamların ve verilerin iki boyutlu olarak gösterilmesidir. Zaman Serisi Grafikleri Bir zaman serisi grafiği, tek bir değişkenin ya da ölçünün zaman boyunca nasıl değiştiğini gösterir.

45 BÖLÜM 1 EKLER Grafikleri Okuma ve Anlama Zaman Serisi Grafikleri
TABLE 1A.1 Total Disposable Personal Income in the United States, 1975–2009 (in billions of dollars) Yıllar Toplam Kişisel Kullanılabilir Gelir 1975 1976 1977 1978 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1,187.3 1,302.3 1,435.0 1,607.3 1,790.8 2,002.7 2,237.1 2,412.7 2,599.8 2,891.5 3,079.3 3,258.8 3,435.3 3,726.3 3,991.4 4,254.0 4,444.9 4,736.7 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 4,921.6 5,184.3 5,457.0 5,759.6 6,074.6 6,498.9 6,803.3 7,327.2 7,648.5 8,009.7 8,377.8 8,889.4 9,277.3 9,915.7 10,403.1 10,806.4 10,923.6  ŞEKİL 1A.1 Amerika’da Toplam Kişisel Kullanılabilir Gelir, 1975 – 2006 (milyar dolar)

46 BÖLÜM 1 EKLER Appendix Grafikleri Okuma ve Anlama
İki Değişkenin Kartezyen Koordinat Sisteminde Grafiğinin Çizilmesi  ŞEKİL 1A.2 Kartezten Koordinat Sistemi Kartezyen Koordinat Sistemi birbirine dik olarak kesişen bir yatay (X ekseni) ve bir dikey (Y ekseni) doğrunun çizilmesi ile oluşturulur. Her bir eksek farklı değişkenleri ölçer.

47 BÖLÜM 1 EKLER Grafikleri Okuma ve Anlama
Plotting Income and Consumption Data for Households TABLE 1A.2 Consumption Expenditures and Income, 2008 Average Income before Taxes Average Consumption Expenditures Bottom fifth 2nd fifth 3rd fifth 4th fifth Top fifth $ 10,263 27,442 47,196 74,090 158,652 $ 22,304 31,751 42,659 58,632 97,003  FIGURE 1A.3 Household Consumption and Income A graph is a simple two-dimensional geometric representation of data. This graph displays the data from Table 1A.2. Along the horizontal scale (X-axis), we measure household income. Along the vertical scale (Y-axis), we measure household consumption. Note: At point A, consumption equals $22,304 and income equals $10,263. At point B, consumption equals $31,751 and income equals $27,442.

48 CHAPTER 1 APPENDIX How to Read and Understand Graphs Slope
 FIGURE 1A.4 A Curve with (a) Positive Slope and (b) Negative Slope A positive slope indicates that increases in X are associated with increases in Y and that decreases in X are associated with decreases in Y. A negative slope indicates the opposite—when X increases, Y decreases; and when X decreases, Y increases.

49 BÖLÜM 1 EKLER Grafikleri Okuma ve Anlama Eğri
 ŞEKİL 1A.5 Eğri Boyunca Eğimin Değişmesi

50 BÖLÜM 1 EKLER Bazı Uyarılar
TABLO 1A.3 Amerika’nın Toplam Ulusal Geliri ve Tüketimi, 1930 – 2006 (milyar dolar) Toplam Ulusal Gelir Toplam Tüketim 1930 1960 1970 1980 1990 2000 2005 2006 2007 2008 2009 82.9 90.9 263.9 473.9 929.5 2433.0 5059.8 8938.9 11,273.8 12,031.2 12,448.2 12,635.2 12,280.0 70.1 71.3 192.2 331.8 648.3 1,755.8 3,835.5 6,830.4 8,819.0 9,322.7 9,826.4 10,129.9 10,089.1  ŞEKİL 1A.6 Ulusal Gelir ve Tüketim Bir grafiğin eksenlerinin neyi ifade ettiğine dikkat edilmelidir. Bu grafikte, Şekil 1A.3’te olduğu gibi gelir ve tüketim çizilmiştir. Ancak bu grafikte ulusal gelir ve toplam tüketim değişkenleri farklı yıllar için milyar dolar cinsinden çizilmiştir.


"CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları