Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TUVALET-BANYO VE YATAKHANE TEMİZLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TUVALET-BANYO VE YATAKHANE TEMİZLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 TUVALET-BANYO VE YATAKHANE TEMİZLİĞİ

2 İçerik planı Temizliğin tanımı Neden temizlik yapmaktayız ? Tuvalet temizliği Banyo temizliği Yatakhane temizliği Yatak Temizliği Nasıl Yapılmalıdır? Kimyasal Temizlik Maddelerinin Sağlığımıza Etkileri

3 Temizlik nedir? Temizlik sağlığımıza zarar verecek her türlü pas, toz, kir vb gibi ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar olarak tanımlanabilir. Temizlik için alınan önlemlerin tümüne hijyen denilmektedir.

4 Neden temizlik yapmaktayız ?
1- Herhangi bir toz, kir, çöp vb. olmayan alanlar oluşturmak, buraları her zaman temiz TUTMAK önemlidir. 2- Mikroorganizmadan arındırılmış bir ortam sağlamak için temizlik çok önemli bir yer tutar. Eğer bulunduğumuz ortam yeterince temiz değilse bakteriler oluşur.

5 Bazı bakteriler hayati tehlikeler oluştururlar
Bazı bakteriler hayati tehlikeler oluştururlar. Bunun sonucunda da hastalıklar ortaya çıkar . Eğer bu alanlarda görev yapanlar temizlik kurallarına uymazlarsa, tehlikeli sonuçlarla karşılaşma olasılığı yüksektir.

6 3- Temizliğine ve bakımına özen gösterilen eşyaların ömrü daha uzun olur.
4- Dökülen çöp, toz vb. maddelerin ortadan kaldırılması, hijyenik davranışın önemli bir parçasıdır.

7 5- Bakteriler çok büyük bir hızla ürerler
5- Bakteriler çok büyük bir hızla ürerler. En çok hoşlandıkları yerler ise, nemli, ılık, kirli, kuytu alanlardır. 6- Kendimizi ve çalıştığımız alanlardaki diğer insanları riskten kurtarmak için temizlik kurallarına uymalıyız.

8 TUVALET TEMİZLİĞİ

9 Tuvalet Temizliği Nasıl Yapılır?
Tuvaletler, mikropların bulaşması açısından yüksek risk taşıyan alanların başında gelir. “Çapraz bulaşma’’ bu alanlardan kaynaklanır Bu nedenle temizlik uygulamalarına gerekli hassasiyet gösterilmeli ve bu alanlarda kullanılacak tüm ürün, araç ve gereçler bir başka temizlik alanında kullanılmamalıdır.

10 Tuvaletler kendi içinde de alanlara ayrılmalıdır.
Klozet ve pisuarların bulunduğu birincil risk alanlarında kullanılan malzemeler, Lavabo, tezgah vs diğer yüzeylerde kullanılmamalıdır.

11 Tuvalet temizliğinde izlenecek işlem sırasına ve dikkat edilecek konulara göz atalım:
Temizliğe başlamadan önce tüm malzemelerin hazır olduğundan emin olunmalıdır. Klozet, pisuar temizleme ve dezenfeksiyon ürünü, Lavabolar, Cam, ayna ve diğer yüzeyler için genel temizlik ürünleri, Zeminler için zemin temizleme ürünü olarak sıralanabilir. Ayrıca tuvaletlerde yenilenmesi gerekecek olan kağıt havlu ve tuvalet kağıdının hazır olması gerekir.

12 Malzeme hazırlığından sonra;
İşe başlamadan önce eller yıkanmalı ve eldivenler giyilmelidir. Ellerinde yara, çizik, vb. bulunan temizlik personeli temizlik sırasında temiz eldiven giymelidir.

13 Tuvalete girer girmez ilk iş olarak klozet ve pisuar sifonları çekilerek kaba kirler uzaklaştırılmalıdır. Tuvalet temizlik ürünü klozet ve pisuarların iç yüzeyine püskürtülerek bir süre beklemeye bırakılmalıdır. Çöpler boşaltılmalı ve gerekiyorsa çöp poşetleri takılmalıdır.

14 Temizlik bezi, temizlik ürünü ile nemlendirilmelidir.
Düzenli bir şekilde dörde katlanmış bir bez kullanılabilecek sekiz farklı temiz yüzey demektir. Temizlik bezinin geç kirlenmesi temizlik işleminin kalitesi için çok önemlidir.

15 Kova ile yapılan temizlik işlemlerinde kirli bezi durulamak için bir başka kova daha kullanmak temizlik solüsyonunun uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Ayrıca, klozet ve pisuarların bulunduğu birincil risk alanlarında kullanılan bezlerin diğer noktalarda kullanılmamasına dikkat edilmelidir.

16 Kapı kolu ve aydınlatmalar gibi ellerin en çok temas ettiği yüzeyler,
Lavabo ve çevresi , armatürlerden sonra ayna temizlenmelidir.

17 Klozet ve pisuarlara dönülerek etkileşime bırakılan tuvalet temizleme ürünü fırçalanarak tüm iç yüzeye yayılmalı ve tekrar sifon çekilerek durulanmalıdır. Klozet ve pisuarın çevresi üstten aşağıya doğru temizlenerek kurulanmalıdır. Tuvaletin zemini paspaslanarak temizlenmeli ve kurulanmalıdır.

18 Son olarak tuvaletten çıkmadan önce göz ile kontrol yapılmalı ve sonuçtan emin olmalıdır.
Eğer isteniyorsa temizlik sonrası tuvalet içine parfüm sıkılabilir. Daha önce bahsedildiği gibi malzemeler sadece tuvaletin temizliğinde kullanılmalı, binanın bir başka alanında kullanılmamalıdır.

19 Tuvaletlere girerken ve çıkarken kullanabileceğimiz dezenfektanlar bulundurulmalıyız.
Tuvaletler kullanıldıktan sonra temiz bırakılmalıdır. Bu davranış bir alışkanlık haline getirilmelidir. Aksi taktirde her insan tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra pis bırakıp giderse o tuvalet bir sonraki kişiler için kullanılmaz duruma gelir ve çeşitli hastalıklara çağrı yapmış olur.

20

21 BANYO TEMİZLİĞİ

22 BANYO TEMİZLİĞİ Duş ve küvet temizliğinden önce : fayanslar, musluk,
duş teknesi ve duşa kabin duş perdesi sıvı deterjan veya ovma maddesi ile silinmelidir.

23 Lavabo ve kenarları su ve sıvı deterjan veya ovma maddesi ile temizlenir.
Aynı bez yıkandıktan sonra lavabo arkasındaki duvar silinir.

24 Lavabo aynası bez kullanılarak cam temizleme maddesi ile silinmelidir.
Silinen tüm yüzeyler önce durulanıp ardından kurulanmalı kesinlikle ıslak bırakılmamalıdır.

25 Yer süzgeci su tutularak kaba kirlerinden arındırılır.
Tüm zemin oda temizliğinde kullanılandan farklı bir paspas ile kapıya doğru silinir ve kurulanır.

26 Sıvı sabun kaplarının üstüne ekleme yapılmamalıdır.
Boşalan sabunluk yıkanıp kurutulduktan sonra günlük olarak tekrar doldurulmalıdır.

27 Tuvalet temizliğinde kullanılan bezler (mop, paspas dahil) gün sonunda sıcak su ve deterjanla yıkanıp,kurumaya bırakılır. Bu malzemeler kesinlikle başka bir alanda kullanılmamalıdır.

28 YATAKHANE TEMİZLİĞİ

29 YATAKHANE TEMİZLİĞİ Odadaki (banyo/tuvalet dahil) çöp kovalarının içinde bulunan çöp poşetleri oda dışına çıkarılarak ağzı bağlandıktan sonra büyük çöp bidonuna taşınmalıdır. Çöp kovası kirlenmiş ise yıkanarak temizlenmeli ve kurulanmalıdır. Oda temizliği toz kalkmayacak şekilde yapılmalıdır.

30 Temizlik her zaman temiz alandan kirli alana doğru yapılmalıdır.
Oda zemini çekçek ve faraş ile kaba kirlerden arındırılmalı, kesinlikle fırça veya süpürge kullanılmamalıdır.

31 Odadaki tüm yüzeylerin (pencere önleri, radyatörler, yemek masası, etajer, vb.) tozu yukarıdan aşağıya doğru alınmalıdır.

32 Oda zemini temiz alandan başlayarak yatak altları dahil olacak şekilde kapıya doğru paspaslanmalı ve hemen kuru mop ile kurulanmalıdır. Kapı kolları sıvı deterjanla yıkanmış bez ile silinmeli ve kurulanmalıdır.

33 Yatak Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Gözle göremesek de, toz akarları yatak yüzeyini çok sever ve burada çoğalır. Toz akarları, ölü deri ile beslenen mikroskobik canlılardır. İnsanı ısırmaz ve can yakmazlar, ancak dışkıları sağlık açısından tehdit oluşturabilir.

34

35 Toz akarları, mikroskobik olmasına rağmen, çok hızlı çoğalır ve yatak yüzeyini kaplar.
Bu da yatağınızın ömrünü kısaltır.

36 Toz akarlarından kurtulmak için, çarşaf, battaniye, yorgan kılıfı, yastık kılıfı gibi bütün yıkanabilen kumaşları çıkarın. Çamaşır makinesinde uygun ısıda yıkayın. 

37 Yatağın üstünü ve kenarlarını, temizlik robotu ile iyice süpürün.
Daha sonra yatağı kaldırın ve altını süpürün. Yatak bazasının üstünü ve kenarlarını da iyice temizleyin. 

38 Yıkadığınız kumaşları, ütüleyin ve yatağınıza serin
Yıkadığınız kumaşları, ütüleyin ve yatağınıza serin. Bu temizlik işlemini, haftada en az bir kere tekrarlayın. Günlük olarak ise çarşaf, battaniye ve yastıklarımızı düzenli olarak silkeleyip yerleştirmeliyiz.

39 KİMYASAL TEMİZLİK MADDELERİNİN SAĞLIĞIMIZA ETKİLERİ
Günlük yaşamın vazgeçilmez kişisel temizlik ürünlerinden olan; sabun, jel, saç ve vücut şampuanlarını fazla kullanmaya bağlı olarak yutulma ve gözle temas halinde alerjik reaksiyonlara, çocuklarda ise ciddi zehirlenmelere yol açar.

40 Çamaşır deterjanlarında bulunan beyazlatıcılar,
Çok amaçlı toz ve sıvı temizlik ürünleri, Bulaşık deterjanları, Cam temizleyicileri, Mutfak ve banyo temizleyicilerinin içeriğinde bulunan kimyasallar uzun zaman ve direkt temas halinde

41 ciltte ve gözde tahriş, mide bulantısı ve baş ağrısına Cilt yanıklarına, Solunması halinde ise baş dönmesi, solunum güçlüğü,baygınlık gibi sağlık sorunlarına neden olur.

42

43 DAHA FAZLASI VAR!!

44 Metal temizleyicilerin içinde bulunan organik asitlerin gözlerle teması halinde tahriş, solunması ya da yutulması halinde ise zehirlenmeler, Fırın temizleyicileri ise göz ve cilt yaralarına, geçici körlüğe, solunması halinde beyin, akciğer ve böbrek rahatsızlıklarına yol açıyor.

45 Tuvalet temizleyicilerinin direkt teması halinde geçici körlük, cilt, ağız ve boğaz tahrişi yaşanabiliyor. Lavabo açıcılarında bulunan asitler ise ciddi yanıklara, körlüğe, astım krizlerine ve zehirlenmelere neden oluyor.

46 Cam temizleyicilerinin direkt teması cilt ve göz tahrişine yol açarken, solunduğu takdirde akciğere, böbreklere ve karaciğere zarar veriyor.

47 ÖNERİLER Kişisel temizlik ürünlerini (şampuan,duş jeli vb.) gereğinden fazla kullanmamak Temizlik uygulamalarından önce ellerin yıkanmasına özen göstermek, Temizlik yapılırken kişisel koruyucuların mutlaka kullanılması (maske,eldiven,önlük,gözlük)

48 Temizlik ürünlerinin birbirleriyle kesinlikle karıştırılmaması,
Uygulamalar sırasında beklenmedik reaksiyonlar gelişmesi durumunda derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak, Deterjanlara,temizlik ürünlerine çıplak elle temas etmemek, Ürünlerin kullanma talimatına uymak.

49 SONUÇ OLARAK TEMİZLİK ESNASINDA KORUYUCU ÖNLEMLER ALINMADIĞI TAKDİRDE;
BASİT BİR CİLT TAHRİŞİNDEN KANSERE KADAR BİR ÇOK HASTALIK TESADÜF DEĞİL.

50 SAĞLIĞINIZ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

51 DERLEYENLER: Anıl Üstünova Ümran Doğan Selin Can

52 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…


"TUVALET-BANYO VE YATAKHANE TEMİZLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları