Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Son Zamanların tartışma konusu :

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Son Zamanların tartışma konusu :"— Sunum transkripti:

1 Son Zamanların tartışma konusu :
Akrilamid Karbonhidratca zengin besinlerin kızartılması/kavrulması sırasında oluşuyor. Özellikle kızarmış patates, cips ve fazla kızartılmış keklerde yüksek oranda; ekmek ve kahvede düşük oranda Merkezi sinir sistemine zarar veriyor, hayvan testlerinde kanser yapabildiği ve kalıtımsal zararlara neden olabildiği belirlenmiş durumda.

2 Kişi başına günlük en fazla mikrogram değeri aşılmamalı (henüz sınır değeri çalışmaları sona ermiş değil !) Önlem : Kızartma düşük sıcaklıklarda yapılmalı (patates C, fritöz maks. 170 C), kıtır ve koyu renge kızartmadan kaçınılmalı.

3 Akrilamid... Nedir ? Akrilamid, plastik üretiminde kullanılan bir kimyasal maddedir. 50 yıldan beri Poliakrilamid üretiminde kullanılmaktadır.

4 Akrilamid... Nedir ? Akrilamid, ayrıca patates ve tahıllar gibi karbonhidrat açısından zengin besinlerin aşırı ısıtılmasıyla da meydana gelmektedir. Bu ürünlerin kızartılması ve kavrulması sırasında akrilamid oluşmaktadır.

5 Akrilamid’i Nasıl Alıyoruz ?
Akrilamid; besinler, cilt ve solunum yoluyla vücuda alınmaktadır. Vücutta hızla dağılmakta ve metabolize olmaktadır. Hem akrilamid hem de metabolitleri plazentaya ve anne sütüne geçebilmektedirler !

6 Akrilamid Neden Sağlığa Zararlı ?
Akrilamid gözleri ve cildi tahriş eder. Yüksek miktarları sinirlere zarar verir. Kalıtımsal zararlara neden olur. Kanser yapar. Henüz sınır değerleri oluşturulmuş değil. “Ne kadar fazla Akrilamid, o kadar zarar !”

7 Besinlerle Alınan Akrilamid Ne Düzeyde ?
Beslenme alışkanlığına bağlı. Ortalama vatandaşın günde 0,5 mikrogram/kg vücut ağırlığı akrilamid aldığı tahmin ediliyor.

8 Günlük Toplam Alınan Akrilamid Düzeyi ?
Yaklaşık 1 mikrogram/kg vücut ağırlığı olarak tahmin ediliyor . (Besinler, Sigara, Kozmetikler...)

9 Sigara ve Akrilamid Sigara içenler, günde
sadece sigaradan 0,5 – 2 mikrogram Akrilamid/kg vücut ağırlığı alabiliyorlar.

10 Çocuklar ve Gençler için Tehlike Daha Büyük mü ?
Çocukların günlük yediği/vücut ağırlığı, yetişkinlere göre çoktur. Bu nedenle çocuklar 2-3 misli daha fazla Akrilamid’e maruz kalıyorlar (Fakat bu tamamen beslenme alışkanlıklarıyla bağlantılı. Eğer yüksek miktarda Akrilamid içeren besinler fazla miktarda yenirse birkaç mikrogram/kg vücut ağırlığı Akrilamid alınma riski oluşur ).

11 Patates Kızartmasında Önlem !
Fritözde en fazla 175 ºc Fırın (Hava Çevrimli) en fazla ºc Fırın (Alt/Üst ısıtmalı) en fazla 200 ºc

12 “ Sakın KARARTMA, Sadece SARART !”
Kek Yaparken ! Her türlü fırında en fazla 170 ºc... “ Sakın KARARTMA, Sadece SARART !”

13


"Son Zamanların tartışma konusu :" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları