Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ"— Sunum transkripti:

1 NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
NAMAZ İBADETİ NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ İLYAS DEMİRCİ DİN KÜLTÜRÜ ÖĞRETMENİ HANAK ÇOK PROGRAMLI LİSESİ

2 Dua etmek Hayır duada bulunmak Zikir, hamd, tazim Vb.
NAMAZ NAMAZ (Sözlük anlamı): Dua etmek Hayır duada bulunmak Zikir, hamd, tazim Vb. NAMAZ (Terim anlamı): Tekbir ile başlayıp selam ile tamamlanan, özel hareket ve sözlerden oluşan bir ibadettir.

3 NAMAZ “……namazı dosdoğru kılın; çünkü namaz müminler üzerine vakitleri belli bir farzdır.” (Nisa-103) “…..namazı kılın; zekâtı verin ve Allah'a sımsıkı sarılın. O, sizin mevlânızdır. Ne güzel mevlâdır, ne güzel yardımcıdır!” (Hac-78)

4 Allah’ın Resulüne soruldu: -Allah’ın en çok sevdiği ibadet hangisidir?
NAMAZ Allah’ın Resulüne soruldu: -Allah’ın en çok sevdiği ibadet hangisidir? Allah’ın Resulü; “Vakti gelince kılınan namazdır.” -İslam nedir? - “Bir gündüz ve gecede beş vakit namazdır.”

5 NAMAZ “Mümin erkeklerle mümin kadınlar birbirlerinin velileridir. Onlar iyiliği emreder, kötülükten alıkorlar, namazı dosdoğru kılarlar, zekâtı verirler, Allah ve Resûlüne itaat ederler. İşte onlara Allah rahmet edecektir….” (Tevbe-71)

6 NAMAZ “….. Onları rükûya varırken, secde ederken görürsün. Allah'tan lütuf ve rıza isterler. Onların nişanları yüzlerindeki secde izidir…….” (Fetih-29)

7 NAMAZ “…onlar namazlarında devamlıdırlar, Mallarında, belli bir hak vardır, Yoksul ve yoksun olan(lar) için. Ceza gününün doğruluğuna inananlar; Rab'lerinin azabından korkanlar, ….. Irzlarını koruyanlar….. Emanetlerine ve ahitlerine riayet edenler; Şahitliklerini (dosdoğru) yapanlar; Namazlarını koruyanlar; İşte bunlar, cennetlerde ağırlanırlar. (Mearic-23-35)

8 NAMAZ “Gerçekten müminler kurtuluşa ermiştir; Onlar ki, namazlarında huşû içindedirler.” ( Mü'minun 1 – 2 )

9 1- Aslı kalpte, fakat belirtileri bedende olan bir eylemdir.
NAMAZ Huşû: 1- Aslı kalpte, fakat belirtileri bedende olan bir eylemdir. 2- Kalbin yalnızca Allah’a teslim olması, o’ndan başka bir şeyle meşgul olmaması. Kalbin Allah’ın zikriyle tatmin olup huzur bulması. 3- Namazda Allah’ı düşünmenin, biz onu görmesek de O’nun bizi gördüğünü hissetmenin verdiği vecd halidir. 4- Maddi benlikten kurtulup, manevi ve ilâhi benliğe bürünmenin adıdır.

10 “Namaz kıldığın zaman , veda eden gibi kıl”
“Her namazınızı, son kez namaz kılıyormuşçasına ve Allah’ı görüyormuşçasına kılın. (Hadis-i Şerif)

11 “Beni namaz kılarken gördüğünüz gibi namaz kılınız.” (Hadis-i Şerif)

12 NAMAZ “Beş vakit namazı Allah kullarına farz kılmıştır. Eksiksiz olarak, Erkân ve âdabına riayetle namazlarını kılan kimseyi Allah cennetine koyar. İstenildiği halde namazlarını kılmayan kimseye dilerse azap eder, dilerse cennetine kor ( Hadis-i Şerif )

13 NAMAZ “….. Onlara, Allah'ın âyetleri okunduğunda ağlayarak secdeye kapanırlardı. Nihayet onların peşinden öyle bir nesil geldi ki,bunlar namazı bıraktılar; nefislerinin arzularına uydular…..” (Meryem-58-59)

14 "Sizi şu yakıcı ateşe sokan nedir?"
NAMAZ "Sizi şu yakıcı ateşe sokan nedir?" Onlar şöyle cevap verirler: Biz namaz kılanlardan değildik, Yoksulu doyurmuyorduk, (Bâtıla) dalanlarla birlikte dalıyorduk, Ceza gününü de yalan sayıyorduk, Sonunda bize ölüm geldi çattı (Müddessir-42-47)

15 “Dini yalanlayanı gördün mü? İşte o, yetimi itip kakar;
NAMAZ “Dini yalanlayanı gördün mü? İşte o, yetimi itip kakar; Yoksulu doyurmaya teşvik etmez; Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki Onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar gösteriş yapanlardır, Ve hayra da mâni olurlar (Maun-1-7)

16 NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
1- Namaz, insanı her türlü çirkin, fena ve kötü şeylerden, nahoş ve yüz kızartıcı davranışlardan uzak tutar. “Sana vahyedilen Kitabı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki, namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı anmak elbette (ibadetlerin) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir” (Ankebut-45)

17 NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
Namaz, Allah ile kul arasında bir bağ kurar. “Kul namaz kılmak için kalktığı zaman, günahları ile gelir. Günahlar başının üzerine, veya boynunu üzerine konur. Her rüku ve secdede bunlar düşerler.” Hadis-i Şerif

18 NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
Namaz; İnsanı/mümini nefsin ve şeytanın esaretinden kurtaran, kibir gurur ve bencillik gibi kalp hastalıklarını tedavi eden, vakar ve tevazu duygularını kuvvetlendiren mükemmel bir ibadettir. “Şüphesiz münafıklar Allah'a oyun etmeye kalkışıyorlar; halbuki Allah onların oyunlarını başlarına çevirmektedir. Onlar namaza kalktıkları zaman üşenerek kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar, Allah'ı da pek az hatıra getirirler.” (Nisa-142)

19 NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
Namaz, mü’mini Allah katına yükseltip, Allah’a kavuşturan bir Mirac’tır. “Namaz mü’minin Miracıdır.” Hadis-i Şerif

20 NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
Namaz, gönülleri ferahlatan bir şifa, ruhları aydınlatan bir (Nur) ışıktır. “Bilesiniz ki, kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur.” (Ra'd-28)

21 NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
Namaz, mü’mini gerçek özgürlüğüne kavuşturan ruhi bir İnkılaptır.

22 NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
Namaz; ömür boyu, her türlü hal ve ortamda sürekli devam eden bir sabır Eğitimidir. “Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah'tan yardım isteyin. Çünkü Allah muhakkak sabredenlerle beraberdir.” (Bakara-153) “Onlar öyle kimseler ki, Allah anıldığı zaman kalpleri titrer; başlarına gelene sabrederler, namaz kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden (Allah için) harcarlar.” (Hac-35)

23 NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
Namaz insana temiz olma alışkanlığı ve bilinci kazandırır. 1- Namaz için abdest almak 2- Namaz kılacağımız elbisenin temiz olması 3- Namaz kılacağımız yerin temiz olması gibi zorunluluklar müslümanlara temiz olma alışkanlığı kazandırır.

24 NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
Namaz; günlük hayatın akışını beş kez durdurup düzenleyen, vakti en verimli ve en yararlı bir biçimde kullanmayı sağlayan bir hayat ilkesidir İnsana planlı, programlı ve düzenli olma alışkanlığı kazandırır.

25 NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
Namaz; mü’minin günlük faaliyetleri hakkında düzenli olarak Allah’a hesap vermesini sağlayan bir otokontrol mekanizmasıdır. “Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri (günahları) giderir. Bu, öğüt almak isteyenlere bir hatırlatmadır.” (Hud-114)

26 NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
Namaz; dua, zikir, tevbe, istiğfar, şükür, hamd, tesbih, tenzih, gibi öğelerle Müslümanı manevi olarak eğiten ve olgunlaştıran bir ibadetler bütünüdür. “Sen şimdi Rabbini hamd ile tesbih et ve secde edenlerden ol!” (Hicr-98) Yine onlar ki, bir kötülük yaptıklarında, ya da kendilerine zulmettiklerinde Allah'ı hatırlayıp günahlarından dolayı hemen tevbe-istiğfar ederler (Ali İmran-135)

27 NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
Cemaat halinde kılınan namazla; Müslümanlar birbirleriyle tanışır, konuşur, ısınır ve kaynaşırlar. Birbirlerinin problemlerinden haberdar olur, sevgi ve merhametle yardımlaşırlar. “Bütün Müminler, birbirlerine olan merhamet, sevgi, lütuf ve yardımlaşma husunda sanki bir vücuda benzer. O vücudun bir organı hastalanınca öbür organları birbirlerini hasta uzvun alemine ortak olmaya çağırırlar.” ( Hadis-i Şerif )

28 NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
Cemaatle kılınan namaz; Ekonomik ve sosyal statü bakımdan farklı seviyedeki insanların eşitliğini ifade eder. Zengin-fakir, amir-memur, güçlü-zayıf, siyah-beyaz, ırk, dil, gibi hiçbir ayrım yapmaksızın herkesi eşit kabul eder. “Mü’min mü’min için, birbirini destekleyen bir bina gibidir” ( Hadis-i Şerif )

29 NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
Cuma namazı; cemaat şuurunun oluşumuna, Güncel toplumsal sorunlara, güncel gelişmelere duyarlı olmayı ve bu sorunlara yönelik çözümlerde her müslümanın kendilerine ayrı ayrı görevlerin düştüğünün farkında olur. Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır. (Cuma-9)

30 NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
Cuma namazı; Temiz olma, temiz ve güzel elbiseler giyinme, güzel kokular kullanma alışkanlığı kazandırır. "Cuma günü, kim güzelce yıkanır, mükemmelce temizliğini yapar, iyi elbiselerini giyer, ailesinin kokusundan Allah'ın takdir ettiğini sürünür, sonra da cuma namazına gider; camide boş söz etmez, oturan iki kişinin arasına girmezse, o cuma ile önceki cuma arasındaki (küçük günahları) affedilir.“ ( Hadis-i Şerif )

31 NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
Cuma Namazı; Hafta boyunca işlediğimiz küçük günahların bağışlanmasına vesile olur. "Beş vakit namaz, bir cuma namazı diğer cuma namazına, bir ramazan diğer ramazana hep kefârettirler. Büyük günah irtikab edilmedikçe aralarındaki günahları affettirirler.” ( Hadis-i Şerif )

32 NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
Bayram Namazı; Müslümanların kaynaşmasını, kardeşlik duygularının pekişmesini, iman ve heyecanlarının tazelenmesini sağlayan ibadetlerinin en geniş kapsamlı olan bir ibadettir. "Resulullah, bayram namazına yürüyerek gider, yürüyerek dönerdi.” [bayrama giderken bir yolu, dönerken başka bir yolu takip etmek] ( Hadis-i Şerif )

33


"NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları