Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SERHAT YILMAZ 20110954044 Konu: Zarf(Belirteç).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SERHAT YILMAZ 20110954044 Konu: Zarf(Belirteç)."— Sunum transkripti:

1 SERHAT YILMAZ Konu: Zarf(Belirteç)

2 Zarf(Belirteç) Fiillerin, fiilimsilerin, sıfatların ya da kendi türünden olan kelimelerin anlamlarını türlü yönlerden (yer-yön, zaman, durum, miktar, soru) etkileyen; onları belirten, dereceleyen sözcüklere zarf denir. Örnekler: Bugün çok yürüdüm. (fiilden önce) En güzel sen konuştun. (zarftan önce, fiilden önce) En doğru kararı vermeliyiz. (sıfattan önce) Dün hava daha soğuktu. (adlaşmış sıfattan önce) Hareketsiz duran bir hastaydı.(fiilimsiden önce)

3 Zarflar Zarf Türleri Zarflar, görevleri bakımından 5 gruba ayrılır:
Zarflar, görevleri bakımından 5 gruba ayrılır: Zarflar Durum Zarfları Zaman Zarfları Yer-Yön Zarfları Miktar Zarfları Soru Zarfları

4 Durum Zarfları Hâl ve tavır ifade eden zarflardır.  Eylemin nasıl yapıldığını ve ne durumda olduğunu; kimi zaman da zarfların durumunu gösterir. Bu zarflar da kendi içinde sınıflandırılabilir: Fiile "nasıl" sorusu sorularak bu zarflar bulunabilir. Örnekler: Eğri oturalım, doğru konuşalım.  Çocukça hareket ediyorsun.  Söyleyeceksen böyle söyle. Seni asla unutmayacağım.  Bu akşam yine arayacağım.

5 Zaman Zarfları Fiile sorulan "ne zaman", "ne kadar süre" sorusuna cevap verir. Çekimsizdirler. İsim çekim ekleri alırlarsa zarf olmaktan çıkarlar. Örnekler: Az önce gitmişti.  Sonra uğrarsınız. Henüz işimiz bitmedi. Yarın geleceklermiş. Kâmil dün akşam aradı. Toplantı iki saat sürdü.

6 Yer-Yön Zarfları Yalın hâlde kullanılarak fiilin yönünü belirten zarflardır. Çoğu "-Erİ" ekiyle yapılmıştır. "ileri, geri, beri, doğru, içeri, dışarı, aşağı, yukarı." Bu zarflar eksiz kullanılır. Yönelme, bulunma, ayrılma hâl ekleri getirilirse dolaylı tümleç olur. Hâliyle isim olarak kullanılmış olur. Aynı kelimeler sıfat olarak da kullanılabilir. Ahmet içeriye girdi. (isim; dolaylı tümleç) İlerisi çok güzel. (isim; özne) İleri ülkeler daha demokratiktir. (sıfat) Doğru söz, aşağı yol, yukarı kat, geri hatlar... (sıfat)

7 Yer-Yön Zarfları Örnekler: Arkadaşlar, içeri girer misiniz?
Örnekler: Arkadaşlar, içeri girer misiniz? Sesi duyar duymaz aşağı indim. Dışarı çıkmak için uğraşıyordu. Arabayı biraz daha ileri park et.   Beri gel, barışalım. Bu yoldan geri dönülmez. Düşmana doğru ilerlediler. 

8 Miktar Zarfları Fiile veya sıfata sorulan "ne kadar?" sorusunun cevabıdır. Kendilerinden önceki ya da sonraki kelimeyle birlikte söze eşitlik, üstünlük, en üstünlük, aşırılık, karşılaştırma anlamları katar. Örnekler: Benim kadar çalışırsan başarılı olursun. (eşitlik) Cennet kadar güzeldi vatanımız. (eşitlik, benzerlik) En çok çalışan canlı karıncadır. Daha güzel bir araba aldı. Bugünlerde çok az uyuyor. 

9 Soru Zarfları Eylemin anlamını soru yoluyla belirten zarflardır, daha doğrusu diğer zarfları ve cümledeki zarf tümlecini bulmaya yarayan soru kelimeleridir.  Örnekler: Akşam eve kaçta gelirsin? O nasıl konuşuyor öyle? Daha ne kadar bekleyeceğiz? Niçin bunları bana veriyorsun? İşleri ne zaman bitireceksiniz?

10 Özet Fiillerin, fiilimsilerin, sıfatların ya da kendi türünden olan kelimelerin anlamlarını türlü yönlerden (yer-yön, zaman, durum, miktar, soru) etkileyen; onları belirten, dereceleyen sözcüklere zarf denir. Zarflar, görevleri bakımından 5 gruba ayrılır: Durum Zarfları Zaman Zarfları Yer-Yön Zarfları Miktar Zarfları Soru Zarfları

11 Kaynakça Türkçeciler.com, 09 Ocak 2013 Tarihinde
Türkçeciler.com, 09 Ocak 2013 Tarihinde ar.html adresinden alındı. 4.bp.blogspot.com, 09 Ocak 2013 Tarihinde OzEI/AAAAAAAAAO4/2ZHL_ZBhiu0/s1600/Time .jpg adresinden alındı.


"SERHAT YILMAZ 20110954044 Konu: Zarf(Belirteç)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları