Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MATLAB’te Döngüler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MATLAB’te Döngüler."— Sunum transkripti:

1 MATLAB’te Döngüler

2 Ders İçeriği Döngü nedir ? Matlab’te Döngüler for-end Döngüsü
while-end Döngüsü Örnekler

3 Döngü Nedir Program içersinde bazı ifadelerin tekrarlanarak yapılmasına döngü denilir. Döngü oluşturmak için DÖNGÜ İFADELERİ kullanılır. Döngü kullanımı istenen program bölümünün istenen sayıda yada istenen şartlar gerçekleşinceye kadar tekrarlanmasını sağlar.

4 Matlab’ta Döngüler MATLAB’te 2 farklı döngü ifadesi vardır. Bu iki ifadenin kullanımı birbirinden farklıdır. for-end (İstenen sayıda) while-end (İstenen şart gerçekleşinceye kadar )

5 for-end Döngüsü En genel kullanımları;
for Değişken adı=Başlangıç Değeri:Artış Değeri:Son Değer İşlem Bloğu end for Değişken adı=vektör İşlem Bloğu end

6 FOR-END İŞLEYİŞİ For deyiminden sonra bir değişken ismi yazılır.
For bu değişkenin değerini ilk değerden son değere kadar istenen artışlar ile değiştirir. Değişkene her değer atanışından sonra for-end arasındaki tüm işlemler yapılır ve for deyimine geri dönülerek değişkenin değeri değiştirilir. for-end döngüsünde değişkenin değeri artırılabilir yada azaltılabilir.

7 FOR-END İŞLEYİŞİ Değişkenin değeri son değere ulaştığında for- end arasındaki işlemler son kez yapılarak döngü bitirilir ve end deyiminden sonraki işlemlere geçilir. Böylece for-end arasındaki işlemler kullanıcının belirlediği sayıda tekrar edilmiş olur. Eğer artış değeri girilmez ise bu değer MATLAB tarafından 1 olarak alınır.

8 for-end Akış Şeması

9 for-end Örnek

10 Örnek 1 1-100 arasındaki sayıları toplayan program yazınız.

11 Örnek 1 Çözüm

12 Örnek 2 Girilen iki sayı arasındaki sayıların çarpımını ve kaç tane sayı olduğunu veren fonksiyon yazınız.

13 Örnek 2 Çözüm

14 Örnek 2 Çözüm

15 Örnek 3 Elemanları 1 den başlayarak 5’şer artan 5 elemanlı bir vektör oluşturan programı yazınız.

16 Örnek 4 Elemanları satır ve sütun numaralarının çarpımından oluşan 2x3 boyutlarında matris tanımlayan program yazınız.

17 Alıştırmalar Alıştırma 1: Kullanıcının girdiği sayının faktöriyelini hesaplayan programı yazınız. Alıştırma 2: Çarpım tablosu programı yazınız.

18 While mantıksal sınama İşlem Bloğu end
while – end Döngüsü While mantıksal sınama İşlem Bloğu end

19 while-end Döngüsü Bir şart sağlandığı sürece program içersindeki bir grup işlemin tekrarlanması istendiğinde kullanılır. While deyiminden sonra yazılan mantıksal sınamanın cevabı doğru (1) olduğu sürece while-end arasındaki işlemler tekrarlanır. end deyiminden while deyimine geri dönülür ve mantıksal sınama tekrar kontrol edilir.

20 while-end Döngüsü for-end deyiminden farklı olarak istenen sayıda değil, belirli bir durum doğru olduğu sürece işlemlerin tekrarlanması sağlanmış olur. While deyiminin yanındaki mantıksal sınama cevabı yanlış (0) olduğunda ise işlemler yapılmadan end deyiminden sonraki işleme geçilir. While-end döngüsünden çıkmanın diğer bir yolu ise break komutudur. Bu komut çalışmakta olan döngüyü sonlandırarak, end deyiminden sonraki işleme gider.

21 Örnek 1 1 den 5’ e kadar olan sayıları yazdıran program

22 break komutu

23 Örnek 2 Kullanıcının girdiği sayının faktöriyelini hesaplayan fonksiyonu While-end kullanarak yazınız.

24 Alıştırmalar Alıştırma 1: Kullanıcının girdiği matrisin elemanların toplamını bulan fonksiyonun akış şemasını ve programını yazınız (ipucu:size fonksiyonu kullanılmalı) . Alıştırma 2: Bir vektörün negatif elemanlarını sayıp sonucu b adlı değişkene, sıfır ve pozitif elemanlarını sayıp c adlı değişkene atayan programı yazınız (ipucu:size fonksiyonu kullanılmalı) .

25 Neler Öğrendik Programlamada Döngünün ne olduğunu
Matlab’de Döngü yapılarını for-end Döngüsünü while-end Döngüsünü


"MATLAB’te Döngüler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları