Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

3. kısım KUVVET.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "3. kısım KUVVET."— Sunum transkripti:

1 3. kısım KUVVET

2 KONUM-ZAMAN GRAFİĞİ

3 HIZ-ZAMAN GRAFİĞİ

4

5 YGS 2013 fizik sorusu

6 VİDEO_KUVVET

7 KUVVET Temas gerektiren kuvvetler Temas gerektirmeyen kuvvetler

8 Temas gerektiren kuvvetler

9 Temas gerektirmeyen kuvvet

10 Temas gerektiren ve gerektirmeyen kuvvetler

11 Cisme uygulanan kuvvet örneği
Kuvvetin gözlemlenebilir etkisi Sarmal bir yayı ucundan çeken kuvvet Yayın boyundaki uzama Atın kovayı çekmesi Kovanın yukarı doğru hareket etmesi Suyun cisimlere uyguladığı kaldırma kuvveti Geminin suyun üzerinde yüzmesi (batmaması) Bisikletin pedallarına uygulanan kuvvet Bisikletin hareket etmesi

12

13

14

15 Kuvvet nedir? Cismin şeklinde ve hareketinde değişiklik oluşturan ya da oluşturmaya çalışan etkiye kuvvet denir. F Newton (N)

16 TEMEL KUVVETLER ZAYIF NÜKLEER KUVVET GÜÇLÜ NÜKLEER KUVVET
ELETROMANYETİK KUVVET KÜTLE ÇEKİM KUVVETİ

17 SÜRTÜNME KUVVETİ

18 Sürtünme kuvvetinin yönü?

19 Sürtünme kuvveti olmasa?
YÜRÜYEMEYİZ HAREKET EDERKEN DURAMAYIZ DİK DAĞLARDAKİ KAYALAR AŞAĞI YUVARLANIR. FUTBOL OYNAYAMAYIZ EVE GİDEMEYİZ KALEMLE YAZAMAZ, SİLGİYLE SİLEMEYİZ OKULA GELEMEYİZ… 

20 Sürtünme kuvveti fs = k. N k= sürtünme katsayısı
N= tepki kuvveti (normal) (yüzeyin uyguladığı dik tepki kuvveti)

21 Tepki kuvveti (fs = k. N)

22 Statik sürtünme kuvveti Kinetik sürtünme kuvveti

23 SÜRTÜNME KUVVETİ 1. Sürtünme kuvveti daima cismin hareketine zıt yöndedir. 2. Sürtünme kuvvetinin büyüklüğü cismin hareket yönüne bağlı değildir. 3. Sürtünme kuvveti cismin hızına bağlı değildir. Fakat hava sürtünmesi cismin hızı arttıkça artar. 4. Sürtünme kuvveti sürtünen yüzeyin alanına bağlı değildir. 5. Sürtünme kuvveti cismi yüzeye bastıran dik kuvvet arttıkça artar. 6.     Cisim harekete başlayıncaya kadar sürtünme kuvveti, cismi harekete zorlayan kuvvete eşittir. 7.    Aynı zemin üstünde aynı tuğla farklı genişlikteki yüzeyinin üzerinde hareket ettirilirse sürtünme kuvvetleri eşit olur.

24 YGS 2013 Fizik sorusu

25 SORU Kütlesi 2 kg olan cisim ile yüzey arasındaki kinetik sürtünme katsayısı 0,4 'tür. Buna göre Sürtünme kuvvetini hesaplayınız. 

26 SORU Kütlesi 5 kg olan cisim ile yüzey arasındaki kinetik sürtünme katsayısı 0,4 'tür. Buna göre Sürtünme kuvvetini hesaplayınız.

27 SORU Şekildeki cisim 16 N luk kuvvetle çekilince ancak harekete geçebiliyor. Cisim ile yüzey arasındaki statik ve kinetik sürtünme katsayıları yaklaşık eşit ve 0,25 tir. Buna göre kutunun ağırlığını hesaplayınız.

28 SORU Yatay düzlemde durmakta olan 4 kg kütleye sahip cisim durmaktadır. Statik sürtünme katsayısı 0,5 ve kinetik sürtünme katsayısı 0,25 olduğuna göre, cismin harekete geçebilmesi için uygulanması gereken minimum kuvvet kaç N olmalıdır?


"3. kısım KUVVET." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları