Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2013 YILI YGS ve LYS SINAVI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2013 YILI YGS ve LYS SINAVI."— Sunum transkripti:

1 2013 YILI YGS ve LYS SINAVI

2 YGS’nin amacı nedir? Nisan ayında yapılacak olan YGS sınavı ikinci sınava girecek adayları seçmek, açık öğretim programları, ön lisans programları ve meslek lisesinin devamı olarak kabul edilen lisans programlarına yerleştirmede kullanılacak puanları üretmek için yapılan bir sınavdır.

3 2013 Ygs Başvuru Tarihi 2013 Ygs’ye hazırlanan öğrenciler için sınav için atacakları ilk adımlardan biri sınav başvurularını tamamlamak Ygs Başvuru Tarihi için ÖSYM’den gerekli açıklamalar yapıldığında sizlerle paylaşacağız.

4 2013 Ygs’ye kaç kişi katılacak
2013 Ygs yaklaşırken gündemde olan bir konu da şüphesiz bu yıl sınava toplam kaç kişinin    başvuracağı ve kaç kişinin katılacağı konusu Ygs’ye kaç kişi katılacak sorusunun cevabına ulaşmak aslında çok da zor değil. Geçen yılların verilerini incelediğimizde ve her yıl Ygs’ye giren kişi sayısının arttığını hesaba katarsak bu yılki sayılara hemen hemen ulaşabiliriz. Şimdi isterseniz hep beraber diğer yıllara ait verilere bir göz atalım: 2012 Ygs’ye başvuran aday sayısı olarak gerçekleşmişti. Bu sayının 2011 Ygs’de ise  olduğunu görüyoruz. Çıkardığımız sonuç bu yıl yani 2013 Ygs’de yaklaşık olarak 1 milyon 900 bin 2 milyon civarında bir adayın sınava başvuracağı yönünde. Tabi bu sayıların içinde sınava sadece sınavsız geçiş için başvuran adayların da olduğunu göz ardı etmememiz gerekiyor. Bütün bunlar sınav günlerine kadar tahminlerin ötesine geçemeyecek. Sınav günleri geldiğinde 2013 Ygs’ye kaç kişinin gireceği bilgisine ulaşacağız.

5

6 Bu düzenleme ile birlikte öğrencinin diploma notu 5 ile çarpılıp OBP'si hesaplanacaktır. Örneğin öğrencinin diploma notu 70 ise 70x5=350 OBP puanı olacaktır. Benzer şekilde diploma notu 50 olan öğreniye 50x5=250 ve 100 olan öğrenciye 100x5=500 OBP puanı verilecektir.

7 "2013-ÖSYS’de yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları dikkate alınacaktır. Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. 50’nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Ortaöğretim Başarı Puanının yüzde onikisi (0,12) merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır."

8 2013 YGS Puan hesaplama Örneğin eşit ağırlık öğrencileri için 2013 YGS Puanlarını hesaplamaya kalktığımızda soruların kat sayılarına baktığımızda Türkçe testi sorularının 3,7 puan. Matematik testi sorularının 3,3 puan. Sosyal Bilgiler testi sorularının 2 puan. Fen Bilimleri testi sorularının ise 1 puan olduğunu görüyoruz. Bu oranlar diğer bölümler için ise değişmekte Ygs Puan Hesaplama konusunda teker teker hesap yapmaktansa güzel ve eksiksiz çalışan bir program kullanmak en mantıklı yol.

9 YGS’de hangi testler olacak?
SORU SAYILARI TÜRKÇE 40 TEMEL MATEMATİK Matematik 32 Geometri 8 SOSYAL BİLİMLER Tarih 17 Coğrafya 14 Felsefe 9 FEN BİLİMLERİ Fizik Kimya 13 Biyoloji TOPLAM SORU 160

10

11 2013 YGS Matematik Konuları
Matematik testi YGS’de adayların daha çok temel işlemsel kabiliyetlerini, matematiksel becerilerini ölçen çoğu adayın en çok zorlandığı test. Çok fazla bilgi sorularından oluşmayan bu test için adayların konu bilgisinden daha çok test pratiğine dönük çalışma yapmalarını gerekiyor. Ne kadar test ve deneme demek bu bölümde o kadar fazla net çıkarmak demek. İsterseniz geçen yıllara ait sınav değerlendirmelerinden bahsedip sonrasında 2013 YGS Matematik Konuları‘na geçeceğiz Matematik testinin müfredata uygun bir biçimde hazırlandığını ve sınava ortalama bir şekilde sınava hazırlanan öğrencinin hemen hemen kolaylıkla çözebileceği bir test olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle 2011 Ygs’ye göre 2012 Ygs’nin daha kolay olduğu ve adaylar tarafından zorlanmadan çözüldüğü yapılan değerlendirmeler arasında. 2013 YGS Matematik Konularına ulaşmak için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz. Ayrıca görsel olarak da hazırlanan grafiği inceleyebilirsiniz.

12 2013 YGS MATEMATİK KONULARI ( YENİ MÜFREDAT )
Sayılar 2 Basamak Kavramı 3 Taban Aritmetiği 4 Bölme-Bölünebilme 5 OBEB-OKEK 6 Rasyonel Sayılar 7 Sıralama-Basit Eşitsizlikler 8 Mutlak Değer 9 Üslü İfadeler 10 Köklü İfadeler 11 Oran-Orantı 12 Denklem Çözme 13 Problemler 14 Mantık 15 Kümeler 16 Bağıntı-Fonksiyon 17 İşlem-Modüler Aritmetik 18 Permütasyon-Kombinasyon-Olasılık

13

14 2013 YGS Geometri Konuları

15 2013 YGS Geometri Konuları‘nı vereceğiz
2013 YGS Geometri Konuları‘nı vereceğiz. Geometri YGS’deki 40 soruluk Matematik testinin içinde yer alan ortalama 8 adet sorunun çıktığı bir bölüm. Öncelikle geometri sorularının genel sınav içerisindeki durumunu şöyle bir inceleyelim daha sonra da 2013 YGS Geometri Konuları‘na bir göz atalım. Bilindiği üzere Ygs’de sorulan geometri sorularının genel özelliği dikkat gerektiren sorular olması. Sınavda sorulan sorular adayları çok fazla zorlamayan yalnızca dikkat becerilerini ölçen sorular olma niteliği taşıyor. Bu arada YGS konuları ile LYS Geometri konularının hemen hemen aynı olduğunu fakat soruların zorluk derecesi bakımından farklılaşmaktadır . Bu genel bilgileri verdikten sonra özel olarak geçen yılki (2012 Ygs) soruların değerlendirmesini yapmak gerekirse; soruların çok kolay sorular olmadığı, orta ve üzeri seviyede sorular sorulduğu uzmanlar tarafından belirtilenler arasında. Bu bilgileri verdikten sonra isterseniz artık 2013 YGS Geometri Konuları‘nı incelemeye başlayalım.

16 YGS GEOMETRİ KONULARI Temel Kavramlar-Doğruda Açı Üçgende Açı
1 Temel Kavramlar-Doğruda Açı 2 Üçgende Açı 3 Özel Üçgenler(Dik Üçgen-Eşkenar Üçgen-İkizkenar Üçgen 4 Üçgende Alan 5 Üçgende Benzerlik 6 Açıortay-Kenarortay 7 Üçgende Açı-Kenar Bağıntıları 8 Çokgenler 9 Çember-Daire 10 Katı Cisimler 11 Doğrunun Analiyiği 12 Noktanın Analitiği 13 Simetri-Döndürme

17

18

19 2013 YGS Fizik Konuları. Fizik dersi hakkında bilgileri paylaşıp, sınavlarda çıkan Fizik sorularından bahsedeceğiz Ygs’deki  Fizik sorularını değerlendireceğiz. Hangi konudan sorular geldiği konusunu da yine bu yazıda vereceğiz. Tabiki ana konumuz 2013 YGS Fizik Konuları olacak. Bilindiği üzere Fizik testi Ygs Fen Bilimleri testi içerisinde yer alan ve ortalama 13 sorudan oluşan bir testtir. Fizik testi diğer testlerden biraz daha farklı olarak ilköğretim müfredatı da odaklıdır. Fizik müfredatında son yıllarda büyük değişikliklere gidildi.Bu değişikliğin sınava yansıyıp yansımayacağı ise büyük bir soru işaretiydi Ygs’de bu sorunun cevabı bulundu. Sınavı hazırlayanlar ortak bir yol bulma amacıyla 2012 Ygs’de yeni müfredata dayalı sorular sormadılar. Aynı şekilde yine ilköğretim ve lise müfredatını kapsayan sorular karşımıza çıktı. Sınavın kısa bir değerlendirmesini yapmamız gerekirse; sınav sayısal bölümü öğrencilerinin kolaylıkla çözebileceği nitelikte sorulardan oluşuyordu. Fakat eşit ağırlık, sözel ve meslek lisesi gibi Fizik soruları çözme durumuyla karşı karşıya kalan diğer bölümlerin öğrencilerinin sorular karşısında zorlandığını söyleyebiliriz. İsterseniz bu bilgilendirmelerden sonra 2013 YGS Fizik Konularına geçelim. Aşağıdaki tablomuzda konulara ulaşabilirsiniz.

20 YGS FİZİK KONULARI Fiziğin Doğası Vektör-Kuvvet-Denge Basit Makineler
1 Fiziğin Doğası 2 Vektör-Kuvvet-Denge 3 Basit Makineler 4 Ağırlık Merkezi 5 Doğrusal Hareket 6 İş-enerji 7 Maddenin Özellikleri(Kütle-Hacim- Özkütle) 8 Basınç 9 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 10 Katı ve Sıvılarda Genleşme 11 Isı-Sıcaklık 12 Elektrostatik 13 Elektrik Akımı 14 Manyetizma 15 Işık Bilgisi 16 Mercekler-Aynalar 17 Ses-Uzay

21

22

23 2013 YGS Kimya Konuları konusu
2013 YGS Kimya Konuları konusu. Sınavda çıkan Kimya dersinin detaylı değerlendirmesini yapacağız . Öncelikle herkesin bildiği gibi Kimya testi Ygs Fen Bilimleri testinin 13 soruluk bir kısmını kapsayan bir test. Testte adayların ders hakkında öğrendikleri bilgilerle, yorum ve görme becerilerini birleştirmeleri bekleniyor. Ve genel olarak da adaylar tarafından çok  zor olarak nitelendirilmeyen testler arasında.2012 Ygs bakımından Kimya testini de değerlendirdikten sonra  2013 YGS Kimya Konuları geçeceğiz Ygs’de Kimya açısından önceki yıllara göre bir sürprizle karşılaşılmadı. Genellikle önceki yıllara benzer sorular soruldu. Sorular adaylar tarafından kolaylıkla çözüldü. Adayları çok fazla zorlayan sorular testte yer almadı. Yenilenen müfredat da sınavda sorulara yansıdı. 2013 YGS Kimya Konuları için aşağıdaki tablomuzu inceleyebilirsiniz. Ayrıca hangi konunun hangi üniteden çıktığını öğrenmek için de aşağıdaki grafiği inceleyebilirsiniz.

24 Kimyanın Temel Kanunları
YGS KİMYA KONULARI 1 Kimyanın Gelişimi 2 Bileşikler 3 Kimyasal Değişimler 4 Karışımlar 5 Hayatımızdaki Kimya 6 Madde ve Özellikleri 7 Atomun Yapısı 8 Periyodik Cetvel 9 Kimyanın Temel Kanunları

25

26

27 2013 YGS Biyoloji Konularını aktaracağız
2013 YGS Biyoloji Konularını aktaracağız. Bu yazımızda Ygs’de Biyoloji testinden kaç sorunun sorulduğunu, Ygs bakımından biyoloji konularının zorluk derecelerini, Biyolojinin adaylar açısından ne ifade ettiğini ve son olarak da 2013 YGS Biyoloji Konularını bulabileceksiniz. Öncelikle soru sayısıyla başlayalım. Biyoloji Ygs Fen Bilimleri testi içerisinde yer alan ve 13 sorunun yer aldığı bir test Ygs’de sorulan Biyoloji soruları 9.sınıf Biyoloji müfredatına uygun olarak sorulan sorulardan oluşmaktaydı. Sorulan sorular yoruma dayalı ve basit sorular olarak karşımıza çıktı. Bölümleri fark etmeksizin sınava giren adayların tümü soruların yaklaşık yarısını yapabilirlerdi. Son söylediğimiz konuyu özellikle dikkat çekmek istiyoruz zira; özellikle eşit ağırlık bölümü öğrencileri için Fen Bilimleri testi diğer adaylara fark atmak adına önemli fakat bir o kadar da zor bir ders. Biyoloji testi ise Fen Bilimleri içerisinde sayısal adaylar dışındaki adaylar için farklı bir konumda. Yorum soruların oluşması bu farklılığın şüphesiz en büyük sebebi. Bu bilgilendirmelerden sonra artık 2013 YGS Biyoloji Konularına geçebiliriz:

28 Biyoloji Bilimi-Bilimsel Çalışma Canlıların Ortak Özellikleri
YGS BİYOLOJİ KONULARI 1 Biyoloji Bilimi-Bilimsel Çalışma 2 Canlıların Ortak Özellikleri 3 Canlıların Temel Bileşenleri 4 Hücrenin Yapısı 5 Hücre Zarında Madde Alışverişleri 6 Nükleik Asitler 7 Protein Sentezi 8 Enzimler 9 Canlıların Sınıflandırılması 10 Ekoloji 11 Solunum-Fotosentez 12 Mitoz-Mayoz Hücre Bölünmeleri 13 Kalıtım-Evrim 14 Bitkiler 15 Vücudumuzdaki Sistemler 16 Duyu Organları

29 2013 YGS Tarih Konuları

30 Ygs Sosyal Bilimler testi içerisinde yer alan ve 17 sorudan oluşan bir bölümdür. 2013 YGS Tarih Konuları‘na geçmeden önce isterseniz ilk olarak geçen yıllarda (2011 Ygs, 2012 Ygs ) sorulan soruların bir incelemesini yapalım Ygs Tarih soruları öncesindeki yıllara oranla daha kolaylaştırılmış olarak çıktı karşımıza.Önceki yıllardaki üst düzey ve bilgiyle birleştirilip çözülmesi gereken yorum sorularının yerini 2011 Ygs’de daha kolaylaştırılmış yorum soruları aldı Ygs Tarih soruları soru sayısı azaltılarak yine diğer yıllara nazaran daha kolay bir şekilde soruldu. Zor olarak nitelendirebileceğimiz 2 soru vardı. Bunun dışında bazı kavramlarla sınavda ilk defa karşılaştığımızı da ekleyebiliriz(Ehl-i hiref ve UNESCO). Bu bilgilerden sonra isterseniz artık 2013 YGS Tarih Konuları‘na geçelim.

31 YGS TARİH KONULARI Tarih Bilimi ve Uygarlığın Doğuşu İlk Uygarlıklar
1 Tarih Bilimi ve Uygarlığın Doğuşu 2 İlk Uygarlıklar 3 İlk Türk Devletleri 4 İslam Tarihi ve Uygarlığı 5 Türk İslam Devletleri 6 Türkiye (Anadolu) Tarihi 7 Beylikten Devlete (1300 – 1453) 8 Dünya Gücü: Osmanlı Devleti (1453 – 1600) 9 Arayış Yılları (XVII. yüzyıl) 10 Diplomasi ve Değişim (XVIII. yüzyıl) 11 En Uzun Yüzyıl (1800 – 1922) 12 Mondros Ateşkes Antlaşması ve Sonrasındaki Gelişmeler 13 Mustafa Kemal’in Çalışmaları ve Amasya Genelgesi 14 Erzurum ve Sivas Kongreleri 15 Amasya Görüşmesi, Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nin Toplanması 16 Misak – ı Milli ve İstanbul’un İşgali 17 I. Dönem TBMM, TBMM’ye Karşı Ayaklanmalar, Sevr Antlaşması 18 Kurtuluş Savaşı Muharebeleri 19 Lozan Antlaşması 20 Cumhuriyetin İlanı, Halifeliğin Kaldırılması 21 Çok Partili Siyasal Sisteme Geçiş Denemeleri 22 Atatürk Devrimleri 23 Atatürkçü Düşünce Sistemi ve İlkeler 24 Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası

32

33 2013 Ygs Türkçe Konuları

34 2013 YGS Türkçe Konuları. Evet YGS’de hangi sorular hangi konulardan geliyor.Hangi konular hangi sınıflarda işlendi? Genel olarak bu soruların cevaplarını almaya çalışacağız. İlk olarak Türkçe testinin yorumlamasıyla başlayalım, daha sonra 2013 Ygs Türkçe Konuları üzerine bilgileri paylaşalım. Öncelikle Türkçe testi yorumlamaya dayalı bir test. Bilgi soruları sınavın yaklaşık olarak %25′ini oluşturuyor. Fakat yorum sorusu deyip geçmeyelim. Özellikle ÖSYM’nin son yıllarda yaptığı sınavlarda ( 2012 YGS, 2011 YGS) adayları oldukça zorladığını gözlemliyoruz. Özellikle süre bakımından bakımından yetersizlik adayların en büyük şikayeti. Bunun sebebi ÖSYM’nin kitap okuyan adayla okumayan aday arasında bir ayrıma gitme düşüncesi şüphesiz. Gerçek şu ki düzenli olarak kitap okuyan adaylar bu testte başarılı olabiliyorlar. Bu bilgilerden sonra isterseniz 2013 Ygs Türkçe Konuları‘na geçelim.

35 2013 YGS TÜRKÇE KONULARI ( MÜFREDATI )
Cümlede Anlam 2 Paragraf 3 Sözcük Türleri(İsim, Fiil, Zarf, Zamir, Edat, Bağlaç, Ünlem  4 Sözcüğün Yapısı 5 Cümlenin Öğeleri 6 Fiil Çatısı 7 Cümle Çeşitleri 8 Anlatım Bozuklukları 9 Ses Bilgisi 10 Yazım Kuralları 11 Noktalama İşaretleri 12 İletişim 13 Dil Kültür 14 Dillerin Sınıflandırılması 15 Sözcükte Anlam

36 2013 YGS Felsefe Konuları

37 2013 YGS Felsefe Konularını paylaşacağız
2013 YGS Felsefe Konularını paylaşacağız. Ygs felsefe testinde hangi konulardan sorular çıkar? Çıkan soruların zorluk dereceleri nedir? Bu soruların cevaplarını arayacağız. Felsefe açısından 2011 ile 2012 Ygs arasındaki farklar konusuna da değindikten sonra 2013 YGS Felsefe Konularına geçeceğiz. Öncelikle isterseniz genel olarak Ygs Felsefe’den bahsedelim. Felsefe testi Sosyal Bilimler testi içerisinde yer alan, 9 sorunun yer aldığı bir testtir. Özellikle 2011 Ygs’de yer alan “meşhur fili soru” gibi vakalardan sonra Felsefe, sınavın ilgi çekici testlerinden biri oldu. Test sayısal adayların en çok zorlandığı test olarak da dikkat çekiyor. Adayları çok fazla bilgi sorusuyla karşı karşıya bırakmasa da uzun paragrafları, yoğun düşünme gerektiren soruları ile zorluyor Ygs’de bahsettiğimiz durumlar 2011′e göre değişiklik gösterdi Ygs Felsefe Soruları daha kolay olarak karşımıza çıktı. Fakat geçen yıllara oranla yorum sorularının yerini bilgi soruları aldı. Bu bilgilerden sonra Aşağıdaki tabloda 2013 YGS Felsefe Konularını inceleyebilirsiniz.

38 Felsefeye Giriş Bilgi Felsefesi Bilim Felsefesi Varlık Felsefesi
YGS FELSEFE KONULARI 1 Felsefeye Giriş 2 Bilgi Felsefesi 3 Bilim Felsefesi 4 Varlık Felsefesi 5 Ahlak Felsefesi 6 Siyaset Felsefesi 7 Estetik 8 Din Felsefesi

39

40 2013 YGS Coğrafya Konuları

41 2013 YGS Coğrafya Konularından bahsedeceğiz
2013 YGS Coğrafya Konularından bahsedeceğiz. İlk olarak coğrafya testinin geçen yıllara göre çıkan soruları temel alarak değerlendirmesini yapıp sonrasında konulara geçeceğiz. Bilindiği üzere coğrafta, YGS Sosyal Bilimler testi içerisinde yer alan ve yaklaşık olarak 13 tane sorusunun çıktığı bir testtir. Son yılları dikkate aldığımız Ygs Coğrafya testinin genel güncel ve genel coğrafi bilgileri ölçme amacı taşıdığından bahsedebiliriz. 2013 YGS Coğrafya Konuları‘na geçmeden önce geçen yılların coğrafya değerlendirmesini yapalım yılından farklı olarak 2011 ve 2012 Ygs Coğrafya testlerinde “Türkiye Fiziki Coğrafyası” ağırlıklı sorular gelmeye başladı. Yine aynı şekilde son yıllarda güncel sorulara da yer verilmeye başlandı ve “İleri Saat Uygulaması” ile ilgili sorular karşımıza çıktı.Sorular genellikle yorum ağırlıklı olarak soruldu. Soruların sadece 2 tanesi bilgiyi ölçen cinstendi. Bu detayları aktardıktan sonra 2013 YGS Coğrafya Konularına geçelim. Konuları aşağıda hazırlanan tabloda görebilirsiniz

42

43 YGS’de kaç puan hesaplanacak ve testlerin puan oluşumuna etkisi nedir?
 YGS Puan Türleri ve Testlerin Puan Oluşumunda Yüzde Ağırlıklar YGS PUAN TÜRLERİ  TÜRKÇE % TEMEL MATEMATİK SOSYAL BİLİMLER FEN BİLİMLERİ SAYISAL YGS-1 MAT-FEN-TÜRKÇE AĞIRLIKLI 20 40 10 30 YGS-2 FEN-MAT-TÜRKÇE AĞIRLIKLI SÖZEL YGS-3 TÜRKÇE-SOSYAL-MAT AĞIRLIKLI YGS-4 SOSYAL-TÜRKÇE-MAT AĞIRLIKLI EŞİT AĞIRLIK YGS-5 TÜRKÇE-MAT-SOSYAL AĞIRLIKLI 37 33 YGS-6 MAT-TÜRKÇE-FEN AĞIRLIKLI

44 Aşağıdaki oranlar yüzdelik olarak bir sorunun o puan türüne katkısını göstermektedir.
Türkçe Matematik Sosyal Bilimler Fen Bilimleri YGS-1 %20 %40 %10 %30 YGS-2 YGS-3 YGS-4 YGS-5 %37 %33 YGS-6

45 LYS–1 sınavı nedir ve içeriğinde neler vardır?
LYS–1 sınavı matematik ve geometri derslerinin sınavlarından oluşan ve bu yıl 16 Haziran 2013 günü uygulanacak olan, tek oturum ve iki kitapçıkla gerçekleştirilecek olan LYS sınavıdır. LYS–1 sınavının içeriği:Analitik geometriden 8 soru olacak Matematik ve geometri testleri için ayrı soru kitapçıkları kullanılacak ancak iki test için ortak cevap kağıdı olacak. MATEMATİK 50 SORU 75 DAKİKA GEOMETRİ 30 SORU 45 DAKİKA

46 LYS–2 sınavı nedir ve içeriğinde neler vardır?
LYS–2 sınavı fizik, kimya ve biyoloji derslerinin sınavlarından oluşan ve bu yıl 22 Haziran 2013 Pazar günü uygulanacak olan, tek oturum ve üç kitapçıkla gerçekleştirilecek olan LYS sınavıdır. LYS–2 sınavının içeriği: LYS-2: FEN BİLİMLERİ SINAVI 90 soru, 135 dakika Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri için ayrı soru kitapçıkları kullanılacak, cevap kağıdı ortak olacak.  FİZİK 30 SORU 45 DAKİKA KİMYA BİYOLOJİ

47 LYS–3 sınavı nedir ve içeriğinde neler vardır?
LYS–3 sınavı edebiyat ve coğrafya derslerinin sınavlarından oluşan ve bu yıl 23 Haziran 2013 günü uygulanacak olan, tek oturum ve iki kitapçıkla gerçekleştirilecek olan LYS sınavıdır. LYS–3 sınavının içeriği: LYS-3: EDEBİYAT - COĞRAFYA SINAVI 80 soru, 120 dakika  Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya-1 testleri için ayrı soru kitapçıkları kullanılacak; fakat ortak cevap kağıdı kullanılacaktır.  TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI 56 SORU 85 DAKİKA COĞRAFYA - 1 24 SORU 35 DAKİKA

48 LYS–4 sınavı nedir ve içeriğinde neler vardır?
LYS–4 sınavı tarih, coğrafya–2 ve felsefe grubu derslerinin sınavlarından oluşan ve bu yıl 15 Haziran 2013 günü uygulanacak olan tek oturum ve üç kitapçıkla gerçekleştirilecek olan LYS sınavıdır. LYS–4 sınavının içeriği: LYS-4: SOSYAL BİLİMLER SINAVI 90 soru, 135 dakika olacak Tarih, coğrafya-2 ve felsefe grubu testleri için üç ayrı soru kitapçığı kullanılacak; fakat ortak cevap kağıdı kullanılacak.   TARİH 44 SORU 65 DAKİKA COĞRAFYA-2 16 SORU 25 DAKİKA FELSEFE GRUBU 30 SORU 45 DAKİKA Psikoloji 10 SORU Sosyoloji Mantık

49 LYS–5 sınavı nedir ve içeriğinde neler vardır?
LYS–5 sınavı Yabancı Dil sınavı olup (İngilizce, Fransızca veya Almanca) bu yıl 16 Haziran 2013 günü uygulanacak olan, tek oturum ve tek kitapçıkla gerçekleştirilecek olan LYS sınavıdır.

50 Tercih sırası üniversitelere yerleştirmede göz önüne alınıyor mu
Tercih sırası üniversitelere yerleştirmede göz önüne alınıyor mu? Benim 5. tercihim başkasının birinci tercihiyse, o kişi benden daha mı şanslı?

51 Yerleştirmede esas olarak alınan yerleştirme puanınızdır
Yerleştirmede esas olarak alınan yerleştirme puanınızdır. Tercihiniz hangi sırada olursa olsun bu programa tercihleri arasında yer vermiş olan adaylardan yerleştirmede kullanılan puanı ve varsa ek puan toplamı büyük olana öncelik tanınmaktadır. Mesela sizin aldığınız puan ve X bölümüne tercihlerinizde yer verdiniz. X bölümünü tercih eden başka bir adayın puanını da olarak düşünelim.Bu durumda bu adaydan binler basamağında bile olsa daha fazla puan aldığınız için yerleştirme hakkı sizin olacaktır,isterse son tercihiniz olsun.Tercih sırası, puanları virgülüne noktasına birbirine denk olan adaylar arasında öncelikli adayın belirlenmesinde kullanılacak bir kıstastır.

52 Sınavda alınabilecek en yüksek ham puan nedir?
Sınavda alınabilecek en yüksek ham puan 500’dür. Sınavda en yüksek netlere ulaşan öğrenci 500puan alır, yani her sene 500 puan alan bir öğrenci mutlaka olur.

53 Lise birincilerinin üniversiteye giriş sınavlarında avantajları nedir?
Okul birincileri ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı olarak 75 almalarının yanı sıra yükseköğretim programlarının okul birincileri kontenjanından da faydalanırlar. Ancak kontenjan hakkı sadece liseden mezun olacakları sene için geçerlidir, daha sonraki yıllarda ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarında bir değişiklik olmaz fakat birincilik kontenjanından yararlanma hakları kaybolur.

54 Sınavda zorlandığımız sorularda ne yapmamız gerekir?
Sınavda soruları doğru cevaplamak kadar zamanı iyi kullanmak da önemlidir. Zorlandığınız soruların yanına işaret koyup diğer soruya geçmek, cevaplayabileceğiniz tüm soruları bitirdikten sonra yapamadığınız sorulara dönmek akılcı bir davranış olacaktır. Ders çalışırken takıldığınız sorularla çözene kadar uğraşıyorsanız sınavda bu soruları daha sonra dönmek üzere geçmek sizin için çok zor olacaktır. Diğer soruyu okumaya çalışsanız da aklınız çözemediğiniz soruda kalacaktır. Ders çalışırken yapamadığınız sorulara işaret koyun çalışmanızı bitirdikten sonra bu sorulara baktığınızda pek çoğunu çözebildiğinizi göreceksiniz. Bunu bir alışkanlık haline getirdiğiniz için de sınavda daha rahat olduğunuzu göreceksiniz.

55 Yurt dışında öğrenim görmek isteyenler ne yapmalı?
Yurt dışında bizim ülkemizde ki gibi merkezi yerleştirme olmadığı için üniversitelere giriş koşullarında sabit kurallardan bahsedemiyoruz. Bazı üniversiteler hiçbir koşul aramazken bazıları Türkiye’de bir yükseköğretim programına yerleştirilme zorunluluğu getirebilmekte ya da farklı koşulları olabilmekte. En sağlıklı bilgiyi öğrenim görmek istediğiniz üniversitenin öğrenci işleri ile bağlantıya geçerek elde edebilirsiniz.

56 Üniversiteye giriş sınavları olan YGS ya da LYS ile bir üniversiteye yerleştirilirsem ama liseden mezun olamazsam, gelecek sene sınava başvurduğumda puanımda düşme olur mu? Hayır. Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanınızın çarpılacağı katsayılarda herhangi bir düşme olmaz. 0,12 katsayısı geçerliliğini korur.

57 YGS puanı ile bir bölüme yerleştirilsem, aynı zamanda özel yetenek sınavı ile de başvuru yapabilir miyim? Evet yapabilirsiniz. Merkezi yerleştirme ile seçilen bölümler ve özel yetenek sınavı sonucunda öğrenci alan bölümler birbirinden bağımsızdır. Ama unutmamanız gereken şey; ikisi ile de bir yükseköğretim programına yerleştirilme hakkı kazansanız bile sadece birisine kayıt yaptırma hakkınız vardır.

58 OBP PUANINA UYGULANAN İŞLEM: KATSAYI
ÖSYM yerleştirme puanına eklenecek puan hesaplamasını OBP'yi 0,12 katsayısı ile çarparak yapmaktadır. Basit bir hesapla OBP'si 350 olan öğrenci 350x0,12=42 puan, 250 olan öğrenci 250x0,12=30 puan ve 500 olan öğrenci 500x0,12=60 puan alacaktır.

59

60 İkinci aşama sınavları nelerdir ?
YGS’den barajı geçen adayların haziran ayında girecekleri sınavlara LYS sınavları denmektedir. LYS sınavları ayrı gün ve oturumda yapılacaktır ve bu sınavların soruları geçtiğimiz yıllarda uygulanan sınavların alan bölümündeki sorulara paralel olacaktır

61

62

63 SEVGİLİ ÖĞRENCİLER 2013 YGS-LYS ‘DE BAŞARILAR
HAZIRLAYAN : İSHAK ATCI AFYON LİSESİ MÜDÜR YARDIMCISI


"2013 YILI YGS ve LYS SINAVI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları