Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CÜMLE ÇEŞİTLERİ:.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CÜMLE ÇEŞİTLERİ:."— Sunum transkripti:

1 CÜMLE ÇEŞİTLERİ:

2 Soru 1: Aşağıdaki atasözlerinden hangisi diğerlerinden farklıdır?
A)Çıkmadık candan ümit kesilmez. B)Serçeden korkan darı ekmez. C)Çürük tahta çivi tutmaz. D)Değirmene gelen nöbet bekler.

3 CEVAP => C

4 Soru 2: Ne o beni anladı ne de ben onu anladım.
Aşağıdakilerden hangisi anlamca yukarıdaki cümleyle aynıdır ? A)O beni iyi anlar bende onu iyi anlarım. B)O benimle anlaşamaz. C)Birbirimizi anlayamadık. D)Ben ve o iyi anlaşırız.

5 Cevap =>C

6 Soru 3: Aşağıdaki cümlelerin öğe dizilişine göre devrik, olumlu isim cümlesidir? A)Canı sıkılıyordu eser yazmadığı için. B)Düş kurabilen ve düşlerine tutsak olmayan insanlardır onlar C)Canı istedi mi yapamayacağı iş yoktur onun. D)Evimizin eşyaları teker teker satılıyordu artık.

7 Cevap =>B

8 Soru 4: Aşağıdaki cümlelerden hangisi isim cümlesi değildir ?
A)Çevresi çitlerle örülü bahçenin içinde bir havuz vardı. B)Şırıl şırıl akan dere canlılığın ve saflığın sembolüydü C)Günlerdir aradığım kitap meğer kitaplığın en üst rafındaymış. D)Her sabah bir sürü satıcı yolun kenarına dizilirdi.

9 Cevap =>D

10 Soru 5: Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapıca farklıdır?
A)Akşamın kızıllığında hiç yorulmadan yol aldık B)Sam rüzgarı saçımızı okşuyordu. C)Gün boyu denizde yüzdük. D)Suyun öte yanından tatlı bir şarkı geliyordu kulağıma.

11 Cevap => A

12 Soru 6: Aşağıdaki cümlelerden hangisi fiil cümlesidir?
A)Biz çiçekleri seven bir milletiz. B)Ağaçlar arsında çınarın özel bir yeri vardır. C)Türk bahçelerinde vazgeçilmeyen çiçek, güldür. D)Çınar iri gövdesi ve yapraklarıyla insana yüceliği hatırlatıyor.

13 Cevap => D

14 Soru 7: Aşağıdaki cümlelerin hangisi yüklemin türüne göre diğerlerinden farklıdır ? A)Sekiz saattir trendeyim, tren boş ve neşesiz. B)Körfezde bir çok gemi vardı. C)Şoförün içine birden bire bir hüzün çöktü. D)Yolcular arasında hiç tanıdığı yoktu.

15 Cevap => C

16 Soru 8: Aşağıdaki cümlelerin hangisi şekilce olumlu olduğu halde anlamca olumsuzdur? A)Sorunlarımı çözmek için uğraşıyorum. B)Hayvanları korumada yeterli önlemler alınmıyor. C)Ne kitap okuyor ne ders dinliyor. D)Ödevlerinizi zamanında yapmalısınız.

17 Cevap => C

18 Soru 9: Aşağıdaki cümlelerden hangisi devrik cümledir?
A)Bin tasa bir borç ödemez. B)Dağ başından duman eksik olmaz. C)Atanın sanatı oğla mirastır. D)Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste.

19 Cevap => D

20 Soru 10: Aşağıdakilerden hangisi soru cümlesi değildir?
A)Bu kadar kitabı ne zaman okudun B)Kazayı ona nasıl anlatacağımı bilemiyorum C)Bu çantaları kim taşıyacak D)Senin mi bu gömlekle

21 Cevap => B

22 Soru 11: Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamına göre diğerlerinden farklıdır? A)Yüreğinde sevgi yok değil. B)Ne ben sevdim gönülden ne de mecnun sevdi. C)Ne doğan güne hükmüm geçer ne halden anlayan bulunur. D)Ne kadar ağlasam da feryatlarımı size duyuramayacağım.

23 Cevap =>A

24 Soru 12: Aşağıdaki cümlelerden hangisi fiil cümlesi değildir ?
A)Ona göre hayatın tek amacı sınav kazanmaktı. B)Edebiyatla küçüklüğümden beri ilgilenirim. C)Bu programa ünlü bir şair katılacakmış. D)Kitabın baskı işlerini İstanbul’a gelince tamamlayacak.

25 Cevap => A

26 Soru 13: ´´Keyifle okuyabileceğiniz bir dergidir bu.´´ Cümlesi için için hangisi doğrudur? A)Bağlacı olan cümledir. B)Basit cümledir. C)Fiil cümlesidir. D)Devrik cümledir.

27 Cevap => D

28 Soru 14: Aşağıdakilerden hangisi kurallı cümledir?
A)Gelen gideni aratırmış. B)Bu dağlara gönül verdi Köroğlu. C)Başındayım sanki bir mucizenin. D)Kuzular söyler bize yılların geçtiğini.

29 Cevap => A

30 Soru 15: Aşağıdakilerden hangisi yapısı yönüyle diğerlerinden farklıdır? A)Kendine geldi fakat iş işten geçmişti. B)Dün ders çalışmadı da maça gitti. C)Bu konuya ali ile çalışmalısın. D)Sana anlatacağım ama kimseye söylemeyeceksin.

31 Cevap => C

32 Soru 16: ´´Şairin içinde bir gurbet vardır sürekli.´´ cümlesi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A)Devrik cümle – Fiil cümlesi B)Fiilimsi bulunan cümle – İsim cümlesi C)olumlu cümle – isim cümlesi D)Basit cümle – İsim cümlesi

33 Cevap =>D

34 Soru 17: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı vardır?
A)Ne sıcak bir aileniz var sizin B)Ne tarafa gittiğini bilmiyorum C)Ne desem ikna olmazsın ki D)Ne zaman geleyim dükkana

35 Cevap => D

36 Soru 18: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde olumsuzluk yoktur ?
A)Ne gelmeni istiyor ne de kalmanı. B)Osman’a yardım etmiyor değilim. C)Olanları ne sen sor ne ben söyleyeyim. D)Eğitimin önemini henüz kavramış değil.

37 Cevap =>B

38 Soru 20: Aşağıdakilerden hangisi bağlacı olan cümle değildir?
A)Çok çalıştı da başarılı oldu. B)Aradık ama yüzüğü bulamadık. C)Film güzel fakat biraz karmaşık D)Kardeşimin istediğini bilmiyor.

39 Cevap=>D

40 SORU 21: Aşağıdakilerden hangisinde ´´değil´´ sözcüğü eklendiği cümleyi olumlu yapmıştır. A)Buraları bırakmanın vakti geldi. B)Yaşanılanlar inanılır gibi değil. C)Olanlara üzülmüyor değildi. D)Anlattıklarına İnanmış değilim.

41 Cevap =>C

42 Soru 22: Aşağıdakilerden hangisi yapıca diğerlerinden farklıdır ?
A) Güç zamanlarda üstüne düşeni yerine getirir. B) Dilin etkili, güzel ve doğru konuşulması önemlidir. C)Aralarındaki sevgi zamanla yerini nefrete bıraktı. D)Tabiat insanın huzur bulduğu ortamdır.

43 Cevap =>C

44 Soru 23: Aşağıdakilerden hangisi yapıca diğerlerinden farklıdır ?
A) Atı atlı koşturur, atlıyı bahtı koşturur. B) İşleyen demir pas tutmaz C) Elmayı soy da ye, armudu soy da ye. D)Adam adamdan korkmaz utanır.

45 Cevap => B

46 Soru 24: Aşıdakilerden hangisi isim cümlesi değildir?
A) Bu sorulardan biraz daha çözelim B) Baban gelsin de deniz gezisine gidelim. C)Çocuğa istediğini verin. D)Onu bir kez daha göreyim.

47 Cevap => C

48 Soru 25: Aşağıdakilerden hangisinde yan cümlecik kullanılmamıştır ?
A)Dışarı çıkarken kapıyı kapatınız. B)Dostları tarafından sevilmeyi kim istemez? C)Umulmadık bir anda mı karşına çıktı? D)Kolundaki saat dedesinin hediyesiydi.

49 Cevap => D

50 Soru 26: Aşağıdakilerden hangisinde soru anlamı vardır ?
A)Bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum. B)Dün o konuyu bana da sordu. C)Ne bana anlattı ne de sana. D)Bu kadar işin altından nasıl kalkıyorsun?

51 Cevap => D

52 Soru 27: ´´ Bu kitap güzelse ben de okuyayım.´´ cümlesi ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A)Basit cümledir. B)Olumlu cümledir. C)Fiil cümlesidir. D)Kurallı cümledir.

53 Cevap => A

54 Soru 28: Aşağıdakilerden hangisi anlamca olumludur?
A) Bu kadar sözden sonra söyleyecek ne kaldı ? B)Bu konuda sana katılmıyor değilim. C)Yuvasız kuşlar gibi kalmışım sokaklarda. D)Uzun süredir bizi ne arıyor ne soruyor.

55 Cevap => C

56 Soru 29: Aşağıdakilerden hangisi fiil cümlesidir?
A)Dil öğrenmek için kursa gitmeye gerek yok. B)Kulak veren herkes dünyanın seslerle dolu olduğunu anlar. C)Her inişin bir çıkışı vardır. D)Hiçbir eser sahipsiz değildir.

57 Cevap => B

58 Soru 30: Aşağıdakilerden hangisi isim cümlesidir ?
A) Tohum toprağa düşmezse büyüyemez. B) Hava bedenin, ümit de ruhun gıdasıdır. C)Meyve vermeyen ağaç zamanla kurur. D)Bir tohum, önce bitki sonra da ağaç olur.

59 Cevap => B


"CÜMLE ÇEŞİTLERİ:." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları