Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SÖZCÜK YAPISI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SÖZCÜK YAPISI."— Sunum transkripti:

1 SÖZCÜK YAPISI

2 Aşağıdaki kelimelerden hangisinin yapısı diğerlerinden farklıdır?
Soru:1 Aşağıdaki kelimelerden hangisinin yapısı diğerlerinden farklıdır? A)Temiz B)Sevgi C)Unutkan D)Saygılı

3 Cevap : A Şıkkı

4 Soru:2 Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi yapısına göre diğerlerinden farklıdır? A)Silgimi bulamıyorum. B)Bu günlerde çok dalgın görünüyorsun. C)Ölçü birimlerimiz nelerdir? D)Annesi çocuğa doğru koştu.

5 Cevap : D Şıkkı

6 Soru:3 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi birleşik fiil değildir? A)Uzun bir yürüyüşten sonra,piknik alanına ulaşabildik. B)Benden üç kitabı okumamı istedi. C)Soruyu çözmemi rica etti. D)Aslı’nın kardeşi hasta olmuş.

7 Cevap : B Şıkkı

8 Soru:4 “Başarabilirim” fiilinin olumsuzu aşağıdakilerden hangisidir? A)Başaramadım B)Başaramayacağım C)Başaramam D)Başarmam

9 Cevap : C Şıkkı

10 Soru:5 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, kökü bakımından diğerlerinden farklıdır? A)Limonu böyle keserler. B)Saçı böyle örerler. C)Şimdi oyun başlayacak. D)Etrafa boncuk saçıldı.

11 Cevap : C Şıkkı

12 Soru:6 Eskişehir Uludağ Hanımeli Sivrisinek Yukarıdaki birleşik kelimelerden hangi kelime yapılışı bakımından farklıdır? A)Eskişehir B)Uludağ C)Hanımeli D)Sivrisinek

13 Cevap : C Şıkkı

14 Soru:7 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla birleşik isim kullanılmıştır? A)Çanakkale’ye tatile gideceklermiş. B)Cumartesi günü babaanneme gidecek. C)Birtakım sözlerine çok alındım. D)Yılbaşına da az kaldı.

15 Cevap : B Şıkkı

16 Soru:8 Kar yağıyor, bak ne uslu, Ne hoş havada dönüşü, Yeryüzünü büyüledi, Gökyüzünün güzel düşü. Yukarıdaki dizelerde kaç birleşik sözcük vardır? A) B) C)3 D)4

17 Cevap : B Şıkkı

18 Soru:9 Aşağıdaki kelimelerden hangisinin yapısı diğerlerinden farklıdır? A)Donuk B)Yangın C)Sevinç D)Tahtalar

19 Cevap : D Şıkkı

20 Soru:10 Ormanda bir çam olsam, Her dalı türkü. Bekçilere dam olsam, Sarmaşık gülü. Şiirin kaçıncı dizesinde türemiş bir sözcük yoktur? A)1 B)2 C)3 D)4

21 Cevap : A Şıkkı

22 Soru:11 Hoştur sonbahar günleri,
Uçurtmalar gelsin beri, Yaprak doldurur gökleri, Hışır hışır hışır hışır. Yukarıdaki dörtlükle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A)1. dizede birleşik sözcük vardır. B)2. dizede türemiş sözcük vardır. C)3. dizede türemiş bir sözcük yoktur. D)4. dizede ikilemeler vardır.

23 Cevap : C Şıkkı

24 Soru:12 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş sözcük kullanılmamıştır? A)Oyunda bir el öne doğru uzatılır. B)Açık bırakılan kapı,hızla çarptı. C)Öğretmen parmak kaldıran öğrencilere baktı. D)Ormanda iki ceylan ölmüş.

25 Cevap : D Şıkkı

26 Soru:13 1.Elinden dal gibi düşerken ümit. 2.Ne bir hasret dinle,ne bir ah işit. 3.Bir yaprak ol esen rüzgarlarla git. 4.Kırık bir tekne ol dalgalarla gel. Bu dörtlüğün kaçıncı dizesindeki altı çizili sözcük türemiştir? A)1 B)2 C)3 D)4

27 Cevap : D Şıkkı

28 Soru:14 Aşağıdaki fiillerden hangisi basit yapılı değildir? A)İsterim B)Severim C)Sularsın D)Aldım

29 Cevap : C Şıkkı

30 Soru:15 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, altı çizili sözcükteki “-im” yapım ekidir? A)Çiçeklerim, gittikçe güzelleşiyor. B)Kalemim yere düştü. C)Benim sevgim hiç bitmez. D)Bu konudaki izlenimlerin neler?

31 Cevap : D Şıkkı

32 Soru:16 Aşağıdaki kelimelerden hangisi, birden çok yapım eki almıştır? A)Gençlik B)Bilgisiz C)Rüzgarı D)Sevgiler

33 Cevap : B Şıkkı

34 Soru:17 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğü aldığı ekin işlevi farklıdır? A)Evimiz iki oda, bir salondur. B)Bugün çok solgun görünüyorsun. C)Arabalar hızla yanımızdan geçiyordu. D)Pencereyi biraz açar mısın?

35 Cevap : B Şıkkı

36 Soru:18 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklemin kökü fiildir? A)Annem, çiçekleri suluyor. B)Ahmet, çok akıllı çocuktur. C)Semra, Enes’in kardeşiymiş. D)Cemil, eve doğru koşuyor.

37 Cevap : D Şıkkı

38 Soru:20 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük yönelme durum eki almıştır? A)O güzel günleri hasretle anıyorum. B)Artık demir almalıyız anılarımızda. C)Üzerinde mavi bir gömlek vardı. D)Pazar günü pikniğe gidiyoruz.

39 Cevap : D Şıkkı

40 Soru:21 Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcüğün aldığı ekin işlevi diğerlerinden farklıdır? A)İşçi, ağır adımlarla ilerliyordu. B)Yaptığı böreklerden en çok kendisi yedi. C)Aradığın konu kitabın yirminci sayfasında. D)Elindeki sepette elma vardı.

41 Cevap : A Şıkkı

42 Soru:22 “-ler,-lar” eki aşağıdaki cümlelerin hangisinde kelimeye çoğul anlamı katmaz? A)Polis hırsızları çabucak yakaladı. B)Maçtan sonra baklavaları ben alırım. C)Biz gidelim, annemler sonra gelecek. D)Bir gece oturmuş yıldızları sayıyordu.

43 Cevap : C Şıkkı

44 Soru:23 Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin aldığı ekin türü farklıdır? A)Onun yazı nerede geçireceğini biliyor musun? B)Kazı çalışmaları dün sona erdi. C)Bu hafta toplam kaç soru çözdün? D)Yazı işleri müdürü, emekli olmuş.

45 Cevap : A Şıkkı

46 Soru:24 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hal eki almış bir sözcük vardır? A)Saatimin kordonu kopmuş. B)Senin sesin ne kadar güzel. C)Komşumuzun evi yandı. D)Yeni aldığın bilgisayarı görebilir miyim?

47 Cevap : D Şıkkı

48 Soru:24 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hal eki almış bir sözcük vardır? A)Saatimin kordonu kopmuş. B)Senin sesin ne kadar güzel. C)Komşumuzun evi yandı. D)Yeni aldığın bilgisayarı görebilir miyim?

49 Cevap : D Şıkkı

50

51 Soru:26 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iyelik eki kullanılmamıştır? A)Turistler yaz aylarında ülkemize gelir. B)Temiz bir çevre istiyorsak denizleri kirletmemeliyiz. C)Aklınıza gelmeyenler başınıza gelir. D)Sınıf kapısı açık kalmış.

52 Cevap : B Şıkkı

53 Soru:27 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir isim hem hal eki hem de iyelik eki almıştır? A)Başarılı olduğum dersleri çok seviyorum. B)Benim sesimi aşağıdan doyabiliyor musun? C)Masanın örtüsü yine yere düşmüş. D)Balkonda oturup çay içerdik.

54 Cevap : B Şıkkı

55 Soru:28 “-ler, -lar” eki aşağıdakilerin hangisinde diğerlerinden farklı bir görevdedir? A)Çiçekler, bu akşam sulanmalı. B)Sahil kasabaları her mevsim güzeldir. C)İnsanları anlatmak zor bir iştir. D)Geçen yaz gittikleri yeri çok sevmişler.

56 Cevap : D Şıkkı

57 Soru:29 “Gözlerimin önünde korkunç uçurumlar dönüyordu.” Cümlesinde altı çizili ekler sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir? A)Çoğul eki-tamlayan eki-yapım eki B)Şahıs eki-tamlayan eki-tamlanan eki C)Çoğul eki-tamlayan eki-hal eki D)Çoğul eki-iyelik eki-hal eki

58 Cevap : C Şıkkı

59 Soru:30 Aşağıdaki sözcüklerin hangisi “-de” hal eki almıştır? A)Bekle de okula beraber gidelim. B)Sınıfta otururken birden fenalaştı. C)Çarşıya gidersen bana da dondurma al. D)Adamlar rüzgardan elektrikte üretiyor.

60 Cevap : B Şıkkı


"SÖZCÜK YAPISI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları