Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sözcükte Anlam 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir? A) En başta umudu olmayan adam şiir yazamaz. B) Edebiyat öncelikle büyük.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sözcükte Anlam 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir? A) En başta umudu olmayan adam şiir yazamaz. B) Edebiyat öncelikle büyük."— Sunum transkripti:

1 Sözcükte Anlam 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir? A) En başta umudu olmayan adam şiir yazamaz. B) Edebiyat öncelikle büyük bir özveri gerektirir. C) İnce bir ruh kadar bilgi de lazımdır yazar için. D) Müzisyen için ses neyse ressam için de ışık odur. E) Son yıllarda beni en çok korkutan film buydu.

2 Cevap Soyut anlamlı sözcükler beş duyu organımız ile algılayamadığımız kavramlardır.bizden bu soruda hangi altı çizili sözcüğün soyut olmadığı istenmiştir . D şıkkında ise (ışık) sözcüğü gözümüzle görebildiğimiz bir kavram olduğu için cevabımız (D) şıkkıdır.

3 Sözcükte Anlam 2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük nicel anlamda kullanılmamıştır? A) Ilık bir duş alırsan kendine gelirsin;ama yine de bazı şeyleri oluruna bırakmayı öğrenmelisin. B) Sıcak bir yaz gününde nerede tatil yapılacağını iyi bilirim ben de C) Geniş düşünürsen hoşgörünün insan için vazgeçilmez olduğunu anlarsın. D) Meksikalıların “Tüm gün dinlendikten sonra bir de uyumak ne güzel!”sözü sana ne anlatıyor? E) Küçük bir tabağın içine doldurduğun onca yemekle zayıflayabileceğini mi zannediyorsun?

4 Cevap Ölçülebilen, sayılabililen, miktarı tespit edilebilen, azlığı ya da çokluğu belirlenebilen sözcüklere nicel anlamlı sözcükler denir. Burda bizden nicel anlamda kullanılmamış bir sözcük istiyor.(C) şıkkına baktığımızda “Geniş düşünürsen hoşgörünün insan için vazgeçilmez olduğunu anlarsın. Cümlesinde “Geniş düşünmek” ölçülemez veya miktarı tespit edilemezdir. Bu yüzden cevabımız (C) şıkkıdır.

5 Sözcükte anlam 3.“Kuyruk” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde yan anlamda kullanılmıştır? A) Ucuz ekmek kuyruklarının gün geçtikçe uzadığını görmek ne acı. B) Boğazına çok düşkündür kedimiz, acıkınca hemen kuyruğunu sallar. C) Kuyruğu kurduğumuz kapana kısılmış orda öylece duruyor. D) Mahallenin afacan çocukları kendinin kuyruğuna teneke bağlamışlar

6 Cevap Temel anlamıyla bağlantılı olarak zamanla ortaya çıkan değişik anlamlara yan anlam denir.Burda bizden “kuyruk” sözcüğü hangi şıkda yan anlamda kullanıldığını istiyor.(A) şıkkına baktığımızda “kuyruk” sözcüğü sıra anlamında kullanılmıştır. Bu yüzden cevabımız (A) şıkkındadır.

7 Sözcükte Anlam 4.Aşağıdaki sözcük çiftlerinin hangisinde yakın anlamlılık söz konusudur? A) yalan-yanlış B) Fakir-yoksul C) geniş-bol d) Hasım-düşman

8 Cevap B, C ve D seçeneklerindeki sözcükler arasında eş anlamlılık ilişkisi, A seçeneğindeki sözcükler arasında ise yakın anlamlılık ilişkisi vardır. Bu yüzden cevabımız (A) şıkkıdır.

9 Sözcükte Anlam 5.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde (kurutmak) kelimesi mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A) bu yaz bolca sebze kuruttuk. B) güneş karları erittiği gibi yerleride kuruttu. C) ne uğursuz adam! gittiği yeri kuruttu. D) belediye çevredeki bataklığı kuruttu.

10 Cevap “Kurutmak” sözcüğü B seçeneğinde gerçek , A ve C seçeneklerinde ise yan anlamda kullanılmıştır. D seçeneğinde “uğursuzluk getirmek” yok etmek anlamında mecaz anlamıyla kullanılmıştır.Bu yüzden cevabımız (A) şıkkıdır

11 Sözcükte Anlam 6.“Yaşamak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde (Farklı) anlamda kullanılmıştır? A) O, yıllardır köyde yaşıyor. B) Bu iş olursa yaşadık. C) Yaşamak için yemek gerekir. D) Çok kan kaybetti ama yaşıyor.

12 Cevap A, C ve D şıkkında yaşamak gerçek anlamda kullanılmıştır. B şıkkında ise yaşamak kelimesi istediğini elde edince sevinmek , mutlu olmak anlamına gelir. Bu yüzden cevabımız (B) şıkkındadır.

13 Sözcükte Anlam 7.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmamıştır? A) Şehrin ortasında bağırıp çığırıyordu. B) Dolabın içine bakarsan iyi olur. C) Masanın üstü çok tozluydu. D) Annesi çocuğa tatlı sözler söyledi.

14 Cevap A,B ve D şıkkında altı çizili sözcükler gerçek anlamıyla kullanılmıştır. D şıkkında annesi çocuğa tatlı sözler söyledi cümlesinde Tatlı sözler iyi, güzel sözler anlamındadır .Bu yüzden cevabımız (D) şıkkıdır.

15 Sözcükte Anlam 8.“Bırakmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “unutmak” anlamında kullanılmıştır? A) Kafesteki kuşu bıraktım B) Acaba, eldivenlerimi nerde bıraktım. C) Öğretmen üç öğrenciyi sınıfta bıraktı. D) Çocuklarımı evde bıraktım.

16 Cevap A,C ve D seçeneklerinde bırakmak sözcüğü gerçek anlamında kullanılmıştır.B seçeneğinde ise eldivenlerini nerde bıraktığını unutmuş kararsızlık içindedir. Bu yüzden cevabımız (B) şıkkıdır

17 Sözcükte Anlam 9.”Bir” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde sayı anlamıyla kullanılmamıştır? A) Bir ekmekle karnını doyurdu. B) Sınav sonuçları bir gün sonra açıklanıyor. C) Mahkemede tanıklar hep bir ağızdan konuştu. D) Bir çocuğuyla ortada kalakalmış.

18 Cevap A,B ve D şıklarında bir sözcüğü sayı anlamında kullanılmıştır. C şıkkında ise “bir ağızdan konuşmak” herkesin aynı şeyi söylemesidir. Bu yüzden cevabımız (C) şıkkıdır

19 Sözcükte Anlam 10.”Dokunma” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır? A) Sobaya dokunmayın, eliniz yanar. B) Elektrik zilinin düğmesine dokundu. C) Kapıyı açmak için eli tokmağa dokundu. D) Bu zavallıya lütfen dokunmayın.

20 Cevap A,B ve C şıklarında dokunmak gerçek anlamında kullanılmıştır. D şıkkına ise bu zavallıyı lütfen üzmeyin anlamında kullanılmıştır.Bu yüzden cevabımız (D) şıkkıdır.

21 Sözcükte Anlam 11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt kavramlar bir arada kullanılmıştır? A) Duvarı nem, insanı gam yıkar. B) Başak büyüdükçe boynunu eğer. C) Alan el veren elden üstündür. D) Bin merak bir borç ödemez.

22 Cevap C şıkkında alan-veren kavramları karşıt anlamda kullanılmıştır. Bu yüzden cevabımız (C) şıkkıdır.

23 Sözcükte Anlam 12.Çiçek açmaz kuru bir ağaç, ötmeyi unutmuş bir kuşmu oldun? “Kuru” sözcüğü yukarıdaki cümlede hangi anlamda kullanılmıştır? A) Yağış almayan B) Nemli olmayan C) Canlılığı olmayan D) Taze olmayan

24 Cevap Çiçek açmaz kuru bir ağaç cümlesinde “kuru” sözcüğü canlılığı olmayan anlamında kullanılmıştır bu yüzden cevabımız (C) şıkkıdır.

25 Sözcükte Anlam 13.“Hazır araba varken eşyaları eve atın" cümlesindeki atmak sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde aynı anlamda kullanılmıştır? A) Kayaları vadiden aşağıya attılar. B) Onu hemen işten attılar. C) Giderken bizide beşiktaşa attılar. D) Çocuklar eski evin camına taş attılar.

26 Cevap “Hazır araba varken eşyaları atın” cümlesinde atın sözcüğü götürün anlamında kullanılmıştır. C şıkkında giderken bizide beşiktaşa attılar cümlesindede atın sözcüğü götürün anlamında kullanıldığı için cevabımız (C) şıkkıdır.

27 Sözcükte Anlam 14.”Ağır” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “hafif” sözcüğünün karşıt anlamlısı olarak kullanılmıştır? A) Adam ağır adamlarla gelip masanın başına geçti. B) Denizcilik tarihinin en ağır sorumluluklarından birini üzerine alıyordu. C) Kızmıştım, ona söyleyecek ağır bir söz arıyordum. D) Gecenin bir yarısı, kapının ağır tokmağı telaşla vuruldu.

28 Cevap Ağır sözcüğü A seçeneğinde “hızlı” kelimesinin karşıtı B seçeneğinde “kolay” kelimesinin karşıtı C seçeneğinde “güzel” kelimesinin karşıtı D seçeneğinde “hafif” kelimesinin karşıtı olarak kullanılmıştır bu yüzden cevabımız (D) şıkkıdır.

29 Sözcükte Anlam 15.Aşağıdakilerden hangisi eş sesli (sesteş) bir kelimedir? A) Ben B) Beş C) Bir D) Bal

30 Cevap Bir, beş ve bal sözcükleri tek bir anlamı karşılamaktadır.”Ben” sözcüğü ise üç varlığı anlatmaktadır. Ben = Koyu renkli leke Ben = Yem Ben = Tekil birinci kişi Cevabımız (A) şıkkıdır.


"Sözcükte Anlam 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir? A) En başta umudu olmayan adam şiir yazamaz. B) Edebiyat öncelikle büyük." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları