Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOSYAL MEDYA,TV VE ETKİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOSYAL MEDYA,TV VE ETKİLERİ"— Sunum transkripti:

1 SOSYAL MEDYA,TV VE ETKİLERİ

2 Sosyal medya ve etkileri
Günümüz çocukları çok sayıda elektronik medya araçlarıyla büyüyorlar. Televizyonun, cep telefonun ve elektronik oyunlarının yanı sıra, bilgisayar da, dolayısıyla internet, çocukların gündelik yaşamına girmiştir. Söz konusu medya araçları çocuklar ve gençler için kullanım nedenleri ve şekillerine bağlı olarak olumlu ya da olumsuz sonuçlara yol açabilir.

3 Internet Bağımlılığı Hastalığı (IBH)
1. Giderek daha fazla süre internette kalmak 2. Hiperaktivite ve üzüntü gibi duygularla baş edememek 3. Planladığından daha uzun süre internette kalmak 4. İnternet kullanımı yüzünden bir ilişkiyi ya da olanağı kaçırma riski 5. Kullanım süresini uzatabilmek için yalan söylemek 6. İnterneti olumsuz duygularını kontrol edebilmek için kullanmak

4 Sosyal paylaşım siteleri(SPS)
Ergenlerin gelişimsel gereksinimlerini karşıladıkları yeni bir ortam mı? Ergenler her zaman bir araya gelme, gruplaşma ve  kamplaşma eğilimindedirler SPS’ leri daha önceki ergenlerin bir arada  dışarıya çıkmasına benzetilebilir Eskiden yakın çevrelerinde ve  alışveriş merkezlerinde yaptıklarını bugün  SPS’ lerinde  yapmaktadırlar.

5 Kullanıcılar Kim? • Liderler: Diğerlerini etkileyen dışa dönükler • Düşük Benlik Saygısı olanlar: Yüzyüze ilişki kuramayanlar • Sadece arkadaşları,aileleri ile iletişim sürdürenler • Profosyoneller • Eğlence olarak kullananlar

6 İstatistiklerle Sosyal Medya
Tüm dünyada her üç kişiden ikisi herhangi bir sosyal ortamda • yaş %82 yi oluşturuyor ama diğerleri de azımsanmayacak sayıda 2012 de her beş dakikasının birini online olmaya ayıranlar: %20 • Her bir dakikada durum güncellemesi oluyor ve twitt atılıyor • Hergün 250 milyon fotograf ekleniyor ve %35 i kişinin kendisine ait fotograflar

7 SOSYAL MEDYANIN PSİKOLOJİK ETKİLERİ
Sosyal medya yüzsüzlüğü artırıyor. Orada başka birisi olabiliyorsunuz. Başkasıyla yüzyüze konuşurken söyleyemeyeceğiniz her şeyi orada rahatlıkla söyleyebiliyorsunuz. Kızdığınıza bağırmak yerine twitt atıyorsunuz. Sosyal medya dikizleme ve dedikodu kültürünü arttırdı. İhanetin boyutunu genişletti (Bir ekran kadar dar ama dünya kadar geniş). Tedbiri elden bırakıyorsunuz. Asla vermeyeceğiniz bilgileri veriyorsunuz.

8

9 SOSYAL MEDYANIN PSİKOLOJİK ETKİLERİ
Popülarite arttıkça arkadaş sayısı, takip eden sayısı artıyor. Popülarite arkadaşlıkta önemli bir itici güç Sayı arttıkça yalancı kahramanlar oluşuyor. Yüzleri, kimlikleri yok. Zaten güvenip ortaya çıktıklarında kayboluyorlar. TV gibi sosyal medya kendi kısa süreli şöhretlerini oluşturuyor. Aşırı paylaşım sosyal medya ile sözlüklere girdi. Daha çok görülme,daha çok duyulma isteği Seyircisiz paylaşım olmaz İzleyenler çoğaldıkça, takip etmeleri için daha fazlasını vermek: Sonuç olarak ego okşanır. "Ne kadar çok kişi takip ediyorsa o kadar iyiyim» duygusu beslenir ve narsisizme yol açar.

10

11 SOSYAL MEDYANIN PSİKOLOJİK ETKİLERİ
Yüzyüze iletişimi azaltıp yalnızlığı arttırıyor Sosyal medya bağımlılığı hastalığımız oldu. Ulaşamadığı yerlere gitmeyen, yaşamını kısıtlayanlar var. Ulaşamadığı zaman yoksunluğa, depresyona girenler var. Sosyal medya devrimlerimiz oldu. Kitleleri harekete geçiren, büyük sosyal olayları örgütleyen platforma dönüştü. Ama her sosyal örgütlenme olumlu olmuyor. Söylenti yayarak kitleleri felakete sürüklemek mümkün.

12 TV Bir çocuk ya da gencin günde 1-2 saat TV izlemesi yeterlidir. Okuldan arta kalan zamanlarını spora ve müzik-resim gibi hobilere ayırmalıdır. Ancak gündelik hayatta hiç de öyle olmadığı görülmektedir. Bunun en önemli nedenlerinden birisi çocuk ve gencin anne-babasının da TV'ye bağımlı olması ve hobile­rinin bulunmamasıdır. Çocuk evde neyi görürse ona alışır. Okul öncesi dönem çocukları evde ister an­neleriyle, ister büyükanneleri, ister bakıcılarıyla olsun kaderleri TV başına oturtulmak olmaktadır.

13 TV Okul öncesi dönemde çocuk ha­yalle gerçeği de ayırt edemez. Bir insanın uçtuğunu gördüğünde bu duruma inanır ve kendisinin de uçabileceğini zanneder. Dolayısıy­la izlediği programlar, üzerinde yanlış etkiler bırakabilir. KONUŞMA BECERİSİ: 2 yaş altı çocukların televizyon izlemesi, konuşma becerisini zedeliyor. İLETİŞİM: Ekran karşısında asosyalleşen çocukların iletişim kurma yeteneği zarar görürken, odaklanma süreleri de kısalıyor. KELİME DAĞARCIĞI: 6 ila 30 aylık çocukların TV izlemesi, keli­me dağarcığını da daraltıyor. SİNAPTİK BAĞLANTI: Televiz­yon, beyin nöronlarını ve gürültü­yü çeşitli sinyallerden ayırt etmeye yarayan sinaptik bağlantıları öldürüyor.

14 Çocuklar Ne Kadar TV İzlemeli?
1-4 yaş arası: Küçük çocuklar, bir büyükle birlikte televizyon izledik­leri zaman bu onlar için çok yararlı olur. Çocuğa izlediği program hak­kında bilgi verebilirsiniz. Çocuk aklına takılan soruları size sorar. Küçük çocuğun hiç anlamadığı programları izlemesine izin veril­memeli. Unutmayın bize hiç de ürkütücü gelmeyen şeyler çocuk­lar için büyük bir korku kaynağı olabilir. Oyun çağında­ki çocukların yarım saatten fazla televizyon izlemeleri sakıncalıdır.

15 Çocuklar Ne Kadar TV İzlemeli?
5-12 yaş arası Şiddet ve cinsellik içeren programları çocukların izle­melerine izin verilmemeli. Çocuk­ların izleyebilecekleri programları saptamanız zor olmaz. Çocuklar için hazırla­nan programların dışında bel­geseller ve öğretici diziler, onlar için yararlıdır. Bu yaşlardaki çocuk­ların iki saatten fazla televizyon izlemelerine izin verilmemeli.

16 Çocuklar Ne Kadar TV İzlemeli?
Genç adayları: Artık çocukluk dö­nemini geride bıraktıklarını düşü­nen genç adayları, televizyonda her çeşit programı izlemek isteye­ceklerdir. Cinsellik ve uyuşturucu­larla ilgili programlar sırasında genç adayına bilgi vermek gerekir. Pembe dizilerde yaşanan olaylar genellikle genç adaylarının ilgisini çeker. Şiddet içeren dizi ve filmleri izleyen genç adaylarına gerçek hayat ile televizyonda izlenenlerin farklı olduğunu anlatmak gerekir.

17 Televizyon Dizilerinin Etkileri
Bazı yerli diziler özellikle bol reyting alma problemiyle bol bol acılı sahneler içeren filmler yapıyorlar. Sömürülen küçük çocuklar, üvey anne ya da üvey baba eliyle şiddet gören, hayata tutunmaya çalışan ya da tacize uğrayan çocukları anlatan pek çok dizi söz konusu. Pek çok ani­masyon çocuk filminde kahrama­nın anne ya da babası ölür bazıla­rında ikisi de. Çocuk tamamen yalnızdır ve ne yapacağını bileme­den hayata tutunmaya çalışır. Yetiştirme yurduna gitmemek için çaba harcar vs. Çocuk üzgündür. Haliyle izleyen çocuklar da üzgündür. Peki sonra...

18 Televizyon Dizilerinin Etkileri
Hayatının en hızlı gelişim gösteren ve etkilenmeye en çok açık ilk yıllarını yaşayan çocuklar Türkiye nüfusu içinde önemli bir yer tutmaktadır. Erken çocukluk yıllarında sağlıklı büyüme ve psiko-sosyal gelişim, geniş ölçüde çocuğun sosyal çevresiyle birlikte yaşadıkla­rına bağlıdır. Bu tür filmlerle büyüyen bir çocuk hayatı daima acı olarak görür. Mutsuzdur ya da mutsuz olması gerektiğini düşünür.

19 Tv'nin 4 Önemli Zararı Amerika Pediatri Akademisi'ne göre, çocukların günde 1, en fazla 2 saatten fazla televizyon izlemesi son derece zararlı. Aksi halde bu durum çocuklar­da telafisi mümkün olmayan yaralar açıyor. Çünkü fazla tele­vizyon izleyen çocuk; Başkalarının çektikleri acı veya sıkıntılara duyarsızlaşıyor Çevresine ve çeşitli olaylara karşı bir korku geliştiriyor Başkalarına karşı saldırgan veya zarar verici davranışlar geliştir­me eğilimi içine giriyor Sürekli televizyonun karşısında oturduğu için aşırı kilo prob­lemi artıyor

20 Çünkü kumanda sizin elinizde…
Kısacası, TV´nin akıl kutusu mu yoksa aptal kutusu mu olduğuna siz karar vereceksiniz… Çünkü kumanda sizin elinizde…

21 Kaliteli Zaman Dedikleri
Soru: Bir çocuk için en önemli ödül nedir? a. Barbie evi b. Play Station c. Bisiklet d. Anne ve babasıyla keyifli zaman geçirmek. Cevap basit gibi gözükse de,gerçekleştirilmesi günlük hayatın koşuşturmasında zor olabiliyor. İş hayatı, trafik, sorumluluklar, evin düzeni derken çocuklara ayrılan vakit aslında istenilen düzeyde olamayabiliyor. Uzmanlar son zamanlarda sıklıkla kaliteli zamandan bahsediyorlar. Nedir kaliteli zaman? İyi ve kaliteli bir yemek, pahalı bir tatil ya da pahalı oyuncaklar mı? Aslında değil. Aslında Kaliteli Zaman = Keyifli Zaman. İşte bu kadar basit bir denklem.

22 Peki Ne İşe Yarar? Çocukların ebeveynleri ile geçirdiği zamanların onların gelişimi üzerinde olumlu etkileri vardır. Özellikle de beyin gelişiminin en yoğun olduğu bebeklik ve çocukluk dönemlerinde ebeveynlerin desteği oldukça önemli. Bunu sağlayabilmek için, çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmeniz gereklidir. Kısa bile olsa her gün çocuğunuzla birebir vakit geçirmeniz, çocuğunuzun gelişimini bir bütün olarak etkileyecektir.

23 Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirdiğinizde;
• Beyin gelişimini • Öğrenmesini • Sosyal ve duygusal gelişimini • Ebeveyn ve çocuk arasındaki bağlanmayı • Yaratıcılığını destekleyebilirsiniz. Çocuğunuzla keyif aldıkça, aranızdaki bağlanma daha kuvvetli olacaktır. Çocuğunuz ve sizin aranızdaki sağlıklı bağlanma, çocuğunuzun size güvenmesini sağlayacaktır. Bu şekilde, çevresini sizden destek alarak keşfedecektir. Aynı zamanda kendini de keşfetmeye başlayacaktır böylece benlik algısı sağlıklı şekilde oluşacaktır.

24 Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirdiğinizde;
Bu sayede, kendine güveni artacaktır. Kendini topluluk içerisinde göstermeye başlayacaktır. Çevreye olan ilgisi ve kendini göstermesi sayesinde bilişsel becerileri desteklenecektir. Bağlanması, bilişsel becerileri, güven duygusunun gelişmiş olması sayesinde sosyal ve duygusal becerileri de gelişmiş olacaktır.

25 Kaliteli Zaman Geçirirken Uygulanması Gereken 4 Püf Nokta
Püf Nokta 1: Kaliteli zaman geçirirken hem çocuğun hem ebeveynin keyif alacağı bir etkinliğin yapılması kaliteli zamanın verimliliğini doğrudan etkilemektedir. Ayrıca sadece bir taraf keyif alıyorsa, uygulamanın tutarlı bir şekilde uygulanması zor olabilir. Yöntem: Çocuğunuzla birlikte ne yapmayı seviyorsunuz, çocuk olsanız neler yapmak isterdiniz? Bunların bir listesini çıkarın. Sonra da çocuğunuz için bir başka liste çıkarın. O nelerden keyif alıyor? Bu iki listenin ortak noktaları çocuğunuz ve sizin kaliteli yani keyifli zamanınızda yapacağınız etkinlikler. Listenin üzerinden zaman zaman geçmek yararlı olabilir. Zaman geçtikçe bu iki listenin ortak öğelerinin çok daha fazla arttığını göreceksiniz.

26 Kaliteli Zaman Geçirirken Uygulanması Gereken 4 Püf Nokta
Püf Nokta 2: Bu zamanın hiç bir şekilde bölünmesine izin vermemek. Çocuğunuzla keyifli vakit geçirirken bu zamanın telefon, dizi, ev işi ile bölünmesine izin vermeyin. Unutmayın, bu süre sadece size ve çocuğunuza ait. Yöntem: Önceden organize olup ev işlerini yada beklediğiniz önemli telefonları keyifli vaktinizden önce bitirmeniz, aklınızı tamamen bu zamana vermenizi sağlayacaktır.

27 Kaliteli Zaman Geçirirken Uygulanması Gereken 4 Püf Nokta
Püf Nokta 3: Keyifli vakit geçirirken çok fazla kural koymamak çocuğunuzun keyif alması için gereklidir. Yöntem: Çocuğunuzla kaliteli zaman uygulamasına başlarken 3 temel kural belirleyin. Bunun dışında yeni kurallar getirmemeye çalışın. Bazen sadece eğlenmek hem çocuğunuzun hem sizin hakkınız.

28 Kaliteli Zaman Geçirirken Uygulanması Gereken 4 Püf Nokta
Püf Nokta 4: Yaratıcı olun… Bir baba bir gün çocuklarını yanına çağırır ve “Biliyorsunuz haftaya taşınıyoruz, yeni bir evde olacağız, şimdi eski evin duvarlarını hep beraber boyayalım.”der. Çocuklar şaşırır ve heyecanla boyalarını alırlar. Saatlerce uğraştıktan sonra kendi şaheserlerini oluştururlar. Boyamalarını bitirdikten sonra duvarların fotoğraflarını çekerler. Hep beraber hiç unutulmayacak bir anıya imza atmışlardır. Yöntem: Kaliteli zamanınızda uygulayabileceğiniz farklı etkinlikleri planlamak için kendinize biraz süre tanıyın. Listelerinizi hazırlayın. Gerekirse bu konuda size yardımcı olabilecek kaynaklara bakın.

29 Sorular?


"SOSYAL MEDYA,TV VE ETKİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları