Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RAM MODÜLÜ VE DIKDS SİSTEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RAM MODÜLÜ VE DIKDS SİSTEMİ."— Sunum transkripti:

1 RAM MODÜLÜ VE DIKDS SİSTEMİ

2 MEBBİS

3 Yapılan Güncelleştirmeler
MEBBİS Sistemin İşleyişi Sistemin Yapısı Yapılan Güncelleştirmeler

4 Yapılan Güncelleştirmeler
DONANIM YAZILIM

5 DONANIM Windows Server 2003 2012
MEBBİS yeni uygulama sunucularına taşındı. Uygulama sunucularının işletim sistemleri 2003 ten 2012 ye yükseltildi. Windows Server 2003 2012

6 YAZILIM MEBBİS arayüzü ve arka planda kullanılan tüm scriptler yenilendi. MEBBİS’te kullanılan teknolojiler son sürümlerine yükseltildi. Visual Studio 2003 2012 .NET Framework 1.1 4.0

7 Tarayıcılar TEFBİS bu yükseltmeler neticesinde tüm tarayıcıların (Internet Explorer, Mozilla Firafox, Google Chrome vb.) son sürümleriyle sorunsuz çalışacak bir hale geldi. Internet Explorer da uyumluluk modunda çalışılmasına gerek kalmadı.

8 Raporlama Raporlama ara yüzü tamamen değişti.

9 Sistemin Yapısı MEBBİS RAM MODÜLÜ DIKDS SİSTEMİ ENGELLİ BİREY MODÜLÜ

10 RAM Modülü RAM Modülü 2008 yılından beri Bakanlık, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve Rehberlik ve Araştırma Merkezleri, tarafından kullanılmaktadır. RAM Modülü şu an 102 ekran ve 49 rapordan oluşmaktadır. Sistemde ki aktif kullanıcı sayısı ise 2800 kişidir.

11 Eğitsel Tanılama Hizmeti
Günlük Ortalama Sorgulanan Birey 2039 Girilen Rapor 905 Verilen Destek Eğitimi 752

12 Sınav Tedbir Hizmeti RAM Modülünde sene de birer defa olmak üzere Ortak Sınavlar ve PYBS için sınav tedbir hizmeti girişi yapılmaktadır. Ortak Sınavlar sadece 8. sınıf öğrencilerine verilirken PYBS ise 8. sınıfın dışında ki sınıflarda okuyan öğrencilere verilmektedir.

13 Biyometrik Tanılama RAM’larda DIKDS üzerinde engelli bireyin ve vekilin tanılaması yapılmadan önce RAM Modülü’nden tanımlanması gerekmektedir. Personelin tanımlanmasına gerek yoktur. Aktif çalışan personelin bilgisi Özel Öğretim Kurumları Modülünden anlık olarak çekilmektedir.

14 Engelli Birey Engelli bireylere destek eğitiminin önerilmesi durumunda, rehberlik ve araştırma merkezi tarafından engelli bireyin her iki elinin sayısallaştırılmış kimlik bilgisi, kimlik doğrulama sistemine tanıtılır

15 Personel Kurumlarda göreve başlayan eğitim personelinin her iki elinin sayısallaştırılmış kimlik bilgisi, kimlik doğrulama sistemine tanıtılır. Ancak söz konusu eğitim personelinin bir elinin olmadığının, sayısallaştırılmış kimlik bilgisi bütünlüğünün bozulduğunun sağlık raporu ile belgelendirilmesi durumunda bu eğitim personelinin sayısallaştırılmış kimlik bilgisi, kimlik doğrulama sistemine tanıtılmaz.

16 Vekil Her iki üst ekstremitesi olmayan (elleri olmayan) bireylerin, her iki elinde avuç içi damar bütünlüğü bozulmuş bireylerin, serepralpalsi, üst ekstremite felci ve tıbbî nedenlerden dolayı sayısallaştırılmış kimlik bilgisi alınamayan bireylerin, 72 ayını tamamlamamış çocukların sayısallaştırılmış kimlik bilgisi, kimlik doğrulama sistemine tanıtılmaz.

17 Vekil Birinci dereceden akrabası (annesi, babası veya 18 yaşından büyük kardeş ya da çocukları) olan en fazla üç kişi. b) Birden fazla engelli bireyin bulunduğu ailede engelli bireylerin hepsi için (a) bendinde belirtilen akrabalardan en fazla üç kişi.

18 Vekil c) Engelli bireyin (a) bendinde belirtilen akrabasının da sayısallaştırılmış kimlik bilgisi alınamayacak durumda olması halinde veli veya vasisi tarafından önerilen 18 yaşından büyük bir kişi. d) Yetiştirme yurtlarında kalan her beş engelli birey için ilgili yurt müdürlüğünce görevlendirilen bir yurt personeli.

19 DIKDS SİSTEMİ

20 Amaç Destek eğitim alan engelli bireylerin ve eğitim personelinin ders devam takibini yapmak üzere kullanılan Client-Server tabanlı sayısallaştırılmış kimlik bilgisi sistemidir.

21 Nasıl Çalışır? Bu sistem bireyin avuç içi damarlarında akan kanın eşsiz görüntüsünü kızılötesine yakın bir ışıkla yakalar ve bu yakaladığı veriyi benzersiz bir sayısal kimlik bilgisine dönüştürür.

22 Nasıl Çalışır? • Sayısal kimlik bilgisi alınacak birey elini algılayıcının üzerine belli bir yükseklikte yerleştiriyor.  • Aygıttan salınan yakın-kızılötesi ışın, her bireyde hatta tek yumurta ikizlerinde bile tamamen farklı olan damar sistemi haritasını özel bir yöntemle tarayarak görüntüsünü yakalıyor.

23 Nasıl Çalışır? Taranmış veri AES-RSA şifreleme algoritmalarıyla şifrelenerek güvenli bir şekilde sayısallaştırılıyor ve sistemde bu şifreli sayısal veri saklanıyor. Hiçbir şekilde kişiye ait bir biyometrik veri sistem üzerine kaydedilmiyor.

24 Nasıl Çalışır? Daha sonra kimlik bilgisi doğrulaması gerektiğinde, birey önce TC Kimlik No bilgisini sisteme giriyor, avucunu algılayıcının üzerine doğru tutuyor ve sistemde önceden kaydettirdiği sayısal kimlikle bilgisiyle eşleştirme yaptırıyor. 

25 Nasıl Çalışır? • Eşleştirme sonucunda ne kadar çok kıvrımda uyuşma sağlanıyorsa buna göre arasında bir skor değeri oluşturuluyor. Yani bireyin skor değeri ne kadar yüksekse doğrulama işlemi de o kadar başarılı oluyor. • Ayrıca tanılama ve doğrulama işlemlerine ait tüm kayıtlar merkezi sunucularda tutuluyor ve RAM ve REM ‘lerde ki terminallerde hiçbir tür kişisel veri saklanmıyor.

26 Sistemin İşleyişi RAM MODÜLÜ DIKDS ENGELLİ BİREY MODÜLÜ

27 Sistemin İşleyişi Birey Rehberlik Araştırma Merkezine gelir ve birey için rapor oluşturulmadan önce RAM Modülünde bireyin biyometrik tanılamasının (sayısallaştırılmış kimlik bilgisi) alınabilmesi için tanımlamasının yapılması gerekmektedir. Tanımlama işlemi yapıldıktan sonra bireyin sayısallaştırılmış kimlik bilgisi DIKDS Sistemi üzerinden tanılanır.

28 Sistemin İşleyişi RAM Modülü üzerinden bireyin Eğitsel Tanılaması yapılır ve destek eğitime eğitim ihtiyacı varsa engel türüne göre alabileceği modüller tanımlanır. Memur onayı, Müdür onayı ve eğer varsa MEM onayıyla rapor geçerlilik kazanır. Birey aldığı raporla istediği REM (Rehabilitasyon Eğitim Merkezi)’e giderek Engelli Birey Modülü üzerinden kaydını yaptırır.

29 Sistemin İşleyişi Birey 1 yıl içerisinde 2 farklı REM’ e geçiş yaparak eğitimini alabilir. 3. bir REM’e geçiş yapabilmesi ise ancak İl MEM’in onayıyla mümkün olabilir. Bireye REM tarafından eğitim alacağı modüllere göre her ay başında aylık eğitim takvimini girer.

30 Sistemin İşeyişi Birey eğitim aldığı günlerde ders başlama saatinin 15dk öncesi ve sonrasına kadar DIKDS sistemi üzerinde doğrulama işlemini yaptırarak girişini yapmak zorundadır. Ders saati bitişinden itibaren 60dk sonrasına kadar DIKDS sistemi üzerinden doğrulamasını yaptırarak ders çıkışını yaptırması gerekmektedir. Bir sonra ki ay başında ise verdiği dersler İlçe MEM tarafından onaylanmaktadır.

31 Son Durum Sistem şu an itibariyle 17 pilot ilde uygulanmaktadır.

32 Talepler ve Hatalar Sistemle ilgili talepler ve hataların öncelikle Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne iletilmesi gerekmektedir.

33 Teşekkürler Metin ÇETİN Bilgi İşlem Daire Başkanlığı


"RAM MODÜLÜ VE DIKDS SİSTEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları