Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FİİLLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FİİLLER."— Sunum transkripti:

1 FİİLLER

2 Soru 1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iş fiili vardır? A)Bu akşam çok yanlızım. B)Sana olan borcumu en sonunda ödedim. C)Hızlı koşunca yorulmuşum. D)Şehre indiğinde doğru yanıma gel.

3 CEVAP:B Açıklama A da eylem yoktur.C,D seçeneklerinde eylem durum bildirmektedir.B seçeneğinde iş fiili vardır.

4 Soru 2 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde durum fiili vardır? A)Tencerenin suyunu boşaltım. B)Sen, yine benim uykumu böldün. C)Uçak birden düşüyor. D)Televizyonu kapattım.

5 CEVAP:C Açıklama A,B,D seçeneklerinde iş fiilleridir.C seçeneğinde ise durum bilirtmektedir.

6 Soru:3 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde oluş bildirmektedir? A)Bahar gelince ağaçlar çiçek açtı. B)Elbiselerini almak için dolabını açtı. C)Köye gelen misafirlere evini açtı. D)Hasta sıcaktan üzerinin açtı.

7 CEVAP:A Açıklama A seçeneğinde çiçeklerin açması kendiliğinden olan bir eylem olduğu için oluş bildirmektedir.

8 Soru 4 Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin kökü eylem değildir? A)Bakımsız B)Korkuluk C)Susamış D)Görgülü

9 CEVAP:C Açıklama C seçeneğinde susamış sözcüğünü kökü olan su isim köküdür.

10 Soru 5 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde görülen geçmiş zamanda çekimlenmiş bir fiil vardır? A)Terliyken su içmiş B)Sizi yarın göreceğim C)Bir an gözleri karardı. D)Bu oda maviye boyanmalı.

11 CEVAP:C Açıklama A seçeneğinde miş duyulan geçmiş zaman kipi B seçeneğinde ecek gelecek zaman kipi D seçeneğinde malı gereklilik kipidir.C seçeneğindeki karardı eylemi görülen geçmiş zaman kipiyle çekimlenmiştir.

12 Soru 6 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil gelecek zamanlıdır? A)Öğretmen, soruların çözümünü bu gün verecek. B)Annesini çok seviyor,hiç üzmüyor. C)Yoldan geçenleri göz ucuyla süzdü. D)Görmeyeli boyun uzamış.

13 CEVAP:A Açıklama B seçeneğinde şimdiki zaman C ve D seçeneklerinde geçmiş zaman anlamı vardır.A seçeneğinde ise gelecek zaman eki vardır.

14 Soru 7 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil geniş zamanlıdır? A)Bir hafta sonra dönüyorum. B)Ben böyle bir şey söylemedim. C)Gece geç saatlere kadar okurum. D)Bundan sonra size de geleceğim.

15 CEVAP:C Açıklama A da fiil şimdiki zaman, B de fiil geçmiş zaman D de fiil gelecek zaman bildirmektedir.C de ise fiil geniş zamandır.

16 Soru 8 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman anamı yoktur? A)Kocam elleriyle ekmeği ikiye böldü. B)Bu sene her zamankinden daha çok çakışmalıyız. C)Tüm dikkatini elindeki kitaba vermiş. D)Bu çocuk büyük adam olacak.

17 CEVAP:B Açıklama A,C,D seçeneklerinde haber kipi vardır.B seçeneğinde ise dilek kipi vardır.

18 Soru 9 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem istek kipindendir? A)Bu sınavdan bari istediği okula girse. B)Sınavlardan sonra bir güzel dinlenmeli. C)Başarılı olmak için çalışmalıyız. D)Hep birlikte top oynamaya gidelim.

19 CEVAP:D Açıklama A’da eylemi şart kipiyle, B’de eylemi gereklilik kipiyle,C’de eylemi emir kimiyle çekimlenmiştir. D’de ise eylemi istek kipiyle çekimlenmiştir.

20 Soru 10 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şart anlamı vardır? A)Bugünlere ulaştığın için sevinmelisin. B)O da bizimle gelmek istiyor. C)Kitabı erken bitirirsen bana haber ver. D)Konuşulanları dikkate almıyor.

21 CEVAP:C Açıklama A’da gereklilik kipi, b ve d seçeneklerinde şimdiki anlamı vardır. C seçeneğinde ise şart kipi vardır.

22 Soru 11 Aşağıdakilerden hangisinde gereklilik kipi cümleye olasılık anlamı katmıştır? A)Büyümek için çok süt içmelisin. B)İşlerimi vaktinde bitirmeliyim. C)Her gün mutlaka seni görmeliyim. D)Şehirden ayrılmış olmalı şu saatlerde.

23 CEVAP:D Açıklama A,B,C seçeneklerinde cümleler gereklilik anlamı katmıştır. D seçeneğinde ise olasılık anlamı katmıştır.

24 Soru 12 Aşağıdakilerden hangisinde “mı” edatı cümleye soru anlamı katmamıştır? A)Benimle sinemaya gelecek misin B)Bu çocuk çalışkan mı tembel mi sen karar ver C)Çayın iyisi sadece Rize’de mi yetişir D)Acaba çok heyecanlı mı görünüyorum

25 CEVAP:B Açıklama A,C,D seçeneklerinde “mı” soru edatı cümlelere soru anlamı katmıştır. B seçeneğinde soru anlamı katmamıştır.

26 Soru 13 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylemin geniş zamanı vardır? A)Verimli topraklara koca bir çiftlik kurdular. B)Bir türlü bilgisayarın başından kalkmak bilmedi. C)Sen benim en iyi arkadaşımsın. D)Sizi her zaman takdir ettim.

27 CEVAP:C Açıklama A,B,D seçeneklerinde eylemler, görülen geçmiş zaman ekiyle çekimlenmiştir. C seçeneğinde ise isme kişi kişi eki getirilerek ek eylemin geniş zaman ekiyle çekimlenmiştir.


"FİİLLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları