Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ŞİİRDE AHENK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ŞİİRDE AHENK."— Sunum transkripti:

1 ŞİİRDE AHENK

2 İÇİNDEKİLER TEMEL SORU ÜNİTE SORULARI İÇERİK SORULARI ÜNİTE ÖZETİ
MÜFREDAT KAZANIMLARI 21.yy KAZANIMLARI

3 Ritim hayatın nerelerinde olabilir?
TEMEL SORU Ritim hayatın nerelerinde olabilir?

4 ÜNİTE SORULARI Sözcüklerle bir ritim oluşturabilir miyiz?
Müziğin ritmine sözcükleri nasıl uydururuz? Şiirde ritmi nasıl sağlarız?

5 İÇERİK SORULARI Şiirdeki ahenk unsurları nelerdir ?
Vezin çeşitleri nelerdir? Kaç çeşit uyak vardır? Halk şiirinde hangi vezin kullanılır? Kafiye çeşidi yönünden halk ve divan şiirini karşılaştırıp bir dörtlüğün kafiyelerini bulabilir misiniz?

6 ÜNİTE ÖZETİ Türk şiirinde ahengi vurgu, tonlama, vezin, uyak,redif,aliterasyon ve asonanslar sağlar. Kafiye yarım, tam ve zengin olarak üçe ayrılır. Uyak düzeni düz, çapraz,sarma ve mani olmak üzere dört tiptir. Vezin, hece ve aruz vezni olarak ikiye ayrılır; Halk Edebiyatı’nda hece, Divan Edebiyatı’nda aruz vezni kullanılır. Modern şiirde hiç vezin kullanılmayan şiir daha fazladır bu şiirlere serbest şiir denir. Farklı şiir zihniyetlerinde ahenk unsurlarının kullanımı da farklılık gösterir.

7 MÜFREDAT KAZANIMLARI Şiir dilinin özel bir dil olduğunu, konuşma dilinden farkını kavratmak, Bu yolla dilimizin inceliklerini ve özelliklerini tanıtarak dil bilinci kazandırmak, şiir-müzik-resim sanatlarının ilişkisini göstermek, bu sanatların bir toplumun kültürel birikimine katkılarını göstermek,

8 21.yy KAZANIMLARI Dinledikleri şarkıların şiirlerini ahenk yönüyle değerlendire bilme.    İnternet, gazete, dergi , sınıf panoları , televizyon aracılığı ile bilgi edinme hazırlama ve sunma yapılır.

9 İzlediğiniz için teşekkürler


"ŞİİRDE AHENK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları