Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI GELİŞTİRME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI GELİŞTİRME"— Sunum transkripti:

1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI GELİŞTİRME

2 Ana, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların “Derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın nedeni, "yeterince çalışmamak" olarak görülmekte ve sizlerden sürekli daha çok çalışması istenmektedir.

3 Oysa gerekli olan "Bilinçsizce çok çalışmak" değil
Verimli ders çalışma yollarını iyi bilerek ve bunlardan gereğince yararlanarak etkili çalışmaktır.

4 ÖĞRENMEDE BAŞARIYI ETKİLEYEN EN ÖNEMLİ FAKTÖRLER.
Öğrenmeye karşı istekli ve kararlı olma. Öğrenme için gerekli yeteneklere sahip olma. Yeteneklerinize uygun bir çalışma sistematiği geliştirerek, sistematik içerisinde olumlu ders çalışma alışkanlığı kazanma. Her bireyin kişilik yapısı ve algılama özellikleri birbirinden farklı olduğundan geliştirilecek bu sistematik bireyin kendi şartlarına uygun olmalıdır.

5

6 Unutmayın Sevgiyi ancak severek Öğreniriz… Unutmayın! Unutmayın! Çalışmayı da ancak Çalışarak…

7 DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARINIZ?
Ben nasıl çalışırsam başarılı oluyorum? Ders çalışmamı engelleyen etkenler nelerdir? DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARINIZ?

8 Çalışılacak süre önceden planlanmalı;
Bunun için çalışmanız gereken konuları önceden belirleyerek gruplara ayırmalısınız; Sosyal dersler Fen dersleri Yabancı dil dersleri Çalışılacak süre önceden planlanmalı;

9 Çalışacağınız derleri planlarken, okuma yolu ile öğrenilecek tarih, edebiyat gibi derslere çalışmanın başında yer vermek yararlı olur, böylece zihin yorulmadan yoğun okuma gerektiren konular daha iyi anlaşılır. Çalışmalarınızda çeşitliliğe yer verin, uzun saatler boyu tek bir ders çalışmak yerine, bu zamanı bloklar halinde değişik derslere ve konulara ayırın..

10 Çalışacağınız dersleri belirlerken, sürekli olarak çalışmaktan kaçındığınız ders varsa çalışmaya ondan başlamalısınız! Çünkü zor ve sıkıcı gelen bir aktivite çok fazla enerji tüketir. Daha sonra sevdiğiniz dersleri çalışabilirsiniz..

11 Çalışma sırasını belirlediğiniz derslerin kapsamına bakıp, bu dersleri adım adım öğrenebileceğiniz küçük bölümlere ayırın, Bu çalışma parçalarını listeleyerek, bitirdikçe listede işaretleyin. Başardığınızı görmek sizi motive edecektir.

12 Dikkat toplama egzersizleri yapın
Dikkat toplama egzersizleri yapın. Ders çalışırken belirli bir ara verme noktasına geldiğiniz zaman, ayağa kalkıp birkaç adım odanızda yürüyün, odanızın camını açıp odanızı havalandırın, gerinin ve birkaç derin nefes alın. Bu egzersizlerden sonra ders çalışmaya hemen dönün! Varsa derse karşı olumsuz tutumunuzun nedenlerini araştırın ve bu tutumunuzu değiştirmeye çalışın.. Her çalışma öncesi bir konuyu bitirmeyi hedefleyin ve bu hedefe ulaşmaya çalışın.

13 Ders çalışmak için her gün belirli bir zaman ayırmalısınız,
Zor öğrendiğiniz derslere daha fazla zaman ayırmalısınız, Çalışma zamanınızı yavaş yavaş arttırmalısınız. Ödevlerin çalışmanın sonunda yapılması öğrenilenlerin tekrar edilmesini sağlar. Önce kısa bir sürede bitirilebilecek ödevlerinizi bitirin.

14 Sürekli ders çalışmak iyi öğrenmek demek değildir!
Bu nedenle dinlenme aralarına dinlendirici boş zaman uğraşlarına ve spora da yer vermek gerekir, bu bireyi uyumlu ve başarılı yapar… Sürekli ders çalışmak iyi öğrenmek demek değildir!

15 Dinlenme araları önemlidir
100% Planlanmış aralar verildiği zamanki hatırlama eğrileri 75% İki saat hiç ara verilmediği zaman hatırlama eğrisi 50% İki saatten fazla hiç ara verilmeden çalışılan hatırlama eğrisi 25% 0% 1 saat 2 saat öğrenmenin başladığı nokta

16 Verimli ders çalışmada en yararlı zaman planlamasının çalışmaya birer saatlik süreler ayrılması olduğu söylenebilir. 40-50 dk ders 10 dk tekrar 10-15 dk dinlenme zamanı

17 Çalışma ortamının öğrenmeye uygun şekilde düzenlenmesi gerekir!
Işık,ısı, gürültü seviyesi Dik oturma (enerji ve dikkat toplama mesajı verir) Çalışma köşesi Çalışmaya başlamadan önce gerekli malzemeler hazırlanmalı Ders çalışırken müzik dinlenir mi?

18 Dersiniz bitmeden önce çalışma isteğiniz azalmışsa dersinize son vermeyin!
Daha küçük çalışma hedefleri belirleyin ve buna uyun:” 5 sayfa daha okuyup kalkarım gibi..” Daha sonra kısa bir süre çalışma yerinden ayrılın.

19 Çalışma sırasında kendinize küçük ödüller koyun, ilgi ve dikkatinizin azaldığını fark ettiğinizde, okuduğunuz konuyu bitirince, hoşlandığınız bir işi yaparak kendinizi ödüllendireceğinize söz verin..(çalıştığım bölümü bitirince bir meyve yerim gibi..) Ödülde dikkat edilmesi gereken 2 nokta önemlidir A) çalışmayı bitirmeden ödülünüzü almayın B) zaten yapacağınız bir şeyi ödül olarak seçmeyin.

20 Okuduklarınızı kendi kelime ve cümlelerle ifade etmeniz, konulardan özetler, sorular ve cevaplar çıkarmanız öğrenmeye aktif olarak katılmayı ve daha etkin öğrenmeyi sağlar.. Çalışırken kendinizi sınav hazırlayacak kişinin yerine koyup “ ben bu konudan soru hazırlayacak olsam, ne sorardım diye” düşünün. Bu soruların olası cevaplarını bulmanız konuyu özümsemenizi sağlar.

21 Bilgiler taze taze sınava giriyoruz
Bilgiler taze taze sınava giriyoruz. Peki neden sınav öncesi çalışmak faydalı değil?

22 ÖĞRENME = Anlamak+Hatırlamak+Uygulamak AŞAMALARINDAN OLUŞUR..

23 Anlaşılan bilgilerin oturması, anlaşılması için zamana ihtiyaç vardır.
Ayrıca sınav öncesi yapılan çalışma da anlamak için vakit yoktur. Tam anladığınız noktada bilgiyi hafızanıza geçirmek için yeterli zamanınız kalmaz. (Öğrenmenin hatırlama aşamasında problem olur) Tekrar ve zihnimizden uygulama imkanımız kısıtlı olur (Öğrenmenin uygulama aşamasında problem olur) Ayrıca bu durum bizim sınava stresli girmemize neden olacaktır

24 Hafızanın işleyişi ve unutma
100% anında 90% 80% 70% 60% 20 dakika 50% 1 saat 40% 9 saat 30% 20% 10% 0% 1 gün 2 gün 7 gün 30 gün öğrenmenin başladığı nokta

25 Kırk Kelimelik Hafıza Egzersizi
bar kar masa ağaç taş şişe sınav başarı at para gök at çiçek kitap eğitim emek müzik çiçek para pablo yavuz çiçek depo kapı yastık at sunuş beceri bulut kağıt yol bıçak koltuk kalem gülüş yay çiçek lastik hava uzman yağmur kuş

26 Kırk Kelimelik Hafıza Egzersizi sonucu
Anlama olmasına rağmen liste tamamen öğrenilememiştir Listenin başından 2-8 kelime hatırlanmıştır Bir defadan çok tekrarlanan kelime hatırlanmıştır Son beş kelimenin bir veya iki kelimesi hatırlanmıştır. Diğerlerinden bütünüyle farklı olan kelimeler hatırlanmıştır Duygusal çağrışım yapan kelimeler hatırlanmıştır Ortadaki kelimelerden çok azı akılda kalmıştır

27 Düzenli tekrarlarla hatırlanan miktarın sürekli üst düzeyde tutulması
10% 0% 10 dak 1 gün 7 gün 30 gün 6 ay öğrenmenin başladığı nokta

28 Neden Düzenli Tekrar Yapmam Gerekiyor?
Konu daha kolay anlaşılır Anlaşılmayan konular için zaman kazanılır Anlaşılan konular hafızaya aktarılması sağlanılır Bir sonraki bilgilerin daha kolay anlaşılması sağlanır Bilgilerin beynimizde sindirilmesi sağlanır. Sınava daha az kaygılı gireriz. Öğrenmek için öğrenmiş oluruz. Sınav gecesi çalışma günü kurtarmak ve geçer not almak için yapılır. Neden Düzenli Tekrar Yapmam Gerekiyor?

29 Ders çalışmaya nasıl konsantre olabilirsiniz?

30 Ders planınız neden bozulur?
Amaçlarınız net değilse Bilgi eksikliklerinizi giderememişseniz Özel işleriniz daha fazla vaktinizi alıyorsa Çalışmaya karşı motivasyonunuz yoksa ve çalışmayı sürekli erteliyorsanız.. Ders planınız neden bozulur?

31 Amacınızı açık ve net bir şekilde tamamlamalısınız.
Çalışma planınızı o günün derslerine koşullarına ve ihtiyaçlarına göre arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Çalışma sürelerinin uzunluğunu derslerin özelliklerine göre düzenlemelisiniz. Planınız ani durumlarda, çalışmanın değişik saatlere kaydırılmasına olanak verebilecek şekilde hazırlanmalıdır.

32 Hangi dersin hangi konusunda nasıl bir çalışma yöntemi izleyeceğinizi açıkça belirleyin. Öğrenmek için konu çalışmaya mı, konudaki bilgilerinizi hatırlamak için tekrar yapmaya mı, yoksa pekiştirmek ve hız kazanmak için test çözmeye mi ihtiyacınız var? Tüm bunları önceden planlayarak çalışma masanıza oturun!

33 Öğrendiklerinizi beyninizde nasıl saklayabilirsiniz?
Çalıştığınız bilgilerin uzun süreli hafızaya kodlanabilmesi için mutlaka tekrar yapmalısınız. Sistemli tekrarın en önemli özelliği öğrenme, düşünme ve hatırlama konusundaki birikim sağlayıcı etkisidir. Öğrendiklerinizi beyninizde nasıl saklayabilirsiniz?

34 Zamandan kazanmak için her şeyi tekrarlamak yerine konunun önemli kısımları tekrarlanmalıdır.
Yapacağınız planda hangi günlerde hangi konuların çalışılacağı, tekrar edileceği veya test çözüleceğini belirleyebilirsiniz. Planınızı o günkü veya ertesi günkü derslerinize veya sınavlarınıza göre ayarlayabilirsiniz.

35 Konuları tekrar ederken bilgiler arasında anlamlı bağlar kurulabilir, konunun ilginç yönlerini araştırabilir, konu üzerinden semboller çıkartarak kodlayabilir ve ya gözünüzde canlandırabilirsiniz. Konular arasında mantıksal çıkarımlarda bulunarak veya neden sonuç ilişkileri kurarak çalıştıklarınızın kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz.

36 NASIL VE NİÇİN ÖĞRENDİĞİNİZİ NE ÖĞRENDİĞİNİZLE BİRLEŞTİRİN..
EN İYİ ÖĞRENEBİLDİĞİNİZ ZAMANI VE ORTAMI KEŞFEDİN.. BİR ŞEYİ ÖĞRENİRKEN TÜM DUYULARINIZDAN YARARLANIN..

37 SORULAR DÜŞÜNMEYİ SAĞLAR
Konuya merak duyma Bir şey ancak merak edildiği oranda öğrenilebilir. Merak konuya karşı ilgi uyandırır ve dikkatin konu üzerinde yoğunlaşmasını sağlar. Yapılan çalışma sevilmeli, hiç değilse sevilecek yönleri aranıp bulunmalıdır.

38 ÇALIŞMAK BAŞARIYI MUTLAKA GETİRİYOR.
DAHA İYİ NASIL ÖĞRENİRİZ? İnsan öğrendiğinin yarısını ilk 80 dk. İçinde unutur. Okuduğumuzu yada dinlediğimizi tam olarak anlamış veya dinlemiş isek öğrendiğimizin %45’ini ilk 20 dk. ,%55’ini ilk 60 dk ,%65’ini de 9 saatte unuturuz. Çalışma ve tekrardan sonra bir süre ara verirseniz daha iyi hatırladığınızı göreceksiniz.

39 NASIL TEKRAR ETMELİSİNİZ ?
- İLK TEKRAR: dakikalık bir öğrenme seansı sonunda yapılmalı ve 10 dakika sürmelidir. - İKİNCİ TEKRAR: İlk tekrarın yapıldığı günün akşamı uyumadan önce ve sabah kahvaltı yapmadan önce yapılmalı. - ÜÇÜNCÜ TEKRAR: Öğrenmeden sonraki birinci haftanın sonunda yapılır. Bu tekrar bilgilerin bir ay süreyle hatırlanmasını sağlar. - DÖRDÜNCÜ TEKRAR: Öğrenmeden yaklaşık bir ay sonra yapılır. Bu tekrar bilginin çok daha uzun süre sağlıklı olarak hatırlanmasını sağlar.

40 ŞİMDİYİ DEĞİL GELECEĞİ DÜŞÜNÜN!!
DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER..


"VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI GELİŞTİRME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları