Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME - I

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME - I"— Sunum transkripti:

1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME - I
Fen Teknoloji Program ve Planlama Dersi Doc. Dr. Bülent ÇAVAŞ

2 Ölçme nedir? Herhangi bir nesnenin ne kadar büyük, küçük veya çok olduğunu belirtme sorunudur. Ölçme, bilinmeyen bir değeri veya bir ölçüyü, bilinen bir değer veya bir ölçü ile mukayese edilmesidir. Başka bir deyişle herhangi bir nesneyi kanunla belirlenmiş bir birimle karşılaştırmaktır

3 Değerlendirme nedir? öğretme ve öğrenmenin etkililiğini belirlemek amacı ile yapılan, eğitimle ilgili verilerin toplanmasını ve yorumlanmasını içeren çok adımlı, sistematik bir süreçtir. Öğrenme, öğretme ve planlamayı doğrudan etkileyen ve eğitim sisteminin temel öğelerinden biri olan değerlendirme, fen ve teknoloji eğitiminde farklı şekillerde kullanılabilir.

4 Neden? a. Öğrencilerin fen konularındaki öğrenme durumlarını teşhis ederek öğretim programında belirtilen kazanımların edinim düzeyini belirleme, b. Öğrenmeyi daha anlamlı ve derin hale getirebilmek amacı ile dönüt sağlama, c. Öğrencilerin gelecekteki öğrenme ihtiyaçlarını belirleme, d. Velilere, çocuklarının öğrenmesi ile ilgili bilgi sağlama, e. Öğretme stratejilerinin ve program içeriğinin dengeli ve etkili olup olmadığını izleme, örnek olarak verilebilir.

5

6

7 Alternatif ölçme ve değerlendirme teknikleri; sadece urunu değil, öğrenme surecini de değerlendirdiği için öğrencilerin öğrenme konusunda sorumluluk sahibi olmasını ve öğrendikleriyle gurur duymasını sağlar. Performans değerlendirme ve öğrenci urun dosyası basta olmak üzere alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerinin çoğunda puanlama amacı ile dereceli puanlama anahtarı (rubrik) kullanılır

8 DEĞERLENDİRME ARAÇ VE YÖNTEMLERİ
a. Görüşme (Mülakat) Öğrencilerle yapılan görüşmeler, öğrencilerin çalışmaları hakkında ve konuları nasıl anladıkları konusunda anlama düzeylerinin daha iyi değerlendirilmesine yardım eder. Aşağıda bazı örnek görüşme soruları verilmiştir: Bir olayı (konuyu, yöntemi, fikri) değişik yolla açıklayabilir misin? Bu etkinliği tekrar yapsaydın aynı sonuçları bulur muydun? Bu etkinliği daha kolay yapmanın başka bir yolu var mı? Bu konuyla ilgili “gerçek yaşamından” bir örnek verebilir misin?

9 b. Gozlemler Çıktılarının görülebildiği bazı alanlarda bu yöntem oldukça önemlidir. Uygulamada hız ve zaman önemlidir. Gözlemler, öğrenciler hakkında doğru ve çabuk bilgiler sağlar. Öğretmen öğrencilerin: Soru ve önerilerine verilen cevaplarını Sınıf içi tartışmalarda katılımlarını Grup çalışmalarında ve tartışmalarında katılımlarını Öğretmenin, öğrenmeyle ilgili yaptığı görevler ve materyallere öğrencinin gösterdiği tepkiyi gözlemler.

10 Aşağıdaki noktalar, öğretmenlere gözlem yapmada kolaylık sağlayacaktır.
• Ölçütleri koyarken bütün öğrenciler için aynı standartları kullanınız. • Her öğrenciyi birkaç kez gözlemleyiniz. • Her öğrenciyi değişik durumlarda ve farklı günlerde gözlemleyiniz. • Her öğrenciyi değişik özellikler, beceriler ve davranışlara Gore değerlendiriniz. • Yapılan gözlem için değerlendirmeyi mümkün olduğu kadar gözlemlediğiniz zaman kaydediniz.

11 c. Sozlu Sunum Sözlü sunum, konuşma, dil eğitimi, dil sanatları gibi bircok alanda kullanılabilir. Öğrencilerin eleştirel düşünme becerileri hakkında iyi bilgi sağlarlar. Kontrol listeleri, dereceli puanlama anahtarı ya da akran değerlendirme ölçekleri ile değerlendirme yapılabilir. Sözlü sunumlar öğrencilerin hatırlama, kavrama ve hitap duzeyleri hakkında bilgi toplamak için uygun araçlardır. Aynı zamanda problem çözme becerileri de bu yöntemle olculebilir. Ornek: Buyuk kentlerdeki hava kirliliğinin onlenmesi icin onerilerinizden olusan bir rapor hazırlayınız. Dinleyicilerin ilgisini cekecek bicimde raporunuzu bes dakika icinde sununuz. “Bir “küresel ısınma” hakkında bir dakikalık bir reklam hazırlayınız”

12 c. Projeler Projeler, öğrencilere bireysel ya da grup içinde önemli görevlerde bulunmalarına fırsatlar sunar. Projeler puanlama standartları ve ayrıntılı yonergeler gerektirir. Ayrıca oğretmen ve oğrenciler icin onemli sorumluluklar gerektirir.

13 d. Oz Değerlendirme Belli bir konuda bireyin kendi kendisini değerlendirmesine oz değerlendirme denir. Ozdeğerlendirme, bireyin kendi yeteneklerini kendilerinin kesfetmelerine yardımcı bir yaklasımdır. Oz değerlendirme oğrencilerin okulda yaptıkları calısmaları, nasıl dusunduğunu ve nasıl yaptığını değerlendirmelerini gerektirir.

14 Kendini değerlendirme, oğrencilerin kendi guclu ve zayıf yonlerini tanımalarına yardım eder.
Performansının duzeyi hakkında karar vermek icin kisisel ya da kisiler arası kriter koymada ve oğrencinin motivasyonunun yukselmesinde oğrencilere fırsat verir. Oğrencilerin değisik durumlarda davranıslarını kontrol altına almalarını sağlar. Kendini değerlendirme ile oğrenci surecin bir parcası olduğunu hisseder. Kendilerine dısardan bakma yetisi gelisir.

15 e. Akran Değerlendirme Oğrencilerin, arkadaslarının hazırladığı odevler, arastırmalar, projeler, raporlar vb. calısmalarını değerlendirmesidir. Oğrenciler, arkadaslarının calısmalarındaki yeterlik duzeylerini değerlendirirken kendilerinin elestirel dusunme becerileri gelisir. Akran değerlendirme, oğretmene oğrencilerin gelisim ve yeterlik duzeyleri hakkında geri bildirim sağlar. Akran değerlendirmede, oğrencilerin yanlı davranıslarını onlemek icin olcutlerin oğrencilere verilmesi yararlı olur.

16 f. Dereceli Puanlama Anahtarı (Rubric)
Dereceli puanlama anahtarı, performansı tanımlayan olcutleri iceren puanlama rehberidir. Herhangi bir calısmanın puanlanması icin gelistirilmis olcutleri iceren bir aractır. En faydalı dereceli puanlama anahtarı, kendi yaptıklarınızdır.

17 Dereceli Puanlama Anahtarı Kullanmanın edenleri
Oğretmen ve oğrenci icin acık bir kalite tanımı verir. Oğrenciler derecelendirme olceği kullandıkca urettikleri urunun sorumluluğunu daha fazla duyarlar. Oğretmenlerin puanlama icin harcadıkları zamanın azalmasına katkıda bulunur. Öğretmenin oğrenci calısmalarını değerlendirmelerini basitlestirir. Öğrencilere bir odevi tamamlarken kendi performanslarını değerlendirebilecekleri standartlar ve kriterler sağlar. Ölceklerde belirlenen olcutlerin velilere bildirilmesi, cocuklarına yardımcı olacak velilere kolaylık sağlar.

18 Dereceli Puanlama Anahtarı Gelistirme Asamaları
Olceğin ne amacla gelistirileceğini belirleyin. Nelerin değerlendirileceğini acıkca belirleyin. Yeterlik duzeylerine karar verin. Odevin olcmeye calıstığı davranıslar, urunler ya da becerilerin anahtarını olusturun. Davranıs, urun yada her bir becerinin yeterlik duzeyi icin kısa kriterler yazın. Kullanılacak olceğin taslağının hazırlanmasıdır

19 Butuncul Dereceli Puanlama Anahtarı:
Oğretmenin genel sureci veya urunu bir butun olarak, parcalarını dikkate almadan puanlamasıdır. Bu yontem oğrenme urunleri toplam puan olarak değerlendirilmek istendiğinde kullanılır.

20

21 Analitik Dereceli Puanlama Anahtarı:
Burada once performans veya urunun parcalarının ayrı ayrı puanlanmasını, sonra da bu puanları toplayarak toplam puanın hesaplanmasını gerektirir. Bu olcekler, calısmanın ya da urunun farklı boyutlarına farklı notlar vermek amacıyla olusturulur.

22 Oz Degerlendirme Etkinlik sirasinda arkadaslarimla nasil bir etkilesim icerisindeydim? Etkinliklerde arkadaşlarımla iyi bir grup oluşturdum. Bugün öğrendiklerimin bana katkısı neydi? Görsel ve işitsel sunumlar öğrenmemi kolaylaştırdı. Çalışmalarım sırasında problemlerle karşılaştım. Ders anlatıldıktan sonra konudaki eksikliklerimi görebiliyorum. Ders anlatıldıktan sonra konudaki eksikliklerimi tamamlayabiliyorum. Öğrendiğim bilgilerle hayatımdaki olaylar arasında bağlantı kurabiliyor muyum? Bu derste anlamadığımı farkettiğim noktalar oluyor. Bu ders yanlışlarımı düzeltmemi sağladı mı? Grupta aldığımız kararlara etkili olabiliyorum. Etkinlik öncesinde hedeflediğimiz davranış ve kazanımlara ulaşabiliyorum. Derste beyin fırtınası yapabiliyorum. Dersi aktif bir şekilde dinledim. Bu derste öğrendiklerim davranışlarıma nasıl yansıdı? Çalışmalarımda teknolojiyi kullanırım. Bu ders sırasında yapmış olduğum en kötü şeyler neler? Derse hazırlıklı geldiğimde dersi daha iyi anlıyorum.

23 Akran degerlendirme Ders saatlerine dikkat eder.
Herkese eşit davranır. Grup halinde hareket etmeye özen gösterir. Ders için gerekli olan araç-gereçleri unutmaz. Ders sırasında diğer arkadaşlarının katılımına izin verir. Derse ön hazırlıklı gelir. Ders sırasında uyur. Ders sırasında görüşlerini açıkça belirtir. Derste anladıklarını yorumlar. Dersteki fikirleri arkadaşlarını etkiler. Deney sonuçlarının bulunmasında etkilidir. Deney sırasında görev dağılımı yapar. Lider bir özelliğe sahiptir. Derste ne yaptığının bilincindedir. Sorumluluk alabilen birisidir. Grupta olabildiğince verimli olmaya çalışır. Grup üyelerini cesaretlendirir. Dersle ilgilenmez. Dersi sabote eder. Arkadaşlarının fikrini çalar. Derse sevmeyerek gelir. Derste telefonuyla oynar. Dersle ilgili araç-gereçleri eksik getirir.


"ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME - I" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları