Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DALGALAR Ses ve Depram Dalgaları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DALGALAR Ses ve Depram Dalgaları."— Sunum transkripti:

1 DALGALAR Ses ve Depram Dalgaları

2 Ses Dalgaları Nasıl Üretilir?

3 Ses dalgalarının ardışık iki sıkışık (tepe) noktası ya da ardışık iki seyrek (çukur) noktası arasındaki en kısa uzaklık ses dalgasının dalga boyudur. Ses dalgasının saniyedeki üretilme sayısına sesin frekansı denir. Bir tam ses dalgasının üretilmesi için geçen süreye sesin periyodu denir.

4 Ses Boyuna Dalgadır.

5 SESİN YAYILMASI Ses dalgaları madde ortamında yayılır. Ses dalgaları üç boyutta yayılır. Genel olarak ses katılarda daha hızlı yayılır. Ortam sıcaklığı arttıkça sesin yayılma hızı artar.

6 Frekanslarına Göre Sesler
Frekansı 20 Hz den küçük olan seslere infrasonik, frekansı20000Hz den büyük olan seslere ise ultrasonik sesler denir. Ses dalgasına dik birim yüzeyden geçen enerji miktarına ses şiddeti denir. Ses düzeyi desibel (db) ile ölçülür.

7 Zorlamalı Titreşim ve Rezonans
Bir cismin, dış etkiler olmaksızın, kendine ait kütle ve esneklik gibi özelliklerin etkisi ile serbestçe sürdürdüğü titreşim hareketinin frekansına doğal frekans denir.

8 Zorlamalı Titreşim ve Rezonans
Dış kuvvetlerin etkisi ile yapılan titreşim hareketine zorlamalı titreşim denir.

9 Zorlamalı Titreşim ve Rezonans
Doğal frekansında titreşim hareketi yapan bir cisme, eşit frekanslı dış kuvvetlerce yaptırılan zorlamalı titreşim sonucu , artan genlikle yaptırılan titreşim hareketine rezonans denir.

10 Rezonans

11 SESİN YANSIMASI Sesin bir engelden yansıyıp belli bir süre sonra geri duyulması olayına yankı denir.

12 SESİN SOĞURULMASI Sesin madde tarafından yutulmasına sesin soğurulması denir. Ses katı yüzeye çarptığında; Bir kısmı yüzeyden yansır. Bir kısmı katı madde içinde iletilir. Bir kısmı da katı madde tarafından soğurulur(yutulur).

13 SES YALITIMI Dış ortamdan içeriye ses girmemesi veya içerideki sesin dışarı çıkmaması için mekanlarda yapılan çalışmalara ses yalıtımı denir..

14 DEPREM DALGALARI Yer kabuğunun içinde ani levha kırılmaları ile açığa çıkan enerjinin dalgalar halinde yayılırken yer sarsıntısı oluşturmasına deprem denir. Bu şekilde oluşan dalgalara deprem dalgaları yada sismik dalgalar denir.

15 DEPREM NASIL OLUŞUR?


"DALGALAR Ses ve Depram Dalgaları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları