Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ."— Sunum transkripti:

1 ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ

2 Öğrenme Bozukluğu ÇOCUĞUN kronolojik yaşı ölçülen zeka düzeyi
aldığı eğitim Okuma matematik yazılı anlatım

3 Özgül Öğrenme Güçlüğü nedir?
Öğrenme güçlüğü çocuğun herhangi bir nörolojik bozukluğa bağlı olmaksızın okul becerilerindeki bozukluktur. Öğrenme güçlüğü çocuğun okuma, yazma, konuşma veya aritmetik becerilerini etkileyebilir. Bu bozukluk aynı zamanda sosyal aktivitelerine de yansır. Bazı çocukların dikkat süreleri azdır, dikkatleri dağınıktır, dikkatlerini yoğunlaştıramazlar.

4 Öğrenme güçlükleri gelişimin bir çok alanını etkileyebilir
Öğrenme güçlükleri gelişimin bir çok alanını etkileyebilir. Bazı alanlarda zorluklar yaşarken diğer faaliyetlerde yaşıtlarından daha üstün becerilere sahip olabilirler. Düşünce, duygu ve davranışlarını yeterli derecede denetleyemezler, düşünmeden harekete geçerler. Sabırsız, tez canlı, fevri, heyecanlı olabilirler. Zekaları yaşıtlarından daha ileride ya da daha geride değildir. Ancak olan kapasitelerinin altında akademik başarı gösterirler.

5 Motivasyonları çok düşüktür
Motivasyonları çok düşüktür. Ders çalışmak onlar için çoğu kez bir işkenceye dönüşür. Erken teşhis ve uygun tedavi çok önemlidir. Bazılarında el becerileri yaşıtlarına göre daha az gelişmiştir. Örneğin, yazıları bozuk, sakarlıkları daha çoktur.

6 Bazılarında karşı gelme, davranış sorunları ve dikkat-eksikliği/hiperaktivite bozukluğu görülebilir.
Öğrenme bozukluğu yaşam boyu süren bir bozukluktur. Geçici bir bozukluk değildir. Ancak uygun müdahale ve destek ile zayıf olunan alanların üstesinden gelinebilir.

7 Özgül Öğrenme Güçlüğü ne değildir?
Öğrenme güçlüğü zeka özürü, otizm, körlük, sağırlık, veya davranış sorunları ile aynı değildir. Görme bozukluğu, duyma kaybı, zeka geriliği, duygusal zorluklar, çevresel faktörler, kültür farklılıklarından kaynaklanan durumlar söz konusu ise öğrenme güçlüğü yoktur.

8 Özgül Öğrenme Güçlüğü neden olur?
Kalıtsaldır. Ailedeki diğer bireylerde de görülebilir. Kalıtsal nörolojik hastalıklarla ilişkisinin olabileceği düşünülmektedir. Yakın akraba evlilikleri ortaya çıkma ihtimalini arttırır. Hamilelik ve doğum sırasında hastalık veya travmalar ortaya çıkmasını tetikler.

9 Hamilelik sırasında: ilaç ve alkol kötüye kullanımı, kan uyuşmazlığı, zamanından önce veya erken doğum, oksijen yetmezliği veya doğum ağırlığının düşük olması da ortaya çıkmasına neden olabilir. Doğum sonrasında ve erken çocukluk dönemlerindeki: kafa travmaları, ileri derecede besin yetersizliği, öğrenme güçlüğüne neden olabilir.

10 Özgül Öğrenme Güçlüğü ne zaman ortaya çıkabilir?
Çoğunlukla çocuğun okula başlamasıyla ortaya çıkar çünkü yazı yazma, okuma ve aritmetik işlemlerini bu yaşta öğrenecektir. İlkokulun ilk senesinde öğrenme sorunları ile dikkati çekerler. Öğretmen çocukta bir zeka geriliği olduğundan şüphelenebilir, ancak unutmayın bu bozukluğun zeka ile hiçbir ilgisi yoktur.

11 Okula Başladıktan sonra dikkati çeken özellikler
Çocuk okula başladıktan sonra aşağıdakilerden birkaçı ile uzun süreli bir zorluk yaşadığında durum dikkatle izlenmelidir. Alfabeyi öğrenmede zorluk Ses ve heceleri birleştirmede zorluk Yazılanları kopyalamada (harf, sayı) zorluk Yeni kelimeleri öğrenmede zorluk Anlatılan bir hikayeyi tekrarlamada zorluk Saymada zorluk

12 Yeni öğrenilmiş bilgilerin hatırlanmasında zorluk
Dikkatini toplamada zorluk Bir işten diğerine geçmede zorluk Yönerge ve kuralları takipte zorluk Yönünü bulmada zorluk

13 Tedavi edilmediği takdirde neler olabilir?
akademik başarıda düşme kendine güvensizlik düşük motivasyon hayalkırıklığı ve üzüntü yetersiz sosyal ilişkiler davranış bozuklukları görülebilir.

14 Okulda yardımcı olmanın yolları
Okulda bu çocuklara yardımcı olabilmek için hem rehber öğretmenlere hem de sınıf öğretmenlerinin üzerine düşen pek çok görev vardır. Bu çocuklara özellikle okul başarısının arttırılması ve çalışma alışkanlıklarının düzenlenmesi ile ilgili yardımcı olmak gereklidir.

15 Okul Başarısının Arttırılması için Öneriler
Okuma zorluğu olan öğrenciler için: okuma için ek süre verin; yazıyı önceden okumasını sağlayın; yazısı az olan sayfayı seçin; kısa parçaları okutun; sesli okumadan kaçının.

16 Okul Başarısının Arttırılması için Öneriler
Sözel anlatım zorluğu olan öğrenciler için: tüm sözel yanıtları kabul edin; sözel bildirim yerine gösterimi kabul edin; öğrenciyi yeni fikirler ve deneyimler hakkında konuşmak için cesaretlendirin; öğrencinin kolayca konuşabileceği konuları seçin.

17 Okul Başarısının Arttırılması için Öneriler
Yazılı anlatım zorluğu olan öğrenciler için: bildirim için yazı dışındaki seçenekleri kabul edin (örneğin gösterim ile, sesli olarak); imkan varsa bilgisayar, daktilo ya da teyp kaydını kabul edin; büyük miktarlarda yazılı görev vermeyin; çoktan seçmeli ya da boşluk doldurma biçiminde sınav uygulayın.

18 Okul Başarısının Arttırılması için Öneriler
Matematikte zorluğu olan öğrenciler için: rakamları yerleştirebilmesi için kareli kağıt kullanın; matematik için ek süre verin; doğrusunu göstermek için hemen geri bildirimler verin ve örnek olması için yanlış yaptığında doğru hesaplama yöntemini hemen gösterin.

19 Çalışmayı Düzenleme Önerileri
Ders çalışmayı düzenlemek için ailenin/ kurum öğretmeninin yardımını isteyin. Yapılmış ödevlerini denetleyin. Günlük/haftalık gelişmeleri rapor edin. Düzenli olması için sırasını ve defterini sıkça kontrol edin, dağınıklığı cezalandırmak yerine düzenli olmaya özendirin. Bir seferde yalnız bir görev verin.


"ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları