Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİGARANIN İÇERDİĞİ MADDELER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİGARANIN İÇERDİĞİ MADDELER"— Sunum transkripti:

1 SİGARANIN İÇERDİĞİ MADDELER
Polonyum-210 (kanserojen) Radon (radyasyon) Metanol (füze yakıtı) Toluen (tiner) Kadmiyum (akü metali) Bütan (tüpgaz) DDT (böcek öldürücü) Hidrojen siyanür (gaz odaları zehiri) Aseton (oje sökücü) Naftalin (güve kovucu) Arsenik (fare zehiri) Amonyak (tuvalet temizleyicisi) Karbon(egsoz monoksit gazı) Nikotin ve 3885 toksik madde

2 SİGARANIN VUCUDA ETKİLERİ
BEYİN Felç-zihinsel,bedensel yorgunluk hissi CİLT Cilt bozukluğu AĞIZ VE YUTAK BURUN Koku alma duyusunda azalma AĞIZ Tat alma duyusunda azalma GIRTLAK VE NEFES BORUSU KALP Kalp krizi ve hastalıkları YEMEK BORUSU VE MİDE Ülser MEME AKCİĞERLER PANKREAS RAHİM VE YUMURTALIKLAR TESTİSLER Döllenmede azalma DAMARLAR Damar hastalıkları KEMİKLER Kemik erimesi ELLER Parmaklarda sararma KANSER KANSER KANSER KANSER KANSER KANSER KANSER

3 SİGARA KANSERİ NASIL OLUŞTURUR?
SİGARA DUMANI İÇERSİNDE EN ÖNEMLİSİ KATRAN OLAN ÇOK SAYIDA KARSİNOJEN MADDE BULUNUR.BU MADDELER HÜCRELERİN DAHA HIZLI VE FAZLA BÖLÜNMESİNE NEDEN OLURLAR.DÜZENSİZ HÜCRE KÜMELERİ OLUŞTURARAK HASTALIĞA NEDEN OLURLAR. SİGARA İÇENLERİN AKCİĞER KANSERİNDEN ÖLÜM RİSKİ İÇMEYENLERE GÖRE 20 KAT DAHA FAZLADIR.

4 8 SANİYEDE BİR KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLAN İNSAN DÜŞMANI
WANTED! DÜNYADA HER YIL 4 MİLYON,GÜNDE 11 BİN KİŞİNİN ÖLÜMÜNDEN SORUMLU OLAN,DİĞER BİR İFADE İLE HER 8 SANİYEDE BİR KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLAN İNSAN DÜŞMANI ARAMIZDA DOLAŞMAKTADIR.YAKALAYANLARA DÜNYANIN EN BÜYÜK SERVETİ VERİLECEKTİR. (HAYAT)

5 ZATEN SİGARA SİZE AYRI BİR HAVA VERMİŞ
BİZDEN SÖYLEMESİ Kabul edin siz bir sigara tiryakisisiniz ve sigara içmeyi her şeyden çok seviyorsunuz.Boğazınızda gıcık olması ve öksürük krizleri çok hoşunuza gidiyor.Her sigara yaktığınızda,etrafınızdaki sigara içmeyenlerin rahatsız olması ve size kötü kötü bakması umurunuzda değil.Sevgili alışkanlığınızdan dolayı her yıl harcadığınız milyonlarca lira sizi mutlu ediyor.Kötü kokmaktan ya da nefesinizden hiç de rahatsız olmuyorsunuz.Hastanede geçireceğiniz aylar umurunuzda bile değil.Gördüğünüz gibi sigara tiryakiliğine devam etmek çok kolay.Sakın vazgeçmeyin.Sigarayı bırakmayı aklınıza bile getirmeyin.Hastalıkmış,kansermiş,hastaneymiş, sağlıkmış onlar da ne? ZATEN SİGARA SİZE AYRI BİR HAVA VERMİŞ

6 SİGARANIN PSİKOLOJİK ETKİLERİ
Sigara tiryakileri sigara içme isteklerini şöyle tanımlıyor: Gergin olduğum zaman içiyorum. Dikkatimi toplamak için içiyorum. Canım sıkkın olduğu zaman içiyorum. Üzgün olduğum zaman içiyorum. Sinirli olduğum zaman sakinleşmek için içiyorum. Yalnızca bir sigara bu kadar çok şey verebilir mi? Bu sorunun cevabı sigaranın barındırdığı kimyasal maddelerin psikolojik etkilerinde yatıyor. NİKOTİN-Güçlü bir uyarıcı: Sigara bağımlılarını kendisine bağlayan nikotin;kokain yada amfitemin kadar güçlü ve onlara benzer bir uyarıcıdır.Tiryakiye sürekli sigara içme isteği veren şeyde odur.Nikotin sigara içen kişiyi uyarır,kalp çarpıntısına,yüksek tansiyona,kişinin nefes alıp verişinin hızlanmasına sebep olur.Ne yazık ki bu etkiler 20 dk. İçinde kaybolur ve tiryaki bir sigara daha yakar. KARBON MONOKSİT VE DİĞER SAKİNLEŞTİRİCİLER: Hem sigara dumanında hem de alkolde bazı sakinleştirici maddeler bulunmaktadır.Sigarada bulunan karbon monoksit, kişiyi sersemleştirir.Bu kimyasal maddeler,kısa bir süre için gerilimi,kızgınlığı ve diğer güçlü hisleri bastırır.

7 DİĞER PSİKOLOJİK ETKİLER
Pek çok sigara bağımlısı için,sigara içmek törensel bir şeydir,ki kişi işini bırakır,paketten bir sigara alır,onu yakar,dumanı içine çeker ve dışarı verir,kendisini rahatlattığını düşünür.Ayrıca sigaranın yanında bağımlılar genellikle,kahve,çay yada alkol alırlar.Bu öyle bir zevk haline dönüşür ki,kişi için sigarayı bırakmak imkansızlaşır. BAĞIMLILIĞIN GÜCÜ Eninde sonunda,sigara kullanan herkes,nikotin ihtiyacı duymaya başlar.Nikotin güçlü bir uyuşturucudur ve mutlaka bağımlılık yapacaktır.Nikotine bağlanan bir vücut,beyne sürekli nikotin istiyorum mesajı yollayacaktır ve bağımlı kişi sigara üstüne sigara yakacaktır. BİLMEK GÜÇLENMEKTİR Sigara yakmanızı sağlayan şeyleri ve sigara içtikten sonra hissettiklerini gözden geçirin. Bu hisleri tanımlamanız sigarayı bırakmaya karar verirken size yardımcı olacaktır.

8 SİGARAYI BIRAKMAK MI İSTİYORSUNUZ?
Sigaranın zararları ve neden bırakmak istediğinizi küçük notlar halinde yazınız Sigarayı azaltmayı denemeyin sigarayı bırakma günü belirleyin ve o gün geldiğinde tamamen bırakın Size sigarayı hatırlatacak çakmak küllük gibi eşyaları kaldırın Sigara içilen ortam ve arkadaş çevresinden uzaklaşın Sigara içme isteği geldiğinde sigarayı bırakma nedenlerini yazdığınız kağıdı çıkarın ve zihninizi bu nedenler üzerinde yoğunlaştırın Bulunduğunuz yer ve durumu değiştirin Meyve suyu veya su için Derin nefes alma-verme egzersizleri yapın Ellerinizi ve zihninizi meşgul edecek yeni uğraşılar bulun Düzenli spor aktivitelerine başlayın Sizde stres oluşturacak ortamlarda bulunmayın Her olayda mutlu yönleri görmeye çalışın Kendinizi keşfedin,güçlü ve zayıf yönlerinizi bulun,güçlü yönlerinizi öne çıkarın ve bununla övünün ‘BENİM İRADEM ÇOK GÜÇLÜDÜR’ Bıraktıktan sonra ne kadar süre geçerse geçsin bir tek sigara dahi denemeyin Sigara ikram eden arkadaşlarınızı uyarın GÜÇLÜ İRADENİZDEN ASLA TAVİZ VERMEYİN!!!

9 SİGARAYI BIRAKMANIN YARARLARI
SAĞLIK AÇISINDAN YARARLARI Sigarayı bırakmak yaşam süresini olumlu etkiler.Kalp damar hastalıkları akciğer ve solunum yolları hastalıkları ve kanserden kaynaklanan hastalık ve ölüm oranlarını azaltır. BİREYSEL YARARLARI Sağlığın gelişmesi,tat duyusunun iyileşmesi,koku duyusunun düzelmesi,benlik saygısının artmasını,nefesin,arabanın,evin güzel kokmasıdır.Fiziksel ve duygusal olarak kendilerini daha iyi hissederler.Kendilerine güvenleri artar.Çocuklarına iyi örnek olurlar. MALİ YARARLARI Yapılan araştırmalar sigara içenlerin işverenlerinede pahalıya mal olduklarını göstermiştir.Devamsızlık süresinin artmasına sigorta pirimlerinin artmasına verimliliğin düşmesine neden olmaktadır.

10 SİGARA PAHALI BİR ALIŞKANLIKTIR
SİGARA PAHALI BİR ALIŞKANLIKTIR.AYDA ORTALAMA 60 MİLYON YILDA ORTALAMA 720 MİLYON SİGARAYA VERMEK YERİNE O PARAYLA SEVDİKLERİNİZE HEDİYELER ALABİLİR,TATİLE GİDEBİLİR,KENDİ ÖZEL İHTİYAÇLARINIZI KARŞILAYABİLİRSİNİZ.

11 SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA VÜCUTTA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER
20 dakika sonra kan basıncı ve nabız normale döner,el ayak dolaşımı düzelir. 8 saat sonra kan oksijen düzeyi normale döner,kalp krizi geçirme riski azalır. 24 saat sonra vücut karbon monoksitten arınır. 48 saat sonra kan nikotin düzeyi azalır,tat ve koku duyusu artar. 72 saat sonra solunum yolları ve akciğerler normal,düzenli işlev yapmaya başlar. 2-12 hafta sonra vücuttaki dolaşım düzelir,yorulma,tıkanma azalır. 3-9 ay sonra solunum yolu problemleri düzelir. 12 ay sonra koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır. 12-36 ay sonra mesane kanseri riski %50 azalır. 5 yıl sonra kalp krizi riski azalır.yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri %50 azalır. 10-15 yıl sonra kalp krizi geçirme riski tamamen azalır.akciğer kanseri riski sigara içenlere göre %50 azalır.

12 TÜM BUNLARA RAĞMEN BIRAKMAK İSTEMEYENLERE TAVSİYELER…
Sigara içmeyenlerin temiz hava soluma haklarına saygı gösterin! Çocuklarımıza ve gelecek nesillerimize olumsuz model oluşturmayınız! Bir anne ve baba iseniz hayattaki en önemli görevinizin annelik yada babalık olduğunu unutmayınız! Asla çocukların önünde sigara kullanmayınız. Çocuklara sigara satın aldırmayınız. SİGARAYA BAĞLI SAYDIĞIMIZ TÜM HASTALIKLARA HAZIR OLUNUZ VE ŞAŞIRMAYINIZ.

13 SİGARA İÇMEYENLERE DUYURULUR
Sigara içmediği halde sigara içilen ortamda bulunan kişilerde sigaranın zararlarına maruz kalırlar.Buna pasif içicilik denir. Pasif içicilik erişkinlerde de akciğer kanseri,solunum ve dolaşım sistemi hastalıklarına neden olmaktadır. Sigara sadece içene değil dumanı soluyan diğer kişilere de zarar verir. Çocukların ve bebeklerin ortamdaki sigara dumanını solumaları sonucunda ani bebek ölümüne solunum yolu hastalıklarına neden olduğu bilinmektedir. Sigara içen anne-babaların ellerindeki nikotin yıkamakla çıkmaz,dokunduklarında çocuklarına geçer.

14 GENÇ YAŞTA SİGARA İÇMEYE BAŞLAYAN VE ÖMÜR BOYU SİGARA İÇENLERİN YARISI SİGARAYLA BAĞLANTILI BİR HASTALIK NEDENİYLE ÖLECEKTİR.BU KİŞİLER İÇİN SİGARA NEDENİYLE KAYBEDİLEN ORTALAMA ÖMÜR SÜRESİ 22 YILDIR

15

16 SAĞLIĞINIZIN DEĞERİNİ SİGARAYA BAĞLI BİR HASTALIĞA YAKALANMADAN ÖNCE KEŞFETMENİZ VE SİGARAYI BIRAKMANIZ DİLEĞİYLE


"SİGARANIN İÇERDİĞİ MADDELER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları