Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE ZAMİRLER (ADILLAR).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE ZAMİRLER (ADILLAR)."— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇE ZAMİRLER (ADILLAR)

2 1. Aşağıdaki dizelerden hangisinde zamir yoktur?
A) Seslenir bana bir duru su B) Yollar sana sevinç bana hüzün verecek C) Kırk yılda bir olsun beni anıyor musun D) Gözlerinde hala hüzün var

3 Cevap: D

4 Sizde- en c) sizde-ona d) Sizde- bile
2. Başarınızın ölçüsü sizde ve düşlerinizde saklıdır. Düşleriniz, en güvenilir dayanağınızdır. Ona güvenle dayanırsanız, yaşlandığınızda bile yaşlı olmadığınızı görürsünüz. Bu yazıya göre hangi ikisi zamirdir? Sizde- en b) Ona- bile c) sizde-ona d) Sizde- bile

5 CEVAP: C

6 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir, tamlamanın içindedir?
A) Hiçbiri, soruya doğru cevap veremedi. B) Dolaptaki elmaların bazısı şimdiden çürümüş. C) Herkes,yaptığının bedelini ödeyecek. D) Birileri bu konuda size yalan söylemiş.

7 CEVAP: B

8 4. kim-sizi-bunlar-herkes-ona
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde boş bırakılan yere yukarıdaki zamirlerden herhangi biri getirilemez? A) Dün …… resim sergisinde Ali Bey’le birlikte görmüşler. B) Her şeyi…… anlattım ama bana inanmak istemedi. C) Size burada olduğumu …… söyledi? D) Paketleri buradan alın …… kaldırın.

9 CEVAP: D

10 5. Aşağıdakilerden hangi ikisi zamir değildir?
A) bir-niçin B) biz-kendi C) kim-herkes D) kim-niçin

11 CEVAP: A

12 6. Aşağıdakilerden hangisi işaret zamirlerinden değildir?
A) bunlar B) o C) öbürü D) kim

13 CEVAP: D

14 7. Aşağıdaki zamirlerden hangisi hem işaret hem kişi zamiridir?
A) bunlar B) şunlar C) onlar D) bizler

15 CEVAP: C

16 8. bunlar- sen- siz- kim Bu kelimelerden aşağıdaki zamir çeşitlerinden hangisi yoktur? A) Kişi zamiri B) Soru zamiri C)Belgisiz zamir D) İşaret zamiri

17 CEVAP: C

18 9. Aşağıdakilerden hangisi zamir değildir?
A) o B) biz C) şunlar D) gibi

19 CEVAP: D

20 10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ismin yerini tutan bir sözcük vardır?
A) Yaz geceleri, her akşam balkona çıkarım. B) Servis araçları, öğrenciler dersten çıkmadan önce gelirler. C) Havalar ısındığı zaman pencereyi açarız. D) Burayı bir saat içinde boşaltmalıyız.

21 CEVAP:D

22 11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adın yerini tutan bir sözcük vardır?
A) Kitap okumaya günde bir saat ayırdık. B) Yarışmaya onunla gitmek istiyorum. C) Her ay, bir bilgisayar dergisi alır. D) Şiir kitabı almak için kitapçıya gitti.

23 CEVAP: B

24 12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz zamir kullanılmıştır?
A) Hani hiç bitmeyecek sandığım güzellikler? B) Ne sevinçler, gülüşler ve neler vardı; gitti. C) Kalakaldım böyle ben ortada paramparça. D) Herkes benim sınavı kazanacağımı umuyordu.

25 CEVAP: D

26 13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “o” sözcüğü farklı bir zamir türü olarak kullanılmıştır?
A) O, en kısa zaman tamamlanmalı bence. B) O, yağmurun sesini dinlemeyi sever. C) O, her zaman bu şekilde davranıyor. D) O, benim düşüncelerime önem vermez.

27 CEVAP:A

28 14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işaret zamiri kullanılmıştır?
A) Bir şeyin değeri ne yazık ki kaybedildiği zaman anlaşılıyor. B) Ümidini yitirmiş olanın kaybedecek başka bir şeyi yoktur. C) Bütün işlerini düzen içerisinde yapanlar başarıya ulaşabilir. D) Neden daha önce bundan bana söz etmediniz?

29 CEVAP:D

30 15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ismin yerini tutan sözcük yoktur?
A) Çiçekleri sana vermek istiyorum. B) Onun tatlı sözleri, ortalığı yumuşattı. C) Ahmet, ağaca tırmanırken düştü. D) Çantaları taşımana ben yardım ederim.

31 CEVAP:C

32 16.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kelime halinde birden fazla zamir kullanılmıştır?
A) Her problemin mutlaka bir çözüm yolu vardır. B) İşimi iyi yaptığım için iyi sonuçlar alırım. C) Başkalarının geçmişteki hatalarını bağışlarım. D) Kendimi burada çok huzurlu hissediyorum.

33 CEVAP:D

34 Memleket isterim, Ne zengin fakir ne sen ben farkı olsun; Kış günü herkesin evi barkı olsun. Cahit Sıtkı Tarancı Bu dizelerde aşağıdaki zamir türlerinden hangisi yoktur? A) İyelik zamiri B) Belgisiz zamir C) İşaret zamiri D) Şahıs zamiri

35 CEVAP:C

36 18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ismin yerini tutan bir sözcük kullanılmamıştır?
A) Gerçekten burası çok güzelmiş. B) Yemekleri siz mi hazırladınız? C) Gürültü yapmadan öğretmeni bekleyin. D) Çocukları nereye götüreceksin?

37 CEVAP: C

38 19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı zamirle sağlanmıştır?
A) Sınavda onun kaçıncı olduğunu biliyor musun? B) Baban bu konuyla ilgili ne düşünüyor? C) Öğretmenlerin tümü seminere katılacak mı? D) Sence bu kattaki hangi sınıf daha düzenli?

39 CEVAP:B

40 20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iyelik zamiri kullanılmamıştır?
A) Bahar, dünyamıza bir kere uğrayan bereket gemisidir. B) Bahar bize kuş seslerini, çiçekleri, uçurtmaları getirir. C) Dünyadaki bütün çocuklar için bahar ne anlama gelir acaba? D) Bahar geldiği zaman çocukluğumdaki baharları düşünürüm hep.

41 CEVAP: C

42 21. “ İnsanın eti yenmez, derisi giyilmez; tatlı dilinden başka nesi var?” cümlesinde geçen aşağıdaki sözcüklerden hangisi zamirdir? A) eti B) derisi C) başka D) nesi

43 CEVAP:D

44 22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem kişi hem işret zamiri vardır?
A) Bunları ortalıkta bırakmamanı söylemedim mi sana? B) Hiç kimse orada ne olduğunu anlamamıştı. C) Onu benimle tanıştıran sınıf arkadaşım Emre’ydi. D) Zavallının kimi kimsesi yokmuş.

45 CEVAP:A

46 23.Aşağıdakilerden hangisinde “o” sözcüğü kişi zamiri değildir?
A) Onu, tanıyorum. Sen tanıyor musun? B)Kitabı okudun mu? Onu bana anlatır mısın? C) Onu, beklettiğim için bana kızgın olmalı. D) Annemi çok severim. Bu mektupta onu nasıl sevdiğimi anlattım.

47 CEVAP:B

48 24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelimelerin her ikisi de adıldır?
A) Her işin başı sağlıktır. B) Yılın birçok ayını dışarıda geçirir. C) Bu işin sonu nasıl olacak? D) Kimse bana bunu açıklayamadı.

49 CEVAP:D

50 25.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikinci çoğul kişi adılı hal eki almıştır?
A) Bizden fikrimiz sorulmadı. B) Sana adresi akşama veririm. C) Benim duygularımla oynama. D) Durakta sizi çok bekledik.

51 CEVAP:D

52 26. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişi adılı ismin yönelme hali ekini almıştır?
A) Bizi bu ıssız yerde bırakıp gitti. B) Benden haber gelmeden çıkmayın. C) Size nasıl yardım edebilirim? D) Seni neden aramış olabilir ki?

53 CEVAP:C

54 27. Bu dağın arkasında ne var, bu yol nereye çıkar?
Bu cümlede altı çizili sözcüklerin türü aşağıdakilerden hangisidir? A) Zamir-isim-sıfat B) Sıfat-isim-zamir C) Zamir-fiil-isim D) Sıfat-fiil-sıfat

55 CEVAP:B

56 28. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime bir ismi nitelemektedir?
A) Şiddetli kuraklık her yeri etkiledi. B) Bunu ve o ırmağı dağlardaki kar besliyor. C) Kuzeyden esen rüzgar, yağmur getirir. D) Burası yaşamaya elverişli bir yer değil.

57 CEVAP: A

58 29. Aşağıdakilerden hangisi adıldır?
A) o B) mavi C) tuzlu D) pasta

59 CEVAP:A

60 30. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikinci tekil kişi adılı vardır?
A) Bu kolay soruyu sen çöz. B) Elbiseleri dolaba ben yerleştirdim. C) Onu hemen işe almışlardır. D) Hediyeleri siz getirmişsiniz.

61 CEVAP:A


"TÜRKÇE ZAMİRLER (ADILLAR)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları