Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Cümlede Anlam.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Cümlede Anlam."— Sunum transkripti:

1 Cümlede Anlam

2 Senin çözemediğin soruları ben çözmüş değilim
Senin çözemediğin soruları ben çözmüş değilim. Aşağıdakilerin hangisi bu cümleyle aynı anlamdadır? A)Senin çözemediğin soruları ben de çözmedim. B)Senin çözmediğin soruları ben de çözemedim. C)Senin çözemediğin soruları ben de çözemedim. D)Senin çözmediğin soruları ben çözdüm.

3 Verilen cümlede başkasının çözemediği soruları sözü söyleyenin de çözemediği ifade edilmektedir. C seçeneğindeki cümle bu cümleyle aynı anlama gelmektedir.

4 Gerçek başarı,başarısız olma korkusunu yenebilmektedir
Gerçek başarı,başarısız olma korkusunu yenebilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi,anlam yönünden bu cümleye en yakındır? A)Başarıya ulaşmak için mutlaka bir adım atılmalıdır. B)İnanç ve ümit olmadıkça hiçbir şey yapılamaz. C)Hata yapmayan insan hiçbir şey yapamaz. D)Hayal etmeyi bilen kişi mutlaka başarıya ulaşır.

5 Verilen cümlede “başarı elde edebilmek için başarıya inanmanın şart olduğu”ifade edilmiştir. B seçeneğindeki cümle bu cümleye anlamca en yakındır.

6 Hiç kimseden kendini anlatırken bir fotoğraf makinesi gibi sadık ve yansız olmasını bekleyemeyiz.
Aşağıdakilerden hangisi bu cümlede anlatılmak istenen düşünceyle çelişir? A)İnsanlar kendilerini tarafsız bir şekilde yargılayamazlar. B)Bazı yazarlar,kendilerine dair yönleri olduğu gibi okuyucuya aktarırlar. C)Kendimizi değerlendirirken genelde eksik yönlerimizi görmezden geliriz. D)Öz eleştirilerde kişiler,genelde olumlu yönleri üzerinde durmak isterler.

7 Verilen cümlede “İnsanların kendilerini tarafsız olarak değerlendiremeyeceği”ifade edilmektedir.
B seçeneğindeki cümle ise bazı yazarların kendilerini tarafsızca anlattıklarını ifade ettiği için yukarıdaki cümleyle çelişmektedir.

8 İnsan kendi hatalarına başkalarının gözleriyle bakabilmelidir.
Yukarıdaki cümleyle asıl anlatılmak istenen nedir? A)Kendi davranışlarımızı tarafsız olarak değerlendirebilmeliyiz. B)Kişi çevresindekilerin davranışlarını örnek almalıdır. C)İnsanlar hatalarından ders alabilmelidir. D)Herkes etrafındaki yanlışlıkları düzeltmeye çalışmalıdır.

9 Cümlede “İnsanın hatalarına başkalarının gözleriyle bakması gerektiği”anlatılmıştır.
İnsanın hatalarına başkalarının gözleriyle bakması demek tarafsız olması anlamına gelir.Çünkü insan kendi gözüyle kendini tarafsız yargılayamaz. A seçeneği bu cümlede anlatılanları ifade etmektedir.

10 “İnsanı …………götüren ……..çalışmaktır.”
Cümlesinde boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki sözcüklerden hangileri getirilmelidir? A)Başarıya-yol B)Mükemmele-anlayış C)Mutluluğa-durum D)Saygıya-amaç

11 Bu cümle anlam bakımından en uygun A seçeneğindeki sözcüklerle tamamlanabilir.

12 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “öznel”bir anlatım vardır?
A)Yazarımız,1942 yılında Şarkışla’da dünyaya geldi. B)Sanat hayatına mahalli gazetelerde çalışarak başladı. C)Şair şiirlerinde,geleneksel şiirimizin motiflerinden yararlandı. D)Anadolu’yu en güzel sanatçılarımızdan biridir.

13 D seçeneğindeki “en güzel” ifadesinde bir duygu söz konusu olduğu için cümle öznel anlatımlıdır.

14 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma yoktur?
A)Onu ne kadar çok sevdiğini herkes biliyor. B)Bazı bölgelerimizde ormanlar çok bakımsız. C)Bu kış köyümüze fazla kar yağdı. D)Benden önce ödevini bitirip sokağa çıktı.

15 A seçeneğinde karşılaştırma yapılmamıştır.

16 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tanım yapılmıştır?
A)Şiir,insanın katı düşüncelerden kurtarır. B)Sembol,özel anlam yüklü şekil veya sözlüktür. C)Pusula,yön bulmamıza yardımcı olur. D)Matematik dersinde üçgen konusunu işledik.

17 A ve C seçeneklerinde şiirin ve pusulanın özelliği verilmiştir
A ve C seçeneklerinde şiirin ve pusulanın özelliği verilmiştir. B seçeneğinde ise sembolün tanımı yapılmıştır.

18 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi söz koNusudur?
A)Dişim ağrıdığı için yemek yiyemedim. B)Hava düzelirse töreni dışarıda yaparız. C)Ödevimi yapmadığım için annem bana kızdı. D)Balık tutmak için bir kayık kiraladık.

19 A ve C seçeneklerinde sebep sonuç ilişkisi B seçeneğinde şart ilişkisi vardır.
D seçeneğinde ise kayık kiralamanın amacı balık tutmaktır.

20 Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “öneri” söz konusudur?
A)Önce konuya çalışıp sonra soruları ççözmelisin. B)Bir de kendi kusurlarımı görebilsem! C)Size verdiğim işi 3 gün de yapacaksınız. D)Böyle giderse okulu 4 yılda bitiremez.

21 A seçeneğinde birisine yapacağı çalışmayla ilgili öneride bulunmuştur.


"Cümlede Anlam." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları