Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERGENLİK DÖNEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERGENLİK DÖNEMİ."— Sunum transkripti:

1 ERGENLİK DÖNEMİ

2 AŞAĞIDAKİ SORULARI KENDİNİZE SORDUNUZ MU?
Neden böyle sakarca davranıyorum? Niye elimi kolumu koyacak yer bulamıyorum, bu heyecan nedir? Niçin vücudum tanıyamayacağım kadar hızlı değişiyor? Neden sesimi kontrol edemiyorum? Aman Allah'ım kıllanıyorum. Şimdi ne yapacağım? Duygularımın böyle sık sık değişmesinin nedeni ne Kendimi tanıyor muyum?

3 ERGENLİK NEDİR?

4 Ergenlik, ortalama yaşlar arasında önemli fiziksel, sosyal, zihinsel ve psikolojik değişikliklerin gerçekleştiği bir gelişme dönemidir.

5 ERGENLİKTE BİREY; BEDENSEL ve CİNSEL ZİHİNSEL DUYGUSAL
SOSYAL olarak GELİŞİR.

6 BEDENSEL ve CİNSEL GELİŞİM

7 BEDENSEL ve CİNSEL GELİŞİM
Ergenlik dönemi buluğ çağı belirtileri ile başlar. Buluğa ermek kişinin üreme yeteneğini kazanması anlamına gelir. Genel olarak; Kızlar; 11-13 Erkekler; yaşlarında ergenlik dönemine girerler. ERGENLİĞE GİRME YAŞI HER ÇOCUKTA FARKLI OLABİLİR.

8 KIZLARDA; Boy uzaması ve kilo artışı,
Yağ bezlerinin aktivitesi sonucu sivilce oluşumu, Yağ dokusunda artış olur. Cinsel organ çevresinde ve vücudun bazı bölgelerinde kıllanmalar oluşur. Kadın vücut yapısı şekillenir.(Omuzlar daralır ve yuvarlaklaşır, kalça genişler, göğüsler büyür) Adet kanaması görülür.

9 ERKEKLERDE; Boy uzaması ve kilo artışı,
Yağ bezlerinin aktivitesi sonucu sivilce oluşur. Kas dokusunda artış olur. Cinsel organ çevresinde ve vücudun bazı bölgelerinde kıllanmalar oluşur. Cinsel organlarda büyüme olur. Erkek vücut yapısı şekillenir.(Omuz genişler, kalça daralır) Ses kalınlaşır. Yüzde kıllanma sonucu sakal ve bıyık oluşmaya başlar.

10 Bu değişimler nedeniyle ergenler;
Ergenin vücudundaki değişiklikler ve bu değişikliklerin kontrol dışı olması; Utanma, Suçluluk duygusu, Korku ve Panik yaşamalarına neden olabilir. BUNLARIN YAŞANMASI NORMALDİR.

11 ERGENLİKTE; HIZLI BÜYÜME ve UZAMA SONUCU KASLAR UYGUN ŞEKİLDE ÇALIŞMAZ BU DURUM ERGEN SAKARLIĞINI ORTAYA ÇIKARIR.

12 ERGENLİKTE BEDENİN NASIL GÖRÜNDÜĞÜ ÇOK ÖNEMLİDİR
ERGENLİKTE BEDENİN NASIL GÖRÜNDÜĞÜ ÇOK ÖNEMLİDİR. HER ERGEN BEDENİNİN GÖRÜNÜMÜ İLE İLGİLİ KAYGILAR YAŞAR

13 BEDENSEL GÖRÜNÜMLE İLE İLGİLİ TEPKİLER HER ZAMAN GERÇEK BEDEN GÖRÜNÜMÜ İLE ALAKALI DEĞİLDİR.

14 HEPİMİZ MODELLER GİBİ GÖRÜNMEK ZORUNDA DEĞİLİZ.

15 ZİHİNSEL GELİŞİM Soyut düşünce yeteneği gelişir.
Yani; olayların nedenlerini araştırmaya yönelik düşünce biçimidir. Ergen, başkalarının görüşlerine aldanmaz, olayların arkasındaki nedenleri anlamaya çalışır. Deyim ve atasözlerinin kelimelerle ifade edilen anlamlardan daha farklı bir anlam taşıdığını bilir. İma ve benzetmeleri kavramaya başlar. Dünya ve varoluşun nedenleri hakkında düşünmeye başlarlar.

16 SORGULAMAYA BAŞLARLAR.
Genel ahlak değerlerini İnançları, Yasal ve toplumsal kuralları, SORGULAMAYA BAŞLARLAR.

17 DUYGUSAL GELİŞİM Duygulardaki ani değişimler Aşık Olma
Mahcubiyet ve Çekingenlik Aşırı Hayal Kurma Tedirgin ve Huzursuz Olma Yalnız Kalma İsteği Çalışmaya Karşı İsteksizlik Çabuk Heyecanlanma Otoriteye karşı direniş Alınganlık.

18 Bağımsız Yaşamak İsterler.
Erişkinlerin Kendini Dinlemediğini Düşünür ve Öfkelenir.

19 HERKES BANA BAKIYOR DÜŞÜNCESİ YOĞUN BİR ŞEKİLDE HİSSEDİLİR.

20 BİR AN ÖNCE BÜYÜYÜP YETİŞKİN OLMAK İSTERLER ANCAK ÇOCUKSU DAVRANIŞLARDAN DA SIYRILAMAZLAR

21 BU DUYGULAR NORMAL Mİ? Ergenlik dönemi yoğun çelişki ve zıt duyguların yaşandığı dönemdir. Bir an çok keyifli iken, bir dakikadan sonra çok sıkkın ve mutsuz olabilir. Bu zıt duygular bu dönemde normaldir. Bu duygular karşısında telaşa kapılmamalıyız. GAYET NORMAL

22 SOSYAL GELİŞİM Arkadaşlık geliştirme ve bir gruba dahil olma önem kazanır. Arkadaşlarına yönelme onlarla vakit geçirme isteğinde artış olur. Arkadaşlar tarafından kabul görmek ve onaylanma ihtiyacı duyulur. Bulunulan sosyal ortamda popüler olma çabası vardır. İletişim kurmada güçlük yaşama, Özellikle arkadaşları arasında normal olamama ve beğenilmeme endişesi taşırlar.

23 AİLE İLİŞKİLERİ

24 Ergenler kendilerini anne- babalarıyla ilgili çelişkili duygular yaşarken bulabilirler.

25 BU ŞİKAYETLER TANIDIK GELDİ Mİ?
«Her şeye karışıyorsunuz, beni hiç anlamıyorsunuz.» « Hem ‘büyüdün artık’ diyerek sorumluluklarımı yerine getirmemi istiyorsunuz; hem de bir şey yapmak istediğimde ‘daha küçüksün’ diyorsunuz.»

26 Tüm arkadaşlarım toplanıp uzun süre beraber vakit geçirebiliyorlar ama ben erkenden eve gelmek zorundayım. Ailem bana baskı yapıyor ve ben bu evde istediğim hiçbir şeyi yapamıyorum.

27 Herkes bu dönemde «anlaşılmadığından» şikayet eder
Herkes bu dönemde «anlaşılmadığından» şikayet eder. Ama bu durum geçicidir. Sizin anne babanızda zamanında böyle şikayetlerde bulundu… Gençlik ve çocukluk arasındaki bu belirsiz dönemde anne ve babanızın da size nasıl davranacağını karar verememesi çok normal. Bu durum onlar içinde çok zor. Zamanla sizin hareketlerinizde olgunlaşacak, ailenizde sizin büyüdüğünüzü kabul edecek ve bu şikayetleriniz bitecek. Unutmayın! Zaman geçtikçe aileniz size nasıl davranılması gerektiğini keşfedecek.

28 ŞEREFLİKOÇHİSAR REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ ASİYE GÜL KARPUZCU


"ERGENLİK DÖNEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları