Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SES Ses Dalgaları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SES Ses Dalgaları."— Sunum transkripti:

1 SES Ses Dalgaları

2 Ses Dalgaları Ses bir titreşimler sonucu oluşur. Meydana gelen titreşimler havadaki moleküller aracılığıyla dalgalar halinde yayılır. Ses dalgaları suda meydana gelen dalgalar gibi yayılma özelliğine sahiptir. Bu dalgalar havada her yönde yayılarak kulağımıza ulaşır. Sesleri ince-kalın, şiddetli-zayıf diye ayırmamızın sebebi ortamda yayılan ses dalgalarının özelliğinden kaynaklanmaktadır. Sınıfımızdaki arkadaşlarımızın seslerinin birbirinden farklı olmasının sebebi farklı ses özellikleridir.

3 Frekans ve Genlik Nedir?
Belli zaman dilimleri içinde belirli bir hareketin tekrarlanması olayına salınım hareketi denir. Salıncağın denge noktasından itibaren bir yönde ulaşabildiği en büyük uzaklığa genlik denir. Salıncağın orta noktadan ayrılıp bir yöne gittikten sonra, diğer yönde en üst noktaya ulaşıp tekrar orta noktaya gelmesiyle tam bir salınım yapılır.

4 Salıncağın bir saniyede yaptığı salınım sayısına frekans denir.
Frekans, bir işin birim zaman içinde kaç kez yapıldığını anlatmak için de kullanılmaktadır.

5 Ses, maddenin titreşim hareketi sonucu oluşan bir enerji türüdür.

6 Ses, maddesel ortamlarda dalgalar hâlinde yayılır.
Eğer bir diyapazona tokmağı ile vurursanız tokmağın enerjisini diyapazona aktarırsınız. Titreşen diyapazonun kolları ise etrafındaki hava taneciklerinin hareket etmesine neden olur. Bu moleküller de yakınlarındaki taneciklere çarparak onları harekete geçirir.

7 Taneciklerin sık olduğu bölge ses dalgasının tepe noktasını, seyrek olduğu bölge ise çukur noktasına karşılık gelmektedir. Bir ses dalgasının bazı özellikleri vardır. Bunlardan ikisi genlik ve frekanstır. Frekans her saniyede bir noktadan geçen dalga sayısıdır. Genlik ise bir dalga tepesi ile dalga çukuru arasındaki mesafenin yarısıdır.


"SES Ses Dalgaları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları