Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LİNUX İLE İLGİLİ KAVRAMLAR, MASAÜSTÜ VE UYGULAMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LİNUX İLE İLGİLİ KAVRAMLAR, MASAÜSTÜ VE UYGULAMALARI"— Sunum transkripti:

1 LİNUX İLE İLGİLİ KAVRAMLAR, MASAÜSTÜ VE UYGULAMALARI
BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 231 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ LİNUX İLE İLGİLİ KAVRAMLAR, MASAÜSTÜ VE UYGULAMALARI Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ

2 Masaüstü Ortamı Masaüstü ortamında bir veya daha fazla pencere yöneticisi ve ortak kütüphanelerden geliştirilmiş bir çok uygulamayı içerir. Masaüstü ortamı ile uygulamaların bir birine benzemesi ve bir birleriyle rahatlıkla iletişim kurması sağlanmıştır. Fedora ile gelen varsayılan masaüstü ortamı GNOME’dur. Bunun dışında KDE de dağıtımla birlikte gelir.

3 GNOME ve KDE arasındaki farklar
KDE'nin farklı bir çok seçenek ve fonksiyonla birlikte gelmesi gelmektedir. GNOME ise tam tersine kullanıcın işine yarayacak en temel halde basit bir arayüz sunmayı amaçlamaktadır. KDE C, C++ platformunda geliştirilmişken GNOME arayüzü C, C++, JAVA platformunda geliştirilmiştir. Bu yüzden GNOME’ un grafiksel özellikleri KDE’ ye göre daha güçlüdür.

4 Ayarlar: Klavye Desktop -> Preferences ->Keyboard
sekmesi tıklanarak klavye ile ilgili ayarlar yapılabilir

5 Ayarlar: Fare Desktop -> Preferences ->Mouse
sekmesi tıklanarak fare ile ilgili ayarlar yapılabilir

6 Ayarlar: Tema Desktop -> Preferences ->Theme
sekmesi tıklanarak temalar arasında geçiş ve temalarda değişiklik yapılabilir

7 Ayarlar: Arkaplan Desktop -> Preferences -> Desktop Background
Arkaplan ile ilgili değişiklikler yapılabilir

8 GNOME Araçları: Metin Düzenleyici (gedit)
Applications -> Accesories -> Text Editor Aynı anda birden fazla dosya açabilir, renklendirme yapar.

9 GNOME Araçları: Hesap Makinası
Applications -> Accesories -> Calculator

10 GNOME Araçları: Sistem Monitörü
Applications -> System Tools-> System Monitor Çalışan programlar incelenebilir veya durdurulabilir.

11 GNOME Araçları: Paket Yöneticisi
Applications -> System Tools-> Add/Remove Applications Kurulu Paketler görülebilir, listelenebilir, veya yeni paketler kurulabilir

12 OpenOffice OpenOffice.org (OO.o veya OOo) açık kaynak kodlu bir büro yazılımları topluluğudur. Bir sözcük işlemcisi, hesap tablosu, sunu, vektörel çizim, ve veritabanı programı içerir. Birçok farklı platform için uygundur; Microsoft Windows, Unix temelli işletim sistemleri (Solaris ve Linux vb.) ve MAC OS X gibi. Microsoft Office ve OpenDocument standartını destekler, ücretsizdir.

13 OpenOffice Sözcük İşlemci
Sözcük İşlemci Microsoft Word benzeri işlevi vardır. Ayrıca ek bir program gerektirmeden PDF dosyası oluşturabilir veya HTML belgelerinizi sunduğu WYSIWYG bir ortamda düzenleyebilirsiniz. Hesap Tablosu Microsoft Excel'e benzeye bir hesap tablosu programıdır. Hesap tablosu Excel'in sahip olmadığı bazı olanaklara da sahiptir. Örneğin tablolarınız direk PDF dosyası olarak yaratmanıza olanak sağlar. Sunum Microsoft PowerPoint'e benzer bir sunum programıdır. Ayrıca sunumları Adobe Flash (SWF) dışa aktarma ve Flash yüklü bilgisayarlarda oynatma yeteneğine de sahiptir. Sunumları PDF olarak dışa aktarma yeteneklerini de içerir. Veritabanı Microsoft Access'e benzer bir veritabanı programıdır. Çizim CorelDRAW gibi bir vektörel grafik editörüdür. Scribus ve Microsoft Publisher gibi masaüstü yayıncılık programları ile benzer özelliklere sahiptir. Denklem Düzenleyicisi Matematik formülleri yaratmak ve düzenlemek için bir araçtır. Microsoft Denklem Düzenleyicisi'ne benzer. Formüller diğer OpenOffice.org programlarının içine gömülebilir.

14 Koffice KOffice, KDE (K Masaüstü Ortamı) için bir büro yazılımıdır. Yazılımın bütün bileşenleri Genel Kamu Lisansı altında dağıtılır.

15 Koffice KWord Kelime işlemcidir KSpread
KWord Kelime işlemcidir KSpread 100'den fazla matematik formülü de içeren bir hesap tablosu programıdır. KPresenter Resim ve etki desteği de olan bir sunum programıdır. Kivio Kivio, KOffice'in diyagram ve organizasyon şemaları çizmek için geliştirilmiş aracıdır. Karbon14  Vektör grafik editörü olan bir yazılımdır Krita  Bitmap grafik editörü Kugar ve KChart  KOffice için grafik araçları KFormula Tümleşik matematik formül editörüdür. Kexi Tümleşik veri yönetimi uygulamasıdır. KPlato Proje yönetimi uygulamasıdır.

16 GIMP GIMP= GNU Image Maniplation Program (GNU Görüntü İşleme Programı ) Linux altındaki en gelişmiş serbest yazılım grafik programıdır. Ayrıca Photoshop kullanıcılarının GIMP ile rahat edebilmesi için bir de GIMPshop vardır. Böylece GIMP, Photoshop'a benzetilir.

17 Pidgin Pidgin (önceki adıyla Gaim) çok-platformlu (Linux, BSD, MacOS X, Windows), GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslanmış bir anında mesajlaşma yazılımıdır.

18 Evolution En çok tercih edilen e-posta okuyuculardandır. Sisteminize Gnome'u komple yüklemişseniz evolution'da sisteminize yüklenmiş olacaktır. Evolution e-posta okuyucusu olarak görev yapabilmenin yanında, takvim, adres, organizasyonel işleri belirleme, takip etme vb. gibi işlemleride yapabilir.

19 K3B K3b, GNU/Linux sistemlerde KDE için tasarlanmış bir CD ve DVD yazma programıdır.

20 XMMP X Multimedia System (XMMS) pek çok UNIX uyumlu işletim sisteminde çalışan, Winamp'a oldukça benzeyen ve Winamp'ın Classic versiyonun deri kabuklarının da uygulanabildiği, özgür bir müzik çalma programıdır.

21 Diğer bazı Uygulamalar
Gnome ile birlikte gelen bazı uygulamalar: Archive Manager – Arşiv Yöneticisi Gnome Meeting – VOIP destekli iletişim Mozilla Firefox – Web tarayıcısı Nautilus – Dosya Yöneticisi Rhythmbox – Müzik yönetim yazılımı Totem – Video Oynatıcısı Azureus: Dosya Paylaşımı Programı Xine: Multimedia dosyalarını oynatabilen gelişmiş uygulamadır

22 SORULAR?


"LİNUX İLE İLGİLİ KAVRAMLAR, MASAÜSTÜ VE UYGULAMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları