Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLK YARDIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLK YARDIM"— Sunum transkripti:

1 YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLK YARDIM

2 YANIK NEDİR? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır.

3 Yanıklar Nasıl Oluşur? Genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu
Sıcak katı maddelerle temas Asit/alkali gibi kimyasal maddelerle temas Elektrik akımı etkisi Radyasyon nedeni ile de oluşabilir.

4 Yanık Çeşitleri Nelerdir?
Fiziksel yanıklar Kimyasal yanıklar

5 Fiziksel Yanıklar Isı ile oluşan yanıklar
Elektrik nedeni ile oluşan yanıklar Işın ile oluşan yanıklar Sürtünme ile oluşan yanıklar Donma sonucu oluşan yanıklar

6 Kimyasal Yanıklar Asit ve alkali maddeler ile oluşan yanıklar

7 Yanığın Ciddiyetini Belirleyen Faktörler
Derinlik Yaygınlık Bölge Enfeksiyon riski Yaş Solunum yoluyla görülen zarar Önceden var olan hastalıklar

8 Yanıkların Derecelendirilmesi
1.derece yanıklar 2.derece yanıklar 3.derece yanıklar

9 I. Derece Yanık Deride kızarıklık, Ağrı, Yanık bölgede ödem vardır.
Yaklaşık 48 saatte iyileşir.

10

11 II. Derece Yanık Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) vardır.
Ağrılıdır. Derinin kendini yenilemesi ile kendi kendine iyileşir.

12

13 III. Derece Yanık Derinin tüm tabakaları etkilenmiştir.
Özellikle de kaslar, sinirler ve damarlar üzerinde etkisi görülür. Beyaz ve kara yaradan siyah renge kadar aşamaları vardır. Sinirler zarar gördüğü için ağrı yoktur.

14

15 Yanığın Vücuttaki Olumsuz Etkileri
Yanık derinliği, yaygınlığı ve oluştuğu bölgeye bağlı olarak organ ve sistemlerde işleyiş bozukluğuna yol açar. Ağrı ve sıvı kaybına bağlı olarak, şok meydana gelir. Yaralının kendi vücudunda bulunan mikrop ve toksinlerle enfeksiyon oluşur.

16 Isı İle Oluşan Yanıklarda İlkyardım-1
Kişi halen yanıyorsa paniğe engel olunarak koşması engellenir. Hastanın üzeri battaniye yada bir örtü ile kapatılarak yuvarlanması sağlanır. Yaşam belirtileri değerlendirilir.(ABC) Solunum yolunun etkilenip etkilenmediği kontrol edilir.

17 Isı İle Oluşan Yanıklarda İlkyardım-2
Yanık bölge en az 20 dk. soğuk su altında tutulur. Ödem oluşabileceği düşünülerek yüzük, bilezik saat gibi eşyalar çıkartılır. Yanmış alandaki deriler kaldırılmadan giysiler çıkarılır. Takılan yerler varsa giysi kesilir.

18 Isı İle Oluşan Yanıklarda İlkyardım-3
Temizliğe dikkat edilir. Su toplamış yerler patlatılmaz. Yanık üzerine ilaç yada yanık merhemi gibi maddeler sürülmemelidir. Yanık üzeri temiz ve nemli bir bezle örtülür veya streç film ile kapatılır. Hasta battaniye ile örtülür.

19 Isı İle Oluşan Yanıklarda İlk Yardım-4
Yanık bölgeler (parmaklar vb.) birlikte bandaj yapılmamalıdır. Yanık geniş ve sağlık kuruluşu uzaksa hastanın kusması yoksa, bilinci açıksa ağızdan sıvı maddeler verilerek sıvı kaybı önlenir. 112 aranarak tıbbı yardım istenir.

20 Kimyasal Yanıklarda İlk Yardım
Deriyle temas eden kimyasal maddenin en kısa sürede deri ile teması kesilmelidir. Bölge bol, tazyiksiz su ile en az dk. yumuşak bir şekilde yıkanır. Giysiler çıkarılır. Hasta örtülür. 112 aranır.

21 Elektrik Yanıklarında İlk Yardım-1
Soğukkanlı ve sakin olunur. Hastaya dokunmadan önce elektrik akımı kesilir. Akımı kesme imkanı yoksa tahta çubuk yada ip gibi bir cisimle elektrik teması kesilir. Hastanın ABC’si değerlendirilir.

22 Elektrik Yanıklarında İlk Yardım-2
Hastaya kesinlikle su ile müdahale edilmez. Hasta hareket ettirilmez. Hasar gören bölgenin üzeri temiz bir bezle örtülür. Tıbbi yardım istenir.

23 Sıcak Çarpması Nedir? Yüksek derece ısı ve nem nedeni ile vücut ısısının ayarlanmaması sonucu ortaya çıkan tabloya denir.

24 Sıcak Çarpması Belirtileri-1
Adale krampları Güçsüzlük Yorgunluk Baş dönmesi Davranış bozukluğu,sinirlilik

25 Sıcak Çarpması Belirtileri-2
Solgun ve sıcak deri Bol terleme Mide krampları, bulantı ve kusma Bilinç kaybı ve hayal görme Hızlı nabız

26 Sıcak Çarpmasında İlk Yardım
Hasta serin ve havadar bir yere alınır. Giysiler çıkarılır. Sırtüstü yatırılarak kol ve bacaklar yükseltilir. Bulantı yoksa ve bilinci açıksa su kaybı önlenir. 1lt.su+1çay kaşığı karbonat+1çay kaşığı tuz karışımı ya da soda verilir.

27 Sıcak Çarpmasında Risk Grupları-1
Kalp hastaları, Tansiyon hastaları, Diyabet hastaları, Kanser hastaları, Normal kilonun çok veya çok olanlar, Psikolojik rahatsızlığı olanlar,

28 Sıcak Çarpmalarında Risk Grupları-2
Böbrek hastaları, 65 yaş üstü olanlar, 5 yaş altı çocuklar, Hamileler, Sürekli ve bilinçsiz diyet uygulayanlar, Yeterli miktarda su içmeyenler.

29 Sıcak Çarpmasından Korunmak İçin Alınması Gereken Önlemler-1
Şapka, güneş gözlüğü, şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalı, Mevsim şartlarına uygun giyinilmeli, Bol miktarda sıvı tüketilmeli, Vücut temiz tutulmalı, Her öğünde yeterli miktarda gıda alınmalı,

30 Sıcak Çarpmasından Korunmak İçin Alınması Gereken Önlemler-2
Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanılmamalı, Direk güneş ışığından korunmalı, Kapalı mekanların düzenli aralıklarla havalandırılmasına özen gösterilmelidir.

31 Donma Nedir? Aşırı soğuk nedeni ile soğuğa maruz kalan bölgeye yeterince kan gitmemesi ve dokularda kanın pıhtılaşması ile dokuda oluşan hasara denir.

32 Donma Dereceleri-1 1.Derece: En hafif şeklidir. Erken müdahalede hızla iyileşir. Deride solukluk ve soğukluk hissi vardır. Uyuşukluk ve halsizlik görülür. Daha sonra kızarıklık ve iğnelenme hissi olur.

33 Donma Dereceleri-2 2.Derece: Soğuğun sürekli olması ile belirtiler belirginleşir. Zarar gören bölgede gerginlik hissi olur. Ödem,ağrı ve içi su dolu kabarcıklar meydana gelir. Su toplanması iyileşirken siyah kabuklara dönüşür.

34 Donma Dereceleri-3 3.Derece :Dokuların geriye dönülmez biçimde hasara uğramasıdır. Canlı ve sağlıklı deriden kesin hatları ile ayrılan siyah bir bölge oluşur.

35 Donmada İlk Yardım-1 Hasta ılık bir ortama alınarak soğukla teması kesilir. Sakinleştirilir,kesin istirahata alınır ve hareket ettirilmez. Kuru giysiler giydirilir. Sıcak içecekler verilir. Su toplamış bölgeler patlatılmaz. Bu bölgelerin üstü örtülür.

36 Donmada İlk Yardım-2 Donuk bölge ovulmaz. Kendi kendine ısınması sağlanır. El ve ayak doğal pozisyonda tutulur. Isınma işleminden sonra hala hissizlik varsa bezle bandaj yapılır. El ve ayaklar yukarı kaldırılır. 112 aranarak tıbbi yardım istenir.

37


"YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLK YARDIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları