Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GEZEGENİMİZ DÜNYA WWW.SlaytSunu.CoM WWW.SlaytSunu.CoM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GEZEGENİMİZ DÜNYA WWW.SlaytSunu.CoM WWW.SlaytSunu.CoM."— Sunum transkripti:

1 GEZEGENİMİZ DÜNYA

2 DÜNYAMIZIN ŞEKLİ NEYE BENZER Kıyıdan uzaklaşan gemileri gördünüz mü?
Gemilerin önce teknesi,sonra direkleri ve en son dumanı gözden kaybolur. Bu olayın nedeni nedir?

3 BULUNDUĞUMUZ NOKTADAN BAŞLAYIP HEP AYNI YÖNE DOĞRU GİDERSEK BİR YERDE DÜNYANIN SON NOKTASINA ULAŞIR MIYIZ?YOKSA BAŞLADIĞIMIZ YÖNE GERİ Mİ DÖNERİZ?

4 DÜNYANIN ŞEKLİNİ DOĞRU BİLEN BİLİM ADAMLARI
1-PİSAGOR; Yunan düşünürü ve matematikçisidir.Dünyanın merkezdeki bir ateşin çevresinde dönen bir küre olduğunu söylemiştir.Matematik biliminde de birçok çalışması olmuştur. 2-CHRİSTOPHER COLOMBUS (KRİSTOF KOLOMB);denizci ve kaşiftir.Doğudaki değerli malları batıya getirmek için farklı deniz yolları aramıştır.Bu yolculuk sırasında Amerika’yı keşfetmiştir.Dünya’nın küre olduğunu düşünenlerdendi. 3-FERNİNAND MAGELLAN; denizci ve kaşiftir. Büyük okyanusu doğudan batıya doğru geçen ilk denizcidir. Yaptığı yolculuk sonucunda Dünya’nın çevresi ilk kez denizden dolaşılmıştır.

5 DÜNYA'MIZIN YAPISINI TANIYALIM

6 HAVA, HAVA KÜREYİ(ATMOSFERİ) OLUŞTURUR.
DÜNYA’MIZDAKİ KARALAR, TAŞ KÜREYİ; SULAR, SU KÜREYİ; HAVA, HAVA KÜREYİ(ATMOSFERİ) OLUŞTURUR.

7 1-HAVA KÜRE (ATMOSFER) Dünya’mızın gözlemleyebildiğimiz katmanlarından biri atmosferdir.Atmosfer canlılar için önemli gazları içerir.Dünya’mızın koruyucu katmanıdır.Biz kış mevsiminde soğuktan korunmak için palto,bere,eldiven giyeriz.Dünyamızı da dış etkenlerden atmosfer korur.Uzaydan gelen zararlı ışınlar,atmosferin içindeki ozon tabakasında süzülür.

8 2-SU KÜRE Yer kürenin yaklaşık olarak 3/4’ ü sularla kaplıdır.
Dünya’mızın gözlemleyebildiğimiz bir diğer katmanı da su küredir.Su küreyi denizler,okyanuslar,göller,denizler,akarsular,yer altı suları oluştururlar.Su yaşamımız için çok önemlidir.Çünkü vücudumuzun 2/3’ ü sudur.Suya tüm canlılar ihtiyaç duyar. Yer kürenin yaklaşık olarak 3/4’ ü sularla kaplıdır.

9 3- TAŞ KÜRE Dünya’mızın gözlenebilir bir katmanı da taş küredir.Üzerinde yaşadığımız karalar taş küreyi oluşturur.Çevremize baktığımızda toprak,dağ ve tepeleri görürüz.Bunlar taş kürenin birer parçasıdır.Taş kürenin (yer kabuğunun) yapısında neler vardır?

10 Taş küre ; toprak,taş ve kayalardan oluşur.

11 HAVA, SU, TOPRAK OLMASAYDI?
Dünya’mızın gözlenebilir üç katmanı hava küre, su küre ve taş küredir. Bu katmanlardaki hava,su ve toprak olmasa ne olurdu? Yaşamımızı sürdürebilir miydik?

12 HAVA OLMASAYDI? Dünya’mız atmosferini kaybetseydi ne olurdu? Atmosferi olmayan bir gezegende hayat yoktur.Çünkü hava olmadan canlılar yaşayamaz. Canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için soluk alıp verirler.Bunun için hava küredeki gazlara ihtiyaçları vardır.Hava olan Dünya, canlı(yaşayan) bir dünyadır. Hava olduğu için canlılar yaşamlarını sürdürebilirler.Bu nedenle Dünya’mız da yaşayan bir gezegen olur.

13 TOPRAK OLMASAYDI ? Erozyonla topraklarımızın hepsini kaybettiğimizi düşünelim.Neler olurdu? Kayaçların üzerinde yaşamak zorunda kalırdık. Tek içme kaynağımız yağmur suyu olurdu? Tek yiyeceğimiz olan balıkları nasıl pişirirdik?

14 SU OLMASAYDI ? Dünya’da hiç su kalmasa yaşayabilir miydik?Dünya’mızdaki suyun büyük bir motorla çekildiğini düşünün.Dünya ve canlılar yavaş yavaş hayat kaynaklarını kaybederlerdi.Suyunu kaybettikçe Dünya’mızın rengi değişirdi.Canlılar yaşamlarını yitirirlerdi.


"GEZEGENİMİZ DÜNYA WWW.SlaytSunu.CoM WWW.SlaytSunu.CoM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları