Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİTAP OKUMA SEVGİSİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİTAP OKUMA SEVGİSİ."— Sunum transkripti:

1 KİTAP OKUMA SEVGİSİ

2 Ya da Öğrenme ortamları inşa eden ol ..!
Ya Öğrenen Veya Öğreten Ya da Öğrenme ortamları inşa eden ol ..! Yoksa Helak Olursun..! Sakın Dördüncüsü Olma..!

3 1995 YILINDA KİTABA KİM NE KADAR PARA VERMİŞ BİLMEK İSTİYORMUSUNUZ.
KİŞİ BAŞINA Norveç’li Dolar. Alman Dolar Belçika’lı Dolar Avusturya’lı 100 Dolar Güney Kore’li 39 Dolar İspanya’lı Dolar Dünya Ortalaması 1,3 Dolar Türkiye’li Dolar( 45 Sent)

4 KİTAP OKUMAK İÇİN Türk’ün ayırdığı zamanın; KULAK TIKAMAYIN..!
300 katını bir norveçli ayırıyor. 210 katını bir Amerika’lı ayırıyor. 87 katını bir İngiliz ayırıyor. 87 katını bir Japon ayırıyor. Dünya ortalaması bile bizim ayırdığımız zamandan 3 kat fazla..! KİTAP OKUMAMIZDA PROBLEM VA A A AR...! KULAK TIKAMAYIN..!

5 LÜTFEN DİKKAT EDİN..! ELİN OĞLU MİLYAR DOLAR BİZ İSE MİLYON DOLAR HARCIYORUZ.
1995 yılı kitap piyasasının cirosu 80 Milyar $ Bir önceki seneye göre %8 oranında artmış. Yıllık ciro Amerika 25.5 Milyar $ Yıllık ciro Japonya 10.5 Milyar $ Yıllık ciro Almanya 10 Milyar $ Yıllık ciro Türkiye 30 Milyon $ Elbette daha çok okuyan daha bilgili olacaktır. ONLAR GALİP

6 1986 Yılı Raporu 50 MİLYONLUK TÜRKİYE’DE BASILAN KİTAP SAYISI 9 MİLYONLUK YUNANİSTAN’DA BASILAN KADAR İSTATİSTİKLERE GÖRE 1997Yılında ALMANYA’DA SEKSENBİN KİTAP BASILIRKEN TÜRKİYE’DE BASILAN KİTAP SAYISI ALTIBİN CIVARINDA

7 HER YIL 5-6 BİN KİTAP YETERMİ
KİŞİ BAŞINA DÜŞEN KİTAP (Bir yılda basılan kitap sayısına göre) İsrail kişiye bir kitap Almanya kişiye bir kitap Japonya kişiye bir kitap Türkiye kişiye bir kitap HER YIL 5-6 BİN KİTAP YETERMİ 1990 SENESİNDE İRAN’DA 6289 KİTAP BASILMIŞ 1992 SENESİNDE TÜRKİYE’DE 6151 KİTAP BASILMIŞ BU SAYI 2000 TÜRKİYE’SİNDE DE PEK FARKLI DEĞİL

8 Bir Japon bir yılda ortalama 25 kitap okuyor.
Bir İsviçre’li yılda ortalama 10 kitap okuyor. Bir Fransız yılda ortalama 7 kitap okuyor. Türkiye’de 6 Türk’e yılda bir kitap düşüyor. Halen Yurdumuzda 95 kişiye bir kahvehane, kişiye bir kütüphane düşüyor. KİTAP OKUMAK İÇİN BİR YOL BULMALIYIZ

9 Böyle Giderse Bir Gün Güneş Batacak Milli Eğitim Bakanlığının 1993 yılında yaptırdığı bir ankette niçin kitap okumuyuruz sorusuna verilen cevaplar: % 50,2 Kitap okuma alışkanlığım yok, % 16,6 Yeterince zamanım yok, % 10,6 Boş zamanlarım çok yoğun geçiyor. % 10,5 T.v. Video... Tercih ediyorum, % 4,6 Kitap fiyatları pahalı, % 3,4 Derslerim çok yoğun, % 1,9 Diğer sebepler ve geriye kalan cevapsız. ENDİŞE EDERİZ

10 KAÇ KİŞİ GAZETE OKUYOR (Dünyada Gazete okumada Türkiye yine en kötüler arasında) Bin NORVEÇ’liden 558 i Gazete okuyor Bin JAPON’dan si Gazeteokuyor Bin FİNLİ’den i Gazeteokuyor Bin İSVEÇ’liden i Gazete okuyor Bin KOSTARİKA’lıdan 412 Gazete okuy Bin ARJANTİN’liden 62 si Gazete okuyor Bin TÜRK’ten i Gazete okuyor Bin ÇİN’liden sı Gazete okuyor Bin UGANDA’lıdan 3 ü Gazete okuyor Gazete

11 DERS KİTAPLARINDA Kİ KELİME KAVRAM SAYISI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ ‘nin Yaptığı Bir Araştırma KONU İlköğretim Okulları Ders Kitaplarında Kelime ve Kavramlar DERS KİTAPLARINDA Kİ KELİME KAVRAM SAYISI A.B.D Ders kitaplarında ALMANYA Ders kitaplarında JAPONYA Ders kitaplarında İTALYA Ders kitaplarında FRANSA Ders kitaplarında SUUDİ ARABİSTAN Dre. Kit TÜRKİYE Ders kitaplarında DERS KİTAPLARIMIZ RESİM, FOTOĞRAF, KARAKATÜR, AFİŞ,ŞEMA, VE TABLO AÇISINDAN DA OLDUKÇA FAKİR. Öz Türkçe, Arı dil Deyip Durursun Başka Türkçe Varmı Abdurrahim Karakoç

12 ACABA..! BEN KAÇ KELİME BİLİYOR VE GÜNLÜK HAYATTA KULLANIYORUM..? Unutmayalım Kâmus Namustur Cemil Meriç

13 TÜRKİYEDE İŞİN KÖTÜSÜ YARIŞMA KAYGISI DA YOK
Yılda kişi başına 142 $ harcayarak, dünyada Eğitime en az pay ayıran 5. ülkeyiz. Bilgisayar kullanmada 140 ülke içinde 20. Sıradayız. Bilgi sahibine gerekli değeri vermediğimizden, Üst seviyede yetişmiş her 100 kişiden 59 u yurt dışına gidiyor. Özel okullaşma oranı gün geçtikçe aşağıya gidiyor. Kim Çare Bulacak..? Elbette Biz..!

14 Silahlanmaya 30 yılda 150 Milyar $ Harcadık.
Bu fakir Milletin parasını Amerika, İsrail, Almanya.. Gibi ülkelerdeki silah tüccarlarına peşkeş çekiyoruz. YAZIK DEĞİL Mİ..? NEDEN KALKINAMIYORUZ..?

15 TEK BAŞINA OKUMAK DA YETMİYOR..!
Düşünmeyi Öğrenmek, Yeni fikirler üretmek, Yeni analiz ve sentezler yapabilmek, Keşif ve icadlarda bulunmak, EN ÖNEMLİSİ DÜŞÜNCEYE SAYGILI OLMAK GEREKİR. Kısacası; Ülkemizde Düşünce, İnanç ve Teşebbüs hürriyeti olmalı..! Bunlar Havadan Gelmezki..!

16 EN ÇOK KİTAP OKUYAN TOPLUMLARIN EN BAŞARILI TOPLUMLAR OLMASI TESADÜF DEĞİLDİR.
DEMOKRASİNİN EN BAŞARILI İŞLEDİĞİ TOPLUMLAR EN ÇOK KİTAP OKUYAN TOPLUMLARDIR. GÖRÜŞLERİ, ANALİZLERİ,TEZLERİ DÜNYADA CİDDİYE ALINAN KAÇ POLİTİKACIMIZ VAR..? DÜNYADA DİNLENİLEN KAÇ GAZETECİMİZ, KAÇ İŞ ADAMIMIZ, KAÇ DÜŞÜNÜRÜMÜZ, KAÇ EĞİTİMCİMİZ VAR..? OKUYAN, DÜŞÜNEN VE DÜŞÜNCELERİNİ PRATİĞE DÖKEN GÜÇLÜ BİR TOPLUM OLMAYA MECBURUZ..!

17 İSYAN ETMEK İSTERMİSİNİZ..? OKUMAMAK ALLAH’A İSYANDIR.
OKUMAK KUR’AN-I KERİM’DE ALLAH’IN EMRİ..! OKUYAN ALLAH MARİFETİNE ERER. ALLAH MARİFETİNE ERMEYEN CENNETE GİREMEZ..! BU OKUMAYAN CENNETE GİREMEZ DEMEKTİR..! OKUMAMAK ALLAH’A İSYANDIR. KALKINMIŞ ÜLKELER ALLAH’IN EMİRLERİNE UYUYOR, BİZİM GİBİ AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER İSE ALLAH’IN EMİRLERİNE UYMUYOR. İŞTE GERİ KALMANIN SEBEBİ..! İSYAN ETMEK İSTERMİSİNİZ..?

18 Bizler Müslüman olmakla; Düşünen ve kitaba, ilme, alime büyük değer veren bir millet olduk.
Nizamü’l-Mülk, Fatih, Yavuz.. gibi devlet büyüklerinin en büyük özellikleri bazen günde 8 saat kitap okumalarıdır. Sonradan duraklama ve gerileme ile beraber kitap okumaz hale geldik. Matbaanın Türkiye’ye gelişinden (1727) 19. Asrın sonlarına kadar, basılan kitap sayısı 5 bin cıvarındadır.

19 20. Yüzyılın başlarında ancak basılan kitaplarla beraber tüm Osmanlı’nın kitap mirası bin cıvarındadır. yıllarında bir kitap 300 adet basıldımı sevinilirdi. yılları arasında Türkiye’de gazete trajı, İkinci dünya savaşı gibi toplumu ilgilendiren çok önemli bir hadise olmasına rağmen, 30 bin cıvarındadır. Bu traj ancak 1947 de 70 bine doğru çıkmıştır.

20 . OSMANLILAR DÜNYAYI YÖNETİRKEN, EN ÇOK OKUYAN,EN ÇOK YAZAN, EN BİLGİLİ VE EN ÜSTÜN MİLLET İDİLER. . FATİH, YAVUZ VE KANUNİ ..GİBİ BİRÇOK PADİŞAHIN ŞİİR KİTAPLARI BİLE VARDI. . BİLGİSİZLİK VE CEHALET İNSANI YÜKSELTMEZ ANCAK KÜÇÜK DÜŞÜRÜR. . ÇEÇENİSTANA BU GÜN YARDIM EDEMİYORSAK, KOSAVAYA NATONUN YARDIM ELİNİ UZATMASINI BEKLİYORSAK, BU BİZİM BİLGİSİZLİĞİMİZDEN VE GÜÇSÜZLÜĞÜMÜZDENDİR. .BİLMEK, DAHA FAZLA ÖĞRENMEK İNSANA ÖYLE BİR HAZ VERİR Kİ TARİF EDİLMEZ.

21 İNANIYORSANIZ ÜSTÜNSÜNÜZ. ÜSTÜN OLMAK İÇİN ÇOK OKUMAK GEREKİR
İNANIYORSANIZ ÜSTÜNSÜNÜZ. ÜSTÜN OLMAK İÇİN ÇOK OKUMAK GEREKİR. DÜNYAYLA YARIŞMAK İÇİN OKUMALIYIZ. UNUTMAYALIM..! SADECE HIRSIZLIK, SÖMÜRGECİLİK, YALANCILIK GÜNAH DEĞİL..! TENBELLİK, KABİLİYETLERİNİ GELİŞTİRMEMEK, CAHİLLİK, BECERESİZLİK DE GÜNAHTIR.

22 Türk Toplumunun ekonomik, sosyal ve siyasi şartlarında fevkalade değişiklikler olmasına rağmen, Kitap, dergi ve gazete okumada problemlerimiz devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığının 1993 yılında yaptırdığı bir ankete göre: Gençlerin; %61 i son bir ayda hiç kitap okumamış, %13.4 ü son bir ayda bir kitap okumuş, Ülkemizde okumaya aday Üniversite Gençleri arasında Kitap okuma oranı % 37.1 dir.

23 1993 yılında yapılan bir başka araştırma.
Yaz aylarında nüfusu 300 bini geçen BODRUM ilçesinde: Kahvehane sayısı: adet İçkili Restoran sayısı : 230 adet Kafe- Bar adet Disko: adet Gazino: adet Kumarhane: adet Kitapçı dükkanı sayısı: 2 adet. İŞTE HALİMİZ..!

24 ÜZERİNDE DÜŞÜNÜLMESİ GEREKEN BİR KONU DA. Yılları arasında Türkiye’de 30 bin kitapçı varken; 1993 yılında bu sayının 3500 e düşmüş olmasıdır. Kalan kitapçılar da kaset, bant, oyuncak, kırtasiye satışlarıyla ayakta kalmaya çalışıyorlar. Türkiye’de 1983 yılında kitap basıldığı halde 1992 yılında bu sayı e düşmüştür.

25 Günlük Gazete trajı Türkiye’de 3 milyon
Türkiye’de verilen bunca promosyonlara rağmen hala gazetelerin toplan trajı istenilen seviyeye gelmiyor. Günlük Gazete trajı Türkiye’de milyon Günlük Gazete trajı Japonya’da milyon A.B.D de milyon ÇANAK-ÇÖMLEK İŞİ KURTARMIYOR...!

26 Yapılan bir araştırmaya göre:
1993 yılı BODRUM’da içilen içki: şişe yerli, şişe Yabancı. Tüketilen sigara: paket yerli, paket yabancı

27 Alman Bild Der Wissenschaft Dergisine Yer alan İlginç Tahminlerden Bazıları
Yıl 2001 Avrupa ilk iyon motorlu uyduyu uzaya fırlatacak Yıl 2002 Cep Telefonuyla Dünya çapında görüntülü konferans Yıl 2005 AIDS tedavisinde başarı yakalanacak. Yıl 2009 Şeker hastalığının nedeni bulunacak. Yıl 2010 ABD. Semalarında Uçan otomobiller görünecek. Yıl 2012 Elektronik tercümanlar anında bire bir çeviri yapacak. Yıl 2015 Kan tahlilleri damarların içinde yüzen küçük aletlerle yapılacak. Yıl 2016 Mars Gezegenine ilk insan ayakları basacak. Yıl 2019 Alzheimer Hastalığının tedavisi bulunacak.

28 Alman Bild Der Wissenschaft Dergisine Yer alan İlginç Tahminlerden Bazıları Yıl 2025 Ayrıntılı protez el-ayak yapılacak. Yıl 2028 Dünya nüfusu 8 milyar olacak. Yıl 2040 Robotların aklı ve şuuru olacak. Yıl 2050 Atom çekirdeğini eriten ilk santral kurulacak. Yıl 2061 Halley kuyruklu yıldızı yine dünyaya yaklaşacak. Yıl Tam güneş tutulması Almanya’nın güneyinde gözlemlenecek. Yıl 2100 Deniz seviyesi bugünkünden 96 metre daha yukarıda olacak.

29 Ezzacıbaşı Bilgi İşlem Genel Müdür Açıklıyor: Teknolojik gelişmelere bağlı olarak çok kısa bir zaman sonra; Otomobile bindiğimizde araba bizi biyometrik olarak tanıyacak ve kullandığımız belirli seçenekleri otomatik olarak devreye sokacak..

30 Bankalarla bu cihaz üzerinden telsizle iletişim kurabileceğiz.
Elimizdeki kişisel bilgisayar dünya ile iletişimimizi sağlayan en önemli araç olacak. Bankalarla bu cihaz üzerinden telsizle iletişim kurabileceğiz. Bu cihaz aynı zamanda cüzdanımız olacak.

31 Ekranlar incelecek ve şimdilerde kullanılmaya başlandığı gibi ekranlarda cam yerine plastik kullanılacak On yıl sonra bilgisayarımızı yelek gibi giyebileceğiz Bilgisayar ve televizyonlar birleşerek kablosuz ve kendi şasesinden anten alarak uydudan istenilen her türlü yayını alabilecek.

32 Görsel, işitsel cihazlar ve ağlar bir araya geldikçe iletişim biçimlerimiz değişecek Artık tanınmamız bir anda olacak Kişilik bilgileri için ve daha önceki hayatımız için bulunduğumuz yerdeki cihazlar anında bilgi verecek.

33 Güvenlik konusunda geliştirilmekte olan cihazlarla artık duvarın arkasını tam olarak görmek gerçekleşecek Uzaktan yolcuların üzerindeki maddelerin tespiti yapılabilecek. ortamı tarayan kameralarla kişinin üzeri ve eşyaları her an hem de uzaktan aranabilecek.

34 Çok kısa bir zaman sonra biyolojik kalkanlar devreye girecek
Çok kısa bir zaman sonra biyolojik kalkanlar devreye girecek. korunmasını istediğiniz yerin etrafını her an tarayan ve devamlı hava örnekleri alarak tahlil tapan ATM büyüklüğündeki makinelerle her türlü gaz, bakteri ve mikroplara karşı kişiler uyarılacak.


"KİTAP OKUMA SEVGİSİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları