Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CAZ MÜZİK CAZ MÜZİK NEDİR ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CAZ MÜZİK CAZ MÜZİK NEDİR ?"— Sunum transkripti:

1 CAZ MÜZİK CAZ MÜZİK NEDİR ?
Amerika’daki Afrika kökenli siyahilerle özdeşleşmiş, bestelenmiş eserler üzerine doğaçlama yaparak,armonik yapısı değiştirilerek yapılan özgün bir müzik türüdür. Caz birkaç müzik türünün bir araya gelmesiyle oluşmuştur …

2 Caz müzik nasıl doğmuştur ?
Caz ilk olarak Afrika’dan getirilen kölelerin Amerika’nın güneyindeki pamuk tarlalarında ve demiryollarında çalışırken söyledikleri şarkılardan doğdu. Bu şarkılar genellikle kötü koşullarda çalışmak ve yaşamak zorunda kalan kölelerin duygularını dile getirirken bir yandan da onlara belirli birçalışma temposu sağlıyordu. Batı kültürüne yabancı olan bu şarkılar insan sesinin tüm çeşitliliğinin ve esnekliğinin kullanımına imkan tanıyordu.

3 Caz müziğin gelişim evreleri nelerdir?
Caz müziğin gelişme evreleri nelerdir? 1- Ragtime: Bunun başlangıcı, eski zencilerin, çeşitli törenlerde söyledikleri şarkılara kadar uzanır. 2- Blues: Amerikalı zencilerin çalışma sırasında söyledikleri halk şarkıları biçimi olan Blues, cazı meydana getiren en önemli unsurdur 3- Hot Caz: Cazın perdeye ve sahneye geçmesinden sonra gelişen melodilerle meydana gelmiştir. 4- Cuse: Hot Caz'ın devamı ve daha olgunlaşmışıdır. Bu gelişimle cazın karakteri kesin olarak belli olmuş, caz bütün yönleriyle olgunlaşmış ve tamamlanmış bir müzik haline gelmiştir.

4 Caz müziğin türleri nelerdir ?
  Swing : 1920’lerde Amerika’da büyük orkestraların kurulmasıyla ortaya çıkar. Bu orkestralar gitar yerine banjo’nun, kontrbas yerine tubaların kullanıldığı orkestralardır.  Swing kelime olarak  “sallanmak” anlamına gelir. Swing Orkestraları , caz müziğinin temellerini oluşturan ve bu müziğin yayılmasını sağlayan gruplardır.  Bu orkestralar, zor şartlar altında Amerika’da otobüslerle turnelere çıkarak bu müziği yaymışlardır. Swing, cazdaki bir ritim ve melodidir. İkilerin, dörtlerin vurulduğu ritimlerdir. Orkestralar eşliğinde şarkıların da söylendiği eğlenceli bir müzik türüdür. 1930’larda bu orkestralar Amerikan film sektörüne de girmiştir. Bu dönemde Louis Armstrong, Colemas Havvkins, Lester Young, Roy Eldridge, Glenn Miller gibi büyük caz sanatçıları yetişmiştir.

5 Caz müziğin türleri nelerdir ?
Ragtime : Başlangıcı, eski dönemlerde zencilerin, çeşitli törenlerde söyledikleri şarkılara kadar uzanır. Ritmik olarak ayrı ayrı ve birçok sesin meydana getirdiği ses dizisi olarak düşünülür. 1800’lerin sonunda New Orleans’da çok sevilen bir akımdır. “Rag” kelimesi askeri marşlarla Afro-Amerikan banjo (Afrika kökenli telli çalgı) müziğinden alınmış ritimlerin birlikte kullanıldığı müzik türü anlamında kullanılmıştır. Genellikle ragtime ilk olarak 1890′larda görülen, piyano için yazılmış parçalara verilen isimdir. Bu tarzın en önemli sanatçısı yılları arasında yaşamış olan Scott Joplin‘dir yılları arasında New Orleans’da ragtime piyanistlerinin yanı sıra ragtime orkestraları, ragtime şarkıcıları ve banjo ile ragtime yapan müzisyenler revaçtaydı. Bazı müzikologlar,  ragtime’ın ilk caz stili olduğunu düşünürler. Bu stil doğaçlama içerir ve cazın swing duygusundan oldukça uzaktır. Bununla beraber ragtime’ın cazın habercisi olduğunu inanılır. 

6 Caz müziğin türleri nelerdir?
Bebop: Usta alto saksafoncu Charlie Parker’ın 1940’ların sonlarında 1950’lerin başında çıkarttığı bir müzik tarzıdır. Neşeli kıvrak, hızlı tempolu ve devrimci bir müzik türüdür. İlk dinlendiği dönemlerde anlaşılmayan ve beğenilmeyen bir müzik tarzı olmuştur. Bir süre sonra insanlar anlamaya başlar. Kıvrak zeka isteyen, iyi nota okumaya dayanan, cazın ritmik olarak özel bir müziğidir. Hot Caz : Hot cazın doğuşu İkinci Dünya Savaşı sonrası Amerikan etkisi ile Paris dans kulüpleri civarında olan, swing temelli, yüksek tempolu ve eğlendirmeyi, dansı ön plana alan kulüp müziğidir.

7 Caz müziğin türleri nelerdir?
Latin Caz: Latin cazda swing olmaz. Swnig cazdan çok farklı bir türdür. Tumba ritimleri merengeler vardır. Klasik cazdan, Latin caz ritim ve yöresel olarak ayrılır.    Genel olarak caz müziğinin temeli swingtir. Swing ritimlerinin yanı sıra cazda vals ritimleri de dikkat çekicidir. Cazda ölçü dört zamanlıdır. Dört zamanlı ölçünün zayıf zaman denilen ikinci ve dördüncü vuruşlarının vurgulanmış ve temponun dinleyenlere dans etme arzusu verecek şekilde hafiflik ve rahatlıkla yaşatılması cazın başlıca özelliğidir. Caz, armoni bakımından müziğe bir şey getirmemiştir ancak melodi ve ritim bakımından pek çok yenilik getirmiştir.

8 Caz müziğinin önemli sanatçıları ;
ART BLAKEY Dünyaca ünlü Amerikalı caz sanatçısı...

9 Caz müziğinin önemli sanatçıları ;
Müziğe piyanist olarak başlayan Art Blakey,caz tarihinin en iyi müzisyen ve caz grubu liderlerinden biri olarak anılır.Şaşırtıcı yeteneğiyle sopalarını kullanarak davulu ön plana çıkarmış ve 36 yıl boyunca büyük kitlelerin beğenisini yitirmemiş olan Blakey,”Jazz Messengers” grubuyla hard-bop ‘a güç katmıştır.Beğenilen devinimli vuruş tekniği adeta doğa üstü ve zillere dokunuşu eksiksiz olarak bilinen Blakey,genç yeteneklerin solo kariyerlerine başlamadan önce, kendi yaratıcı yönlerini bulmalarına izin vererek üç kuşak boyunca onları yetiştiren bir grup lideri olarak da üstünlük sağlamıştır.

10 Caz müziğinin önemli sanatçıları ;
BİLLİE HOLİDAY

11 Caz müziğinin önemli sanatçıları ;
Müzik kariyerine 18 yaşında klüplerde şarkı söyleyerek başlamış olan Holiday, aynı süreçte o dönemin çok ünlü organizatörü tarafından keşfedilmiş ve kariyerine tam anlamıyla bu şekilde başlamıştır.Blues türünü kendisine yaşam tarzı edinen ve mesleğinde kısa sürede başarı elde eden Billie Holiday, caz tarihinin en önemli seslerinden biridir.Şarkı sözü,yazarlığı ve bestecilik yapmış, ayrıca bir çok caz ve blues şarkıcısına ilham kaynağı olmuştur.”Summertime” gibi bazı yorumları klasikler arasına girmiş olan Holiday, 44 yaşındayken siroz nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

12 Caz müziğinin önemli sanatçıları ;
DUKE ELLİNGTON

13 Caz müziğinin bazı önemli sanatçıları;
Caz bestecisi,piyanist ve caz orkestrası şefi olan Ellington,20. yüzyılda ABD caz sahnesinden geçen en önemli figür olarak bilinir.Yaptığını basitce”müzik” olarak tanımlar ve “caz” kelimesi onun için bu anlamda çok dardır.Gerçekten de Ellington,eserlerini basitçe sınırlandırmaya kalkanların elinden her zaman kayıp gitmiştir.

14 Caz müziğinin önemli santçıları;
ELLA FİTZGERALD

15 Caz müziğinin en önemli sanatçıları;
Entonasyonunun ve yorumunun kusursuzluğu,doğaçlamalarda bir trompet gibi kullanabildiği üç oktav aralığını aşan sesiyle anılır.57 seneyi aşan kariyerinde 13 Grammy ödülüne sahip Ella, aklınıza gelebilecek bütün cazcılarla çalışmış bir isim denilebilir.Zor bir çocukluk geçiren sanatçı, bir süre evsiz bile yaşamıştır.Kariyerinin önemli yıllarında BE-BOP akımından etkilenerek vokal tarzını değiştirmiştir ve Dizzy Gillespie Orkestrası ile çalışmaları da olmuştur.

16 Caz müziğinin önemli sanatçıları;
DİZZY GİLLESPİE

17 Caz müziğinin önemli sanatçıları ;
ABD’ li caz trompetçisi , vokalisti ve bestecisidir.Kendi adıyla anılan orkestranın şefliğini yapan Dizzy, BE-BOP’ un ve modern cazın gelişimine çok önemli katkılarda bulunmuştur.Trompete virtüözlük derecesinde hakim olmasının yanında daha önce görülmemiş derecede kompleks armonik yapılar kullanarak kendi tekniğini geliştirmiştir.Beresi,eğri trompeti ve şişmiş yanaklarıyla, cazı seven sevmeyen bir çok kişinin tanıdığı büyük isimlerden biridir.Kazara 90 derece eğilmiş olan trompetinin yeni tununu beğendiği için o şekliyle çalmaya devam etmiş ve tekniğiyle kendisinden sonra gelen birçok trompetçi üzerinde etkili olmuştur.

18 Caz müziğinin önemli sanatçıları;
WES MONTGOMERY

19 Caz müziğinin önemli sanatçıları;
Bir taksi şoförüyken müziğe gönül vermiş,daha sonra da dünyanın en önemli caz gitaristlerinden biri olmuştur.Gitarı kucağında tutup ağzı yamuk bir şekilde çalan ve caz otoritelerince efsane olarak tanımlanan Wes Montgomery, standart caz dinleyicisiyle popüler dinleyiciler arasında köprü oluşmuştur.Kendinden sonra gelen birçok gitaristi de müziğiyle etkilemiştir.


"CAZ MÜZİK CAZ MÜZİK NEDİR ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları