Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SORULAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SORULAR."— Sunum transkripti:

1 SORULAR

2 A. Ahmet için çok çalışkan diyorlar.
1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “için” sözcüğü cümlede neden-sonuç ilişkisi kurmaktadır? A. Ahmet için çok çalışkan diyorlar. B. Beni uyutmak için ninniler söyleyecek. C. Üstüne başına bir şeyler aldığı için babası kızmış. D. Modern olmak için insanlar hamburger yiyorlar.

3 A. Havada tatlı bir yağmur kokusu vardı.
2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük edat göreviyle kullanılmıştır? A. Havada tatlı bir yağmur kokusu vardı. B. Onun gelişi hepimizi sevindirmişti. C. Yoksulluk günleri gözlerinin önüne gelmişti. D. Eve doğru ağır ağır yürüyorlardı.

4 3)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat kullanılmamıştır?
A. Bu saatlerde güneş doğacak gibi olur. B. Yağmur bütün şiddetiyle bütün etrafı kapladı. C. Yağan yağmurun ardından sokakta insanlar belirdi. D. Salonun perdeleri şu an ıslanmıyor mu?

5 4) Aşağıdakilerin hangisinde edat kullanılmamıştır?
A. Seninle bugün konuşmamız gerekiyor. B. Sınıfını geçti mi geçmedi mi bilmiyorum. C. Bu zor iş bu günlerde olacak gibi. D. Hatıralarımı yazmayı düşünmüyorum.

6 A. Elleriyle ayakları üşüyordu. B. Olanları dikkatle izliyordu.
5) “ile” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde bağlaç olarak kullanılmıştır? A. Elleriyle ayakları üşüyordu. B. Olanları dikkatle izliyordu. C. Araba ile gezmeyi severim. D. Yarın sabah uçakla dönüyorlar.

7 A. Sakın oda sana imrenmiş olmasın! B. Bundan sonra beni sakın arama!
6) “sakın” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde ünlem olarak kullanılmamıştır? A. Sakın oda sana imrenmiş olmasın! B. Bundan sonra beni sakın arama! C. Sakın arkadaşlarına gösterme bunları! D. Gezmekten sakın, ders çalışmaya bak!

8 7)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç kullanılmıştır?
A. Sadece dostlarını düşündüğü için gelmiş. B. Sözlerini yanlış anladın, öyle demek istemedi. C. Son işinde iflas ettiğinden üzülüyor. D. Kitap oku veya sinemaya git.

9 8)Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük edattır?
A. Bakkaldan ekmek ile peynir al da gel. B. Çok çalışmış yalnız başaramamış. C. Bu soruyu ancak sen çözebilirsin. D. Neden çalıştığını bana da söylemedi.

10 9)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem edat hem bağlaç kullanılmıştır?
A. Beklediğim sonucu alamadığım için üzüldüm. B. Hem edat hem bağlaç kullanıldığına göre, bu cümle doğru seçenektir. C. Sabaha kadar ders çalışarak sınava hazırlandım. D. Ali ile Ayşe okula geç kalmışlar, ama bir şey olmamış.

11 10)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “gibi” sözcüğü “kadar” anlamında kullanılmıştır?
A. Bu sandalye pek sağlam değil gibi. B. Saat üç gibi buluşuruz. C. Senin bana gönlün var gibi. D. Onun gibi çalışkan bir insan görmedim.

12 11)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ve” bağlacı, özneleri bağlama göreviyle kullanılmıştır?
A. Türkçe ve matematikten sınava girecek. B. Kitap ve defter göndermiş bana. C. Seni ve beni çok üzdü, değil mi? D. Amcası ve yengesi tatil için yarın geliyorlar.

13 12)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç kullanılmamıştır?
A. Ne arayanım var, ne de soranım. B. Ne eve geldin, ne haber gönderdin. C. Ne iyi bir insan, ne iyi bir dostsun sen. D. Ne ders çalışıyor, ne kitap okuyor.

14 13)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “mi” farklı bir anlamda kullanılmıştır?
A. Kardeşimin nereye gittiğini biliyor musun? B. Yeni basılan kitaplardan haberin var mı? C. Neden beni hiç mi hiç aramadın? D. Duymuyor musun, ağlayan çocuğun sesini.

15 14)Aşaıdaki cümlelerin hangisine ünlem olan sözcük “şaşkınlık” anlamı katmıştır?
A. Ya! Demek sen de sınıfta kaldın! B. Ah! Omuzumdan vuruldum! C. Hey! İçerde kimse yok mu? D. Vah vah! Daha çok gençmiş!

16 15)Aşağıdakiden hangisinde yanlış bir ünlem kullanılmıştır?
A. Hey! Sana söylüyorum, önüne baksana. B. Ah! Onu bir elime geçirsem. C. Vah vah! Dünya varmış be kardeşim. D. Vay! İki gözüm nerelerdesin?

17 16)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla edat kullanılmıştır?
A. Kitap okumak için odasına çekildi. B. Senin gibi adamı sabaha kadar dinlerim. C. Yangın söndüğüne göre isteyen gidebilir. D. Kafadan bunları hemen at.

18 17)“Yemek de yemek olmuş ha
17)“Yemek de yemek olmuş ha!”cümlesinde ünlem cümleye aşağıdaki anlamlardan hangisini katmıştır? A. Şaşma B. Heyecan C. Kızma D. Beğenme

19 18)“İle” edatı aşağıdaki cümlelerin hangisine farklı bir anlam katmıştır?
A. Köye eski bir arabayla gitti. B. Bıçakla ekmekleri doğradı. C. Yanımdan birisi hızla geçti. D. Buralarda bisikletle gezerdi.

20 6-B BETÜL ŞEYMA YENER


"SORULAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları