Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İÇKİ VE UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İÇKİ VE UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI"— Sunum transkripti:

1 İÇKİ VE UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI

2 Ömür sermayesi İnsan, Allah’ın en güzel şekilde yarattığı,bilgi ile donattığı, ve daha birçok özellikle diğer varlıklara üstün kıldığı bir varlıktır.(Tin, 95/4)

3 لَقَدْ خَلَقْنَا الْاِنْسَانَ ف۪ٓي اَحْسَنِ تَقْو۪يمٍۘ ﴿٤
Biz, gerçekten insanı en güzel bir biçimde yarattık. ﴾Tin, 95/4﴿

4 İnsana sayısız nimeti ikram eden Allah, bunların kadir ve kıymetinin bilinmesini, verdiği ilahi emanetlerin iyi kullanılmasını ve ömrün verimli bir biçimde değerlendirilmesini istiyor. “İnsanların sahip oldukları, fakat çoklarının kıymetini takdir edemeyip aldandıkları iki nimet vardır: Sıhhat ve boş vakit.” (Buharî, Rikak”1)

5 İSLAM’IN BEŞ ASLî İLKESİ
DİN CAN MAL AKIL NESİL İslam, sarhoşluk veren, akli ve ruhi dengeyi bozan,sinir sistemini uyuşturan maddelerin kullanımını haram kılmıştır.

6 BAĞIMLILIK İnsanlar özgürlükleri için savaşırlar hatta ölürler. Ama bazen kendi elleri ile özgürlüklerini yok eder ve bağımlı olurlar. Bağımlılık, insanın dürtülerini kontrol edememesi sonrasında, bir nesneye veya bir olguya aşırı muhtaç hale gelmesidir. Kişi bu nesneler olmaksızın hayatını sürdüremeyeceğini, verimli olamayacağını ve işe yaramayacağını düşünür.

7 BAĞIMLILIK “Bir defa denemekten bir şey olmaz.”
“Bu son olacak bir daha asla!” “Yaa ben bağımlı olmam!” Bağımlılık bir anda gelişmez, yavaş yavaş gelişir. Kişi bağımlı olduğunun farkına varmaz. Farkına vardığında ise artık çok geçtir.

8 İNSANLAR NEDEN BAĞIMLI OLUR?
Merak (Gizem, bilinmezlik) Arkadaş baskısı. (Dışlanmamak, özenti) “İyi arkadaş misk taşıyan insana benzer: Ya sana o kokudan hediye eder ya da ondan sana hoş kokular gelir. Kötü arkadaş ise körük çeken insana benzer. Ya sana kara bulaştırır, ya da ondan sana pis dumanlar gelir.” (Buharî, Büyu,38)

9 İNSANLAR NEDEN BAĞIMLI OLUR?
Bir kereden bir şey olmaz! Kontrol edebileceğine inanma. Çaresizlik…(Manevi boşluk, inanç zaafı, ailedeki huzursuzluklar, ekonomik bozukluklar, güvensizlik duygusu, sorunlardan kaçmak) Farklı olmak… (Farklı gözükmek için, sigara, alkol ya da uyuşturucu kullanılır. Sonunda gerçekten farklı olurlar.)

10 TOPLUMSAL BİR YARA: İÇKİ-ALKOL
“En iyi zehir vücuda yavaş yavaş yayılanıdır. Kurbanına hiç fark ettirmeden zehirler. Katilden hiç şüphe ettirmeden öldürür.” Madde bağımlılığının en yaygın olanlarından bir tanesi de alkole olan bağımlılıktır. Kişinin aklında, malında sosyal itibar ve konumunda büyük zararlara, yıkımlara yol açan içki, İslam dininde kesin bir dille yasaklanmıştır.

11 TOPLUMSAL BİR YARA: İÇKİ-ALKOL
Bu yasaklama birdenbire olmamış, ikna yöntemi ve tedricilik yöntemiyle olmuştur. “Sana içkiyi ve kumarı sorarlar. De ki: Onlarda hem büyük günah, hem de insanlar için bazı(zahiri) yararlar vardır. Ama günahları yararlarından büyüktür.”(Bakara, 2/219)

12 TOPLUMSAL BİR YARA: İÇKİ-ALKOL
يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا لَا تَقْرَبُوا الصَّلٰوةَ وَاَنْتُمْ سُكَارٰى حَتّٰى تَعْلَمُوا مَا تَقُولُونَ وَلَا جُنُباً اِلَّا عَابِر۪ي سَب۪يلٍ حَتّٰى تَغْتَسِلُواۜ وَاِنْ كُنْتُمْ مَرْضٰٓى اَوْ عَلٰى سَفَرٍ اَوْ جَٓاءَ اَحَدٌ مِنْكُمْ مِنَ الْغَٓائِطِ اَوْ لٰمَسْتُمُ النِّسَٓاءَ فَلَمْ تَجِدُوا مَٓاءً فَتَيَمَّمُوا صَع۪يداً طَيِّباً فَامْسَحُوا بِوُجُوهِكُمْ وَاَيْد۪يكُمْۜ اِنَّ Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar, bir de -yolcu olmanız durumu müstesna- cünüp iken yıkanıncaya kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur veya yolculukta bulunursanız, veyahut biriniz abdest bozmaktan gelince ya da eşlerinizle cinsel ilişkide bulunup, su da bulamazsanız o zaman temiz bir toprağa yönelip, (niyet ederek onunla) yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin. Şüphesiz Allah çok affedicidir, çok bağışlayıcıdır. (Nisa, 4/43)

13 ALKOL’ÜN HARAM KILINIŞI
يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُٓوا اِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْاَنْصَابُ وَالْاَزْلَامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ ﴿٩٠﴾ اِنَّمَا يُر۪يدُ الشَّيْطَانُ اَنْ يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَٓاءَ فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللّٰهِ وَعَنِ الصَّلٰوةِۚ فَهَلْ اَنْتُمْ مُنْتَهُونَ﴿﴿٩١﴾﴾

14 TOPLUMSAL BİR YARA: İÇKİ-ALKOL
Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. ﴾90﴿ Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz? ﴾91﴿(Maide, 5/90-91)

15 TOPLUMSAL BİR YARA: İÇKİ-ALKOL
“İçkiden uzak durun, içki bütün kötülüklerin anasıdır.”(Neai,‘Eşribe’,44) “İçki her kötülüğün anahtarıdır” (İbn Mace, ‘Eşribe’,1) “ Her sarhoşluk veren şey hamrdır (şarap), her hamr da haramdır.” (Buhari,’Edep’,80) “Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır.”(Tirmizi, ‘Eşribe’, 3)

16 Alkolün tIbbî SONUÇLARI
Karaciğerin harap olması Mide, bağırsak ve pankreasta ağır bozukluklar Karaciğer, kalın bağırsak ve akciğerde kanser riski Anemi Pnömeni (zatürre) Miyopati (kas yıkımı) Merkezi sinir sisteminde bozukluklar

17 ALKOLÜN SOSYAL SONUÇLARI
Alkol,suça yönelimi ve saldırgan davranışları kamçılar; ayrıca başka madde bağımlılıklarını da körükler. Dünya sağlık teşkilatının araştırma sonuçlarına göre; Cinayetlerin %85’i, tecavüzlerin %50’si, şiddet olaylarının %50’si, eşlerini dövenlerin %70’i,işe gitmeyenlerin %60’ı ve akıl hastalıklarının % 40-50’si alkolden kaynaklanmaktadır.

18 Uyuşturucu bağımlILIĞI
İslam Dini , sarhoşluk verici maddelerle birlikte, alkolden daha etkili olan uyuşturucuyu da haram kılmıştır. Bu kötü alışkanlığın sebepleri arasında, insanın zaafları,çaresizlik,eğitimsizlik,insanların birbirini olumsuz yönde etkilemeleri ve kötü çevre şartları, lüks ve gösterişe dayalı suni hayatın verdiği tatminsizlik,manevi boşluk, ideal yoksunluğu, fakirlik ve yalnızlığın verdiği çaresizlik vb. gösterilebilir

19 UYUŞTURUCU ÇÖZÜM DEĞİL ÇÖZÜMSÜZLÜKTÜR!!!

20 EYVAH! ÇOCUĞUM MADDE BAĞIMLISI!
Göz aydınlığımız, sevincimiz, ümidimiz… Yaratıcımızın eşsiz armağanı, cennet çiçeği, gönül meyvesi … çocuklarımız… Dünya hayatının süsü, neşesi, masumiyetin ta kendisi… İmtihanımız, yarınlarımızın mimarı, çağlayan ırmakları yüreklerimizin… Yolumuz umut, umudumuz çocuk…

21 ÇOCUĞUNUZUN UYUŞTURUCU MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ
Daha önce bizlerle olmaktan zevk alan, programlar yapan kızımız veya oğlumuz, bizden uzak durmaya başlamışsa, ilgi ve istekleri sıklıkla değişiyorsa, maymun iştahlı olmuşsa, daha önce eğitim konusunda verdiği kararı değiştirmişse, kararsızlıklar yaşıyorsa... Ruhsal yönden içine kapandığını, aşırı sinirli olduğunu, alınganlaştığını, sonra tekrar normale döndüğünü fark ediyorsak. Başarı oranı tamamen ve her derste düşmüş ise, arkadaşlarını çok sık değiştiriyorsa, eski arkadaşlarına sırt çeviriyor ve çevreyle ilişkilerden kaçıyor, işini yada okulunu bırakmak istiyorsa. Hiçbir şeye ilgi duymuyor ve herkezden uzak kalıyorsa, geleceğe dönük hiçbir adım atmıyorsa. Ani ve çabuk duygu değişimleri varsa, yemek yeme düzeninde bozukluk oluyorsa. Yalan söylüyor ve evden ufak tefek şeyler kayboluyorsa. Elbisesinde, yatağında ufak yanıklar ve yırtıklar oluşmuşsa, farklı yerlere gittiğine dair ipuçları varsa. Odasında, üstünde pudraya benzer şeyler varsa bunlar bize bir problemin olduğunu düşündürmelidir. Ama bütün bunları, tek başına anne yada baba olarak halletmeye kalkışmamak, mutlaka bir uzmandan yardım almak gerekir

22 BağımlILIKLA MÜCADELE
Uyuşturucularla mücadele yapmak hem toplumsal hem de dini bir görevdir. Salih amel (Güzel, doğru, hayırlı iş) “Emr-i bi’l ma’ruf nehy-i ani’l münker”(Hayrı, iyiliği teşvik, kötülükten sakındırma)

23 BAĞIMLILIKLA MÜCADELE
Madde kullanımı ve bağımlılıkla mücadele yolunu seçenlerin önünde uzun bir yol var… Hedefimiz, yolun sonunu görmek değil, Yolda yürümek hedefimizin ta kendisi…

24 Bu slaytın hazırlanmasında Dr
Bu slaytın hazırlanmasında Dr. Ömer MENEKŞE’nin “Madde Bağımlılığı” isimli kitapçığından ve DİA’ dan faydalanılmıştır… Zübeyde KILIÇER Bu slaytın hazırlanmasında Dr. Ömer MENEKŞE’nin “Madde Bağımlılığı” isimli kitapçığından ve DİA’ dan faydalanılmıştır… Zübeyde KILIÇER


"İÇKİ VE UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları