Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VE BAŞETMEDE ÖĞRETMEN ROLÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VE BAŞETMEDE ÖĞRETMEN ROLÜ"— Sunum transkripti:

1 VE BAŞETMEDE ÖĞRETMEN ROLÜ
SINAV KAYGISI VE BAŞETMEDE ÖĞRETMEN ROLÜ

2 NEDEN ÖĞRETMENLER? İlçemiz çapında 8. sınıf öğrencilerinin başarılarına katkıda bulunmak amacıyla “Bilinçli Aile Uyumlu Çocuk” projesi hazırlandı. Projenin amacı öğrenci motivasyonunu arttırmak ve sınav kaygısı ile baş etme becerilerini arttırmaktır. Bu amacın gerçekleşmesi için veli,öğrenci ve öğretmenin işbirliği içerisinde olması önemlidir. Öğretmen de bu üçgenin en önemli ayağıdır.

3 SINAV KAYGISI Başarının değerlendirildiği durumlarda, bireyde gerginlik ve endişe duyguları yaratan ve merkezi sinir sisteminin uyarılmasına neden olan istenmeyen bir durumdur.

4 KAYGI DÜZEYİ GRAFİGİ İSTENİLEN KAYGI ORTA DÜZEY KAYGIDIR. -1 +1 -1
-1 Düşük kaygı Orta düzey kaygı Yüksek kaygı

5 Sınav kaygısı aslında gerekli ve faydalıdır
Sınav kaygısı aslında gerekli ve faydalıdır. Öğrenciyi öğrenmeye, bir amaç edinmeye motive eder. Faydalı olmayan yüksek ve aşırı kaygıdır. Aşırı sınav kaygısı başarısızlığa neden olabilir.

6 Sınav kaygısının nedenleri
Annelerin, babaların, komşuların, öğretmenlerin, arkadaşların ve birçok kişinin yüksek beklenti düzeyi, Mükemmeliyetçi yaklaşım,  Görev ve sorumlulukları erteleme,  Başarısız olma ve değerlendirilme korkusu

7 Sınav kaygısının nedenleri
Çalışma için gereken zamanı ayırmama, uzun süreye dağılması gereken sınav hazırlığını son ana bırakma. Sınavda çıkacak konular hakkında yeterince bilgi sahibi olmamaya bağlı yanlış ya da ilgisiz konulara çalışma, Verimli çalışma metotlarını bilmemek (not tutma, tekrar etme, edinilen bilgiyi farklı biçimlerde kullanma, yeterince egzersiz yapma, ve etkisiz yöntemleri kullanmak(Ezberlemek vb.)

8 SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ Zihinsel Belirtiler
• Felaket yorumları içeren tüm olumsuz düşünceler;  • Yapamayacağım, rezil olacağım, başaramam, bu sene giremem gibi. • Kendini aşırı gözleme,çeşitli düşüncelere takılma ve bu düşünceler arasında gidip gelme, • Unutkanlık, • Dikkatini toplama ve yoğunlaşmada güçlük, soruları okuma ve anlamada güçlük, • Soruları cevaplarken konuları hatırlamada güçlük. Sürekli cevap şıkları arasında kararsız kalma

9 FİZYOLOJİK BELİRTİLER
• Kalp çarpıntısı, • Nefes alıp verişte hızlanma, • Kaslarda gerginlik, • Ağız kuruluğu, • Terleme, üşüme, titreme, ateş basması, • Ellerin terlemesi ve titreme • Karın ağrısı, bulanık görme

10 Duygusal Belirtiler Duygusal belirtiler Endişe Huzursuzluk Yalnızlık
Anlaşılamadığı hissi Öfke-kızgınlık

11 Duygusal Belirtiler Ümitsizlik Hayal kırıklığı Mutsuzluk Tedirginlik
Gerginlik Sinirlilik Karamsarlık Korku Durgunluk Kendine güvende azalma Panik Kontrolü yitirme hissi Çaresizlik Heyecan

12 Davranışsal Belirtiler
Öfke davranışları, • İnatlaşma, kişilerle, sorularla, • Ders çalışmayı bırakma, • Sınavı yarım bırakma, • Ders çalışmayı erteleme, sınava girmeme,okula dershaneye gitmeme, • Bahane bulma; seneye tekrar girerim, senin yüzünden çalışamadım- kazanamadım. Bu düşünceler çalışmayı kolaylaştırmamakta, tam tersi çalışmayı engellemektedir.

13 ÖĞRENCİDE KAYGIYI AZALTMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

14 Öğretmenlerin Sınav Kaygısını Azaltmak İçin Yapabilecekleri
Öğrencileri farklı sosyo-ekonomik ve kültürel dünyalardan gelen, farklı potansiyele sahip bağımsız bireyler olarak kabul etmeli , çeşitli etkenlere bağlı olarak onlara farklı yaklaşımlarda bulunmamaya özen gösterilmeli, Öğrencilerle ilişkide onlara değer verdiğimizi göstermeli, Öğretmenlerin ,öğrenciyi başarılı öğrencilerle karsılaştırması ve başarısızlığını yüzüne vurması öğrencide başarısızlık kaygısını artıracaktır. O nedenle, her öğrencinin ,kendisinin önceki durumu ile karşılaştırılması gerekir. Sınav sistemi,Sınavda çıkacak konular hakkında öğrenciye yeterince bilgi verilmelidir. Öğretmenlerin Sınav Kaygısını Azaltmak İçin Yapabilecekleri  

15 Öğretmenlerin Sınav Kaygısını Azaltmak İçin Yapabilecekleri
Öğrencinize yönelik kaygılarını artıracak söylemlerden ve tutumlardan uzak durmalısınız. Çocukların başarılarını arttırmak amacıyla onları tehdit edici ve başarı durumlarını küçümseyici yaklaşımlardan kaçının. (Elli net sana hiç yakışmıyor, böyle gidersen sınavı kazanamazsın daha çok çalışmalısın vb. ) Öğrencinin bir hedefe odaklanması sağlanmalıdır.

16 Öğretmenlerin Sınav Kaygısını Azaltmak İçin Yapabilecekleri
Çalışma için gereken zamanı planlama konusunda bilgilendirme ve takip çocuğun zamanını iyi kullanmasını sağlayacak, bu da kaygıyı azaltacaktır. İlgili dersin etkili bir biçimde çalışılacağı yöntemin nasıl olması gerektiği ayrı bir zaman dilimi içerisinde verilmeli ve takibi yapılmalıdır. Beklentinin aşırı yansıtılmaması ve güven verici davranışların sergilenmesi ,öğrencinize özgüvenini geliştirme ve olumlu düşünmesini sağlamak kaygıyı azaltacaktır. “Bu işi yapabileceğini biliyorum.””Bu yaptıklarını takdir ediyorum.” ”Kararına güveniyorum.” “Eminim ki bu biçimde çalışmaya devam edersen başarılı olacaksın...”

17 YARARSIZ DÜŞÜNCELER YARARLI DÜŞÜNCELER Bu sınavda başarılı olamam
Çalışırsam başarılı olabilirim Çok fazla konu var, zamanım yetmeyecek İyi bir planlama yaparsam yetiştirebilirim Bu kadar konuyu aklımda tutamam Önemli bölümlere öncelik vererek çalışırsam onlardan puan alabilirim. Sınavlarda çok heyecanlanıyorum. Duygularımı kontrol altına alabilirim.

18 KATILIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"VE BAŞETMEDE ÖĞRETMEN ROLÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları