Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Derslere Göre Soru Çözerken Dikkat Edilecek Noktalar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Derslere Göre Soru Çözerken Dikkat Edilecek Noktalar"— Sunum transkripti:

1 Derslere Göre Soru Çözerken Dikkat Edilecek Noktalar

2 MATEMATİK “Bir matematikçi sanmaz fakat bilir. İnandırmaya çalışmaz çünkü ispat eder. Güveniniz beklemez. Belki dikkat etmenizi ister” HENRİ POINCARE

3 Matematik zor derlerden biri olarak bilinmektedir.
Matematiği sevebilmek için onu anlamak gerekir. Matematik , her şeyden önce kağıt ve kalem ile çalışılır. Eğer soruları kendiniz çözmek için çalışmazsanız matematiği öğrenmeniz ve o konuda başarılı olmanız oldukça zordur.

4 Matematik sorularında cevaba mantık silsilesi ulaşmaya çalışın
Matematik sorularında cevaba mantık silsilesi ulaşmaya çalışın. Problemi anlamak için; Bilinmeyenleri tespit etmek tanımları ve matematiksel terimleri gözden geçirmek Varsayımları iyi değerlendirmek. Sonucu bulun ve sağlamasını yapın

5 Unutmayın! Matematik dersini öğrenmek bisiklet binmeye öğrenmek gibidir. Matematik de, yaparak yaşayarak düşerek ve kalkarak öğrenilir. Bu nedenle kalem kullanarak bol bol işlem yapın, eksikleriniz tespit edin. Ve ek kaynaklarla ya da etütlerle eksikleriniz giderme yollarını araştırın.

6 “Her başarısızlık bir sonraki başarının ilk adımıdır
“Her başarısızlık bir sonraki başarının ilk adımıdır.” sözünü kendinize rehber edininiz. “Ben matematiği anlamıyorum” sözlerinin arkasına saklanarak çalışmaktan vazgeçmeyin.

7 Matematiği öğrenin ilk adımı kişinin bilmediğini fark etmesidir.
Siz matematik dersi bakımından kendinizin hangi durumda olduğunu belirlemelisiniz. Bunu için şu ölçütlere dikkat edin.

8 "İşlem yeteneğim az ve konuları anlamıyorum”:
Temel konulara çalışmalıdır. Bu konular, rasyonel sayılar, sayılar, İşlemler, Üslü ve Köklü ifadeler, Çarpanlara Ayırma ve Özdeşlilikler yada Denklemlerdir. Bu konular matematiğin alfabesi olarak kabul edilir. Başka bir deyişle ABC’ sidir.

9 “İşlem kabiliyetim iyi;fakat konulara yabancıyım”:
Bilgi eksiği olduğu konuları tam olarak öğrenmelidir. İzlenilmesi gereken yol, bu konulardan kaynak tarama yaparak konuyla ilgili bilgi ve deneyimlerinizi artırmak ve de teknikalitenizi geliştirmek. Unutmayın! İşlem yeteneğinizin iyi olması, matematik konularını öğrenebileceğiniz gösterir. Size düşen yeteneğiniz geliştirmek. Kısaca yeteneğinizi temel bir beceri ya da alışkanlığa dönüştürmek.

10 “Konuları anlıyorum;fakat işlem kabiliyetim az.”:
Bol bol soru çözmeniz gerekir.

11 “İşlem kabiliyetim iyi, hem de konular biliyorum;fakat çok yanlış yapıyorum”:
Soruları daha dikkatli çözmelidir. Soru okuma ve çözme hızını kontrol etmelidir. Nefes egzersizleri yapmalı Kendilerini sakinleştirmeyi öğrenmeleri gerekir.

12 Soru çözümlerinin kısa yollarını öğrenmeliyiz.
Bu hem sorulardan korkmamayı hemde zamandan tasarruf sağlar.

13 Hepimiz soruyu yandaki gibi çözeriz ama uzun iş
Hepimiz soruyu yandaki gibi çözeriz ama uzun iş. A ve b yerine değerler verip sayılarla uğraşırsak işimiz daha kısa sürer.

14 Matematikde farklı çözüm yolları kullanarak işlemleri basitleştirebilirsiniz.

15 Çarpanlara ayırmak gerekli bir konudur
Çarpanlara ayırmak gerekli bir konudur. Ama konuya hakim değilsek zor bir konudur. Çözüm basit seçeneklerdeki x’lerin hepsine farklı kılan bir değer verilir. Soru ile seçenek aynı çıkınca cevap bulunur.

16 İşlemi uzun çözmek yerine adım adım işlemi çözerek gidersek hem hata yapma şansımız azalır, hem soruyu daha çabuk çözeriz. İlk adım altıyı kaça bölersek 3 olur. İkinci adım 1 ile kaçı toplarsam 2 elde ederim.

17 B A Bir bisikletli, A noktasından B ye 30km/saat hızla gidip,20km/saat hızla dönüyor. Buna göre bisikletlinin gidiş dönüşteki ortalama hızı saatte kaç km’dir? A)22 B)23 C)24 D)25 E)26 Cevap: 25 değil DİKKAT? IABI=60KM kabul edelim. Niçin? Çünkü hem 20 hem de 30 bölünebilen bir sayı işimizi kolaylaştırır.

18 Kısa yol hesaplama tekniklerini öğrenin;
Örneğin;Eğer bir sayıyı 100, 1.00, , gibi sayılardan çıkarmak için geleneksel şekilde yaptığımız sağdan hesaplama yerine soldan sağa doğru yapmalısınız Örnek: Her sayıyı 9’dan , SON sayıyı 10’dan çıkarın 1000’den 652’yi çıkarmak istiyorsak 9’dan 6’yı çıkarıyoruz 3 kalıyor 9’dan 5’yı çıkarıyoruz 4 kalıyor 10’dan 2’yı çıkarıyoruz 8 kalıyor Sonuç: 348

19 GEOMETRİ “Tanrı Yeryüzünü Oluştururken Geometri Kullanmıştır.” EFLATUN

20 Geometri konularını, doğrular, üçgenler,
dörtgenler, çemberler uzay geometri ve analitik olmak üzere altı başlık alarak düşünebiliriz. Geometri soruları iki ve üç boyutlu uzayda, yüzeyler arasındaki hacim, alan, uzunluk ve açı ilişkilerini inceler.

21 Geometri şekilleri görebilmemizi, başka bir anlamda okuyabilmemizi sağlayan bir dildir.
Tartışmasız kesin sonuçlar istemesine rağmen, bilgiye sizden yorum yapmanızı ister.

22 Geometri sorularının hemen hemen hepsi bir şekle dayanır, öncelikle size verilen verileri şekil üzerinde görmeniz, size verilen şekil üzerinde kullanmanız gerekir. Geometride başarılı olmak için matematikteki köklü sayılar, rasyonel sayılar, birinci dereceden bir ve iki bilinmeyenli denklemleri iyi bilmek gerekir.

23 Geometride şekil yanıltabilir
Geometride şekil yanıltabilir. Önemli olan verileri dikkatli okuyup çözüm için size verilen bilgileri önce şekle yerleştirmelisiniz. Bunun yanında açı sorularında ikizkenar üçgen varsa tepe açısı tespit edilip, taban açılarının aynı olduğu şekle yazılabilir.

24 Bir şekilde 15-22, , gibi açılar varsa özel açılar elde edilmeye çalışılır. Bunun için uygun bit yerden; Dik çizilir Açı parçalanır Şekil tamamlanır Paralele çizilerek soruyu çözmede kolaylık sağlayabilir.

25

26 İkizkenar üçgen,eşkenar üçgen,
ikizkenar yamuk sorularında tepe açılardan dik indirerek sorunun çözümünü kolaylaştırabiliriz

27

28 İki kenarı paralele olan dörtgen sorusunda bir köşeden paralele olmayan kenara paralele çizilerek biraz daha rahat çözüm yolu oluşturabilirsiniz.

29

30 Zorlandığınız geometri soruları daha büyük bir kağıda veya soru kitapçığına tekrar çizin. Bu soruyu daha iyi görmenizi sağlayacaktır. Bu teknikte zaman kaybı çok alacağından sadece zorlanılan sorularda uygulanılmalıdır.

31 Geometride bol soru çözerek şekillerde isteneni görme becerisi kazanırsınız.
Aynı konularda farklı soru tipileri çözerek geometride hakimiyet alanınızı güçlendirirsiziniz. Geometride formülleri ezberlemek yerine soru çözerek kavramaya çalışın Bir sorunun (problemin) tek bir doğru cevabı vardır. Bu cevaba bir sürü yoldan gidilir. Önemli olan kısa çözüm yolunu görmektir.

32 KİMYA “İnsan kendi özünü ve evrenin özünü kavrayabilmesi için Kimya’ya muhtaçtır”

33 Kimya maddeyi inceler. Bu nedenle atom, molekül, iyon gibi terimleri iyi bildiğiniz zaman, yani kavramlarla, formüllerle ve ilkelerle düşünmeye başladığınız anda kimya ile probleminiz kalmaz.

34 34

35 Kimya, matematiğin, fiziğin ve biyolojinin bazı konuları ile ilişkilidir.
Eğer matematikte başarılı iseniz kimyada da başarılı olursunuz. Özellikle trigonometri, denklem kurma, grafik okuma, türev gibi gibi matematiksel alanların çok iyi özümsenmesi gerekir

36 Bu soruda kısa çözüm yolu olarak denklem kurulur.
36

37 Kimya konuları iyi kavranırsa ve birbirleriyle karşılaştırmaları yapılırsa, sorular okunurken vurgulamalara dikkat edilirse; ....iki katına çıkarılırsa ....aynı sıcaklıkta ....eşit mollerde ....sıcaklık iki katına çıkarılırsa Kimya çok rahat başarılı olunacak bir alandır.

38 38

39 Organik kimya, diğer kimyadan farklı bir alandır
Organik kimya, diğer kimyadan farklı bir alandır. Ezber görünmesine rağmen mantıksal çözüm gerektiren bir alandır. Çok basittir. Ezberlemeye kalkışırsanız zorlanırsınız.

40 40

41 Kimyada kompozisyon tarzı sorularda, grafik ve çizim sorularının da soru kökünü çok iyi okumanız ve sizden istenen üzerine yoğunlaşmanız hata yapma olasılığını en aza indirecektir. Sorularda bir veri ve “Buna göre...” ile başlayan bir soru kökü verildiğinde kendinize “Neye göre?” diye sorun. Burada analiz veya sentez yeteneğinizi kullanırsınız. Bu yetenekte bol soru çözümü ile gelişir.

42 42

43 Kimyada formüller, denklemler, bağıntılar uzun süre akılda kalacak şekilde öğrenilmeli ve belli aralıklarla tekrar edilmelidir.

44 44

45 Kimya birbiri ile bağlantılı konulardan oluşmaktadır
Kimya birbiri ile bağlantılı konulardan oluşmaktadır. Konulardan birinin tam olarak anlaşılmamasının öteki konuları da anlamamaya yol açacağı unutulmamalıdır.

46 Hacim, basınç ve sıcaklık konuları birbiriyle bağlantıdır
Hacim, basınç ve sıcaklık konuları birbiriyle bağlantıdır. Bu tarz soruları çözmek için bu üç konuya da hakim olmak gerekir. 46

47 FİZİK Fizik’ten sorunu olanlar Einstein’in Matematik hocasının “Oğlunuz ne yaparsa yapsın hiçbir zaman başarılı olamayacak.” dediğini unutmasınlar.

48 Fizikte basit temel yasalar kavrandıktan sonra Fizik zevkli ve kolay bir alandır.
Fizik, vektörlerden tutunda kuvvet, moment, ağırlık merkezi, basit makineler, kütle, özkütle, sıvıların statiği sıcaklık, genleşme, hareket, enerji, elektrostatik, elektrik akımı optiğe kadar bir çok alanı içine alır.

49 Fizikte başarılı olmak için düzenli tekrar yapmalısınız ve temel kavramları çok iyi öğrenmelisiniz. Bunu için bol soru çözmelisiniz.

50 Fizik sorularında genellikle sıralama, kıyaslama, farkları görebilme, oranları değerlendirebilme ve temel fizik ilkelerini sorgulayabilme biçimindedir. Fizik soruları da şekil destekli,soru metni ve şekillerin birbirini desteklediği soru tipleridir.

51 Fizik sorularında önce soru kökü okunmalı, sonra size verilen veriler dikkate alınarak sizden istenilene yönlenilmelidir.

52 ÇÖZÜM: Özısıları aynı olabilir ama kesinlikten bahsedilemez, çünkü kesinlikle eşit olan ısı sığalarının içinde (m . c) değişkenleri birliktedir. ) (m=kütle,c=özısı) soruda kütle eşitliğinden bahsedilmediğinden özısı için kesin yargıda bulunulamaz. CEVAP:E

53 Fizik sorularında mümkün olduğunca somutlaştırma yolu kullanılmalı, şekiller, grafik üzerinde çizerek görmeye çalışmalı, özellikle biçimsel ve anlamsal bağlantı öğelerine, altı çizili sözcüklere, en az, en çok, kesinlikle ve benzeri ifadelere , özelliklede anahtar sözcüklere dikkat etmelisiniz.

54 CEVAP:A

55 Fizik için gerekli olan matematiksel bakış açısı eksik olmamalı, özellikle sayılar, denklem kurma, trigonometri, grafik okuma, yorumlama, türev...gibi konularda fizik için olamazsa olmazlardandır.

56 Konum denklemi x = 2t2 + 10t olan bir hare­ketlinin ivme-zaman grafiği aşağıdakilerden hangisidir?
ÇÖZÜM: Bu soruda türev bilgisi ve grafik okuma ve yazma bilgisi gerekmektedir. Soruda verilen Yol denkleminin zaman göre 1. Türevi hızı, 2. türevi ivmeyi verecektir. Bize verilen yol denklemi üzerinde iki kere türev alınırsa a(t)=4 m/s3 olan sabit bir sayı çıkacaktır. CEVAP: B

57 Şekle bakarak soru çözülmemeli soru altı çizilerek dikkatlice okunmalıdır. Şekil üzerinde gereken bütün veriler olmayacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

58 ÇÖZÜM: Şekilde kütlenin ağırlığı verilmemiştir
ÇÖZÜM: Şekilde kütlenin ağırlığı verilmemiştir. Metin içinde verilmiştir. Cevap:C

59 Fizikte başarılı olmak için düzenli tekrar yapmalısınız ve temel kavramları çok iyi öğrenmelisiniz. Bunu için bol soru çözmelisiniz.

60 BİYOLOJİ “İnsanın kendisini tanıması için önce özünü tanımalıdır.

61 Biyoloji, canlılar, sistemleri basit anlamda yaşam ve yaşamı oluşturan unsurları kavramamızda, bu bilgileri pratik hayatta nasıl kullanabileceğimizi algılamada bize yardım eder.

62 Biyoloji bilgi ağırlık görünmekle birlikte kavramlar, terimler çok iyi öğrenildikten sonra yorum ağırlıklı olduğu görülmektedir. Bu nedenle biyoloji sorularındaki başarı sözcüklerin anlamlarını doğru ve tam anlamak ve Türkçe’yi kullanma gücü ile doğru orantılıdır.

63 Genlerde değişimin nedenleri göz önüne alındığında, aşağıdakilerden hangisi bir canlı türü için evrimleşmeye, çeşitlenmeye en uygun yaşam ortamıdır? A)Derin denizlerin zemini B)Mağaralar C)Toprak altı D)Ormanlık alanlar E)Yüksek dağlar ÇÖZÜM: Burada dikkat edilmesi gereken nokta “en uygun” kelimeleridir. Buna göre CEVAP:E

64 Latince kelimeleri kolay unutulacağı içim düzenli tekrar programları oluşturulmalıdır.
Biyoloji çalışırken şekil grafiklerden yararlanılırsa daha kolay öğrenilir.

65 Soru: Dişi Birey 1 Erkek Birey 2 3 4 5
Yukarrdaki soy ağacında,X kromozomunda çekinik olarak taşınana bir özellik siyah renkte gösterilmiştir. Buna göre ,soyağacında numaralarla gösterilen bireylerden hangilerinin taşıyıcı olduğu kesindir? A)1,2,3 B)1,2,5 C)1,3, D)2,3,5 E)3,4,5

66 Biyolojide soru çözerken soru metni ve seçenekler okunurken dikkat etmeli çok iyi anlamak gerekir.

67 Normal olarak insanın vücut hücrelerinde 46 kromozon bulunur
Normal olarak insanın vücut hücrelerinde 46 kromozon bulunur. Vücut hücresinde 47 kromozona sahip bir insanda, bu durum için aşağıdakilerden hangisi kesin olarak söylenebilir? A)Kromozonlarda ayrılmama olayı sonucu oluşmuştur. B)İkiden fazla gonozom taşır. C)Gonozomları ayrılmamış bir yumurtanın, normal bir spermle döllenmesi sonucu oluşmuştur. D)Erkek gametin kromozonlarında mutasyon sonucu oluşmuştur. E)Gonozom saysı 45’tir. ÇÖZÜM: 47 kromozoma sahip bir insanda fazladan 1 kromozon bulunması ancak kromozonlarda ayrılmama olayı gerçekleştiğinde oluşabilir. Fazla olan bu kromozon ya otozomdur ya da gonozomdur. Sadece 47 rakamına bakılarak hangi tür ayrılmama ile durumun oluştuğu saptanamaz. Soru metninde kesin olarak ifadesine dikkat ederek doğru cevap verilebilir.CEVAP:A

68 Soruları cevaplarken yanlış seçeneklerin niçin yanlış olduğunu düşünmek bir başka soruda işimize yarayacaktır. Çünkü bir soruda yanlış olan seçenek diğer soruda doğru cevap olarak karşımıza çıkabilir.

69 A)Atmosferdeki oksijen yoğunluğunu dengeler.
Yeşil bitkilerin yaptığı fotosentez tüketici canlılar için aşağıdakilerden hangisinin oluşumunu sağlamaz? A)Atmosferdeki oksijen yoğunluğunu dengeler. B)Organik maddelerin inorganik maddelere dönüşmesini sağlar C)Güneş enerjisini sisteme bağlar. D)Atmosferdeki karbon monoksiti azaltır. E) Besin üretimini sağlar. ÇÖZÜM: A,,C,D,E seçeneklerini fotosentez tüketici canlılar için sağlarken, organik maddelerin inorganik maddelere dönüşümünü saprofit (çürükçül) canlılar sağlar. CEVAP:B

70 TARİH “Tarih , başka insanlara ve zamanlara rastlayan olayların yinelenmesinden başka bir şey değildir.” F. RENE CHATEAUBRİAND

71 Tarihte öncüllü soruları sık kullanılır
Tarihte öncüllü soruları sık kullanılır. Öncüllü sorular birbirine çok yakın , çeldirici seçenekler yer alır.

72 Uygarlar avlanmayı, et yemeyi ve savaşmayı yasaklayan
mani dinini kabul etmiştir. Bu durum Uygurlarda I.Savaşçılık özelliğinin zayıflaması + II.Göçebe yaşam biçiminin benimsenmesi - III.Hayvancılığın öneminin azalması+ gelişmelerinden hangilerine ortam hazırladığı savunulabilir? Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve lll E)II ve lll ÇÖZÜM: Göçebe yaşamın temel besin kaynaklarından birinin hayvancılık olduğunu hatırlarsa ve et tüketimin yasaklanması ile daha yerleşik yaşama geçilerek tarım ile besinlerini elde edebilecekleri yorumunu yaparsak II. Numaralı çeldiriciyi fark ederiz. CEVAP:D

73 Tarih sorularında önce metni verilip bu metne göre bilgi isteyen sorular. Paragrafta verilenlere yorumlayarak ilgiye ulaşmaya çalışılır. Türkçedeki paragraf sorularına benzer. Bu tarz sorular tarihi yorumlama gücünüzü ölçer.

74 Herodot ve Evliya çelebi dönemlerinin olaylarını anlatırken, duyduklarını yazdıkları gibi, bunlara doğa üstü güçlerde katmışlar, abartılı bir şekilde anlatmışlardır. Olayların sebepler-sonuçları üzerinde durmamışlar yer ve zaman belirtmemişlerdir. Yukarıdaki açıklamada bahsedilen tarih aşağıdakilerden hangisidir? A)Hikayeci (Rivayetçi) tarih B)Öğretici tarih C)Kronik tarih D)Nedenci-Nasılcı tarih E)Araştırmacı tarih ÇÖZÜM: Paragrafta bahsedilen iki tarihçi duyduklarını hikayeleştirerek tarihi olayları aktarmayı tercih etmişlerdir. CEVAP:A

75 TARİH TESTLERİNDE ÇIKAN SORU ÇEŞİTLERİ
1. Yorum Soruları: bu sorularda tarihe ait bilgileri ve olayları yorumlanır. I.Ahmet döneminde, şehzadeleri sancaklarda görevlendirme uygulaması kaldırılarak, hanedanın en yaşlı üyesinin saltanatın başına geçmesi yasallaştırılmıştır. Bu durumun, Osmanlı yönetiminde yarattığı aksaklık aşağıdakilerden hangisidir? A)Devlet otoritesinin yok sayılması B)Ülkede sık sık iç isyanların çıkması C)Valide sultanların saltanata egemen olması D)Şehzadelerin yönetim deneyimi ve tanınma fırsatı bulamaması E) Devlet adamlarının sık sık değiştirilmesi ÇÖZÜM: Burada sancaklarda görevlendirme olayın ile yorum yapılarak doğru cevap bulunur. CEVAP:D

76 2.Kavram Soruları: olaylarla kavramlar arasındaki ilişki kurulur.
Olay: Sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarda kısa sürede gerçekleşen eylemdir. Olgu: Sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarda, uzun zaman içinde gerçekleşen yeni durumlardır. Bu tanımlara göre aşağıdakilerden hangisi bir tarihsel olgu olarak gösterilemez? A)Anadolu’nun Türkleşmesi B)Türklerin İslamiyeti benimsemesi C)Demokratik devlet düzenlerinin kurulması D)Doğu ticaret yolarının etkisini yitirmesi E)I. Dünya Savaşı’nda Almanya’nın yenilmesi CEVAP:E

77 3.Muhakeme (Akıl yürütme) Soruları: olaylar arasındaki
bağlantı ve kıyaslamaları yapılır. Fatih Sultan Mehmet zamanında; Cenevizlilerden Amasra, İsfendiyaroğullarından Sinop, Karamanoğullarından Konya ve Karaman alınmıştır. Fatih’in bu gelişmelerle ulaşmak istediği amaç aşağıdakilerden hangisidir? A)Dış ülkelerle ilişkileri artırmak B)Anadolu’da siyasi birlik sağlamak C)Denizlerde üstünlük sağlamak D)İslamiyeti yaymak E) Avrupa ülkelerinin doğu ticaretini engellemek CEVAP:B

78 4.Verilen bilgiyi kullanmaya dair sorular: genelde
tanımla ilgili olay arasındaki bağlantıyı yakalamaya çalışılır. Tarih; geçmişte yaşayan toplumların kültür ve medeniyetlerini savaş ve barışlarını, neden sonuç ilişkileri kurarak belgelere dayanarak, yer ve zaman göstererek inceleye ve nakleden bir bilimdir. Yukarıdaki tanımda tarihin hangi özelliğine değinilmemiştir? A)Toplumdaki ırki özelliklerine B)Yer ve zaman belirtmesine C) Olayları sebep-sonuç ilişiksi içinde anlatmasına D) Kültür ve medeniyetleri inceleme E)Savaş ve barışları konu almasına CEVAP:A

79 5.Tanım ve durum arasında bağlantı ve kıyaslama yapma
Tanım: Tarih insan topluluklarının geçmişteki yaşayışlarını, uğraşlarını, birbiriyle olan ilişkilerini yer ve zaman göstererek neden-sonuç ilişkisi içersinde inceleyen bir bilimdir. Durum:Mekke’nin fethi sonrasında Müslümanlara karşı birleşen Arap kabileleri, Huneny Savaşı’ında yenilince Taif’e sığınmışlardır. Yukarıda verilen durumda tarihin tanımında yer alan; I. Neden-sonuç ilişkisi, II.Toplumların yaşayış biçimleri III.Yer Öğelerden hangilerine değinildiği söylenemez? Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve lll E)II ve lll CEVAP:B

80 6.Paragraftaki bilgileri sıralama
“İyonya’daki “Polisé adı verilen şehir devletçikleri önceden veraset anlayışıyla yönetiliyordu. Baştaki mutlak idareciye soylulardan oluşan bir danışma konseyi yardımcı olurdu. M.Ö.9. ve 8. yüzyıllarda yönetim soylulara geçmişti. M.Ö. 7. yüzyıl’a doğru ise, özgür yurttaşların eşit siyasal haklarla devlet işleriyle ilgilenebildiği, yeni bir yöneyim anlayışı ortaya çıkmıştır. Buna göre İyonlardaki yönetim şekilleri aşağıdaki seçeneklerin hangisinde sıralı olarak verilmiştir? I II III A)Oligarşi Monarşi Teokrasi B)Mutlak Monarşi Oligarşi İlkel Demokrasi C)Monarşi Teokrasi Meşrutiyet D)Krallık Cumhuriyet İmparatorluk E)Diktatörlük Oligarşi Cumhuriyet CEVAP:B

81 7.Bilgiyi kronolojik olarak sıralama
Türklerin kullandığı alfabelerin doğru sıralaması aşağıdakilerden hangisidir? A)Uygur-Göktürk-Arap- Latin B)Arap-Göktürk-Uygur- Latin C)Çin-Göktürk-Arap- Latin D)Göktürk-Uygur-Arap- Latin E)Göktürk-Arap-Uygur-Latin CEVAP:D

82 8. I.sütunda verilen bilgi ile II. Sütunda verilen bilgiyi
sebep sonuç bağlantısı ile kıyaslama Orta Asya Türk devletleriyle ilgili olarak, aşağıdakilerin hangisinde I. de verilenin II. ye ortam hazırladığı savunulamaz? I. II. A)Göçebe yaşamaları Hayvancılık faaliyetlerinin gelişmesi B)Güçlü orduları sahip olmaları Çinlilerin egemenliği altına girmeleri C)Tarımla uğraşmaları Sulama kanalları açmaları D)Hoşgörülü bir ulus olmaları Çeşitli dinleri benimsemeleri E)Farklı ülkelere yerleşmeleri Türk tarihinin incelenmesini zorlaşması CEVAP:B

83 9.Verilen bilgiyi, olayları gruplama
Haçlı Seferlerinin, I. Papaların ve kiliselerin otoritesinin sarsılması, II. Papaların ve kralların seferlere mali destek sağlamak için italya bankerlerine başvurmalarının bankacılığın gelişmesini sağlaması III. Türklerin batıya doğru ilerleyişinin bir süre durması Sonuçlarını dini, ekonomik ve siyasi alanlar ile ilişkisi bakımından aşağıdakilerin hnagisinde doğru olarak gruplanmıştır? Dini Ekonomik Siyasi A) I II III B) III I II C) II III I D) III II I I III II CEVAP:A

84 9.Paragraftaki bilgide verilmeyen olumsuzu, ilgisi olmayanı bulma
Cilali taş Devri denince, akla daha ziyade insanların yerleşik hayata geçmeleri gelir. Yerleşik hayat sayesinde insanlar daha emin ve daha rahat yaşama imkanı buldular. Nüfus arttı ve yer köyleri kuruldu. İnsanlar arasında ilk işbölümü bu devirde doğmaya başladı. Hayvanlar evcilleştirildi. Öküzün sabana koşulması, insan gücünün başka sahalarda kullanılmasını mümkün kıldı. Yukarıdaki, anlatımdan aşağıdaki yargılardan hangisi çıkarılamaz? A)Yerleşik hayat, güven içinde yaşamayı sağlamıştır. B)Toplumsal yaşam, iş bölümü ve meslek grupların ortaya çıkarmıştır. C)Tarımsal üretim, insanların özgür yaşamaya yöneltmiştir. D)Toplumsal çıkarların ön plana çıkmasıyla savaşlar da başlamıştır E)Ekonominin ağırlık noktasının ziraat oluşturmuştur. CEVAP:D

85 LYS’ de tarih soruları tamamen bilgiyi bulma sorularıdır
LYS’ de tarih soruları tamamen bilgiyi bulma sorularıdır. Tarih, devlet olay, kronolojik sıralama, anlaşma, savaş, yer, isim, vb. sorulardan oluşur.

86 A)Teoman B)Bumin Han C)Mete Han D) Bilge Han E)Tonyukuk
Ordu’da onluk sistemi uygulayarak günümüz Türk Silahlı kuvvetlerine de örnek olan Türk hakanı aşağıdakilerden hangisidir? A)Teoman B)Bumin Han C)Mete Han D) Bilge Han E)Tonyukuk ÇÖZÜM: Bu sorunun cevabımı bulabilmek için bu bilgiye sahip olmak gerekir.Cevap tahmin edilerek veya seçenekler elenerek bulunamaz. CEVAP:C II. Beyazid zamanında ,Papalık başta olmak üzere Rodos Şövalyeleri ve Fransa,Osmanlı Devletinin gücünü kırmak için aşağıdakilerden hangisinden yararlanmak istemiştir? Hicaz su yolları sorunu Navarin Olayı Cem Olayı Mısır sorunu Çınar Olayı Hicaz su yolarının Olayı CEVAP:B

87 COĞRAFYA “İnsanın yaşadığı yeri tanıma kendisini tanıması demektir.

88 Coğrafya sorularında: coğrafi kavramları ve bilgileri kullanma, grafikleri blok diyagramları ve haritaları yorumlayabilme gücü ölçülür. Coğrafyadaki sorular Türkçedeki paragraf sorularına benzer. Bilgi verilir ve bu bilginin yorumlanması istenir.

89 D)Büyük Menderes Ovası E)Çarşamba Ovası
Akarsuların taşıyıp biriktirdiği materyallere alüvyon denir. Alüvyonlardan oluşmuş topraklar minerallerce zengin olduğundan verimlidir. Aşağıdaki ovalarımızdan hangisinde akarsu birikimi ile oluşmuş nitelik yoktur? A)Bafra Ovası B)Konya Ovası C)Çukurova D)Büyük Menderes Ovası E)Çarşamba Ovası ÇÖZÜM: Paragrafta alüvyon ova tanımlanmıştır. Bu bilgiyi yorumlayarak alüvyon ova olmayan seçeneği bulması gerekir. CEVAP:B

90 Bir grafik, şekil verilerek yorumlanması istenebilir.
Grafik okumak belli kurallara bildikten sonra zor değildir. Bu kurallar şunlardır.

91 1.Öncelikle grafikte verilen bilgilere dayanarak doğru cevap aranmalıdır. Kendi ön bilgi ve yorumlarınız yanıltıcı olabilir.

92 Yukarıdaki grafikte yılları arasında Türkiye'deki orman alanları ile ekili alanlar verilmiştir. Bu grafikteki bilgilere dayanarak, aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz? A)Orman alanları, ekili alanlardan fazladır. B)Orman alanları aynı kalırken ekili alanlarla bir artış görülmektedir. C)Ekili alanlar hektar sınırına yaklaşmıştır. D)Ekili alanların büyük bir kısmı buğday tarımına ayrılmıştır. E) yılları arasında ekili alanlar yaklaşık hektar civarındadır. ÇÖZÜM:Türkiye’de ekili alanlarda tarımı en fazla yapılan ürün buğdaydır. Fakat grafikte böyle bir bilgi olmadığı için bu sonucu varamayız. Bu nedenle CEVAP:D

93 Ekim alanı ve üretim miktarı veya oranları gösteren grafiklerde;üretimin en fazla olduğu ya da hangi üründe verimin en fazla olduğu sorulduğu sorularda doğru cevap;ekim alanı ile miktarı veya oran arasındaki değişimin en fazla olduğu doğru cevaptır.

94 Aşağıdaki grafiklerde bir bölgede yetiştirilen beş tarım ürününün toplam ekim alanları ve üretim içindeki oranları gösterilmiştir. Buna göre kaç numaralı tarım ürününde birim alanda verim daha fazladır? A)I B)II C)III D)IV E)V ÇÖZÜM:Oranlar arasındaki değişimin en fazla olduğu ürün III. Numaralı üründür. CEVAP:C

95 Yüzde veya binde (oran) olarak verilen grafik sorularında miktar(kişi,ton.vb.)gibi bilgilere ulaşılamaz.

96 A)Nüfus artış oranının en fazla olduğu kıta Afrika’dır.
KITALAR NÜFUS ARTIŞI (%) Afrika 3.0 Amerika 1.7 Asya 1.6 Avrupa 0.3 Okyanusya 1.5 Yukarıdaki tabloda 1985 yılında beş kıtadaki yıllık nüfus artış oranları verilmiştir. Bu tablodaki bilgilere dayanarak aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz? A)Nüfus artış oranının en fazla olduğu kıta Afrika’dır. B)Afrika kıtasındaki nüfus artış oranı Okyanustakinin iki katıdır. C)Nüfusu en fazla olan kıta Avrupa’dır. D)Okyanusya nüfus artış oranı Avrupa’nın beş katıdır. E)Amerika’nın nüfus artış oranı Asya!dan fazladır. ÇÖZÜM:Bu grafikten nüfusu en fazla olan kıtanın bilgisine ulaşılamayacağı için CEVAP:C

97 Coğrafya sorularında soru köküne dikkat edilmelidir.
Sizden istenene yoğunlaşmalı, sonra metinde ve grafikte istenen aranmalıdır.

98 Bir liman şehrinin gelişmesi sadece limanın doğal olmasına bağlı değildir.
Bir liman şehrinin gelişmesinde aşağıdakilerden hangisi etkili değildir? A)Hinderlandının gelişmiş olması B)Ard gölgesindeki bitki örtüsünün gelişmiş olması C)Gerisindeki bölgede ulaşımın kolay olması D)Ard bölgesinde sanayi gelişmiş olması E)Gerisindeki bölgede önemli tarım ürünlerinden yetişiyor olması ÇÖZÜM: Liman şehirlerinin gelişmesi ile bilgi verilerek yorumlanması isteniyor. CEVAP:B

99 Coğrafya soruları sözel ağırlıklı görünse de sayısal mantık da istenir.
Genel olarak coğrafya sorularının. %40’nı okuma becerisi ile yapabilirsiniz %40’nı orta halli coğrafya çalışması ile yapılabilecek sorulardır. %20’si ise düzenli ve özverili çalışan kişilerin yapacağı sorulardır.

100 TÜRKÇE “Dil,vücut dediğimiz geminin direğidir.” THOMAS FULLER

101 Türkçede hazırlanan soruların öznel olabileceği düşüncesi yanlıştır
Türkçede hazırlanan soruların öznel olabileceği düşüncesi yanlıştır. Türkçe soruları matematik, coğrafya gibi nesneldir. Yani cevabı kişiye göre değişmez. Bu nedenle soru kökünde bizden istenen doğru algılanmalıdır. Soruları hazırlayan uzmanların bakış açısını kavramak için geçmiş yıllarda çıkan sorular muhakkak çözülmelidir.

102 Türkçe sorularında başarılı olmanın birinci kuralı iyi bir okuyucu olmaktır.
Hayatınıza okuma etkinliğini katmanız gerekir. Ayrıca “kelime hazinesi” zayıf öğrencilerin Türkçe sorularında başarılı olması beklenemez. Bu nedenle anlamını bilmediğimiz kelimeleri sözlükten bakarak öğrenmelisiniz. Dil bilgisi, ses, yazım, noktalama gibi konular bilgi gerektirir.

103 Türkçe paragraf soruları uzun olması birçok öğrenciyi korkutur.
Paragraf sorularında giriş gelişme ve sonuç bölümlerine dikkat edildiğinde ve anahtar sözcük bulma yöntemi iyi bir şekilde uygulandığı zaman, soru hem çok kısa süre içinde hem de yüzde yüz doğru çözülür.

104 Sanatçı geçmiş, bugün ve gelecek arasında gösteri yapan bir ustadır
Sanatçı geçmiş, bugün ve gelecek arasında gösteri yapan bir ustadır. Her gösteri bir önce­kinden hız alır, bir sonrakine de olanak hazır­lar; bir öncekini reddeder, bir sonraki için de kendi yıkımını hazırlar. Bu nedenle sanatçı bir eliyle geçmişi yoklayan, öteki eliyle geleceğe uzanan, yüzüyle bugünü selamlayan insandır. Bu durum, hep bir hesaplaşmayı gerektirir. Bu parçada vurgulanmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir? A) Sanatçı, geçmişi çok iyi bilmelidir. B) Sanatçı, geleceğe kalmak ister. C) Sanatçı, geçmişle gelecek arasında sürekli bir hesaplaşma içindedir. D) Sanatçı içinde bulunduğu güne ayna tut­malıdır. E) Sanatçı, çelişkilerle yaşayan insandır. ÇÖZÜM: İlk cümle giriş, son cümle sonuç, aradaki cümleler gelişme cümleleridir. Anahtar sözcük: Hesaplaşma CEVAP:C

105 Sözcüklerle ilgili sorularda;
doğrudan ve dolaylı anlamları bilmek, sizden istenen sözcüğü seçebilmeniz sözcükler arasındaki ilişkileri, cümlenin yapısı, anlama ve anlatım özellikleri, yargıyı belirleme, paragrafın ana düşüncesi, yan düşüncesi, biçimsel öğeleri bulmanız gerekir.

106 Türkçede, sözcükle ilgili bir soru sorulacağı zaman kesinlikle cümle içinde verilir.
Bu da bize, sözcüğün tek başına ne anlamının ne de bir görevinin olduğunu, ancak cümle içinde anlam ve görev kazandığını gösterir.

107 A) Onun bu tutumu herkese dokunuyor.
“Dokunmak” sözcüğü, aşağıdakilerden hangisinde, “Sobaya dokunursan elin yanar.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır? A) Onun bu tutumu herkese dokunuyor. B) Konuşmalarında bana da dokunduruyor. C) Maaşın bir kuruşuna bile dokunmadım. D) Yatmadan önce yediğim dolma dokundu. E) Bu dolaba dokunmayın boyası çıkar. CEVAP: E

108 Sınavdaki çok anlamalılık ile ilgili sorularda başarılı olabilmek için sözcükler anlam açısından incelenmelidir. Özellikle gerçek anlam, mecaz anlam ayrımının çok iyi bilinmesi gerekmektedir.

109 A) Hadiseleri tatlı bir dille izah ediyor.
Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerden hangisi gerçek anlamında kullanılmıştır? A) Hadiseleri tatlı bir dille izah ediyor. B) Aşağıdaki mahalleden bir el silah sesi geldi. C) Adam kalpsizin biri, diye mırıldandı. D) Ona yetişebilmek için koşmak zorunda kaldım. E) İşi yoluyla yaparsan başarılı olursun. ÇÖZÜM: A şıkkında tatlı mecaz anlamda B şıkkında el yan anlamda C şıkkında kalpsiz mecaz anlamda E şıkkında yol yan anlamda kullanılmıştır. CEVAP: D

110 Sayısal mantığı ön planda olan öğrenciler mecazlar ve somutlaştırma sorularında güçlük çekebilmektedir. Bu öğrencilerin deyim ve atasözleri ile ilgili çalışma yapmaları önerilir.

111 Sözcükler arsındaki somut-soyut, karşıtlık
Sözcükler arsındaki somut-soyut, karşıtlık... gibi ilişkiler çok iyi kavramak gerekir. Sözcüğü tek başına değil cümle içindeki görev ve anlamına göre değerlendirmelisiniz.

112 I. Öğle vakfı tatlı bir uykuya dalmıştı.
II. Tatlı üzümleri pazara götürüyor, ekşilerini kaynatıp sirke yapıyorlar, III. Dedesi; tatlı dilli, son derece sevecen bir insandı. IV. Bütün tatlı pastaları sever, hepsinden yapmaya gayret ederdi. V. Tatlı bir yaz akşamında sahile doğru uzanmıştık. ”Tatlı” sözcüğü, hangi cümlede gerçek anlamında kullanılmıştır? A) I-V B) II-V C) I-III D) II-IV E) III-IV ÇÖZÜM: I, III ve V cümlelerde tatlı sözcüğü anlam değişikliklerine uğramış, gerçek anlamından uzaklaşmıştır. CEVAP: D

113 Anlam değişimleri(anlam genişlemesi, anlam daralması) alanındaki çalışmalar da dilimize hakimiyetinizi geliştirecektir. Duyular arası ve deyimler arası aktarımlar ve ad aktarımlarında karşılaştırma yeteneğini kazanmalısınız.

114 Bu parçanın ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir?
Şaire hak veriyorum. Ne denli değişirse değişsin şiirin hep şiir olmasındaki giz düşündürücüdür. Ozanlar neye bilerek başlıyorlar? Başaracakları nereden belli bu bilinmeyen işi? Onlara bu soruların sık sık sorulduğu olur. Çeşitli yanıtlar verirler; ama o yanıtlardan şiirin öğretimi diye bir şey çıkmaz ortaya. Sanıyorum ki şiirin gizine ancak yazdıkça yaklaşırlar. Bu parçanın ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir? A) Bilineni yazmak ozanı başarısız kılar. B) Ozan güçlü şairleri takip ederek şiirin giz­lerini bulabilir. C) Şiirde hiçbir kural yoktur; kuralı ancak ozanın kendisi yaratabilir. D) Güçlü ozan, geçmişteki yetkin şiirleri ince­leyen ozandır. CEVAP:E

115 Paragrafın yapısıyla ilgili sorularda;
Tümevarım paragraflarda, 1. Giriş cümlesinin konu(içerik) olduğunu 2.Sonuç cümlesinin ana düşünce cümlesi olduğunu UNUTMAYIN!

116 Bu parçada asıl anlatılmak istenen, aşağıdakilerden hangisidir?
Bir ozanın kendinden önce üretilen her şeyi yadsımak istemesi, hoş karşılanmalıdır. Yolu­nun ayrı olmasını isteyen her ozan, ilkin bunu yapar. Diyeceğim o ki ben de kimseyi önem­semedim yaşamımın ilk yıllarında. Herkesi, her şeyi yadsıma yolunu seçtim. Şiirlerimin kimseninkilere benzemeyişi de bundandır. Bu parçada asıl anlatılmak istenen, aşağıdakilerden hangisidir? A) Özgün olmak, güzel olanı yakalamayı ve eserinde işlemeyi gerektirir. B) Geleneği sürdüren bir sanatçının kalıcı ve çağdaş olması beklenemez. C) Çağına, farklı bir bakış açısıyla bakabilen sanatçı, başarıya ulaşabilir. D) Eleştirileri önemsemeyip bildiği yolda iler­leyen kişi, gerçek sanatçıdır. E) Farklı olmak isteyen sanatçı, o güne dek yaratılanlara sırtını döner. CEVAP: E

117 Tümdengelim paragraflarda
Konu cümlesinin de ana düşünce cümlesinin de giriş cümlesi olduğunu Sonuç cümlesinin sadece bir gelişme cümlesi olduğunu unutmamanız gerekir.

118 (I) Bir düşünürümüz için "Anadolu topraklarını karabasan gibi altüst ederek geçti." denmişti.(II) Sanıyorum bu söz, değerini ve geçerliğini Âşık Veysel için korumuştur. (III) Anadolu'nun ortasından kalkan bu damar, bu kaynak, bu ça­ğıltı yalnız Anadolu'yu değil; bütün dünyayı kuşattı. (IV) Veysel, Kaygusuz'dan, Dertli'den Hacıbektaş'tan ve daha nice halk ozanından izler taşır. (V) Geleceği ve geçmişi de içine ala­rak kulaklarımızı çınlattı, bize yankılar ulaştırdı. Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi anlatım akışını bozmaktadır? A) I B) II C)III D) IV E) V. ÇÖZÜM:Paragraf dikkatle okunduğunda IV cümlenin kendinden önceki cümlelerin anlamından farklı bir yargı taşıdığı görülecektir. CEVAP:D

119 Paragraf sorularında düşüncenin akışını bozan cümle, giriş cümlesi ya da sonuç cümlesini bulabilmelisiniz.

120 (I) Eleştiri, olumlu ya da olumsuz bir değerlen­dirmedir
(I) Eleştiri, olumlu ya da olumsuz bir değerlen­dirmedir. (II) İnandırıcılığı arttıkça, şairin öze­leştiri yapmasına, şiirine çekidüzen vermesine yardımcı olabilir. (III) İnandırıcı olması, eleştir­menin bilgi birikimine bağlıdır. (IV) Eleştirmen­lerin, ayırt edici yönleri vardır. (V) Örneğin, bir romancı eserini ortaya koyar, eleştirmen o yapıtı eleştirir. (VI) Şu halde diyebiliriz ki eleş­tirmen yaratmaz, olanı irdelemeye, çözümle­meye, düzeltmeye çalışır. Bu parçada kaçıncı cümleyle başlayan bö­lüm, ayrı bir paragrafta yer almalıdır? A) II B) III. C) IV D) V E) VI. ÇÖZÜM:IV cümle kendinden önceki cümlelerden farklı yargı taşımaktadır. Paragrafta anlam bütünlüğü bozulduğu için ayrı bir paragrafta yer alması gerekmektedir.CEVAP:D

121 İkinci paragrafa hangi cümle ile başlanması gerektiği gibi sorular da paragraf yapısını bilmeniz gerekir.

122 A)Yazarın çevreyi gönlünce betimlediği şiir­leri de vardır.
Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olmaya en uygundur? A)Yazarın çevreyi gönlünce betimlediği şiir­leri de vardır. B)Yazdıklarımın herkesçe anlaşılmasını he­deflediğim için böyle yazdım. C)Okuyucu da aynı duygulanmayı yakaladı mı anlaşma var demektir. D)Bununla beraber, yerel renkler taşıyan şiir­ler yazıldı. CEVAP:E

123 Giriş cümlesinin kendinden önceki cümlelerle bağlı olma gibi bir özelliğinin olmayacağını farkında olmalısınız.

124 Yetiştirmekte olduğumuz insandan, düşündü­ğümüz gibi düşünmesini bekleyemeyiz. Bek­lersek, yaratıcı biri olmasına engel oluruz onun. Yaratıcılığını geliştirmek istediğimiz çocuktan, biçimlendirilmiş tahta parçalarını kullanarak dü­şündüğümüz evi yapmasını beklemek olur bu. Sonunda çocuk, istenen evi yapmayı başarır belki; ama Bu parçanın düşüncenin akışına göre, aşağıdakilerin hangisiyle tamamlanması en uygundur? A) tahta parçalarıyla özgürce oynarken kaza­nabileceği yaratıcılığı asla kazanamaz. B) tahta parçalarıyla özgürce oynarken yaşa­dığı mutluluğu asla yaşayamaz. C) tahta parçalarıyla yaptığı ev, söz konusu çocuk için hiçbir değer taşımaz. D) evi yaparken kendi düşlerini, özlemlerini yaptığı eve yansıtamaz. E) babasından işiteceği azarı düşüneceğin­den, oynadığı oyundan hiçbir tat almaz CEVAP:A

125 Paragrafla ilgili sorularda okuduğunu anlama, sonuç çıkarma, ilişkilendirme gibi yetenekleriniz ölçülür. Paragrafın konusuna yönelik sorularda ...yoktur, ...değinilmemiştir, ...yer almaz, ...sorulardan hangisine karşılık söylenmiştir, ...değildir, ...olamaz?gibi ifadelere dikkatinizi yoğunlaştırarak paragraf sorularını okumalısınız. Sonuç cümlesinin kendinden önceki cümlelerle bağlantılı olması gerektiğini gözden kaçırmamanız gerekir.

126 A) mahkeme tutanakları şaheser sayılırdı.
Neyi anlatırsa anlatsın, şiirin veya romanın bi­çimle kaynaşarak değerleneceği su götürmez bir gerçektir. En derin düşünceler, en soylu duygular, en büyük davalar gerçek derinlikle­rini, gerçek büyüklüklerini ancak birer sanat eseri içinde ifade edilmeleriyle kazanırlar. Bir eser yalnız konusuyla değerlenseydi... Düşüncenin akışına göre bu parçanın sonuna aşağıdakilerden hangisi getirilemez? A) mahkeme tutanakları şaheser sayılırdı. B) konusunu tarihten alan her eser el üstünde tutulurdu. C) kimse nasıl yazacağını umursamadığından ortaya birçok basitlik çıkacaktı. D) biçimsel yönden kusursuz eserler belki de konulan yüzünden bir kenara itilecekti. E) bazı eserler üslupları göz önüne alınarak mükemmel kabul edilecekti. CEVAP:E

127 Paragraf sorularını okurken yazarla diyaloga geçerek “yazar neden söz ediyor?, yazar ne demek istiyor?” gibi sorularla dikkatimizi yoğunlaştırmak, soruyu okuma işimizi kolaylaştıracaktır.

128 A) Çözümsüzlüğe düşmeleri B) Yaşam anlayışları
Bazı yazarlarımız vardır, gerçekleri olduğu gibi göremezler; bu gerçeklere kendi kötümserlikle­rinin, güçsüzlüklerinin içinden bakarlar. Bunlar yaşamın zorlukları karşısında kolayı, içe kapanmakta, dünyadan ellerini eteklerini çek­mekte bulurlar. Üstelik, gelecek için hiçbir şey yapılamayacağına kendilerini de çevrelerini de inandırmak isterler. Bu parçada sözü edilen yazarların asıl eleştirilen yanı aşağıdakilerin hangisidir? A) Çözümsüzlüğe düşmeleri B) Yaşam anlayışları C) Zorluklardan kaçmaları D) Kötümser olmaları E) Korkak davranmaları CEVAP:C

129 Konuya yönelik sorularda,” giriş cümlesine”
Anlatılmak istenene yönelik sorularda “sonuç cümlesine” Yan düşünce sorularında da “gelişme cümlelerine” dikkat edilir.

130 Bir öykü verilip anlatılmak istenen sorulduğunda paragrafta verilen mecaz anlatım, bir anlamda gerçek anlama çevirmeniz istenmektedir. Yani öyküde anlatılmak istenene yoğunlaşmanız gerekir.

131 Yukarıdaki parçada vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
Padişahlardan biri bir şairden kendisi için bir şiir yazmasını ister... Şair de padişahı öven güzel bir kaside yazar. Padişah, şaire çok kıymetli hediyeler verir. Bir zaman sonra padişah şairi huzuruna çağırır, şaire verdiği hediyeleri hatırlatarak böbürlenip: “Ne çabuk unuttun hediyelerimi?” der. Şairin cevabı şu olur: “Ey padişahım, sizin verdiğiniz atlar öldü, atlas kumaşlar eskidi; ama benim size yazdığım şiir yaşıyor.” Yukarıdaki parçada vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) İyiliklerin başa kakılmaması gerektiği. B) Sanat eserlerinin etkileyiciliği. C) Sanatçıların onurlu olduğu. D) Sanat eserlerinin kalıcı olduğu. E) Sanat eserlerinin devlet adamlarını etkilediği. CEVAP:D

132 Cümle düzeyinde yargı soruları, genellikle aynı, yakın anlamlı, nadir de olsa karşıt anlamlı cümleleri bulmanıza yönelik sorulardır. Bu tür sorularda aynı şeyi ifade etmenin bir bir yolu olduğunu unutmamak gerekir.

133 Aşağıdakilerden hangisi bu cümleye an­lamca en yakındır?
"Onun şiiri başka şairlerle akrabalık kurarak kendi sularına geri döner; o nedenle güzeldir." Aşağıdakilerden hangisi bu cümleye an­lamca en yakındır? A)Her şair gelenekten ve ustalardan etkilene­rek yetişir. B)Hem halkça hem kendince söylemenin sır­rını bulmalıdır şair. C)O, usta şairlerin şiirlerinden esinlenmiş; ama hep özgün kalabilmeyi başarmıştır. D)Her şair özgünlüğü yakalamak için başka şairlerden yararlanmalıdır. E) Usta şair, geçmişin birikimi üzerine bugünü kurar. CEVAP:C

134 Anlamı değiştirmeden cümleyi değiştirmenin birkaç yolu vardır.
Bunları bilmek soru çözerken işimize yarayacaktır. Biçimce olumlu cümleyi olumsuz yapmak Mecaz anlamlı bir cümleyi gerçek anlama çevirerek Özneyle yüklemin yerini ve yapısını değiştirerek Eş yada yakın anlamlı sözcükleri kullanarak

135 Anlatım biçimleri ile düşünceyi geliştirme yolları birbirine karıştırılmamalıdır. Soru kökünde sizden ne isteniyorsa, onun üzerinde yoğunlaşmalıdır. Açıklama, tartışma, betimleme ve öyküleme anlatımda kullandığımız biçimlerdir. Tanımlama, örnekleme, karşılaştırma... Düşünceyi geliştirme yollarının bu biçimleri şekillendirme kullandığımız birer yöntem olduğunu bilmeniz soruları doğru çözme oranınızı artırır.

136 Ses, yazım ve noktalama sorularında özel bir okuma tekniği geliştirmelisiniz. Bu tür sorularda sözcükleri tek tek inceleyerek soruyu cevaplama tekniği kullanılmalıdır. Özellikle yazım sorularında beyninizin tamamlayıcı ve düzeltici özelliği, yanlışı görmenize engel olabilir. Sözcükleri ve ekleri tek tek inceleyerek beyninizin soruları kaçırmasına engel olabilirsiniz.

137 Sözcüklerin yapısını bilmelisiniz:
Kök, gövde, yapım ekleri, çekim ekleri, bu eklerin görevleri, sadece yapı konusunda değil cümle bilgisi ve anlam düzeyindeki sorularda çok işinize yarayacaktır.

138 Anlatım bozuklukları sorularında başarılı olmak istiyorsanız
“insan inandığı gibi yaşayınca yaşadığı gibi inanmaya başlar” sözüne uygun olarak günlük yaşam içinde konuşmalarınızda, yazılarınızda anlatım bozukluklarına dikkat etmelisiniz.

139 Türkçe sorularında başarılı olmak istiyorsanız okuma disiplininin ve okuma terbiyesini günlük yaşamınız içinde bulundurun.

140 FELSEFE, SOSYOLOJİ, PSİKOLOJİ, MANTIK
“Bir şeyin nedenini öğrenmeyi kral olmaya yeğlerim” DEMOKRİTES

141 Felsefe grubu sorularının temelinde okuduğunu anlama, anladığını yorumlama ve yorumladıklarından sonuç çıkarma bulunmaktadır. Felsefe grubu soruları genel olarak paragraf sorularıdır.Bu nedenle okuma ve anlama ile ilgili probleminizin olmaması gerekir.

142 Sanatçı görünüşlerin ardında yatan güzellikleri yakalar ve bu güzelliklere kendi yorumunu da katarak sanatına yansıtır. Fakat her sanatçının yakaladığı güzellik ve buna kattığı yorum farklıdır. Bu parçada sanat bilgisi için aşağıdakilerden hangisine ulaşılır? A)Sanatçı ve güzellik ilişkisi akla dayalıdır. B)Sanatın ürünleri somuttur. C)Sanatçı evrensel doğruyu arar. D)Sanatçı eserlerinde doğayı yansıtır. E)Sanat özneldir. ÇÖZÜM: Paragrafta sanatçıların çalışmalarındaki farklılığın nedenini anlatmaktadır. CEVAP:E

143 Mantık sorularını çözerken kuralları içersinde düşünülmelidir
Mantık sorularını çözerken kuralları içersinde düşünülmelidir. Kelime veya kavram anlamlarına takılmadan soru çözülmelidir. Örneğin kıyas soruları Mantık sorularının çözümü için Lise 1. sınıf matematik dersi ile bağ kurulması gerekir.

144 2003 ÖSS tüm soruları doğru olarak cevaplayan öğrencinin sınava hazırlanma felsefesi sizce ne olabilir?

145 Üşenme, Erteleme, Vazgeçme!

146 Söylediklerinize dikkat edin, düşüncelerinize dönüşür.
Düşündüklerinize dikkat edin, duygularınıza dönüşür. Duygularınıza dikkat edin, davranışlarınıza dönüşür. Davranışlarınıza dikkat edin, alışkanlıklarınıza dönüşür. Alışkanlıklarınıza dikkat edin, değerlerinize dönüşür. Değerlerinize dikkat edin, karakterinize dönüşür. Karakterinize dikkat edin, kaderinize dönüşür. “MAHATNA GANDHİ”

147 KAYNAKÇA http://www.rehberliksitesi.com/

148 TEŞEKKÜR Derslere göre soru örneklerinin hazırlanmasındaki yardımlarından dolayı Eskişehir Muzaffer Çil Anadolu Lisesi Öğretmenlerine teşekkür ederim.

149 HAZIRLAYAN HAZIRLAYAN: Neşe SAKARYA
Eskişehir Muzaffer Çil Anadolu Lisesi


"Derslere Göre Soru Çözerken Dikkat Edilecek Noktalar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları