Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4G(DÖRDÜNCÜ NESİL) MOBİL VE KABLOSUZ SİSTEMLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4G(DÖRDÜNCÜ NESİL) MOBİL VE KABLOSUZ SİSTEMLER"— Sunum transkripti:

1 4G(DÖRDÜNCÜ NESİL) MOBİL VE KABLOSUZ SİSTEMLER
CANAN ŞEPBOY CEMİL ÖZBAY

2 4G Nedir? Dördüncü nesil mobil telefon teknolojilerine verilen genel addır. Benzer GSM standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanmakla birlikte üçüncü nesil şebekelerde baş gösteren kapsama alanı ve benzer problemler karşısında daha verimli bir teknolojidir. 3G ve 4G'nin en büyük özelliği, mevcut şebekelerle mümkün olmayan hızlı görüntü transferini mümkün kılmasıdır.

3 4G Ağların Genel Mimarisi
4G ağların yüksek hız, yüksek kapasite, bit başına düşük maliyet, IP tabanlı servisler gibi özellikleri içermesi tasarlanmaktadır. 4G sistemlerinin hepsi açık sistem yaklaşımına dayalı birleşik, global bir ağlarıdır. 4G ağlarının amacı, mevcut merkezi hücresel ağları, IP tabanlı dünya çapında tek bir merkezi hücresel ağ standardında birleştirmektir. Bu yeni ağın, kontrol, video, IP üzerinde ses gibi bir çok servisi desteklemesi planlanmaktadır. Ancak, 3G tamamen hayata geçmediğinden, araştırmacılar 2010 yılında hayata geçmesi planlanan bu yeni “kablosuz dünyaya” kendi fikir ve çalışmaları ile katkıda bulunmaya çalışmaktadırlar.

4 4G Ağların Genel Mimarisi

5 4G Ağları Genel Mimarisi
4G kablosuz ağların, hava ara yüzünde 20 Mbit/s ile 100 Mbit/s arasında veri iletim oranını desteklemesi beklenmektedir. 4G ağlarına yönelik, izlediğin kadar öde, evden alışveriş, elektronik ticaret ve çevrim içi veri dağıtımı gibi yeni yayınlar ve veri uygulamaları düşünülmektedir veya geliştirilmeye başlanmıştır. Bir de, Internet’in hızlı büyümesi ve bütün dünyada kabul görmesi, güvenli ve yüksek bant genişliğine olan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır.

6 4G Sistemini Sağlayacak Bazı Standartlar
WiMax WiBro 3GPP LTE

7 WiMax(Worldwide Interoperability for Microwave Access)
50 km. çapındaki bir alanda 70 Mbps. hızında kablosuz internet erişimi sağlayan kablosuz bir teknolojidir.WiMax IEEE standardını kullanıyor. Geniş bant haberleşme sistemlerinin kurulum maliyetinin yüksekliği nedeniyle ulaşamadığı kırsal bölgelerde ve haberleşme konusunda yeterli hizmeti alamayan alanlarda, WIMAX teknolojisi alternatif oluyor. Uzun menzilli ve yüksek bant genişliğine sahip kablosuz internet erişimi sağlayan WIMAX kullanıcılara ve operatörlere hız ve maliyet yönünden değerlendirilmesi gereken bir imkan sunuyor.

8 WiMax Özellikleri dolayısıyla daha kapsamlı servis imkanları sunabilecek olan WIMAX haberleşme sektöründe yeni bir çığır açarak ABD, Çin, İngiltere, Avusturya ve son olarak Pakistan’da uygulanmaya başlanmıştır km, 10 megabit ve daha yüksek erişim hızı sağlayabilecek internet erişimi ile kaliteli tv/video servisi, yaygın kullanım imkanı ile hayatımızın her noktasında sınırsız faydalanma sağlayan WIMAX’in ülkemizde deneme testleri bu konuda alınan lisanslarla yapılmaktadır.

9 WiBro Eşleştirildiği vericiden veya baz istasyonundan 1,5 km uzaklığa kadar kablosuz internete bağlanabilen kablosuz internet teknolojisidir 'den beri geliştirilen bu teknoloji standardı WiMAX geliştiricileri için bir rekabet ortamı oluşmasına katkıda bulundu yılının sonunda Intel ve LG arasında varılan anlaşmada WiBro ile WiMAX arasında uyum sağlama çalışmaları başladı. WiBro, WiMAX'a güzel bir alternatiftir. WiMAX IEEE e TDD OFDMA standartları kullanan WiBro, Güney Kore tarafından 3.5 ve 4G cep telefonu şebekelerine alternatif olarak geliştirilmekte. WiBro, çok yüksek veri aktarım hızına sahip ve performansını kullanıcı hareket ederken bile kaybetmiyor.

10 3GPP LTE WiMax’e karşı piyasaya sürülen bir teknolojidir.
Uplink konusunda kitlesel uygulamalarda kullanılan terminallerin karmaşıklığını ve maliyetini azaltan ve ağların uplink kapasitesini hücre başına abone sayısının iki katına çıkartan bir teknolojidir.

11 Cep telefonu ile bir DVD’yi 30 saniyede başka bir cep telefonuna kopyalamak ister miydiniz?

12 4G Teknolojisinin Getireceği Hizmetler
1 DVD'yi 30 saniyede kablosuz ağdan gönderme Sabit mekânlarda 1 Gbps, hareket halindeyse 100 Mbps düzeyinde veri aktarım hızı 1 Gbps'lik hızla, 100 MP3 dosyasını (yaklaşık 300 MB) 2,4 saniyede, Bir film CD'sini (800 MB) 5,6 saniyede 20 dakikalık bir HDTV yayını 12,5 saniyede aktarılabiliyor. Handover teknolojisi; Bu teknoloji, 100 Mbps'lik süper hızlı mobil iletişimi, saatte 60 km hızla giden bir araç içerisinde dahi iletişimi kesintisiz kılıyor.

13 4G Teknolojisinin Getireceği Hizmetler
Mobil iletişim teknolojisinin gelecek kuşağı olan 4G; kablolu ve kablosuz iletişim ve yayın teknolojilerini entegre ederek yüksek kapasiteli, veri hizmetleri, sanal gerçeklik ve biyometrik tanımlama gibi bilgi teknolojileri (IT), biyo teknoloji (BT) ve nano teknolojiyi (NT) birleştiren ve 3G döneminde mümkün olmayan çok çeşitli hizmetlerin gerçekleşmesine olanak tanıyor.

14 4G Teknolojisinin Getireceği Hizmetler
4G teknolojisi ile insanlar çok kanallı yüksek çözünürlüklü TV yayınlarını izleyebilecekler ve cep telefonları vasıtası ile evlerindeki aletleri kontrol edebilecekler. Dağın başındaki en ücra köylerde bile geniş bant internet olacak, arabayla İstanbul’dan Ankara’ya giderken arka koltuktan laptopla net’e çok hızlı bağlanılabilecek.

15 4G Teknolojisinin Getireceği Hizmetler
Dördüncü nesil (4G) Teknolojisi, 2G ve 3G uygulamalarından sonra altyapı ve terminallerin aynı standarda sahip olmasını sağlayacak. IP (internet) tabanlı sistem sayesinde ‘şebeke meşgul’ alarmı büyük ölçüde azalacak. IP (internet) tabanlı sistem, etkin maliyet kontrolü, esneklik, internet üzerinden yeni servisler ve servis kalitesi sağlayacak.

16 4G Teknolojisindeki Problemler
4G teknolojisinin geliştirilmesinde karşılaşılan en önemli problemlerden biri, farklı teknolojili çok sayıda gezgin ve kablosuz ağın arasında erişimin nasıl sağlanacağıdır. 4G yerel alan ağları trenler, kamyonlar, binalar veya hay beye kaynaklı oluşmuş, rasgele organize olan ve biri birinin radyo etki alanı içerisinde kalan cihazların kurulumundan oluşacaktır. Bu tür ağlarda yönlendirme işlemi yeni mimarilerin yapısına bağlı olacaktır.

17 Dünya ve Türkiye’de 4G Teknolojisi
4G frekansının 2007 yılında kullanılabilir hale gelmesi hedeflenirken, endüstriyel standartların da 2010 yılına kadar oturması bekleniyor. Türkiye'de ise 3G şebekeleri için lisansların dağıtılmasına dünyanın 4G'ye geçmeye başladığı bir dönemde 2007 yılında başlanması bekleniyor. Yani şuan dünya 3G’yi geride bırakma sürecine girdi ve 4G için çalışıyor. Türkiye ise hala 3G’ye geçme sürecinde. Ve şuan Türkiye’de konuşulanlar "3G devri madem geçiyor, bırakalım 3G'yi de işe 4G'den mi giriş yapalım" durumundadır.

18 4G İçin Yapılan İttifaklar
4G teknolojileri belirlenirken söz sahibi olma konusunda rekabet giderek kızışırken, bazı ülkeler çeşitli projeler için işbirliğine yöneliyor. Avrupa'nın Kablosuz Dünya Araştırma Forum'u (WWRF) ve Çin'in FUTURE (Evrensel Radyo Ortamı için Gelecek Teknolojiler) bu önemli projelerden ikisi. Samsung Electronics, yeni kuşak 4G teknolojisinin standartlaşma sürecindeki global etkinliklerde ön saflarda yer alıyor. Aralarında uluslararası standartlar örgütü ITU ve 3GPP/3GPP2'nin de yer aldığı çeşitli alanlarda yirmiye yakın girişimde başkan ya da başkan yardımcısı konumunda olan Samsung, 4G teknolojilerinin geliştirilmesi için 15 yerel üniversitenin yanı sıra, önde gelen 11 yabancı üniversite ile de ortak projeler geliştiriyor


"4G(DÖRDÜNCÜ NESİL) MOBİL VE KABLOSUZ SİSTEMLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları