Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ünite : Asitler ve Bazlar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ünite : Asitler ve Bazlar"— Sunum transkripti:

1 Ünite : Asitler ve Bazlar
Konu : Asitlerin ve Bazların Kullanım Alanları ve zararlarından korunma yöntemleri

2

3 Peki kireç nedir?

4

5 Kostik deyince aklınıza ne geliyor?

6

7 Kullanım alanı çok yaygın olan sodyum hidroksit katı halde beyaz renkte bir maddedir.
Kostiğin içeriğinde sodyum, hidrojen ve oksijen atomlarını vardır. Formülü NaOH tür. Potasyum hidroksit olarak imal edilen kostiğin formülü ise KOH tur. Petrol rafinelerinden, arıtmalara, sabun imalat tesislerinden, kağıt ve boya üretim tesislerine kadar bir çok alanda kullanımı mevcuttur.

8

9 İkisi de kuvvetli bazdır
İkisi de kuvvetli bazdır. Bu özelliğiyle düşük ph özellikteki atık sularda ph yükseltici olarak kullanılır. Su arıtma tesislerinde kirece oranla daha çok kostik kullanılır.

10 Kireçli suların saç derimize etkisini biliyormusunuz?

11 Kireçli su ile banyo yapıldığında sudaki kireç gözeneklerimizi tıkar
Kireçli su ile banyo yapıldığında sudaki kireç gözeneklerimizi tıkar. Derinin rahat nefes almasını engeller. Saçlarda kalan kireç sertlik ve matlık yapar. Sertleşen saç kırılır ve dökülür. Ticari adıyla bildiğimiz kostikte aynı şekilde saçların incelip kırılmasına sebep olur. Saça uygulanan boyada kostik gibi kuvvetli baz içerdiği için kırılma gözlenir..

12

13

14 Kostiğin sabun yapımında kullanıldığını biliyormuydunuz?

15 Kostiğin bu özelliği suyu çeken ince bir tabaka ile yağ asitlerini sarabilme yeteneğinden doğar.. Yağ asitleri sodyum hidroksit ticari adıyla kostiğin nötralleşmesiyle meydana gelir.

16 Peki asitler hakkında ne söyleyebiliriz?

17 Asitler her türlü maddeyi yakar ve eritir gibi bir ifade doğru olmaz
Asitler her türlü maddeyi yakar ve eritir gibi bir ifade doğru olmaz. Eğer bu ifade doğru olsaydı, o zaman asitleri taşımak ve bulundurmak imkansız olurdu. Ancak araştırdığımızda en kuvvetli asitler bile plastik kaplarda taşınabiliyor. Üstelik kuvvetli bir asit olarak bilinen hidroklorik asidin (HCl) 1 molar’lık çözeltisi midemizde yiyecekleri parçalamakta kullanılmaktadır. Bunlara ilave olarak zayıf asitler olarak bilinen birçok asit günlük hayatımızda kullandığımız birçok maddenin bünyesinde yer almaktadır. Örneğin, limon, sirke, ekşi elma, üzüm, ekşimiş süt yapılarında asitler bulunmaktadır.

18 Peki asitlerden nasıl fayda sağlayabiliriz??

19 ASİTLERİN YARARLI KULLANIM ALANLARI
Asitler sanayide; Gübre, petrol üretiminin artırılmasında, İlaç pil ve patlayıcı madde yapımında, Kumaş boyaları ve yağlı boya pigmentlerinin yapımında, Tekstil endüstrisinde ve yapay ipek üretiminde, Cam malzeme üzerine şekil verilmesinde(HF) kullanılırlar.

20 HCI H2SO4 HNO3 H3PO4 - FORMÜLÜ SİSTEMATİK ADI PİYASA ADI
KULLANIM ALANLARI HCI Hidroklorik asit Tuz ruhu Temizlik malzemesi üretiminde kullanılır. Atık su arıtmalarında, deterjan sanayinde, ahşap imalat sanayinde kullanılır. H2SO4 Sülfürik asit Zaçyağı Boya sanayisinde,ilaç, patlayıcı madde ve plastik yapımında, gübre ve petrol üretiminin artırılmasında kullanılır. HNO3 Nitrik asit Kezzap Dinamit, çeşitli patlayıcılar, plastik ve azotlu gübre yapımında kullanılır. H3PO4 Fosforik asit - Gazlı içeceklerde ve gıdalarda koruyucu olarak kullanılır.

21

22 Asitlerin taşınmasında dikkat edilmesi gerekenler
Asitler piyasada polipropilen, polietilen, gibi polimer malzemeyle kaplı tankerlerde ve konteynırlarda ve polietilen bidonlarda sıvı halde satışı ve taşıması yapılır.

23 Asitlerle çalışırken nelere dikkat etmeliyiz?
Genellikle koruyucu ekipmanlar kullanmalıyız, Daima suyun üzerine asiti eklenmeli, Çeker ocak altında çalışılmalı, İlave etme sırasında asiti kabın kenarından yavaşça eklenmeli, Karışım şiddetlice çalkalanmamalıdır.

24 Evett bügün ne öğrendik??

25 Dinlediğiniz için teşekkürler..


"Ünite : Asitler ve Bazlar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları