Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla"— Sunum transkripti:

1 Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla
KALEM SURESİ

2 KALEM SURESİ Nuzul Sıra 7 Ayet Sayısı 52 Nuzul Yılı 1
SURENİN KİMLİĞİ KALEM SURESİ Nuzul Sıra 7 Ayet Sayısı 52 Nuzul Yılı 1

3 Nüzul Sırası 7 Klasik nüzul tertiplerde 2.nci sıradadır.
Niçin 2 olamaz Müşriklere Cevap ve Tehdit İçermekte. Meydan Okuma Anlamına Gelen Mukatta’a İle başlar. Ahireti inkar Edenlerin ‘eskilerin Masalları’ Sözünü Söylemeleri İçin Ahiretten Bahsetmiş Olması Lazım. Bu üç şık için açık davet şarttır.

4 NÜZUL YERİ

5

6 NUZUL ORTAMI Artık Allah Rasulü’ne inmeye başlayan Vahyin etkisi Mekke sokaklarında kendini göstermeye başlamıştır. İlk başlarda, ne olduğunu anlamaya çalışan Mekke Müşrikleri, artık gelenin ne olduğunu anlamış ve Vahyin, ileride saltanatlarını, kurmuş oldukları düzeni sarsacağını anlamışlardır. Vahyi inkar etmek, Allah Rasulü’nü Cin Musallat olmakla itham etmek gibi sözlü saldırıların gerçekleştirildiği bir dönemde Kalem Suresi nazil olmaya başlamıştır. Bu sözlü saldırılara bir reddiye ve cevap niteliğinde pasajlar bu surede yer almaktadır.

7 1. İnkarcı Çevrenin sözlü saldırısını RED
KALEM SURESİ KONUSU (7) 1. İnkarcı Çevrenin sözlü saldırısını RED İlahi Destek ve Teselli Saldırı Şekli : Cin Musallat olduğunu iddia etmek Cevap: Sana Cin Musallat olması mümkün değildir Çünkü Sen Muhteşem Bir Ahlaka sahipsin.

8 2. Allah Yokmuş Gibi Davranma Allah’ın Hayata Müdahil olduğunu unutma
KALEM SURESİ KONUSU 2. Allah Yokmuş Gibi Davranma Allah’ın Hayata Müdahil olduğunu unutma Ve Dünyevi Neticesi Bahçe sahipleri Kıssası

9 3. Paylaşma Ahlakı / Dünyevi Mahrumiyet
KALEM SURESİ KONUSU 3. Paylaşma Ahlakı / Dünyevi Mahrumiyet Bahçe sahipleri Kıssası

10 4. Hakikati Yalanlayanların Özellikleri
KALEM SURESİ KONUSU 4. Hakikati Yalanlayanların Özellikleri Taviz verme karşılığında Taviz İsterler Ağız dolusu söz verirler Arkadan Çekiştirip ara bozuculuk yaparlar İyiliğe engel olurlar Günahkar ve zorbadırlar Kaba, duygusuz, fırıldak

11 5. Hakikati Yalanlama Nedenleri
KALEM SURESİ KONUSU 5. Hakikati Yalanlama Nedenleri Mal ve Çocuk Sahibi Olmaları (Kendi Kendine Yettiklerini Zannetmeleri)

12 6. Ahiret, Hesap, Ahiret’teki Mahrumiyet
KALEM SURESİ KONUSU 6. Ahiret, Hesap, Ahiret’teki Mahrumiyet Mücrimlerin, dünyada sahip oldukları refahın Ahirette de kendileriyle birlikte olacağı tasavvurunu red. Sorumluluk sahibi (muttaki) ile Sorumsuz kişi (mücrim) bir tutulmayacak.

13 7. Göreve Sadakat, Görevden Kaçmamak
KALEM SURESİ KONUSU 7. Göreve Sadakat, Görevden Kaçmamak Sorumluluk sahibi olmaya davet

14 KALEM SURESİ KONUSU 8. Sabır
İnkarcılardan gelen sözlü saldırılara sabır. Vahyi tebliğde sabır. Yunus gibi sabırsız olma uyarısı.

15 Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla
KALEM SURESİ

16 KALEM SURESİ ن وَالْقَلَمِ وَمَا يَسْطُرُونَ ﴿١
1 Nûn. KALEME ve (onun) yazdıklarına yemin olsun!

17 AYET -1- Kalem; Vahyi Yazan Kalemdir. Yazdıkları; Vahiy’dir. Kaleme Ve
Onun yazdıklarına Yemin Olsun. Kalem; Vahyi Yazan Kalemdir. Yazdıkları; Vahiy’dir.

18 ن NUN MUKATTAAT HARFLERİ Peygamberin Vahyin tek Bir harfini Bile zayi
Etmeden Aktardığının Belgesidir.

19 Sözlü kültürden Yazılı Kültüre Geçiş
KALEM ELÇİDİR SÖZ YAZI Sözlü kültürden Yazılı Kültüre Geçiş

20 Vahyi Kayıt Altına aldırarak
KALEM ELÇİDİR Sözlü Kültürün Mensubu Olan Peygambere Mü’münleri Yazılı Kültüre Taşıma Misyonu Yükleniyor. Vahyi Kayıt Altına aldırarak

21 Hitabı Taşıyor. (Vahyi Taşıyor)
PEYGAMBER ELÇİDİR HATİP (ALLAH) MUHATAP (İNSAN) Hitabı Taşıyor. (Vahyi Taşıyor)

22 مَا اَنْتَ بِنِعْمَةِ رَبِّكَ بِمَجْنُونٍ ﴿٢
KALEM SURESİ مَا اَنْتَ بِنِعْمَةِ رَبِّكَ بِمَجْنُونٍ ﴿٢ 2 Rabbinin nimeti sayesinde, cin musallat olmuş biri olman söz konusu değildir. وَاِنَّ لَكَ لَاَجْرًا غَيْرَ مَمْنُونٍ ﴿٣ 3 Ve senin için kesintisiz bir ödül vardır; وَاِنَّكَ لَعَلٰى خُلُقٍ عَظٖيمٍ ﴿٤ 4 Çünkü sen, muhteşem bir ahlâka sahipsin;

23 RED VE TESELLİ Red Ve Teselli Rabbinin Bilakis Ni’meti Sana Sayesinde
Sana Cin Musallat Olmadı. Bilakis Sana Kesintisiz Bir Ecir Vardır. Çünkü Sen Muhteşem Bir Ahlaka Sahipsin.

24 NEDEN BENİ BU GÖREVE SEÇTİN?
(4) Çünkü SEN Muhteşem Bir Ahlaka Sahipsin. Çünkü SEN İman Nedir Bilmezken de Muhteşem Bir Ahlaka Sahiptin.

25 DİN BİNASI (Temel+3 Kat)
MUAMELAT Kat -2- İBADET Kat -1- AKAİD Temel AHLAK

26 Siz Hiç Kur’an Okumuyormusunuz? O’nun ahlakı Kur’an’dı.
PEYGAMBER Kur’an Sayesinde Ahlaki Potansiyel Hayata Dönüşmüş Halidir. Allah Rasulü’nün fıtrat ve seciye olarak sahip olduğu bu ahlâkî potansiyel, Kur’an sayesinde bilfiil hayata dönüşmüştür. Siz Hiç Kur’an Okumuyormusunuz? O’nun ahlakı Kur’an’dı.

27 Güzel Ahlakı Tamamlamak
PEYGAMBER’İN MİSYONU Kur’an Sayesinde Ahlaki Potansiyel Hayata Dönüşmüş Halidir. Güzel Ahlakı Tamamlamak Rasulullah gönderiliş misyonunu “güzel ahlâkı tamamlamak” olarak beyan eder.

28 Bu Hitabın, Kitap Nedir? İman Nedir? Bilen Muhatapları,
SORU ??? Bu Hitabın, Kitap Nedir? İman Nedir? Bilen Muhatapları, El-Emin olanın Kitap Nedir? İman Nedir? Bilmezken Koruduğu Ahlaki standardın Kaçta Kaçına SAHİPSİNİZ?

29 KALEM SURESİ فَسَتُبْصِرُ وَيُبْصِرُونَ ﴿٥ بِاَيِّكُمُ الْمَفْتُونُ ﴿٦
5 Ve bir gün gelecek, sen de göreceksin onlar da görecekler; بِاَيِّكُمُ الْمَفْتُونُ ﴿٦ 6 Hanginizin aklından zoru olduğunu.

30 GELECEKTEN HABER VE MEYDAN OKUMA
BİR GÜN GELECEK Sende Göreceksin Onlar da Görecek. Kimin Aklından Zoru Olduğunu (kimin Sapıttığını) NEYİ ?

31 KALEM SURESİ اِنَّ رَبَّكَ هُوَ اَعْلَمُ بِمَنْ ضَلَّ عَنْ سَبٖيلِهٖ وَهُوَ اَعْلَمُ بِالْمُهْتَدٖينَ ﴿٧ 7 Kuşku yok ki senin Rabbin, evet O, kimin kendi yolundan saptığını çok iyi bilir; yine O, kimin hidayete erdiğini de çok iyi bilir.

32 Kim Rabbinin Yolundan Sapıttı Kim Hidayet Üzere
Bilir Kim Rabbinin Yolundan Sapıttı Kim Hidayet Üzere Sizin Kendinizi Hangi Gruba Dahil Ettiğiniz Önemli Değildir. Önemli olan, Allah’ın sizi Hangi gruba dahil ettiğidir.

33 فَلَا تُطِعِ الْمُكَذِّبٖينَ ﴿٨
KALEM SURESİ فَلَا تُطِعِ الْمُكَذِّبٖينَ ﴿٨ 8 Artık hakkı yalanlayanlara boyun eğme! Onlar isterler ki, sen onlara taviz veresin, وَدُّوا لَوْ تُدْهِنُ فَيُدْهِنُونَ ﴿٩ 9 Buna karşılık kendileri de sana…

34 وَلَا تُطِعْ كُلَّ حَلَّافٍ مَهٖينٍ ﴿١٠
KALEM SURESİ وَلَا تُطِعْ كُلَّ حَلَّافٍ مَهٖينٍ ﴿١٠ 10 Ve sen, (çiğneyeceğini bile bile) ağız dolusu söz veren hiçbir alçağa da boyun eğme! هَمَّازٍ مَشَّاءٍ بِنَمٖيمٍ ﴿١١ 11 Arkadan çekiştirmek için mekik dokuyan arabozucuya (da)! مَنَّاعٍ لِلْخَيْرِ مُعْتَدٍ اَثٖيمٍ ﴿١٢ 12 İyiliğe, ölümüne engel olan günaha gömülmüş zorbaya (da)!

35 KALEM SURESİ عُتُلٍّ بَعْدَ ذٰلِكَ زَنٖيمٍ ﴿١٣
13 Kaba ve duygusuz, üstüne üstlük fırıldak ve hayırsız.

36 Hakikati Yalanlayan Kimseler
-5- Kaba Duygusuz Fırıldak -1- Taviz verme Karşılığında Taviz İsterler (Pazarlıkçı) -2- Ağız Dolusu Söz Verirler -3- Arkadan Çekiştiren Ara Bozucudur -4- İyiliğe Engel olur Günahkar Zorbadır Bunlara Boyun Eğme

37 KALEM SURESİ اَنْ كَانَ ذَا مَالٍ وَبَنٖينَ ﴿١٤
14 Bütün bunların nedeni, onun mal ve çocuklara sahip olması idi. Hakikati Yalanlama Sebebi

38 İnkarın (Yalanlamanın) Nedenleri?
Mal ve Evlat Sahibi Olmak Kendi Kendine Yettiğini Sanmak (Alak 6-7)

39 اِذَا تُتْلٰى عَلَيْهِ اٰيَاتُنَا قَالَ اَسَاطٖيرُ الْاَوَّلٖينَ ﴿١٥
KALEM SURESİ اِذَا تُتْلٰى عَلَيْهِ اٰيَاتُنَا قَالَ اَسَاطٖيرُ الْاَوَّلٖينَ ﴿١٥ 15 :Ki, âyetlerimiz kendisine okununca, “Eskilerin masalları” diyebildi. سَنَسِمُهُ عَلَى الْخُرْطُومِ ﴿١٦ 16 Onun burnuna (zillet) damgasını çıkmaz bir biçimde vuracağız.

40 Mal Ve Evlat = İMTİHAN (DENEME)

41 وَلَا يَسْتَثْنُونَ ﴿١٨﴾
KALEM SURESİ اِنَّا بَلَوْنَاهُمْ كَمَا بَلَوْنَا اَصْحَابَ الْجَنَّةِ اِذْ اَقْسَمُوا لَيَصْرِمُنَّهَا مُصْبِحٖينَ ﴿١٧ 17 Şüphesiz şu (yukarıdakileri) sınamıştık, tıpkı malum bahçe sahiplerini sınadığımız gibi: Hani onlar, ertesi sabah kesinlikle hasat yapacaklarına dair sözleşmiştiler. وَلَا يَسْتَثْنُونَ ﴿١٨﴾ 18 Ancak Allah’ın hayata müdahil olduğu gerçeğine dair istisnai bir kayıt da düşmemiştiler. فَطَافَ عَلَيْهَا طَائِفٌ مِنْ رَبِّكَ وَهُمْ نَائِمُونَ ﴿١٩ 19 Ve onlar uykudayken Rabbinden gelen bir (bela) o (bahçeyi) bir bir yokladı.

42 فَاَصْبَحَتْ كَالصَّرٖيمِ ﴿٢٠
KALEM SURESİ فَاَصْبَحَتْ كَالصَّرٖيمِ ﴿٢٠ 20 Derken, ertesi sabah o (bahçe) sırım gibi geçmiş küle dönmüştü.” فَتَنَادَوْا مُصْبِحٖينَ ﴿٢١ 21 Derken, sabahın köründe birbirlerine seslendiler: اَنِ اغْدُوا عَلٰى حَرْثِكُمْ اِنْ كُنْتُمْ صَارِمٖينَ ﴿٢٢ 22 “Hasat yapmak istiyorsanız, erkenden arazinize gidin!

43 فَانْطَلَقُوا وَهُمْ يَتَخَافَتُونَ ﴿٢٣
KALEM SURESİ فَانْطَلَقُوا وَهُمْ يَتَخَافَتُونَ ﴿٢٣ 23 Derken yola koyuldular… Aralarında şöyle fısıldaşıyorlardı: اَنْ لَا يَدْخُلَنَّهَا الْيَوْمَ عَلَيْكُمْ مِسْكٖينٌ ﴿٢٤ 24 “Bugün hiçbir yoksulun yanınıza sokulmaması gerekiyor! وَغَدَوْا عَلٰى حَرْدٍ قَادِرٖينَ ﴿٢٥ 25 Sabah erkenden, güçleri her şeye yetermiş havasıyla yola koyuldular.

44 فَلَمَّا رَاَوْهَا قَالُوا اِنَّا لَضَالُّونَ ﴿٢٦﴾
KALEM SURESİ فَلَمَّا رَاَوْهَا قَالُوا اِنَّا لَضَالُّونَ ﴿٢٦﴾ 26 Derken, bahçeyi o halde görünce (tanıyamadılar ve) “Biz yolumuzu şaşırmışız (galiba)” dediler. بَلْ نَحْنُ مَحْرُومُونَ ﴿٢٧﴾ 27 (Akılları başlarına gelince), “Hayır, biz mahrum edilmişiz” dediler. قَالَ اَوْسَطُهُمْ اَلَمْ اَقُلْ لَكُمْ لَوْلَا تُسَبِّحُونَ ﴿٢٨﴾ 28 İçlerinden en dengeli olanı “Ben size “Allah yokmuş gibi hareket etmeyelim” dememiş miydim?” diye çıkıştı.

45 قَالُوا سُبْحَانَ رَبِّنَا اِنَّا كُنَّا ظَالِمٖينَ ﴿٢٩﴾
KALEM SURESİ قَالُوا سُبْحَانَ رَبِّنَا اِنَّا كُنَّا ظَالِمٖينَ ﴿٢٩﴾ 29 Onlar “Varlığın kendisi adına hareket ettiği Rabbimizin şanı ne yücedir” dediler; “Meğer biz zalimlerden olup çıkmışız.” فَاَقْبَلَ بَعْضُهُمْ عَلٰى بَعْضٍ يَتَلَاوَمُونَ ﴿٣٠﴾ 30 Ardından birbirlerine yönelerek, karşılıklı özeleştiri yaptılar: قَالُوا يَا وَيْلَنَا اِنَّا كُنَّا طَاغٖينَ ﴿٣١ 31 “Yazıklar olsun bize! Gerçekten de biz, haddimizi aşmışız.

46 KALEM SURESİ عَسٰى رَبُّنَا اَنْ يُبْدِلَنَا خَيْرًا مِنْهَا اِنَّا اِلٰى رَبِّنَا رَاغِبُونَ ﴿٣٢ 32 Belki Rabbimiz, onun yerine bize daha iyisini verir: Artık bizim rağbetimiz Rabbimizedir. كَذٰلِكَ الْعَذَابُ وَلَعَذَابُ الْاٰخِرَةِ اَكْبَرُ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ ﴿٣٣ 33 İşte (dünyevî) mahrumiyet böyle bir şeydir; ve ahiret mahrumiyeti, hiç kuşkusuz daha beterdir: keşke bilmiş olsalardı.

47 Allah Yokmuş gibi Plan Yaptılar
Bahçe Sahipleri Allah Hayata Müdahildir. Allah’ı Hayata Müdahil Edelim İnşaallah Yoksulun Hakkı Allah Yokmuş gibi Plan Yaptılar

48 Hasat İçin Sözleştiler Allah’tan Müdahale Bahçe Telef Oldu

49 Sabahın Körü Bahçenin Telef olduğunu görünce
fısıldaşıyorlar Acele Edelim. Erkenden Hasat Edelim. Bugün Hiçbir Yoksulun Yanınıza Sokulmasına Müsaade Etmeyin. Bahçenin Telef olduğunu görünce

50 Onlar; Biz Yolumuzu şaşırmışız Biz Mahrum edilmişiz
Ben size, Allah Yokmuş gibi Hareket etmeyelim Dememişmiydim.

51 Yazıklar olsun bize. Gerçekten de biz Haddi aşmışız.

52 Her şey bir emanettir. Sahibi Sen değilsin. Paylaşmasını bil.
DERSLER Allah Yokmuş Gibi düşünme Allah Yokmuş Gibi davranma Allah Yokmuş Gibi davranma Her İşine Allah’ı Müdahil Et. Her şey bir emanettir. Sahibi Sen değilsin. Paylaşmasını bil.

53 Eğer Böyle Yapmassan NE OLUR?
Dünyevi Mahrumiyet (Azab) Uhrevi Mahrumiyet (Azab)

54 اِنَّ لِلْمُتَّقٖينَ عِنْدَ رَبِّهِمْ جَنَّاتِ النَّعٖيمِ ﴿٣٤﴾
KALEM SURESİ اِنَّ لِلْمُتَّقٖينَ عِنْدَ رَبِّهِمْ جَنَّاتِ النَّعٖيمِ ﴿٣٤﴾ 34 Şu bir gerçek ki, takvâ sahipleri için Rableri katında sonsuz nimetlerle dolu cennetler vardır.

55 O zaman Takva Sahipleri Kimlerdir?
Allah’lı Düşünen Allah’lı Konuşan Allah’lı Davranan Her İşine Allah’ı Müdahil Eden Her şeye bir emanet olarak bakan ve bu emaneti sahibinin istediği şekilde sarf edenlerdir.

56 Karşılık Nimetlerle Dolu Cennet

57 اَفَنَجْعَلُ الْمُسْلِمٖينَ كَالْمُجْرِمٖينَ ﴿٣٥
KALEM SURESİ اَفَنَجْعَلُ الْمُسْلِمٖينَ كَالْمُجْرِمٖينَ ﴿٣٥ 35 Ne yani, kayıtsız şartsız Bize teslim olanları suçlularla bir mi tutsaydık? مَا لَكُمْ كَيْفَ تَحْكُمُونَ ﴿٣٦ 36 Neyiniz var sizin? Nasıl (bu kadar önyargılı) bir hüküm verebiliyorsunuz?

58 = Mücrim Müslim Bir Tutmayız Allah Yokmuş Gibi düşünen Allah’lı
Konuşan Allah’lı Konuşan = Mücrim Müslim Allah Yokmuş Gibi Davranan Allah’lı Davranan Bir Tutmayız Her İşine Allah’ı Müdahil Etmeyen Her İşine Allah’ı Müdahil Eden

59 اَمْ لَكُمْ كِتَابٌ فٖيهِ تَدْرُسُونَ ﴿٣٧
KALEM SURESİ اَمْ لَكُمْ كِتَابٌ فٖيهِ تَدْرُسُونَ ﴿٣٧ 37 Yoksa bu konuda ders aldığınız size ait bir kitap mı var; اِنَّ لَكُمْ فٖيهِ لَمَا تَخَيَّرُونَ ﴿٣٨ 38 Yani, siz neyi beğenirseniz o sizindir (diyen bir kitap)? اَمْ لَكُمْ اَيْمَانٌ عَلَيْنَا بَالِغَةٌ اِلٰى يَوْمِ الْقِيٰمَةِ اِنَّ لَكُمْ لَمَا تَحْكُمُونَ ﴿٣٩ 39 Yoksa elinizde, kıyamete kadar geçerli olup Bizi bağlayan bir yemin var da, onun için mi bu hükme varıyorsunuz?

60 سَلْهُمْ اَيُّهُمْ بِذٰلِكَ زَعٖيمٌ ﴿٤٠
KALEM SURESİ سَلْهُمْ اَيُّهُمْ بِذٰلِكَ زَعٖيمٌ ﴿٤٠ 40 Sor onlara; buna hangisi kefil olacak? اَمْ لَهُمْ شُرَكَاءُ فَلْيَاْتُوا بِشُرَكَائِهِمْ اِنْ كَانُوا صَادِقٖينَ ﴿٤١ 41 Yoksa (Allah katında) onları destekleyen ortaklar mı var? Haydi, eğer doğru sözlülerse o ortakları bulup getirsinler!

61 Meydan Okuma Varlıklı ama mücrim olanlar kendilerinin konum
olarak Allah katında mü’minlerden farklı olmadığını düşünmektedir. Siz neyi İsterseniz Size tamam Diyen bir Kitabınız mı Var? Yoksa Bizden Aldığınız Bir yemin mi Var. Sizi Destekleyen Ortaklarınız mı var. Eğer doğru sözlüyseniz o ortakları bulup getirin

62 خَاشِعَةً اَبْصَارُهُمْ تَرْهَقُهُمْ ذِلَّةٌ وَقَدْ كَانُوا
KALEM SURESİ يَوْمَ يُكْشَفُ عَنْ سَاقٍ وَيُدْعَوْنَ اِلَى السُّجُودِ فَلَا يَسْتَطٖيعُونَ ﴿٤٢ 42 O ezici gücün kendini gösterip dizde dermanın kalmadığı ve secdeye davet edilecekleri gün, asla ona güçleri yetmeyecektir. خَاشِعَةً اَبْصَارُهُمْ تَرْهَقُهُمْ ذِلَّةٌ وَقَدْ كَانُوا يُدْعَوْنَ اِلَى السُّجُودِ وَهُمْ سَالِمُونَ ﴿٤٣ 43 Bakışları, gerçeğin dehşetinden yere düşmüş, kendilerini bir zillet kuşatmıştır; zira onlar, becerebilecekleri bir haldeyken secdeye çağrılmışlardı (da reddetmişlerdi).

63 Bunların Hesap Günü durumu
Bakışları yere düşmüz, yüzlerini zillet bürümüş, dizde Derman kalmamış bir vaziyette Secdeye davet Edilecekler Ama secde Yapamayacak- lar Çünkü Dünyada da Davet Edilmişler Ve secde etmemişlerdi

64 وَاُمْلٖى لَهُمْ اِنَّ كَيْدٖى مَتٖينٌ ﴿٤٥
KALEM SURESİ فَذَرْنٖى وَمَنْ يُكَذِّبُ بِهٰذَا الْحَدٖيثِ سَنَسْتَدْرِجُهُمْ مِنْ حَيْثُ لَا يَعْلَمُونَ ﴿٤٤ 44 Artık bana bırak bu sözü yalanlayanları; hiç bilmedikleri bir yerden azar azar bitireceğiz onları. وَاُمْلٖى لَهُمْ اِنَّ كَيْدٖى مَتٖينٌ ﴿٤٥ 45 Ama onlara imkan ve zaman tanırım; çünkü onların entrikalarını başlarına geçiren düzenim pek sağlamdır.

65 اَمْ تَسْپَلُهُمْ اَجْرًا فَهُمْ مِنْ مَغْرَمٍ مُثْقَلُونَ ﴿٤٦
KALEM SURESİ اَمْ تَسْپَلُهُمْ اَجْرًا فَهُمْ مِنْ مَغْرَمٍ مُثْقَلُونَ ﴿٤٦ 46 Yoksa sen onlardan bir ücret istedin de, onlar altında ezilecekleri ağır bir borç yükünden mi kaçıyorlar? اَمْ عِنْدَهُمُ الْغَيْبُ فَهُمْ يَكْتُبُونَ ﴿٤٧ 47 Yoksa idraki aşan hakikatler onlara ayan oldu da, (gayba dair) kayıt kuyudatı kendileri mi tutuyorlar?

66 KALEM SURESİ فَاصْبِرْ لِحُكْمِ رَبِّكَ وَلَا تَكُنْ كَصَاحِبِ الْحُوتِ اِذْ نَادٰى وَهُوَ مَكْظُومٌ ﴿٤٨ 48 RABBİNİN hükmüne sabır göster; sakın Balık Sahibi gibi yapma! Hani o kendi kendine kahrederek yalvarıyordu. لَوْلَا اَنْ تَدَارَكَهُ نِعْمَةٌ مِنْ رَبِّهٖ لَنُبِذَ بِالْعَرَاءِ وَهُوَ مَذْمُومٌ ﴿٤٩ 49 Eğer Rabbinin akıl sır ermez nimeti onun imdadına yetişmemiş olsaydı, And olsun ki aşağılanmış bir halde ıssız bir sahile atılırdı.

67 فَاجْتَبٰیهُ رَبُّهُ فَجَعَلَهُ مِنَ الصَّالِحٖينَ ﴿٥٠
KALEM SURESİ فَاجْتَبٰیهُ رَبُّهُ فَجَعَلَهُ مِنَ الصَّالِحٖينَ ﴿٥٠ 50 Fakat Rabbi onu (yeniden) seçti ve iyiler arasına kattı. وَاِنْ يَكَادُ الَّذٖينَ كَفَرُوا لَيُزْلِقُونَكَ بِاَبْصَارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّكْرَ وَيَقُولُونَ اِنَّهُ لَمَجْنُونٌ ﴿٥١ 51 İmdi, inkarda ısrar edenler bu ilâhi öğüdü duydukları zaman sanki seni gözleriyle devireceklermiş gibi (baksalar) ve “O, kesinkes cin musallat olmuş biridir” deseler de (sabret)!

68 KALEM SURESİ وَمَا هُوَ اِلَّا ذِكْرٌ لِلْعَالَمٖينَ ﴿٥٢
52 Zira bu, bütün bir insanlığa yönelik ilâhi bir öğütten ibârettir.

69 Bu anlatılanlar Bir öğüttür.


"Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları