Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS GÖREVİ KONU: CÜMLEDE ANLAM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS GÖREVİ KONU: CÜMLEDE ANLAM"— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS GÖREVİ KONU: CÜMLEDE ANLAM HAZIRLAYAN: AYBALA YAREN TAĞ 6/A 604

2 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç sonuç ilişkisi vardır?
A) uzun bir yolculuk yaptığı için yorgun düşmüş B) Ödevlerimi hazırlamak için kütüphaneye gittim. C) Anlatılanları not aldığım için sınavlarda başarılı oldum. D) Akşam çok geç yattığından uykusunu alamamış.

3 Doğru cevap B şıkkıdır. Çünkü diğer cümleler neden – sonuç ilişkili cümlelerdir. B şıkkında çocuğun amacı ödevi hazırlamak ve sonucu kütüphaneye gitmesidir.

4 2.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, gerçekleşmemiş bir beklenti söz konusudur?
A)   Öğrencilerimizin başarılı olması için her şeyi yaparız. B)   Kabak benim başıma patladı. C)   Bunca olaydan sonra aklın başına gelir sanmıştık. D)   Kendisiyle mücadele edebilen insan, en değerli insandır

5 C şıkkındaki sanmıştık kelimesi beklentiyi anlatmaktadır
C şıkkındaki sanmıştık kelimesi beklentiyi anlatmaktadır.Doğru cevap C şıkkıdır.

6 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusu değildir?
A)   Gelincik baharın sonlarına doğru açarken çiğdem baharın hemen başında açar. B)   Bahar mevsimi, beni yaz mevsiminden çok mutlu eder. C)   Meltem bu yağmurları yaz yağmurlarına tercih ediyor. D)   Nevruz çiçeği baharın müjdecisidir.

7 Doğru cevap D şıkkıdır.Çünkü nevruz çiçeğinden bahsetmiş, onu başka bir çiçekle karşılaştırmamıştır.

8 4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "bir şeyi sürekli tekrar etmek" anlamında bir deyim kullanılmıştır? A) Bu kötü haberi söylemeye dilim varmıyor. B) Parayı görünce çocuğun dili çözüldü. C) Dilini tutmayı öğrenmelisin artık. D) Bugünlerde seni diline dolamış.

9 Doğru cevap C şıkkıdır.Çünkü dilini tutmak, çok konuştuğun ve susman gerektiğin anlamına gelir.

10 4. Aşağıdakilerin hangisinde "düşmek" sözcüğü gerçek anlamıyla kullanılmıştır? A) Bir uçurum gibi düşerim gözlerinden B) Düşenin dostu olmaz. C) Payına bir arsa düşmüştü. D) Ayağı takılınca çok kötü düşmüştü

11 Doğru cevap D şıkkıdır.Diğer şıklarda düşmek mecaz anlamda kullanılmıştır.D şıkkında eylem anlamındadır.

12 6.Aşağıdaki cümlelerden hangisi "önyargı" bildirmektedir?
A)   Bir pamuk şekerini andırıyor bulutlar. B)   Gül bahçesine varmak isterken yolundaki papatyaları ezdin. C)   Gidiyorum, bütün aşklar yüreğimde. D)   Sen iki ay sonra da gelmezsin

13 Doğru cevap D şıkkıdır.D şıkkında birinin diğer kişiye ‘2 ay sonra döneceğim demesi ‘ve diğer kişinin Sen iki aydan sonra da dönmezsin ‘ konuşması geçmektedir.Kişi gelecek ile ilgili önyargıda bulunmuştur.

14 Aşağıdakilerden hangisi öznel bir yargıdır?
A) Ülkemizin hiç kuşku yok ki en güzel kenti Antalya’dır. B) T.C’ nin başkenti Ankara’dır. C) Erzurum Doğu Anadolu’ da yer alır D) Nüfusu en fazla olan ilimiz İstanbul’ dur.

15 Doğru cevap A şıkkıdır. Çünkü A şıkkında kişi kendi görüşünü belirtmiştir.

16 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "varsayım" söz konusudur?
A)   Bu eşsiz manzara karşısında dilim tutuldu. B)   Doktor oldun diyelim, bu mesleğin zorluklarına hazır mısın? C)   Sevdasına kurban olduğum, bilsen ne zor geceler yaşarım. D)   işte biz de o gün tükeneceğiz

17 Doğru cevap B şıkkıdır.B şıkkındaki ‘ diyelim’ kelimesi varsayım bildirmektedir.

18 9.Aşağıdaki cümlelerden hangisi genel bir yargı bildirmemektedir?
A)   Sanatçı dün gece sevenleriyle buluştu. B)   Atatürk 1938’de ölmüştür C)   Yazar dediğin okurunu dikkate almalıdır. D)   Resim, boyaları konuşturma sanatıdır.

19 Doğru cevap A şıkkıdır.Sanatçı sadece sevenleriyle değil ,şarkılarını sevenleriyle ve onu daha önce hiç dinlemeyip dinlemek isteyenlerle de buluşmuş olabilir.

20 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ihtimal” söz konusudur
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ihtimal” söz konusudur? A) Mehmet bu saatlerde televizyon izliyor olmalı. B)O, bugün eve herkesten önce gitmeli. C)Derslerine bu yıl çok çalışmalı. D)Bu konuyla ilgili bütün kitapları okumalı.

21 Doğru cevap A şıkkıdır.Olmalı kelimesi ihtimal yaratan bir kelimedir.

22 11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "varsayım" söz konusu değildir?
A)Bu yazıyı okumaz ama haydi okudu diyelim... B)Parayı bulduğunu farz et, sonra bunu nasıl ödeyeceksin? C)Onun, teklifimizi kabul ettiğini düşünelim. D)O, bu işi beceremedi

23 Doğru cevap D şıkkıdır.Çünkü diğer şıklarda varsayım bildiren kelimeler vardır ama D şıkkında yoktur.

24 B) Bir defasında beli incindi, nasıl olduysa oldu ayağı takılmış.
12.Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş? A) Atamam kendimi denize, dünya güzel B) Bir defasında beli incindi, nasıl olduysa oldu ayağı takılmış. C) Çokçuklar bir şey anlamıyor, daha çok küçükler. D) Yolculuk etmeyi oldum olası sevmiyorum.

25 Doğru cevap D şıkkıdır. Çünkü kişi neden yolculukları sevmediğini belirtmemiştir.

26 I.Şairin kullandığı bir sözcüğün, bir dizenin bile ne anlama geldiğini anlamak için onunla ilgili yazılmış ne varsa okuyorum. II. Uzun yıllar yurt dışında kalmam, romanlarımda gurbetçi insanlarımızın sıkça yer bulmasına yol açtı. III. Sinemanın geniş kitlelere hitap edebilmesi, onun herkese inebilen anlatım gücü ve çok yönlü bir sanat olmasından ileri gelir. IV. Tiyatro, izleyicilerle yüz yüze iletişimi zorunlu kılan bir sanat olmasından dolayı bin yıllara direnmiş bir sanattır. Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilgisi yoktur? A-I B-II C-III D-IV

27 Doğru cevap C şıkkıdır. Çünkü 3
Doğru cevap C şıkkıdır.Çünkü 3. cümlede sinemanın geniş kitlelerine hitap edebilmesinin ileri gelenini belirtmiştir.

28 Aşağıdakilerden hangisinde eylemin nedeni belirtilmemiştir?
A) Radyoyu onarınca çok sevindi. B) Sakat olduğu için askere alınmadı. C) Okulu bu sene bitirince işe başlayacak. D) Kibriti söndürmeden atınca yangın çıktı.

29 Doğru cevap C şıkkıdır.C şıkkında ne zaman işe başlayacağı belirtilmiştir.

30 Aşağıdaki cümlelerden hangisi öznel bir yargı değildir?
A) Çevredeki ağaçlar buraya olağanüstü bir güzellik katmış B) Salondaki halıların çok ilginç desenleri vardı. C) Evin bahçesindeki çiçekler etrafa hoş kokular yayıyordu. D) Oturduğumuz evin üç odası bir de salonu var.

31 Doğru cevap D şıkkıdır. Çünkü evin 3 oda 1 salonu olması nesnel bir yargıdır.


"TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS GÖREVİ KONU: CÜMLEDE ANLAM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları