Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NOKTALAMA İŞARETLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NOKTALAMA İŞARETLERİ."— Sunum transkripti:

1 NOKTALAMA İŞARETLERİ

2 A)Selim buraya gelecek mi acaba
Soru 1 Aşağıdakilerden hangisinin sonuna soru işareti konulmaz? A)Selim buraya gelecek mi acaba B)Rıza göstermeliyiz, kısmete ne çıkarsa C)Kalmadı mı bu illerde bize gönül verenler D)O hangi pehlivan ki, sırtı gelmemiş yere

3 CEVAP B

4 Soru 2 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nokta (.) yanlış kullanılmıştır? A)T.C vatandaşı olmak için çok uğraştı. B)Babası: “Yine geç kaldın.” diye seslendi. C)Günlerdir beni aramasını bekledim.dedi. D)Hatıralar gözümüzde bir bir canlandı.

5 CEVAP C

6 Soru 3 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru işareti yanlış kullanılmıştır ? A)Buraya nasıl geldiğini anlamadım? B)Mektup deyince aklımıza neler gelir? C)Sevgisiz yaşamayı ne kadar daha sürdüreceğiz? D)Oyun oynarken de öğrenemez miyiz?

7 CEVAP A

8 Soru 4 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantezle gösterilen yere iki nokta (:) getirilemez? A)Şiir ( ) Duyguların dizelere dökülmesidir. B)İki kişiyi çağırdı ( ) Ahmet, Orhan. C)Ona şunları aldı ( ) ayakkabı, çorap, cüzdan D)Önce düşün ( ) sonra konuş.

9 CEVAP D

10 Soru 5 Aşağıdakilerin hangisinde parantezle gösterilen yere kesme işareti (’) konulması gerekmez? A)Bana Aydın ( ) lı olduğunu söyledi. B)Yazar okuyucularıyla TÜYAP ( ) ta buluştu. C)Onun okulu İstiklal Mahallesi ( ) ndedir. D)Eve Fevzi Bey ( ) in oğlu da geldi.

11 CEVAP A

12 Soru 6 Aşağıdakilerin hangisinin sonuna farklı bir noktalama işareti getirilmelidir? A)Günler nasıl da çabucak geçiyor B)Dün akşamki olayı sen duydun mu C)Hele bir büyüsün, görürsünüz D)Toplantıya ne çok insan katılmış

13 CEVAP B

14 Soru 7 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna üç nokta (…) getirilmesi doğru olmaz? A)Okula gidebilmek için neler yapmazdım ki B)Bu işi de beceremezsen yazık sana C)İnsanlar, doğar, yaşar D)Senin bir yanlışını görürsem

15 CEVAP B

16 Soru 8 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantezle ayrılan yere virgül getirilmelidir? A)Ağaç yaprağıyla ( ) gürler. B)Ağır ( ) yongayı yel kaldırmaz. C)Armudu soy ye ( ) elmayı say ye. D)Ayağını yorganına göre ( ) uzat.

17 CEVAP C

18 Soru 9 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül yanlış kullanılmıştır? A)Genç yazarlar, onun daha çok dikkatini çekiyor. B)Onun ileri, geri konuşması herkesin canını sıktı. C)Son derece çalışkan, disipline önem veren biriydi. D)İşini iyi yapmalısın, herkes sana güvenmeli.

19 CEVAP B

20 Soru 10 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna üç nokta getirilemez? A)Kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan B)Herkes gözümde tütüyor:annem, babam C)Daha ne kadar bekleyeceğiz D)Büyük şehirde her şey çok zormuş ancak

21 CEVAP C

22 Soru 11 Hangisinin sonuna soru işareti getirilemez ? A)Geziyi kim ayarladı B)Seni arıyorum, neden cevap vermedin C)Neden bu kadar karamsar olduğumu bilmiyorum D)Sizce ben haksız mıyım

23 CEVAP C

24 Soru 12 Aşağıdakilerin hangisinden virgül kaldırılırsa cümlenin anlamı değişmez? A)Nazlı, kardeşiyle çok iyi anlaşır. B)Hasta, adama gülerek elini uzattı. C)O, odayı çok iyi temizlemiş. D)Ayhan, çay içmeyi çok sever.

25 CEVAP D

26 Soru 13 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna ünlem işareti getirilemez? A)Arkadaşım, zor günlerinde yanında olacağımı sakın unutma B)Şimdi de benim hakkımda mı konuşmuş C)Yavrucak çok acılar çekmiş D)Ne olurdu sanki beni de götürseydiniz

27 CEVAP B

28 Soru 14 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgülün kullanımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmamıştır? A)Yo bu, kadarına dayanamam. B)Kitaplarını, kalemlerini alarak, ayrıldı. C)Arkadaşlar, biraz beni dinler misiniz! D)Kırmızı güzel bir, arabası vardı.

29 CEVAP C

30 Soru 15 Aşağıdakilerin hangisinin sonuna soru işareti (?) konulmamalıdır? A)Bu kalabalık çarşıda mı gezilir B)Anneye hiç böyle sözler söylenir mi C)Bütün soruları yanlışsız nasıl çözdün D)Bir daha karşıma çıkmasın

31 CEVAP D

32 Soru 16 Aşağıdakilerin hangisinde ünlem işareti yanlış kullanılmıştır? A)Aaa, su faturasını ödemeyi yine unuttum! B)Eyvah, adam yere yuvarlandı! C)bunu niçin yaptın! D)Yazık, orası da soyulmuş!

33 CEVAP C

34 Soru 17 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül yanlış yerde kullanılmıştır? A)Gemi, günlerce denizlerde yol aldı. B)Siyah, en koyu renktir. C)Suçlu, hakime ne diyeceğini bilememişti. D)Bulaşıcı, hastalıklara karşı önlem almalıyız.

35 CEVAP D

36 Soru 18 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna ünlem işareti konulmaz? A)Aman, bu karanlık sokakta bitmesin yolculuğum B)Ne kadar da gamlı bu akşam vakti C)Üff! Hava amma da sıcak D)Tüh, bu fırsatı da kaçırdım

37 CEVAP C

38 Soru 19 Hangi cümlenin sonuna soru işareti konulmamalıdır? A)Soruyu bana mı sordu, anlamadım B)Bütün bunları sen mi yaptın C)Sokağa tek başına mı çıktı D)Söylediklerimi tekrar eder misiniz

39 CEVAP A

40 Soru 20 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta konmaz? A)Sabaha kadar seni bekledim B)Hava ne kadar da sıcak C)Onunla uzun uzun konuştuk D)Dertleri başından aşkın

41 CEVAP B

42 Soru 21 Aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi cümle sonlarında kullanılmaz? A)Virgül B)Nokta C)Soru işareti D)İki nokta

43 CEVAP A

44 Soru 22 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül kaldırılırsa cümlenin anlamı değişmez? A)Hasta, annesine bir şey söyledi. B)Kız, kardeşine alacağı hediyeyi seçmekte zorlanıyordu. C)Yaralı, adama üzülerek bakıyordu. D)Kurul, aldığı karardan geri dönmedi.

45 CEVAP D

46 Soru 23 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül kaldırılırsa cümlenin anlamında değişiklik olmaz? A)Öğrencinin, dersine çalışması gerek. B)Yaşlı, adamı istemeyerek içeri aldı. C)Çocuk, kitaplarının değerini biliyordu. D)Anne, sevgisini kime verecekti.

47 CEVAP A

48 Soru 24 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru işareti yanlış kullanılmıştır? A) “Bırak canım, vazgeç, değer mi?” dedi. B)Bu sözlere siz de mi inanmadınız? C)Galiba bir şey oldu? Öyle mi! D)Neden düşünemiyorsunuz? Problem çok basit.

49 CEVAP C

50 Soru 25 Nokta ile ilgili yargılardan hangisi yanlıştır ? A)Tarihlerin gün, ay, yılın arasına konur. B)Saat gösteren rakamlarda birimler arasında kullanılır. C)Devrik cümlelerin sonunda nokta kullanılmaz. D)Eksiltili cümlelerin sonunda kullanılmaz.

51 CEVAP C

52 Soru 26 Aşağıdakilerin hangisinde virgül yanlış kullanılmıştır? A)Zor, çok zor bir durumdu bu. B)Toplumun temeli düşünceye saygı duymaktır, dedi. C)Evet, ben de senin için buradayım. D)19 Mayıs, 1920’de senin için buradayım, dedi.

53 CEVAP D

54 Soru 27 Aşağıdakilerden hangisinde noktanın kullanımı yanlıştır? A) Neden geleceğimi söylemedi. B) TDK başkanı Prof. Dr. Ş.Haluk Akalın, benim hocamdı. C) 21. Mart. 1978’de Saimbeyli’de doğmuşum. D) Yeğenim henüz 5. sınıfa gidiyor.

55 CEVAP C

56 Soru 28 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,) farklı bir görevde kullanılmıştır? A) Otobüste, yolda, bahçede kısacası her yerde seni düşünüyorum. B) Seni, okulumu, ailemi çok özledim. C) Yaban’ı, Damga’yı okumanızı tavsiye ediyorum. D) Annesini, o çileli annesini son bir kez daha öptü.

57 CEVAP D

58 Soru 29 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru işareti getirilemez? A) Bizleri bugüne kadar niçin aramadığını bilmiyorum? B) Tüm bunları ben mi yapmışım? C) Seni hiç sevmez olur muyum? D) Giresun’un “kirazlık” anlamına gelen bir sözcük olduğunu biliyor muydunuz?

59 CEVAP A

60 Soru 30 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde üç noktanın kullanımı yanlıştır? A) Senin için: “ O … adamın biridir. ” dedi. B) Evde o gün kimler yoktu ki: komşular, kardeşimin okuldan arkadaşları, uzun süredir görmediğim akrabalarımız… C) Hapis cezası alan tanıdıklarım arasında B… de vardı. D) Sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol…

61 CEVAP D


"NOKTALAMA İŞARETLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları